Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Huami AMAZFIT okosóra – a sportosaknak és akik szeretnék hinni magukról, hogy azok

Xiaomi Huami AMAZFIT okosóra – a sportosaknak és akik szeretnék hinni magukról, hogy azok

Sporthoz és a mindennapokhoz, könnyű beleszeretni a Xiaomi okosórájába

Xiaomi Huami AMAZFIT okosóra – a sportosaknak és akik szeretnék hinni magukról, hogy azok

Napjainkban az okosórák egyre népszerűbbé válnak. Volt egy kevés vesszőfutása a hordható eszközöket gyártó cégeknek, mert sokáig nem akarták a vevők elfogadni, hogy tényleg szükségük van ilyen kütyükre. Ez nem is csoda, az órák rengeteg gyermekbetegséget hordoztak, így el kellett telni az éveknek ahhoz, hogy mind tudásban, mind árban az elvárt szintre lépjenek, és ne egy szűk pénzes elit játékszerei legyenek, hanem a nagyközönség számára is elérhető, hasznos kiegészítők.

Az okosórák között sok fajtával találkozhatunk, de ez csak a látszat. Alapvetően mind ugyan azt tudja, persze apróbb különbségekkel, és néha kisebb, néha nagyobb eltérésekkel a minőség terén. Ami különbséget találunk, hogy milyen irányból közelíti meg az óra a mindennapi használatot. Egy részük az átlagos felhasználás, egy másik nagyobb csoport pedig a sportos felhasználás felöl. Ettől függetlenül mind a két fajta tudja azt amit a másik, csak éppen, például a sportos órákban nem 100 csak 30 különböző számlapból tudunk választani.

Xiaomi Huami Watch AMAZFIT box

A Xiaomi napjainkra az egyik legjelentősebb kínai gyártóvá nőtte ki magát. Az indulás pedig nem volt olyan nagyon régen, még nincs nyolc éve, hogy bejelentették a cég megalakítását. Az eltelt időben a Xiaomi a telefonok között is a legnagyobbak között van, országonként eltérő helyezéssel. Indiában például ősszel elsők voltak, de valószínű, hogy a legjobb 10-be mindenhol beférnek. A hordható okoseszközök terén viszont egyértelműen a legnagyobbak között tanyáznak, évek óta a legjobb háromban vannak, volt olyan év, amikor a legtöbb eszközt ők értékesítették.

A Xiaomi Huami AMAZFIT okosóra a cég legfejlettebb hordható okoseszköze, igaz nem sokáig, mert az utód előrendelésben már kapható. Persze annak ára jelenleg még a csillagok lábát nyaldossa, de ez érthető is. Viszont, az első generáció ára hónapok óta csökken, jelenleg már egyes akciókban 90 dollár alatt is meg tudjuk vásárolni. Ez pedig nagyon alacsony ár azért a tudásért, azokért a képességekért, amivel ezt az órát felvértezték. A feljebb olvashattátok, a gyártók két irányból közelítik meg az okosóra kérdést. A Xiaomi a sportos vonalat választotta.

Dizájn és megjelenés

A dizájn az, ami egy óra egyéniségét adja. A Xiaominál már megszokhattuk, hogy törekszenek a letisztult, egyszerű, ám prémium külső elérésére. Nem használnak felesleges díszítőelemeket, és szerencsére nem találkozunk azokkal a szörnyű motívumokkal sem, amik 5-10 éve szinte minden kínai terméken fellelhetők voltak. Az óra háza kerámiából készül, pont úgy, mint a telefonjaik közül a Xiaomi MIX és MIX 2 hátlapja. Ez a kerámia a föld harmadik legkeményebb anyaga, csak a zafír és a gyémánt múlja felül, így megkarcolni is csak ezzel a két anyaggal lehet. Akinek nincs gyémánt gyűrűje, az biztos nem fogja felsérteni az óra keretének felületét. Az üveg a kijelző felett természetesen tud karcolódni, de ha veszünk rá egy üvegfóliát szinte sérthetetlen óránk lesz.

