Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb!

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb!Pontszám 83 %Pontszám 83 %

Egy remek Xiaomi nyaralásra, sportoláshoz, szülinapi videókhoz, hogy tényleg profi felvételeket készíthess.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb!


 

Xiaomi FIMI Palm – Bevezető

Most először őszintén örülök neki, hogy a kamerám nem érkezett meg korábban. A koronavírus okozta szállítmányozási katyvaszban hánykolódott hetekig, először a kínai reptér ejtette foglyul, utána Belgiumban turistáskodott, de most végre itt van a kezemben.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 1

Persze most kíváncsiak vagytok, miért örültem neki, hogy nem érkezett meg előbb. Elárulom. A neten található beszámolók szerint az első daraboknál enyhén szólva is félkész volt a szoftver, és istentelen szívás volt a kamerát használni. A képminőséggel már akkor sem volt baj, és ezzel lelövöm a poént, most sincs.

Amíg vártam a FIMI Palmot figyelemmel kísértem a szoftverfrissítéseket, és látható, hogy a FIMI-nél igyekeznek a hibákat kijavítani, mert szinte hetente jön egy új verzió. Ez mostanra már egy használható kamerát eredményezett, de a részletek majd alább olvashatók.


 

Csomagolás, külső

A FIMI Palm dobozára azt hiszem az egyszerű a legjobb kifejezés. Kicsit semmilyenre sikerült, főleg ismerve a Xiaomi egyéb termékeinek csomagolását. A FIMI ugyanis a Xiaomi szárnyai alatt ténykedik, így vártam volna egy kicsivel minőségibb dobozt.

A sivárság bent folytatódik. A kamerát nagy nehezen kiszedtem, találtam egy ékes kínai- és egy kevésbé ékes angol nyelven írt útmutatót, ami az alapokat elmagyarázza. Végül is indulásnak elég ennyi, akit meg érdekel a téma, az olvasson tesztet a neten.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 2

A kamera kívülről pont olyan, mint a tavaly piacra dobott, és igen sikeres DJI Osmo Pocket nevű szerkezet, ami a maga nemében az első volt a gimballal ellátott marokkamerák között. A DJI kamerái amúgy finoman szólva is baromi jó darabok, magam egy DJI OSMO Action rendkívül boldog tulajdonosa vagyok, így tudom miről beszélek, amikor azt mondom, hogy minőségi a cucc.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 3

A DJI esetén igazából nem a kamera hardvere a nagy durranás, annak adnék Nobel díjat, aki rájött, hogy a drónjaikban használt gimbal egy kamerával és egy éppen tenyérbe illeszkedő markolattal frankó egységet alkot.

A FIMI igazából nem csinált mást, mint lemásolta és cseppet módosította a receptet. Mivel a FIMI is drónok gyártásában jeleskedik, remélhettük, hogy a kézikamerájukba a FIMI X8 SE remek (vagy legalábbis egész jó) 4K-s kameráját teszik, úgy ahogy van, szőröstől bőröstől. Nos, ez nem teljesen így történt, de ne szaladjunk ennyire előre.

Szóval, a kamera kívülről így fest:

Alul, a talpnál egy USB Type-C csatlakozó, amin keresztül mikrofont tudunk csatlakoztatni, összeköthetjük a számítógéppel, hogy a képeket, videókat lementsük, valamint, természetesen, tölteni tudjuk.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 4

A bevezetőben említett szoftveres anomáliákhoz utoljára visszatérve, jellemző volt a szoftver félkész állapotára, hogy kezdetben a számítógépre kötve a kamera nem jelent meg a meghajtók között, így a videókat sem lehetett lementeni. Elmebaj. Szerencsére ez a „hiba” is orvoslásra került már.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 5

A markolat felénk eső oldalán balra egy kis joystickot, jobbra a bekapcsoló gombot találjuk. Felettük egy kijelző, legfelül pedig maga a királyság, a háromtengelyes gimbal, rajta a kamerával. Ennyit erről, a képeken mindent láttok.


