Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való!

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való!

Ez Xiaomi legolcsóbb telefonja, de nem kompromisszummentes.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való!


 

Bevezető

A Xiaomi telefonjai MIUI felülettel érkeznek, pontosabban érkeztek két évvel ezelőttig. Akkor mutatta be ugyanis a cég az Mi A1 elnevezésű készüléket, aminek a nevében az A jelölés az Androidra, egészen pontosan, a gyári, módosítás nélküli Android verzióra utal.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 2

A Xiaomi célja ezzel a telefonnal, és persze az utódjaival az volt, hogy azok számára is adjanak valamit, akik jobban preferálják az egyszerű felületet, és jobban bíznak abban, hogy a gyári Android frissítése, ahogy a cég is ígérte, gyors lesz. Ráadásként azt is hallottuk, hogy főverzióból is minimum kettő érkezik majd az évek során. Szóval, a mérleg egyik serpenyőjében ott van a MIUI a maga összetettségével, a másikban a gyári Android az egyszerűséggel, és a gyors frissítés lehetőségével.

Az A1 kapcsán aztán kiderült, hogy sajnos semmi sem az, aminek látszik. Hiába a Pure Android, a frissítések bizony elmaradoztak, ami jött, abban sem mindig volt köszönet. Jó hír, hogy napjainkra a nagyobb problémákat leküzdötték, igaz, az Mi A1 után következő A2 és A2 Lite még mindig lassan kapja a frissítéseket, de amit kapnak, azok legalább komolyabb problémáktól mentesek.

Amikor az A1 megérkezett, mindenki el volt ájulva a fotós képességektől. Az A2-től azt vártuk, hogy ezt a hagyományt folytatja, de sajnos csalódnunk kellett. Az A3 esetén, a magam részéről már semmi ilyesmire nem számítottam, de, mint a cikkből látható lesz, pozitív csalódás ért, még, ha nem is mellbevágóan nagy.


 

Külső

Manapság már egyáltalán nem találjuk furcsának, ha egy telefon kijelzője bőven 6 col feletti képátlóval rendelkezik. Szeretjük is, meg nem is a dolgot, mert a nagy kijelzőn kényelmesebb a filmeket nézni, interneten böngészni, olvasni, levelet írni, szóval, úgy általában mindent. Cserébe az egykezes használat felejtős, a farzsebben már nehezen férnek el, és amúgy is, ki szeret péklapátot nyomni a füléhez telefonálás címén.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 3

Pont emiatt, nagyon meg kell becsülni azt a telefon, ami megmarad a 6 colos méretnél. Hogy egy saját példát hozzak fel, a hozzám érkező készülékeket, minden esetben véleményeztetem életem párjával is, tudjátok, több szem többet lát. Hosszú idők óta, az A3 volt az első, amire azt mondta, hogy el tudná viselni. Ez pedig nem másra vezethető vissza, mint a méretre.

A drágám véletlenül egy Xiaomi Mi A1-et használ, immár több éve, és esze ágában sincs lecserélni. Eddig mindig az volt a kifogás, hogy amit mutatok neki, az túl nagy. Az Mi A3 esetén meg az, hogy úgysem tarthatjuk meg, de jó lenne, de mégse adjunk ki rá pénzt, mert szereti az A1-et. Érzitek, elég gyenge érv, szóval már tudom is, mi lesz a következő ajándék neki.

Amúgy, hogy a tényekről is beszéljünk, a telefon 153,48 x 71,85 x 8,475 milliméteres, a tömege pedig mindössze 173,8 gramm. Ezzel ma egy kicsi, és könnyű telefonnak számít, ami azért valahol elég szomorú.

