Válassza az Oldal lehetőséget

Vicces kis játékszer ez az Nvidia GeForce GT 1030

Vicces kis játékszer ez az Nvidia GeForce GT 1030

128 százalékos túlhajtás?! Hmm…  elég jó.

Vicces kis játékszer ez az Nvidia GeForce GT 1030

A profi overclockerek általában a nagyvadakra utaznak, SPLAVE azonban úgy gondolta, hogy az alsóházban is érdemes egy próbát tenni. Az NVIDIA a Pascal architektúrát kifejezetten magas órajelek elérésére tervezte, így némi átalakítást követően – a kártya kiegészítő tápellátást kapott (erről bővebben lentebb) – a megfelelő hűtés kialakítására került a hangsúly. Utóbbi természetesen folyékony nitrogén volt, ez egy bevált módszernek számít ebben a szakmában.

gt 1030 hwbot szep oc
Közel 2,80 GHz-en pörgött ez a chip.

A fent látható eredmény a hwbot.org portálról származik, a szénné hajtott GeForce GT 1030 a 3DMARK 03 alatt mutatta meg erejét. A grafikus processzort egészen 2 794 MHz-ig sikerült nyúzni – a leírás szerint, mert a képen 10 MHz-cel lassabbnak tűnik –, a memóriák is szépen tartották a lépést: 2 319 MHz, ami pontosan 54%-kal lépi túl a referenciát. Az őrületesen magas órajelet részben a következőknek tulajdonítjuk:

  • Feltehetően az aggastyán mérőprogram nem tudott olyan szintű terhelést okozni, mint az újabb kiadások.
  • A 64 bites memóriabusz miatt a GPU „etetése” nem volt elégséges – relatíve alacsony kihasználtsággal futott.

Az mindenesetre vitán felül áll, hogy a 106 356 pont igencsak impozáns eredmény, ez megközelítőleg a Radeon HD 7950/7970 szintje.

a rekorder gep
A rekorder masina munka közben.

Ha nem csal a szimatunk, akkor az ott a képen az EVGA EPOWER V, ami egy 12+2 fázisú, három 6 tűs PCIe-tápkonnektorral dolgozó VRM modul. A cucc lényegesen drágább, mint a GeForce GT 1030, de szemmel láthatóan megérte alkalmazni.

Forrás: hwbot.org