 

Képességek

Itt most tényleg csak a száraz tények következnek, a tapasztalatok és a használhatóság majd később. Ha nem haragszotok, nem foglak összehasonlító táblázatokkal terhelni titeket a kétszer annyiba kerülő DJI Osmo Pocket és a FIMI Palm között. Ha sok pénzetek van úgyis az előbbinél maradtok, ha pedig költséghatékony, de nagyon is használható alternatívát kerestek, akkor a Palmnál.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 6

A teljes szerkezet tömege 120 gramm, vagyis súlya az nem nagyon van. A méretek sem nagyok, 30,6 x 22,8 x 132 milliméter csupán. A kijelző természetesen érintésérzékeny, a képátló 1,22 col, a felbontása 240 x 240 pixel, a fényereje 600 nit.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 7

A beépített akkumulátor a maga 1000 mAh kapacitásával aprónak tűnik, de ha elmondom, hogy ezzel 4 órányi 1080p-s videó készíthető, már nem is olyan rossz a leányzó fekvése. Azt, hogy milyen szenzor dolgozik benne csak a FIMI-nél tudják, elég szemérmesek az információk terén. Azt tudjuk, hogy a ½.6 col és 12 megapixeles. Az egyetlen érdemi információ, amit hajlandóak elárulni, hogy a központi egységet (SoC) a Hisilicon szállítja. A gyártó neve nem rossz, de ez persze így látatlanban semmire sem garancia. A széleslátószögű kamera 128 fokot lát be maximálisan, a rekeszérték pedig f/2.4. Ami viszont örvendetes, hogy kapunk HDR-t is, ami tényleg jótékony hatással van a filmjeink színvilágára.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 8

A videók maximális felbontása 4K lehet, ebben az üzemmódban 30 FPS-t kapunk NTSC és 25 FPS-t PAL módban. 2,7 K és 1080p esetén a maximális képkockaszám már 60, illetve PAL-nál 50 FPS lehet. A videók tömörítése lehet H.264-es vagy a jobb, HEVC név alatt elérhető H.265 is. 

A képességek között kapunk Timelaps és Hyperlaps lehetőséget, és ha már gimbal is, amivel forgatni lehet a kamerát, akkor egyszer majd használhatjuk a jóval látványosabb Motion Laps lehetőséget. Ez utóbbi, azaz eset, amikor nem csak azt tudjuk állítani, hogy mennyi időnként lőjön egy képet, amit aztán gyorsított videóvá vág össze, hanem a nézőpont is változik. Ez a legtutibb, kár, hogy nyoma sincs a szoftverben (vagy csak én vagyok béne).

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 9

Nyilván nem maradt ki a lehetőségek közül a lassított felvétel sem. Sajnos a négyszeres lassítás csak 1080p-ben, a nyolcszoros csak 720p-ben érhető el. (csak a zárójel kedvéért, a drágább kamerák sem jobbak ilyen szempontból) Végül, de nem utolsó sorban tud panorámaképet is készíteni automatikusan, mégpedig 4×1 vagy 1×4 vagy 3×3 képből állót. Az első a vízszintes, a második a függőleges, az utolsó meg a megszokott.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 10

Ahogy feljebb említettem, a gimbal, vagyis a kamerát kiegyensúlyozó szerkezet a jobbik konstrukció, nem a költséghatékony kettő-, hanem a jóval kellemesebb mozgásra képes háromtengelyes darab. A benne lévő motorok természetesen szénkefementesek.

Eddig minden szuper, de milyen használni a FIMI Palm-ot?


 

Használat

Nem is tudom, hol kezdjem. Talán ott kéne, hogy miután először bekapcsoltam majdnem földhöz csaptam és megtapostam. Talán csak az mentette meg, hogy 60 ezer forintba került, ez pedig több annál, amit egy dühroham miatt ki akarok dobni az ablakon. Mellesleg jól is tettem, hogy visszafogtam magam.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 11

Szóval az első bekapcsoláskor valahogy sikerült a nyelvet kínaira állítanom (vagy talán nem is volt választási lehetőség), és mire a használhatatlant súroló érintőkijelzővel megtaláltam a nyelvválasztó menüt, a hajam kihullott.