A külsővel amúgy egy pici probléma sincs, sőt. Az elöl-hátul Gorilla Glass borítás, fém ház, elől csepp alakú szigeten a 32 megás szelfikamera, hátul a megszokott soros elrendezésben a 48 megapixeles főkamera, a 8 megapixeles széleslátószögű fényképező és egy mélységszenzor. Ujjlenyomat szenzor nincs, legalábbis a hátlapon, ez elől, az üveg alatt kapott helyet.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 4

Öröm, hogy a készülék felső élén találunk egy hagyományos jack csatlakozót (utálom, ha alulra rakják), és még nagyobb öröm, hogy most már trendszerűnek tűnő módon az infra is helyet kapott. Alul hangszórórács, persze mono sugárzóval, egy Type C csatlakozó, és ennyi. A ki- bekapcsológomb és a hangerőszabályzó a megszokott helyen, a jobb oldalon. Ennél a mobilnál nem panaszkodhatunk arra, hogy túl magasra került, lévén a telefon sem túl nagy. A baloldalon, ismét csak a megszokott helyen a SIM-tálca, amibe a megszokott módon két SIM-kártyát is tehetünk, legalábbis akkor, ha SD-kártyát nem akarunk használni, mert ha ige, akkor az egyik SIM-et fel kell áldoznunk.


 

Hardver

Központi egység

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 5

A telefon központi egysége a Qualcomm Snapdragon 665. Ez a nyolcmagos procival szerelt egység az SP 660 közvetlen utódja, modernebb gyártástechnológiával és frissített magokkal, ám egy picit harmatosabb GPU-val. A 660-at szeretjük, az hajtja példának okáért a Xiaomi Mi Pad 4-et, vagyis a cég táblagépét is. Elég is mindenhova, ahogy a 665 is elég lesz. Ha mindenképpen szeretnénk valamibe belekötni, akkor az lenne, hogy játékok futtatása közben, itt-ott kényszerülni fogunk némi kompromisszumra a grafika részletességét illetően.

A processzorhoz kötődően a szokásos tesztjeinket is megtekinthetitek:

  Xiaomi Mi A3 Xiaomi Mi 9 Lite Redmi 8
Processzor (SoC) Qualcomm Snapdragon 665 Qualcomm Snapdragon 710 Qualcomm Snapdragon 439
Tesztprogram      
AnTuTu Bench. 7.x 181466 pont 209577 pont 92880 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM 71198/33626/
32284/44358 pont
70944/54932/
36982/46719 pont
41011/9346/
13762/28761 pont
Geekbench 5.x (score/single/multi) 374/314/1402 pont 346/416/830 pont 848/4022 pont
PC Mark Work 2.0 6610 pont 6564 pont 4700 pont
PC Mark Computer Vision 4328 pont 3473 pont 2480 pont
PC Mark Storage 6997 pont 7721 pont 4812 pont
3DMark Sling shot /extreme opengl / Vulkan 1781/1160/1055 pont 2693 / 1841 / 1760 pont 830 / 449 / 502
3D Mark Ice Storm/extreme 23480/MAX pont 29626/ MAX pont 13319/8069
3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan 214588/201880 pont 223689 / 183272 pont  66552/144429 pont

 

Kijelző

A telefon kijelzője az, amit a legtöbben kritizáltak/nak, és sajnos nem mondhatjuk, minden alapot nélkülöz ez a kritika. A helyzet ugyanis az, hogy a Xiaomi, talán az ár alacsonyan tartása végett, egy HD+ felbontású AMOLED panelt használt. Ez a felbontás manapság már elég szokatlan a rengeteg FHD+ telefon között, de a helyzet azért nem annyira borzasztó, mint ahogy azt a netes véleményekből leszűrhetjük.

