Válassza az Oldal lehetőséget

Súlyos egyéniség lett a Sapphire Radeon RX Vega 56 Nitro+

Súlyos egyéniség lett a Sapphire Radeon RX Vega 56 Nitro+

Radeon RX Vega 56 Nitro

Hosszú idő után végre kezdenek kihalni a referencia Vega grafikus kártyák, a helyükre érkező egyedi modellek talán már felvehetik az eddig földön heverő kesztyűt. A Sapphire-ral szemben támasztott elvárások igencsak magasak, a Radeon RX 580 Nitro+ magasra tette a lécet, nemkülönben jól sikerült a Fury R9 Tri-X OC is.

Az AMD legjelentősebb partnere nem spórolt az anyaggal, a három bővítőhelyen terpeszkedő hűtéssel a kártya tömege 1,6 kg lett – emiatt mellékelnek hozzá egy alátámasztót is. A hármas szám (sajnos) a tápcsatlakozóknál is visszaköszön, ugyanis ennyi 8 tűs PCIe tápkábelre lesz szüksége a szerencsés vásárlónak. Mostanra már nem mint érdekesség, hanem mint kötelező elem van jelen az RGB világítás is. 

Radeon RX Vega 56 Nitro 01A tekintélyt parancsoló PCB szélessége 13, a hossza pedig 31 cm.

Időzzünk még el egy kicsit a hűtésnél. A Vapor Chamber rendszer természetesen közvetlenül érintkezik a GPU-val, a felgyülemlett hőt innen három-három nyolc és hat milliméteres átmérőjű hőcső szállítja el, a tápellátó részlegen két szintén hat milliméteres hőcső fut át. Az irdatlan méretű alumínium borda két szélen 9,5 cm-es légkavarók ülnek, középre pedig egy kisebb, de még így sem kicsi 8,5 cm-es ventilátor került. A középső az óramutató járásával megegyezően forog, a két szélső ellentétesen, így a felmelegedett levegő minden irányban gyorsan távozik. Természetesen a porkavarók sebessége tetszőlegesen paraméterezhető, meghibásodásuk esetén a Sapphire gondoskodik a pótlásukról. A grafikus kártya még két további ventilátort tud vezérelni, ezek fordulatszáma a PCB-n elhelyezkedő szenzorok által jelentett hőmérsékleti adatok függvényében fog változni. A nyák egyébként közel olyan hosszú, mint a hűtőrendszer, a megerősített, 14 fázisú tápellátás bizonyosan kellő stabilitást nyújt. A VGA két optimalizált BIOS-szal javítja a használhatóságot – egy energiatakarékos és egy nagy teljesítményű profil áll a rendelkezésünkre.

Ha nem sajnálod rá az időt, rendkívül jól paraméterezhető!

Az alapértelmezett BIOS a nagyobb tempóra van kihegyezve, mi azonban úgy gondoljuk, hogy nem ez a jó választás. Az energiahatékonyságra kihegyezett beállítások csak egy lehelettel nyújtanak szerényebb sebességet, ugyanakkor a fogyasztás drasztikus csökkenése kellemes hozadékokkal bír; halkabb és hűvösebb működés. A finomhangolásra az illesztőprogram ad további három lehetőséget: kiegyensúlyozott, maximális és energiatakarékos. Bátran érdemes kísérletezni, mert egyrészt tág határokat kapunk, másrészt a Vega nagyon látványosan reagál már minimális mértékű órajelcsökkentésre is. A maximalisták egy tempósabb konfigurációval nyilvánvalóan a nagyobbik modell képességeit célozhatják meg, a mérések alapján nem is esélytelenül. 

Radeon RX Vega 56 Nitro 02Hátul két DisplayPort és ugyanennyi HDMI kimenet lakozik. 

Nem lesz panasz az RGB rendszerre sem, a fényerősség két lépcsőben változtatható, a színek a PCB hőmérsékletének függvényében, vagy a ventilátor vezérléséhez igazodva változhatnak, valamint adott még a szivárvány effektus is. Szerencsére a világítás ki is kapcsolható.

Radeon RX Vega 56 Nitro bf1Radeon RX Vega 56 Nitro war
Radeon RX Vega 56 Nitro midleRadeon RX Vega 56 Nitro wolf2

Sajnos a potenciális vásárlóknak még egy kis türelemmel kell lenniük, a Sapphire Radeon RX Vega 56 Nitro+ csak karácsony után jelenhet meg a webáruházakban, az ára három év garanciával 600 euró magasságában mozoghat.

A részletes teszt a ComputerBase és a Bit-Tech weboldalán olvasható.