Na, ezen a problémán felülemelkedtem, próbáltam beállítani, amit lehetett, de elég szenvedős volt a dolog. A menü, hogy is mondjam, nem sikerült a legészszerűbbre. Mindegy, gyorsan feldobtam a telefonomra a FIMI Play nevű szoftvert, ami rögtön közölte, hogy firmware frissítést talált, és szeretném e telepíteni. Úgy nyúltam a gomb után, mint fuldokló az Unikumos palack után, és cserébe megint lekevert egy kijózanító pofont a szoftver. Nem tudom letölteni, mert wifin csatlakozik a kamerához a telefon, mobilnetem pedig lefedettség hiányában nincs. Hogy a ló rúgja meg. Oké, lecsatlakoztam a kameráról, fel a helyi wifire. Letöltöttem a szoftver frissítését, visszacsatlakoztam a kamerára, és a letöltött frissítést telepítettem.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 12

Itt kezdtem megérteni, hogy mit érezhettek azok, akiknek ezzel a minősíthetetlenül sz.r szoftverrel kellett küzdeniük. Ahogy feljebb írtam, marhára örültem neki, hogy a kamera nem előbb jött meg, mert akkor nem tudtam volna összeszedni az erőt ennek a cikknek a megírásához.

A frissítés telepítése után sok minden megváltozott, a kamera kezdett tényleg kameraként viselkedni. A menü még mindig elég ésszerűtlen, az érintőkijelző még mindig érzéketlen, de mintha az is javult volna, ha minimálisan is, és már nem annyi a reakció, mintha egy kavicsot próbálnék meg az ujjbegyemmel életre kelteni.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 13

Szóval a menü lehetne jobban használható, de ne legyünk telhetetlenek. Már nem felejti el a kamera a kikapcsolás után sem a beállításokat, és végre kikapcsolható a videók elején hallható beep is. Tudom, ezek nem tűnnek fontos dolgoknak, de higgyétek el, pont a legapróbb hülyeségek tudnak a legidegesítőbbek lenni.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 14

A telefonos szoftverrel ugyanakkor többé, kevésbé elégedett vagyok. Na jó, inkább többé. Egész tisztességesen össze lett rakva, és minden beállítható rajta. Az igazi boldogság az lesz, ha aktiválják a specifikációban beígért Bluetooth kapcsolatot (ez sem érhető el jelenleg), így, ha csatlakoztatom a telefon a FIMI-hez, akkor lesz wifim is mellette.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 15

Szóval a telefonos app jó, sokkal könnyebb ezen állítgatni a kamerát, mint az apró kijelzőn. Nem mellesleg ez kell ahhoz, hogy az elkészült panorámaképből tényleg panorámaképet generáljunk, mert egyébként csak simán négy vagy kilenc különálló fényképünk lesz összeillesztés nélkül.

Na, akkor most ugorjunk vissza a kamerára, és a rajta található kezelőszervekre. Fájó pont, hogy az amúgy tök jól használható joysticket nem tudjuk a kijelzőn megjelenő menüben használni. Esküszöm jobban örülnék ennek a képességnek, mint az érintésérzékeny kijelzőnek, sokkal gyorsabban lehetne mindent beállítani. A joystick ugyanis nem csak jobbra-balra, fel-le mozgatható, de be is nyomható, ezek a lehetőségek pedig a menühöz pont elegen lennének.

Xiaomi FIMI Palm gimbal marokkamera teszt

A gyakorlatban azonban a karocskával vagy a kamerát tudjuk le-fel, jobbra-balra állítani, vagy a megnyomás után fel-le mozgatva szoftveres zoomot kapunk (teljesen felesleges képesség), oldalra mozgatva pedig a kép fényerejét változtathatjuk. Változtathatjuk az ISO értékét is, de jobb, ha automatán hagyjuk (napfénynél 100-as érték), úgy lesz a legjobb a felvett kép.

Xiaomi FIMI Palm marokkamera teszt – még annál is sokkal jobb! 16

A jobboldali bekapcsoló gombbal ki is kapcsolhatunk, illetve ezzel indítjuk, állítjuk meg a felvételt. Ha kétszer gyorsan megnyomjuk, akkor a gimbal alaphelyzetbe állítja a kamerát, ha háromszor, akkor a kamera átáll szelfi módra, bekapcsol az arckövetés is. Ez egész jól működik, ha nem rángatjuk a fejünket túl gyorsan. Csak érdekességképpen kipróbáltam, hogy az iker fiaimra mit reagál, hát, kicsit megzavarodott. Ezen mondjuk nem csodálkozom, néha még én is megszoktam, pedig kicsit több eszem van, mint a FIMI Palmnak. Legalábbis remélem.

