Válassza az Oldal lehetőséget

Új verziók a Mozillától

Új verziók a Mozillától

Újabb verzió jelent meg a Firefox, a Firefox for Android, valamint a Thunderbird termékből. Kissé megkésve, de most ezekről adunk hírt.
Új verziók a Mozillától 1 A Firefox 15 egyik legfontosabb újdonsága, hogy kevesebb memóriát használ. Ezt úgy oldották meg, hogy a kiegészítők által használt memóriaterületek feloldásra kerülnek a weboldal bezárását követően. Ez vélhetően gyógyír azok számára, akik olyan kiegészítőket használnak, amelynek megírásakor a fejlesztők nem voltak körültekintőek a memóriakezelés kapcsán. Fontos megjegyezni, hogy hosszabb távon mindenképpen cél, hogy a kiegészítő-fejlesztők megfelelően megírt alkalmazásokat adjanak ki.

firefox-15

Szintén jelentős változásnak könyvelhető el az új frissítési eljárás, mely teljesen automatikusan és észrevétlenül dolgozik. A módszert több mint fél éve készítik elő a Mozillánál és folyamatosan tesztelték a Nightly, Aurora, majd Beta csatornákon. Nem elhanyagolható az sem, hogy a WebGL 3D megjelenítése fürgébb lett a tömörített textúrákat érintő fejlesztések okán, gyorsult az indulás a Windows rendszereken, új elrendezést kaptunk az Inspectorban, elkészült a Google SPDY v3 és az Opus audio kodek támogatása, ezenfelül a biztonság is javult.

Az Android rendszerre szánt Firefox böngésző teljesen új natív felhasználói felületet kapott, amelynek része a Firefoxban már jó ideje megtalálható intelligens címsor táblagépekre optimalizált változata, valamint javult a lapkezelés is.

 
thunderbird 15_screenshot-9155c896e6fdb167[+]
Megérkezett a Thunderbird új kiadása is. A Mozilla korábban bejelentette, hogy csökkenti a Thunderbird fejlesztésére fordított energiákat, de ez majd az év vége fele lesz érezhető. A kiadási ciklusoknak megfelelően az új funkciók nagy része készen van, csak a megszokott módon a Beta csatornában pihennek, így a következő két verzió még biztosan tartalmaz újdonságokat.

Az egyik ilyen funkció az azonnali üzenetküldés támogatása, amely már az előző két verzióban is megjelenhetett volna, azonban a fejlesztők még az utolsó simításokon dolgoztak. Ebben a verzióban új lapon jelennek meg a csevegések (Facebook, Google Talk, Twitter, IRC). A csevegések tartalma természetesen a keresési eredmények között is megjelenik. 

A Thunderbird ettől a verziótól használja az Australis témát. A program az első levelezőkliens, mely teljes mértékben támogatja a Mozilla által kifejlesztett és mára már a szabványosítás felé tartó Do-Not-Track funkcióját – alapértelmezés szerint be van kapcsolva.

Letöltés:

Forrás: Mozilla Magyarország