Tény, és tagadhatatlan, hogy a kis képátló ellenére, az alacsonyabb felbontás jeleit, közelről nézve látni fogjuk. Hogy mást ne mondja, kicsit szőrösebbek a betűk. Ez azonban csak akkor tűnik fel, ha tényleg közelről keressük a szűröket, mert visszatérve kedvesemre, aki jól kipróbálta az Mi A3-mat, nem vette észre, hogy a kijelző felbontása rosszabb, mint az imádott A1 felbontása. Szóval ez az elmélet, vagyis a papírforma, és a valós használat közötti eltérés.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 6

Amúgy, ha az alacsony felbontás a mínusz oldalra került, akkor tegyük a plusz oldalra azt, hogy nem IPS, hanem AMOLED panelt kapunk, annak minden előnyével. Ragyogó színek, nagy kontraszt és fényerő, legalábbis az IPS-hez képest, Az AMOLED-es versenytársak között viszont teljesen átlagos, amit kapunk. Ha már AMOLED, akkor egy pillanatra kanyarodjunk vissza az ujjlenyomatszenzorhoz, amit IPS esetén nem tudtak volna a kijelző alá tenni, így viszont a telefon úgy néz ki, a feloldás kapcsán úgy is működik, mint a nagyobb, prémium telefonok.

Kamerák

A szenzorok felbontásáról, és a kamerák fajtájáról már olvashattatok feljebb, szóval, most szaladjunk végig rajtuk!

A szelfikamera 32 megás felbontása nem mondható gyengének, sőt, a magam részéről 8- vagy 12 megapixellel is elvagyok, de aki szereti magát fotózni, az örülni fog a sok képpontnak. A kamera minősége átlagos, kapunk képjavító funkciókat, az elkészült képek elég részletesek is, szóval nem rossz a kicsike.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 7

Persze, az emberek nagyobb részét a hátlapi kamerák érdeklik. Ahogy írtam, sok jóra nem számítottam, de szerencsére jobb a helyzet, mint amit vártam. A 48 megás főkamerával, az objektív alatt a Sony IMX586 szenzorral már nem újdonság, ahogy az sem, hogy szuper rekeszértéket láthatunk a (f/1,79). A főkamerával készült képek, a 4 az 1-ben pixelelrendezésnek köszönhetően 12 megapixeles fotókat lő, amik a megszokott módon, középen kifogástalanok, a szék felé haladva pedig egyre több részletet tüntet el.

Ez nem szokatlan, sajnos a telefonos fényképezőknél ez a megszokott, a kérdés csak az, hogy mekkora a középső éles terület. Az Mi A3 esetén szerencsére elég nagy. Ennél a telefonnál is van lehetőségünk 48 megapixeles képeket készíteni, de egyes, jól kiválasztott témákon kívül teljesen felesleges a használata. Maradjunk inkább a 12 megapixelnél, sokkal jobban járunk. Nem panaszkodhatunk a képek dinamikájára és az automatikus fehéregyensúly beállításra sem, lényegében kifogástalan mindkettő.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 8

A Xiaomi Mi A1 esetén nagyon szeretem a hardveres kétszeres zoomot, de sajnos, manapság, ebben az árkategóriában ettől az extrától már el kell búcsúznunk. Van helyette szoftveres, kétszeres zoom. Ez azért sokkal több, annál, mint amit néhány éve láthattunk, hiszen nem a meglévő pixeleket próbálja többszörözni az algoritmus (vagyis nem a semmiből akar valamit csinálni), hanem a 48 megapixeles felbontású szenzorral készülő kép középső részét vágja ki nekünk. Erre rádob némi szoftveres képjavtást, élesítést, aztán ott is van a zoom opció. Egészen jól működik az eljárás, bár, ismét csak megszokott módon, ha az asztali gépünkön vágjuk ki a képet, akkor jobb eredményt érük el, mintha ezt a telefonra bíznánk.

Az éjszakai (esti) fotózás viszont tényleg kellemes meglepetést okozott. A vártnál mérföldekkel jobb eredményt produkált a kamera, a zajcsökkentés remekül, de nem zavaró, a részleteket eltüntető módon működik, a színek is jó, szóval le a kalappal!

