Válassza az Oldal lehetőséget

Számítógéplegendák a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban

Számítógéplegendák a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban

A múzeum számítástechnikai gyűjteménye az első magyar számítógépektől a legsikeresebb PC-kig az informatika minden generációjából és kategóriájából bemutat ritkaságokat, melyeket a látogatók szakmai tárlatvezetéseken tekinthetnek meg.

Apple Lisa

Képes Gábor főmuzeológus vezetésével az informatika fél évszázados fejlődéséről, az idén 50 éves elektroncsöves számítógépről, az Ural2-ről hallhat a közönség. Steve Jobs alkotásai, az Apple Lisa és a Next, valamint a személyi számítógép története kerül a középpontba 12 órától szintén Képes Gábor főmuzeológus szakmai tárlatvezetésével.

 

Az érdeklődők az első magyar műállat, a szegedi Katicabogár működő modelljét meg is simogathatják, és ezen a napon a Tanulmánytár minden látogatható raktárát megtekinthetik – közölte az intézmény az MTI-vel.

A kiállított tárgyakhoz és az informatika legendás egyéniségeihez kapcsolódóan neves szakértők tartanak előadást: 14 órától Kupecz Sándor és Vincze István a 2011-ben elhunyt magnótechnikai főkonstruktőrt – a világ első kazettás floppyját, a BRG MCD-1-et tervező – Jánosi Marcellt mutatják be a hallgatóságnak. Nagy Károly Az idén harmincéves Commodore 64 és vetélytársa, a szintén 30 éves ZX Spectrum címmel tart előadást Jack Tramielre emlékezve, Kovács Győző a számítógépek “gondolkodásáról” és Alan Turing munkásságáról beszél az érdeklődőknek a múzeumi szombaton.

 

Tárlatvezetések:

 

11.00 – Fókuszban az idén 50 éves elektroncsöves számítógépünk: az URAL-2. Képes Gábor főmuzeológus szakmai tárlatvezetése az informatika fél évszázados fejlődéséről.

12:00 – Fókuszban Steve Jobs alkotásai: az Apple Lisa és a NEXT. Képes Gábor főmuzeológus szakmai tárlatvezetése a személyi számítógép történetéről.

 

Előadások:

 

14:00 – Kupecz Sándor – Vincze István: Jánosi Marcell emlékezete. A 2011-ben elhunyt legendás magnótechnikai főkonstruktőrre -a világ első kazettás floppyját a BRG MCD-1-et tervező – Jánosi Marcellre emlékeznek közvetlen munkatársai.

14:30 – Nagy Károly: Jack Tramiel emlékezete. Az idén harminc éves Commodore-64 és vetélytársa, az idén 30 éves ZX Spectrum. Az eladó ismert magángyűjtő, informatikus.

15:00 – dr. hsc. Kovács Győző: Tudnak-e a számítógépek gondolkodni? Alan Turing (1912. június 23. – 1954. június 7.) emlékezete. Az előadó az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építője.

 

A rendezvény helyszíne a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytára, a 1117 Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia u. 10. (a Prielle Kornélia és a Szerémi út sarkán). Látogatható: 2012. június 9., szombat 10 – 16 óra között.

 

További információk a www.mmkm.hu weboldalon olvashatóak.

 

Forrás: MTI, mmkm