Xiaomi Amazfit 1

A Xiaomi Huami AMAZFIT okosórát először felvéve a pánt anyaga fog feltűnni. A heveder szilikonból készül, ettől pedig igazán puha, selymes érzésű. Persze fontos, hogy a pántot kényelmesnek érezzük, de még fontosabb, hogy nem is izzad be a bőrünk alatta. Ez sportolás közben elsőrendű! Az órán kezelőszerveket nem találunk. Egyetlen gomb van a kereten, ezzel tudjuk ki- illetve bekapcsolni. A vezérlés és a beállítás többi része az érintésérzékeny kijelzőn és a telefonos akpplikáción keresztül történik. A külső kapcsán szólnunk kell még az óra méretéről és tömegéről. A ház 4,5 x 4,5 x 1,2 centiméteres, persze ahogy látszik is nem szögletes, hanem köralakú, a tömege pedig mindössze 54 gramm, amit használat közben meg sem érzünk.

 

Kijelző

Xiaomi Amazfit 4

A Xiaomi Huami AMAZFIT egy érintésérzékeny IPS kijelzőt használ az adatok megjelenítésére. A kijelző körátmérője 1,34 col, a felbontása 320 x 300 képpont. A panel zsenialitása sajnos a képeken nem látszik. Meglepő, hogy az óra napsütésben is kitűnően használható, sőt, sok esetben minél nagyobb a fény, annál jobban látszik a rajta lévő kép, még akkor is, ha nem használjuk a háttérvilágítást. Nem tudom hogy érték ezt el,talán a panel mögött van valami olyan anyag, ami visszaveri a fényt, de tény, hogy a legtöbb esetben nincs szükség arra, hogy a háttérvilágítás bekapcsoljon. Ez egyrészről kényelmesebbé teszi az óra használatát, más részről az üzemidőt is megnöveli. Az óra kijelzője egyébiránt tökéletes, de arra senki ne számítson, hogy a promó képeken látható éles színekkel találkozik rajta. Ez amúgy minden okosórára igaz, a képek nagyon becsapósak.

 

Hardver és teljesítmény

Napjaink okosóráinak egyik nagyon fontos mérőszáma lett a beépített memória, a RAM mennyisége. Fontos, hogy minél több legyen, mert ez kell ahhoz, hogy több program futhasson párhuzamosan zökkenők nélkül. A Xiaomi Huami AMAZFIT okosórában viszont az 1,2 GHz-es processzor mellett csak 128 MB RAM-ot találunk, a beépített tár pedig csak 512 MB-os. Mégis, ez a mennyiség is elegendő ahhoz, hogy az óra gyorsan és simán működjön. Hogy lehetséges ez? Úgy, hogy nem az Android Wear, hanem egy egyedi rendszer fut rajta. A fanyalgók amúgy pont ezt tekintik az óra legnagyobb hibájának.

Xiaomi Amazfit 2

Az Android Wear nagy szabadságot ad, rengeteg, vagyis szinte minden androidos appot fel lehet az órákra telepíteni. Ez viszont rengeteg erőforrást igényel mind a processzor, mind a memória, mind a háttértár tekintetében. Hozzáteszem, hogy az appok nagy része amúgy is teljesen használhatatlan egy órán, mert bár a képeken jól néz ki a számlapon a Google maps, a gyakorlatban kezelhetetlen, csak a legnagyobb végszükség esetén akarnék ezzel navigálni. A Xiaomi Huami AMAZFIT az egyedi rendszernek köszönhetően zárt, de véleményem szerint így is mindent tud, amit egy modern okosórának tudnia kell. Van benne például GPS is. Ennek segítségével pontosan méri a megtett távolságot, a jól működő lépésszámlálással együtt pedig a kalória elégetését is, professzionális adatokat szolgáltat sportolás közben, hogy teljesítményünket elemezni, javítani tudjuk. 

