Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi MIX Alpha – az egyik szemem sír, a másik zokog – véleménycikk

Xiaomi MIX Alpha – az egyik szemem sír, a másik zokog – véleménycikk

Nagyon vártam, megérkezett, csodálkoztam, az államat keresgéltem, és azóta is szomorkodom.

Xiaomi mi mix alpha 24

Amikor megérkezett az első Xiaomi MIX még nem tudtam megvenni, egyszerűen csak nagyon szerettem volna. Csodálatos telefon volt, minimális káva, majdnem szögletes dizájn, vékony ház, nagy kijelző és erős hardver. Annyira beütött, hogy a Xiaomi történetében először őket kezdte másolni a világ, nem ők a világot. Jó, tudom, nem a MIX volt az első ilyen formájú telefon, de az tagadhatatlan, hogy ez indította be a keret nélküli mobilok piacát.

Xiaomi mi mix alpha 1

Aztán érkezett a második kiadás. Ebből már nekem is volt. Imádtam, egyedül a kamera lett kicsit gyengébb a vártnál, de ezt a Xiaomi a ráncfelvarrásnál javította, így a MIX 2s szinte tökéletes lett. Gondolkoztam is sokat rajta, hogy a sima MIX 2-t lecserélem rá, de aztán csak megvártam a harmadik kiadást.

Megvettem, használom, de igazán nem szeretem. Persze, a hardver tökéletes, a netes fotókhoz, a cikkekhez készülő fényképekhez nem is használok már fényképezőgépet, teljesen jó rá a telefon is. Véleményem szerint azonban a cég elkövette azt a hibát, hogy mindenképpen kamerasziget nélküli telefont akart (ez még nem a hiba), és ehhez a csúszkás megoldást választotta. Nem mondom, érdekes. A képeken jól néz ki a dolog, de amikor a MIX 2 után először kézbe fogtam nem akartam elhinni, hogy tudtak egy ennyire bumszli és nehéz telefont gyártani. Azóta persze megszoktam, de meg igazán sose szerettem. Most biztos többen elhúzzátok a szátokat, hogy nekem semmi nem elég jó, és valahol igazatok is, hiszen valószínű, hogy sokan szeretnének ilyen kategóriájú telefont, de nem tudják megvenni maguknak. Szóval félreértés ne essék, nem vagyok hálátlan a sorsnak, hogy engedte megvenni, mindössze a MIX 2 után kicsit olyan érzés volt kézbe fogni, mint egy 5000 mAh kapacitású akkumulátorral gyártott Cubot-ot. Valahol kicsit elveszett a MIX 2 érzés.

Xiaomi mi mix alpha 2

Aztán, a múlt héten megérkezett a MIX Alpha. Most már teljesen érthető, hogy miért nem szivárgott ki információ a telefonról a megjelenés előtti hetekben. A MIX Alpha valami egészen szenzációsan néz ki, és persze a hardver is bitang erős. De mi akkor a baj?

Hát, a hardver fronton nyilvánvalóan hiánytalan a dolog. A legerősebb központi egység, a Snapdragon 855+ hajtja, ami egy nagyon modern, 7 nanométeres csíkszélességen készülő, bitang gyors lapka. Van mellette 12 GB memória, 512 GB beépített tár, szóval rohadt erős a cucc, és akkor még a kamerákról szót sem ejtettünk. Egyszer, ha kiheverem a telefon okozta sokkot, lehet, hogy írok egy részletesebb bemutatót a kamerákról, szóval most csak röviden.

Xiaomi mi mix alpha 5

Érdekes módon (én örülök neki) nem négy kamera került a hátoldalra, csak három. Ezzel mintegy követve a MIX 3 hagyományát, ahol a megjelenésekor már megszokott három kamera helyett csak kettőt találunk, ezek pedig mindössze 12 megapixelesek. Hozzá teszem, köröket ver a legtöbb 48 megapixeles csodára, de nem lepődnék meg, ha a Note 8 Pro 64 bites szenzorát is földbe döngölné. Szóval, visszatérve a MIX Alpha-ra, itt csak három kamera van, lényegében az Mi 9 féle kiépítésben, csak itt minden sokkal jobb.