A 8 megapixeles széleslátószögű kameráról nem szeretnék többet írni, mint amennyit a szelfikameráról írtam. Nem rossz, használható, de leginkább akkor vetném be, ha fontosabb lenne az, hogy egy szoba minél több része ráférjen a képre, mint az, hogy a minőség jó legyen. Szóval ingatlanosok szeretni fogják.

Sajnos a tesztképek készítésekor kimondottan csúnya idő volt, de azért a lényeg így is látszik.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 9 Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 10
Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 11 Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 12
Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 13 Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 14

 

Egyéb képességek

Felesleges bő lére ereszteni a dolgokat, minden olyan Xiaomis, vagyis szinte tökéletes. A wifi ac szabványú, kétcsatornás, van Bluetooth, a navigációt segíti, hogy a megszokott GPS támogatás mellett nem maradt ki a BEIDOU és a GLONASS sem, van iránytű, giroszkóp, mágneses érzékelő és gyorsulásmérő, ami kicsit hiányzik az NFC, aminek hiányát nehéz kimagyarázni.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 15

A beépített akkumulátor egész méretes a maga 4030 mAh kapacitásával, aminek töltését a mellékelt 10 wattos gyorstöltő oldhatjuk meg, de ha ezt az időt túl soknak találjuk, akkor vehetünk 18 wattos QuickCharge 3.0-ás töltőfejet, a telefon tudja ezt is. Ami lényeg, hogy tapasztalatom szerint, ez az akkumulátor normál használat mellett elég a kétnapos, akkumulátoros üzemmód elérésére, ha takarékosan bánunk vele, akkor nagyon szűken meg lehet a három nap is, de inkább ne ezzel kalkuláljatok.


 

Használat

Ahogy az eddigiekből kiderült, a telefont ketten is kipróbáltuk. A benyomások jók. Párom nem tudott semmibe belekötni, bár állítja, jó fényviszonyok között az A1-el még mindig jobb képeket készít, mint az A3-mal, bár azt is hozzátette, nem biztos, hogy nem az okozza a problémát, hogy az A1-el már nagyon összeszokott, vagyis tudja, hogy mit tud belőle kihozni, míg az A3 esetén ilyen szintű „begyakorlásra” nem volt lehetősége. Nagyon szerette a relatív kis méretet, főleg, hogy az A1-hez képes a más oldalarányok miatt a telefon egy picit még keskenyebb, cserében minimálisan hosszabb lett.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 16

A magam részéről talán a rezgőmotorba kötnék bele, ami egy picit azért lehetne erősebb, máshoz vagyok szokva. Kicsit feleslegesnek éreztem, hogy a tokon az USB Type C csatlakozó kapott egy zárható sapkát. Igaz, ez megvédi a kosztól, de macerás volt töltésnél kipiszkálni, nehéz a kábelt bedugni, azután, a töltés végeztével nehéz a sapkát visszagyömködni a helyére. Az biztos, ha ilyen telefont vennék magamnak, az első dolgom lenne, hogy levágjam egy szikével.

Egyéb érdekességről, vagy inkább negatívumról nem tudok beszámolni. A hangszórók hangereje megfelelő, ahogy a mikrofonnal sincs baj. A navigációs műholdak kezelése, a Xiaomi hagyományaihoz méltó módon tökéletes, bár az első alkalommal kicsit tovább tart a műholdak megtalálása, mint ami normálisnak mondható. Szerencsére, ez tényleg csak az első alkalommal van így, később már nem volt ezzel sem probléma.


 

Összegzés

Alapvetően arra készültem a telefon tesztje előtt, hogy lesz miért lehúznom, de a saját tapasztalataim, a fényképezőgép képességei, és párom visszajelzései miatt az összkép sokkal kedvezőbb lett. Sőt, elmondhatom, hogy az amúgy, a telefonokkal elég kritikus társam igen elégedett volt, így meg is született a cikk címe, vagyis, hogy tényleg női kézbe való a telefon.