Xiaomi FIMI Palm gimbal marokkamera teszt

Végül még egy fontos tanács. Jó ideje nagysebességű Samsung memóriakártyákat használok a videózáshoz, ami kell is, mert a 4K felvételek adatmennyisége jelentős, ezt az iramot egy lassú kártya nem bírja. A kártyákat használtam már rengeteg kamerában és drónban is, ezek között volt olcsó, drága, és nagyon drága kategória is, de sosem volt gond a sebességgel. Egészen mostanáig. A FIMI Palm, a h.264 esetén keveselte a kártya által biztosított sávszélességet, és megtagadta a 4K felvételek készítését. Szerencsére a jobb tömörítési aránnyal rendelkező HEVC, vagyis h.265 esetén ilyen probléma nem merült fel. Azt azért tudnotok kell, hogy ez sem csodaszer, a 4K videózáshoz meg kell venni a gyors kártyát, ezen nem fogtok tudni spórolni.


 

Képminőség

Mielőtt elkezditek ezt a fejezetet olvasni, fontos megjegyeznem, hogy a tesztvideókat (az első kivételével) nem vágtam meg, nem manipuláltam semmilyen módon, tehát a nyers 4K felvételt láthatjátok.

A tapasztalataim vegyesek. A kamerával a fényképezés nem nagy öröm, erre továbbra is sokkal jobb egy közepes mobiltelefon. Még az a szerencse, hogy gimbalon csücsülő kamerát többnyire nem fényképezésre, hanem videózásra szeretnénk használni.

Ha eddig írtam is rosszakat a kameráról, akkor azt most tessék elfelejteni, mert a lényeg, amire kitalálták, vagyis, hogy jó videókat készítsünk vele, na az hibátlan. A gimbal által kiegyensúlyozott kamerával olyan vaj simaságú szépen sikló felvételek készíthetünk, ami után régebben bármelyik hollywoodi rendező megnyalta volna mind a húsz ujját. Visszagondolva arra, hogy a Ragyogás folyosón biciklizős jelenetéhez milyen monstrumot kellett az operatőrnek mozgatni, és tudva, hogy az ezt közelítő minőséget ma már egy apró marokkamera tudja, azt hiszem elmondhatjuk, a fejlődés bődületes.

Na jó, azért még sem lesz olyan a mozi, mint a Ragyogásban, és ennek két oka van, a kis méret és a kis tömeg. Annyira könnyű a kamera, hogy a nagyobb kilengéseket már csak módjával tudja kompenzálni. Értsd: Ha mész, és a kamerát tartó kezedet lefelé tartod magad előtt, akkor egész jól eltűnik a felvételből a lépéseid miatt megjelenő hullámzó mozgás. Ha azonban a karodat kinyújtod magad elé, akkor a karod tömege már akkora, hogy hiába szeretnéd, nem tudod mozdulatlanul tartani. Ezen segítene a nagyobb tömegű eszköz, mert azt ellen kell tartanod a gravitáció ellenében, és már ez rengeteget csillapítana a fel-le mozgáson.

Ha nincs gimbalod, de van mondjuk egy nagy tripodod, akkor próbáld ki. Egy bármilyen videokamerát tegyél a tripodra, és úgy videózz sétálás közben, hogy a tripoddal tartod a kamerát. Utána próbáld ki úgy, hogy a kamera a kezedben van. Látni fogod a különbséget.

Mi ebből a lényeg? Mindössze annyi, hogy a FIMI Palm is egy kamera, és én még nem találkoztam olyan kamerával, amivel nem kellett összeszoknom, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki belőle. A Palm is ilyen, egyszerűen csak rá kell jönni az apró trükkökre, mint például a helyes kéztartás.

A felhasználók egy ideig panaszkodtak a kamera hangjára is. A gyártó két mikrofont szerelt be, de ezek, már csak a Palm méretei miatt is, kicsik. Vagyis, senki ne számítson stúdióminőségre, és ahogy bármilyen kamera beépített mikrofonja esetén, úgy a FIMI Palm-nál is be tud fütyülni a szél. Szerencsére viszonylag olcsón kapható külső mikrofon a cucchoz, szóval, ha esetleg vlogolásra használnád a Palm-ot, akkor ez is megoldható.