A főkamera a Samsung 108 megapixeles szenzorát használja, természetesen a 4 az 1-ben pixel megoldással, mint az eddigi 48 megapixeles, illetve a Note 8 Pro-ban használt 64 megapixeles, csak éppen itt az elkészülő képek valós pixelszáma többszöröse lesz az előbbieknek. Rekeszértéknek f/1.7-et adtak meg a specifikációban, ami azért finoman szólva sem rossz. Segédkamerának kapunk egy 12 megapixeles telefotó fényképezőt kétszeres optikai zoommal, és egy 20 megapixeles széleslátószögű megoldást. Ez papíron nagyon jónak tűnik, és mivel a Xiaomi Mi 9 kamera rendszere még mindig a 10 legjobb között van (vagy már kicsúszott?) a forgalomban lévő telefonok között, várható, hogy a MIX Alpha is bekerül a legjobb 10 közé, nyilván előzve az Mi 9-et.

Xiaomi mi mix alpha 20

Itt a kameráknál azért egy apró kritikai észrevételem lenne. Nem igazán értem, hogy ha ennyire extrém a telefon, akkor miért nem fért bele egy nagyobb optikai zoommal rendelkező kamera. Talán nincs még kész a Xiaomi ezzel? Továbbá, persze nagyon jól hangzik a 108 megapixel, de ahogy a MIX 3 esetén bejött, hogy nem a pixelszámmal trükköznek, itt is bejöhetett volna. Egy igazán korrekt, „nagyméretű” pixelekkel rendelkező, 20megás megoldásnak, vagy talán két 20 megás megoldásnak sokkal jobban tudtam volna örülni. A kétszeres optikai zoom így is meg lehetett volna, harmadiknak még mindig befért volna egy széleslátószögű kamera, és nem ezzel a 4 az 1-ben pixellel kellett volna bűvészkedni. De ez csak az én véleményem, a valós tesztek remélhetőleg hamarosan érkeznek, és könnyen lehet, hogy azok majd rám cáfolnak. Kívánom, hogy így legyen!

Xiaomi mi mix alpha 22

A hardver tehát lényegében tökéletes, de ez nem is lepett meg senkit. Tudtuk, hogy az lesz, lényegében minden bejött abból, amit vártunk. Kivéve persze az üveg alatti szelfikamerát, amiről már hónapok óta mondom, hogy felesleges várni, mert nem lesz. Szóval, a hardver nem vágott mellbe senkit, nem úgy a telefon kinézete!

A Xiaomi valami egészen formabontó kijelzőt épített a telefonra, ami szinte az egész készüléket körbe éri. Mindössze a kamerák vonalában van egy vékony rész, ami nem kijelző. Megdöbbentően jól néz ki az egész, rengeteg áll koppanhatott a padlón a bemutató alatt és után. Megvallom, az enyémet is sokáig keresgéltem, de aztán ahogy a kezdeti flash múlni kezdett, és főképp, amikor a telefon árát megtudtam valami eltört bennem.

Xiaomi mi mix alpha 14

Terveztem, hogy veszek majd egy MIX 4-et. A MIX 3 még jó áron eladható, a négyesből akarok cikket is írni, szóval ez így lett volna, ha… ha nem jön az Alpha. De jött, így már tudom, ha csak valami csoda nem történik, és a Xiaomi nem ad ki egy másik telefont MIX 4 néven, akkor nekem idén se új MIX-em, se új MIX cikkem nem lesz. A szép ebben az, hogy ez nem csak az ár miatt lesz így, mert ha meg is tudnám venni (megtudom, de ki az aki ennyi pénz ad egy telefonra???), akkor sem kéne, mert ez a telefon a hétköznapokban lényegében használhatatlan. Nem, ez így nem igaz, használható, de kinek van kedve folyamatosan azzal foglalkozni, hogy nehogy összekarcolja a kijelzőt? 180 százalékos előlap-kijelző arány? Bullshit!

