Válassza az Oldal lehetőséget

Tüsténkednek a vírusírók

A Sophos szeptemberi vírus statisztikáiból kiderül, hogy az elmúlt hónapok legtöbb fejtörést okozó vírusai továbbra is maradtak a kártékony programok toplistájának élén.

A Sophos minden hónapban kiadja a vírus statisztikáit, amelyekből érdekes következtetéseket lehet levonni a különböző kártékony programok terjedésével kapcsolatban. A szeptemberi jelentés szerint a vírus toplista élén nem történt változás. Az első helyet továbbra is a Netsky-P féreg foglalja el, amely hosszú ideje uralja a vírusok világát. A múlt hónapban a Netsky-P az összes fertőzés 18,4 százalékáért volt felelőssé tehető. A toplista első öt helyén változatlanul megtalálhatók a Mytob és a Bagle férgek különböző variánsai.

A Sophos szeptemberben 4080 különféle új kártékony programot észlelt, és dolgozott ki ellenük különböző védelmi megoldásokat. Ez meglehetősen magas szám, hiszen augusztusban “csak” 1998 új kártevő akadt fent a cég biztonsági rendszerein. Graham Cluley, a Sophos szakembere szerint a vírusírók nem pihentek szeptemberben, aminek eredményeként megduplázódott az újonnan felfedezett vírusok száma. Az új kártékony programok többségének célja a fertőzött számítógépekről való bizalmas adatok megszerzése. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy a vírusok detektálása egyre nehezebbé válik, ezért hatékony biztonsági megoldások alkalmazására van szükség az ismeretlen kártevők elleni védelem kialakításához.

A Sophos szeptemberi vírus toplistájában a következő kártevők szerepelnek:
1. W32/Netsky-P
2. W32/Mytob-AS
3. W32/Bagle-Zip
4. W32/Nyxem-D
5. W32/Netsky-D
6. W32/Mytob-E
7. W32/Mytob-C
8. W32/Zafi-B
9. W32/MyDoom-O
10. W32/MyDoom-AJ.

A szerzőről