A kamera képének minősége nekem tetszik, elég részletes is, a párnahatás, vagyis az optika és a széles látószög okozta képtorzulás a szofverből javítható. Van benne Pro mód, ahol a fehéregyensúly és az ISO érték kézzel állítható, de ha jót akartok, ezt csak a telefonról próbáljátok állítani, mert a kis kijelzőn képtelenség rendesen belőni a dolgokat.

Ami a leginkább szembetűnő, hogy a kamera dinamikatartománya elég vérszegény. Nem azzal van a baj, hogy a szélső értékek rosszak. Viszonylag rossz fényviszonyok között is tűrhető (értsd: tényleg használható) marad a képminőség, jó a zajszűrés, és tűző napsütésben is szép videók készülnek. Ami a problémát okozza a váltás a fény és az árnyék között. Az erdei sétánál, ahol be-bevillan a napfény a lombok között, jól látható a probléma. A szinte sötét, árnyékos erdő, és a bekukucskáló nap erős fénye megbolondítja a kamerát, és csúnya villogást kapunk cserébe.

Igyekeztem értékelhető tesztvideókat készíteni. Egy hosszabb 3 perc körülit 1080p-ben vágtam össze, abban nagyjából látható, hogy a második napon mit tudtam kihozni belőle. A biciklizős, kirándulós, motorozós videót nem vágtam meg (vagy csak minimálisan), azokból látszik a lényeg, a képminőség.


 

Zárszó

Ahogy a bevezetőben említettem, nagy szerencse, hogy nem érkezett meg hamarabb a kamera, mert akkor most nem sok jót olvashattatok volna róla. Jelen állapotában azonban már több, mint használható, és ha a szoftvert tovább csiszolják, szinte kifogástalan lesz.

Xiaomi FIMI Palm gimbal marokkamera teszt

Ha azt kérdezitek, hogy méltó vetélytársa e a DJI Osmi Pocket kamerának, akkor azt kell mondanom, hogy nagyon is. Természetesen el kell ismerni, hogy a majd dupla árért a DJI jobb, ez vitathatalan tény, ezen nincs is mit csodálkozni. A FIMI Palm, azonban több, mint használható, egyszerűen kitűnő társ bármilyen utazáshoz, legyen szó egy családi nyaralásról, egy túráról gyalog, lovon, kerékpáron vagy akár motoron!

Borzasztó kényelmes használni, nem húzza a zsebünket, mindig a kezünk ügyében van, szóval kimondottan élvezetes vele videózni! Isten igazából nehéz szavakkal átadni az élményt, a szabadságot, amit ez a kamera ad, a legjobb az lenne, ha mindenki kipróbálhatná.

Xiaomi FIMI Palm gimbal marokkamera teszt

Ha valaki sokalja az árát, akkor tessék kicsit számolgatni! Ha veszünk egy használható akciókamerát, akkor nem nagyon ússzuk meg 120-130 dollár alatt. Ha veszünk mellé egy jó gimbalt, az a kamera árával megegyező tétel, és akkor még mindig egy ormótlan cuccunk van csak. Oké, az ormótlan kicsit túlzás, hiszen léteznek már barátságos méretű gimbalok is, de akkorát nem fogsz találni, mint a FIMI Palm.

Szóval, összességében, a 200, pontosabban kuponnal 180 dolláros FIMI Palm igencsak megéri az árát.

Vásárlás itt:

Xiaomi FIMI Palm Gimbal kamera – Kuponkód: 183PAXKKVG

Szállítási módnak válaszd a vám és ÁFA mentes Priority Line szállítást!

 

További kamera cikkek oldalunkon

Értékelés

83 %

Értékelés A Xiaomi a FIMI Palm kamerával egy fontos terméket tett az asztalra. Végre nem kell a sportkamerákkal vacakolni, egy remek, könnyen használható, kicsi és könnyű, ráadásul gimbal-lal ellátott kamerát kaptunk tőlük, ráadásul megfizethető áron.

Hardver
90 %
Szoftver
70 %
Képminőség
85 %
Hangminőség
80 %
Ár
90 %

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.