Akkumulátor és csatlakoztathatóság

A hordható okoseszközöknél fontos, hogy odafigyeljünk arra, mennyi ideig képesek egy töltéssel működni. Egy órát vagy egy karkötőt hordani szeretnénk nem pedig folyamatosan töltögetni. Ha szeretnénk naplózni az alvási ciklusainkat akkor a csuklónkon kell lennie. A Xiaomi Huami AMAZFIT okosórában egy 280 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor került. Ez egy telefon aksihoz képest nagyon kicsinek tűnő kapacitás, de itt egyrészről egy kis kijelzőt kell meghajtania, másrészről nem is egy szokványos Android rendszerről beszélünk. Azt, hogy egy töltéssel mennyi ideig használhatjuk az órát nagyban befolyásolja, hogy mire használjuk. Ha csak a készenléti időt nézzük, akkor ez akár 11 nap is lehet. Érdekes, de ennél az óránál akár még ez is kivitelezhető, hiszen ahogy írtuk, a kijelzőt napközben háttérvilágítás nélkül is látjuk. Normál felhasználás mellett, amiben van egy kis sport, egy kicsi GPS használat, de az idő nagy részében óraként funkcionál, de bekapcsolt Bluetooth-szal, hogy lássuk ha üzenetünk érkezett, szóval ilyen átlagos használat mellett 5 napra számíthatunk a gyári adatok szerint, és a saját tapasztalatom is azt mutatja, hogy 5-6 naponta kell töltőre tenni. Ha bekapcsoljuk a folyamatos szívmonitort és a GPS-t, akkor 35 óra üzemidőt kapunk. Szerencsére ezt a párost csak sportolás közben érdemes, és szoktuk használni.

Xiaomi Amazfit 5

Az órában a GPS-en kívül két rádiót találunk. Kapunk WiFi és Bluetooth kapcsolatot. Előbbi nem egy telefon minőségű dolog, a hatótávja 5-10 méter között, de utóbbi, vagyis a Bluetooth akár 10 méter felett is kapcsolatban tud maradni. Igaz, ez lényegében felesleges, mert a WiFi- leginkább csak a szoftver frissítésére használjuk – elég sűrűn kapunk javítást és egyéb apróságokat-, míg a Bluetooth kapcsolaton keresztül másoljuk fel a zenéket, illetve hallgatjuk őket egy Bluetooth fülessel futás közben. Ismét a gyári adatokra hivatkozva írjuk, hogy az órára 500 zeneszámot másolhatunk fel, ennyit kezel le. Ezt ellenőrizni nem tudtuk, mert az 512 MB területre nem tudtunk ennyi számot felmásolni. Annyi fér rá, ami néhány óra sportoláshoz elegendő. Ez viszont nagyon hasznos, hiszen a futáshoz nem kell telefont magunkkal vinnünk. A GPS rögzíti az útvonalat, a zene meg szól az óráról. Tökéletes!

Vízállóság

Xiaomi Amazfit 6

Nos, amikor a vízállóság kerül szóba, akkor sokan nem tudják értelmezni azt, hogy az adott érték mit jelent. Az IPxx értékek szabványosított ellenállást jelölnek a vízzel és a porral szemben. A por esetén a skála 6- míg a víznél 7 osztatú. Magyarul, ha egy órára vagy telefonra az IP67 jelölést írják, az mind a két esetben a legmagasabb fokozatot jelöli. Ez nem jelenti azt, hogy minden eszköz ugyan olyan képességekkel rendelkezik, ha IP67-es, de van egy minimum érték, amit el kell érniük. Minket a vízállóság érdekel jobban egy óra esetén. Kérdés például, hogy zuhanyozni vagy úszni lehet-e bennük. A minimum meghatározás szerint a vízállóságnak minimum fél órán át, maximum 1 méteres mélységig kell kitartania. Vagyis a válasz, igen, akár úszhatunk a Xiaomi okosórájában. 