Xiaomi Mi A3 – női kézbe ez való! 17

Ha felül tudunk emelkedni a HD+ AMOLED kijelzőn, ha szeretjük a gyári Android egyszerűségét, és kezelhetőségét, akkor olcsón lehet egy gyönyörű, valódi Xiaomi értékeket csillogtató telefonunk.

Ha megtetszett, akkor a GBA36402 kuponkódot használva, most ingyenes, vámmentes szállítással, 54 283 forintért tudjuk megvenni a 64 GB-s háttértárral, és 4 GB memóriával szerelt verziót. Ide kattints:

Xiaomi Mi A3 4/64 GB – Kuponkód: GBA36402 – 54 283 Ft

 

További Xiaomi tesztek itt

 

Végezetül olvassátok el egy olvasónk írását arról, hogy náluk milyen volt a nagypapa első találkozása a Xiaomi telefonjával:

 

Apáinknak a működő tárgyak működéséről általában, működtetésében minden téren, újra működésre bírásukhoz, mondjuk, néha csodával határos szerencsével, de még nagypapakorukban is behozhatatlanul tetemes a tudáselőnye.

Mínusz internet+okostelefónia.

Apáink büszkesége nyilván alig, a szabadidejük viszont bőven engedi, hogy az asztali-kompjúteres világot egy ideje a segítségünk nélkül, lépésről-lépésre tanulják meg, az okosmobil viszont nem csak erre-arra jó, hanem mindenhez kell. Nagypapakorú apáink ezen a hullámhosszon bizony néha megfeneklenek, és szükségük van némi szupportra az okostelefonjaik okos használatához. Szigorúbban igaz ez, ha a gyorsan butuló, 2 éve még okos készülék helyett/után egy annál is okosabbal kell megismerkedniük.

Ez történt a napokban Jancsi papával, és a kiszolgált Huawei Dodge-át leváltó új MI A3-mmal. Unboxing-videóhoz nem állt kötélnek az öreg, de abba belement, hogy idézzük az átszokás első hetén gyűjtött aggodalmait és meglepődéseit.

– Gyerekek, ezen hol a gomb az elejéről? Nincs semmi a képernyője körül?
(3 perc múlva)
– Állítsuk be az arcfelismerést, ideje volt már a 3 kamerás telefonnak, ez szinte ugyanaz mint a régi, csak minden szebb rajta!
—————————
– Pistikém, hogy teszem át az összes telefonszámot, képeket, meg mindent erről a telefonról az újra?
(10 perc elteltével, mire wifin keresztül átfriisült mindene az A3-ra)
– Készen is van? Még a kávé sem főtt le!
______________________
Ugyanúgy mentem le a képeket a kis SD-kártyáról a számítógépre?
(1 perc múlva)
– 128 gigabájt?! Hohhó, hát ennek a fele sincs a nagy gépen!
________________________

– Haló! Ébren vagytok még? Nem találom ezen az újon az alkalmazásaimat!
(Amint letettük azzal, hogy másnap mikor megyünk át helpdeskezni, hív)
– Hagyjátok! Megvan! Szinkronizáltam mindent a gémélemmel, és a porszívót is tudom irányítani!
__________________________

– Arra gondoltunk, Anyának is le kellene cseréljük a telefonját, bementem itt a Tele…hoz, de náluk nincs ilyen. Tudunk rendelni neki is? Ekkora elég, vagy ha nagyobb van csak, legfeljebb megkapja az enyémet, ezt már kezdi megismerni!
___________________________

Úgy néz ki, hogy ha a tudása és kapacitása 2-3%-át kihasználó, speciális digitális-nevelést igénylő, korosztály szupport nélkül is elboldogul a Xiaomi-val, van benne potenciál az olyan keményhasználóknak is, mint te. Már, ha az Android-világban érzed jól magad, és nincs bajod azzal, ha zsírújtelefon-vásárlás után is marad pénzed lóvéra.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.