Válassza az Oldal lehetőséget

Átrendeződés a vezeték nélküli hálózati piacon

Felbolydult a piac a draft N termékek megjelenésével.

Jelentős átrendeződést jósol a vezeték nélküli hálózati eszközök piacán a piacvezető D-Link: a draft n termékek megjelenésével jelentősen csökken a g szabvány sebességét és a lefedettségét növelni hivatott Super G (108/125Mbps) termékek, valamint a hagyományos MIMO technológiás termékek kereslete, melyet jelentős áresés jelez. A b szabványos termékek kiszorulásával így most két kategória kialakulása körvonalazódik: egyiket az 54Mbps sebességet kínáló G szabványos, másikat pedig a jelenleg 300, jövőre 600Mbps sebességet elérő N szabványos termékek alkotják.

Alig négy éve jelent meg az IEEE 802.11g szabvány, mely csaknem megötszörözte a b szabványos vezeték nélküli eszközök sebességét. 2006 végére ez technológia gyakorlatilag kiszorította a korábbi kisebb teljesítményű eszközöket a piacról. Időközben valamennyi gyártó megjelent a g szabványra épülő, de annál nagyobb lefedettséget és némileg nagyobb sebességet kínáló megoldásokkal, ezek felett azonban megkongatta a vészharangot az új, a g szabványhoz képest is hatszoros – jövőre tizenkétszeres – sebességet kínáló, kieső pontok nélküli otthoni lefedettséget biztosító 802.11n szabvány tervezetének tavaly augusztusi megjelenése. Az a piaci szegmens, amely eddig a Super G termékek vásárlóközönsége volt elkezdte felismerni az új technológia előnyeit, így ez a magasabb árért csak relatív értéktöbbletet adó kategória jövőre várhatóan megszűnik létezni.

trendeződés a vezeték nélküli hálózati piacon

D-Link DIR-635 – az egyik draft N termék

Az értéktöbblet csökkenését látva más gyártókat megelőzve a D-Link drasztikusan csökkenti 2007 májusától 108Mbps sebességű Super G termékei árát, így jelezve a vásárlóknak, hogy az 54/108Mbps G eszközök egy kategóriát képviselnek. Mindazoknak, akik a környezeti adottságok vagy a bizalom hiánya miatt eddig nem élvezhették a vezeték nélküli technológia előnyeit, a vezető gyártó a Wireless N termékeket ajánlja, melyek a magasabb ár ellenében végre valódi értéktöbbletet – 11 év garanciát, teljes lefedettséget és a teljes otthoni szórakozáshoz elengedő vezeték nélküli sebességet – kínálnak.

„Az új vezeték nélküli technológia várhatóan hosszú évekre meghatározza a hálózati eszközök piacát, hiszen az otthonok 99 százalékában a Fast Ethernet vezetékes technológia a jellemző, ennél nagyobb sebességre nincs szükség a ma elterjedt alkalmazások igénybevételéhez. Ezért gondoljuk úgy, hogy a vezetékes sebességet is túlszárnyaló vezeték nélküli technológia hosszabb távon változatlan marad, és a 11 éves garanciális idő egyben a termékkategória életciklusát is jelenti.” – mondta Kevin Wen, a D-Link európai elnöke.

A szerzőről