Fitness képességek

Ahogy többször jeleztük, ez az óra a sportolók igényei szerint lett kialakítva. Ez nem jelenti azt, hogy hétköznapokon használhatatlan lenne, inkább olyan dolgokra kell gondolnunk, hogy a számlapok legalább fele úgy lett kialakítva, hogy sport közben is könnyen leolvasható legyen, mutassa az elégetett kalóriát, a megtett távolságot és hasonlókat. Amikor az órát először beüzemeljük meg kell adnunk az adatainkat, és azt is, hogy mit szeretnénk, hány kilót akarunk nyomni. Ahhoz, hogy ezt elérjük kapunk egy edzéstervet. Itt ne arra gondoljatok, hogy megmondja az óra hány fekvőtámaszt kell csinálni, vagy mennyit kell gyalogolni. Azt mondja meg, hogy mennyi kalóriát kell elégetnünk ahhoz, hogy a tervet lejesíteni tudjuk. A számlapon láthatjuk is, hogy a napi tervhez képest hol állunk.

xiaomi amazfit pace

Az óra amúgy a gyaloglás, a futás, a kerékpározás és a túrázás sportokat ismeri, illetve beltéren még a futópad és az ellipszis tréner jöhet szóba mérhető módon. A kültéri sportoknál lényegében minden adatot naplóz, ide értve a megtett útvonalat is, nem csak hossz tekintetében. Hazaérve a telefonunkkal szinkronizálva térképen láthatjuk merre jártunk. Naplózhatjuk a szívünk dobbanásait, figyelve, hogy milyen terhelésnél indul be a zsír égetése, láthatjuk, hogy eközben milyen sebességgel, milyen lépésszámmal futottunk, szóval tényleg minden adatot megkapunk ahhoz, hogy edzésünket hatékonyabbá tudjuk tenni. Ahhoz, hogy az edzés eredményességét figyelemmel tudjuk kísérni más nem is kell már, mint egy Xiaomi okosmérleg, és meg is érkeztünk a professzionális sport világába.

Xiaomi Huami AMAZFIT okosóra – a napi társ

Smartwatch XIAOMI AMAZFIT

A Xiaomi okosórája a mindennapokban is hű társunk lesz. Nem kell folyton edzenünk, hogy élvezhessük az előnyeit. Párosíthatjuk iPhone vagy Android készülékekkel is, így képes arra, hogy rezgéssel jelezze, ha üzenetünk érkezik, legyen az egy e-mail, egy SMS-s vagy egy Facebook üzenet. Használtam már néhány hasonló szerkezetet, de talán ez a funkció az, amit a legjobban szeretek bennük. Nem kell előkotorni a telefont, ha üzenetet kapok, elég ránézni az órára és tudom, hogy fontos a dolog és le kell reagálnom vagy ráérek erre később is.

Xiaomi Amazfit Számlap 1 Xiaomi Amazfit Számlap 3
 Xiaomi Amazfit Számlap 4 Xiaomi Amazfit Számlap 5

A kijelzőn sorrendben a következő funkciókat találjuk:

 • Sport tevékenység kiválasztása és a hozzá kapcsolódó beállítások, például riasztás magas pulzusszám esetén
 • Óra, számlaptól függően sok fajta adat kijelzésével
 • Időjárás előrejelzés
 • Napi cél, és hogy hol tartunk ahhoz képest
 • Szívmonitor
 • Zenelejátszás
 • Ébresztő óra
 • Iránytű
 • Stopper
 • Alvásmonitor
 • Tréning center- Előrehaladásunk a fittségben, különböző tervek, félmaraton, maraton, stb.