Gondoljatok bele, leültök a Balaton partján a padra, nézitek a lemenő nap hídját a vízen, de a telefonotokat nem meritek a zsebetekben hagyni, de nem meritek magatok mellé a padra sem letenni. Beültök az autótokba, de a telefonotokat nem meritek betenni se a boxba, se a telefontartóba. Előbbiben minden oldala karcos lesz, utóbbiban csak az élei. Edzet üveget nem lehet rá feltenni, de ember legyen a talpán, aki egy sima kijelző védő fóliát feltesz úgy, hogy ne legyen ferde, ne menjen alá por stb. Ez a telefon a mindennapokban egyszerűen használhatatlan. Biztos tök jó vele dicsekedni, villogni a haverok előtt, csak le ne ejtsd, ne fogdosd nagyon össze, ne tedd le sehova, mert garantáltan megsérül. Az asztalomon majd tartok valami puha anyagból készült lapot, hogy arra tegyem le, a lakásból nem viszem ki, csináltatok neki vitrint. Remek!

Xiaomi mi mix alpha 16

Egyértelmű, ez a telefon nem nekünk készült, azért gyártották le, hogy megmutassák, meg tudják tenni. Erre is képesek. Ez egy koncepciótelefon, amit gyártásba vittek, és ez jól látszik a 2800 dolláros árcédulán is.

Mit nyertünk ezzel? Semmit! Mit vesztettünk? A reményt, hogy a megszokott, unalmas, sablonos egyenkészülékek helyett valami kicsit újat, kicsit formabontót vegyünk magunknak. Mert a MIX sorozat eddig ez volt, ideértve a MIX 3-mat is, még akkor is, ha nem a kedvencem. Számunkra, ha csak a Xiaomi nem ad ki egy a mezei felhasználóknak szánt MIX 4-et, a MIX sorozat elveszett, és ez elszomorít.

Xiaomi mi mix alpha 11

Ennek a telefonnak pont annyira nincs értelme, mint a Samsung és a Huawei nyitogatható mobiljának. Egyszerűen még nem érett meg rá a technológia (ugye, kedves Samsung?). Mert kinek fog kelleni egy vastag, nehéz telefon, amire úgy kell vigyázni, mint a hímestojásra? Persze, lesznek ilyenek, de a 99 százalék nem erre vágyik. A nagytöbbség szeretne egy egyszerű, vékony, könnyű, jó kamerákkal szerelt szép telefont. Legyen a kijelző széle lehajtva, ha valakinek nagyon ez kell, de én sokkal jobban örülnék, ha megoldanák, hogy a szelfikamera tényleg az üveg mögött legyen, a káva ne legyen fél- egy milliméternél szélesebb sehol, ha a hátlapon lenne maximum három kamera, de ezekhez kapjunk mondjuk korrekt határok között állítható (ÁLLÍTHATÓ) rekesznyílást, és az optika és a szenzor párosa a maga erejéből legyen mondjuk a legjobb értéken f/1.6 rekeszértékű,  ne mindenféle szoftveres trükkel, meg pixelnégyszerezéssel varázsoljanak nekünk gyönyörű számokat, amik aztán végeredményben rosszabb képeket csinálnak, mint a párom Xiaomi Mi A1 telefonja.

Xiaomi mi mix alpha 4

Szóval nem kívánok sokat, csak ésszerű fejlesztéseket, és azt, hogy adják nekem vissza a MIX-et, és ne vitrinbe való koncepció telefonok sorozata legyen. Nem akarok már csepp alakú kamera szigetet, nem akarok üveg hátlapot, nem akarok sablonos telefont, a kerámia hátlapos, csodás, vékony és könnyű MIX-et akarom vissza, amit elvettek tőlem.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.