Telefonos applikáció

Ahogy olvashattátok Android és iPhone esetén az aktulis áruházból lehet letölteni a megfelelő programot. A telefonon keresztül szinte mindent be tudunk állítani, és van olyan dolog, amit csak innen tudunk beállítani. Ilyen például a WiFi, aminek az adatait az appban tudjuk megadni, ezután fog az óra felcsatlakozni az otthoni hálóra. Nem panaszkodhatunk, az óra kijelzőjén lényegében minden beállítást el tudunk végezni, de azért mégis kényelmesebb ezeket a telefonról intézni. Így aztán például megtehetjük, hogy a számlapot is innen választjuk, aztán az órán szépen cserélődik is alap. A különböző sportokhoz különböző számlapokat ajánl a gyártó, ez a lapok elnevezéséből látszik is.

Xiaomi Amazfit Screenshot 1  Xiaomi Amazfit Screenshot 2
 Xiaomi Amazfit Screenshot 3 Xiaomi Amazfit Screenshot 4

A telefonos program képes a teljesítményünk monitorozására, érdemes a futás, vagy túrázás befejezése után az adatokat szinkronizálni. Fontos, hogy például az üzenetek kijelzése az órán csak akkor működik, ha a telefonon a háttérben fut az Amazfit program. Ha leállítjuk nem frissül az időjárás és nem rezeg akkor sem, ha üzenetet kaptunk. Sokszor a visszakapcsolódás után dől be minden, akkor pedig törölgethetjük az óráról. Na nem mintha ez olyan bonyolult lenne, csak jó, ha tudtok róla.

A program amúgy nagyon jól átlátható, könnyen kezelhető. Magyar nyelvet nem ismeri, de egészen minimális angollal már tökéletesen el lehet boldogulni, mert ábrákkal segít minket a tájékozódásban.

Xiaomi Amazfit 3

Fontos dolgok az órával kapcsolatban:

 • Kompatibilitás: Android (OS 4.4 vagy újabb verzió); iPhone (iOS 8.0 vagy újabb)
 • Vízállóság: IP67 vízálló azt jelenti, hogy a mélység nem haladhatja meg az egy métert, és használati idő pedig a 30 percet
 • Az óra kétféle változatban választható: angol és kínai. A két változat közötti különbség csak a felhasználói kézikönyv kezelőfelületének kijelzője és nyelve
 • Az óra teljes feltöltése kb. 3 órát vesz igénybe
 • A WiFi távolság kb. 5 – 10 méter, míg a Bluetooth körülbelül 10 méteres tartományon belül működik
 • Az óra 1,34 hüvelykes, 320 x 300 képpontos felbontással és 12 mm-es vastagsággal rendelkezik
 • Az óra nem igényel SIM-kártyát, csak kapcsolódnia kell mobiltelefonodhoz Bluetooth-on keresztül
 • Az óra készenléti ideje legfeljebb 11 nap, normál használat mellett 5 nap, 35 óra folyamatos GPS nyomon követés mellett
 • Az óra egyszerre csak egy telefonhoz tud kapcsolódni
 • A telefonos appban nem jelenik meg menet közben minden adat, alépésszám is csak az órával történő szinkronizálás után
 • Az óra és a naptár a telefonnal való szinkronizálás után mutatja apontos időt, azt külön beállítani nem kell és nem is lehet

xiaomi amazfit smartwatch orange 01 14440 1479810291

Igyekeztem a cikkben mindenre kitrni, de az utólagos olvasásánál még mindig rengeteg dolog jutott eszembe. Ez nem egy regény, csak egy szmpla teszt vagy bemutató, így nem szeretném tovább nyújtani, ám, ha valakinek kérdése van az órával kapcsolatban, azt a kommenteknél felteheti, próbálok rá válaszolni. Az órát a cikk írásakor már nagyjából másfél hónapja használom, így összegyűlt némi élmény és tapasztalat, amit szívesen megosztok bárkivel!

 

Én innen rendeltem: Xiaomi Huami Amazfit okosóra

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.