Válassza az Oldal lehetőséget

Xiaomi Redmi 8, újra egy pofátlanul jó telefon!

Xiaomi Redmi 8, újra egy pofátlanul jó telefon!

Szintet lépett a Xiaomi az olcsó kategóriában, érdemes figyelni rá.

redmi 8 cover


 

Bevezető

Amikor a Redmi, mint önálló márka bejelentkezett a piacon kíváncsian vártuk, mi sül ki ebből az egészből. Aztán tavasszal, amikor a Redmi 7 és a Redmi Note 7 bemutatkozott megtudtuk. Iszonyú jó ár-érték aránnyal rendelkező telefonokat kapunk, amik ráadásul jól néztek ki, és a hardver is vállalható volt.

Már most, év végén megkaptuk a nyolcas sorozatot, ami egészen káprázatos lett. A Note 8 és a Note 8 Pro a négy hátlapi kamerával, ráadásul a Note 8 Pro lett az első Xiaomi telefon, amibe az új 64 megapixeles kamera került. Ezek után már csak az volt a kérdés, hogy mit kezd a cég az olcsóbb kategóriával, a tényleges belépőszinttel, a Redmi 8A és Redmi 8 készülékekkel.


 

Csomagolás

A telefon a mostanság megszokott egyen Redmi dobozban érkezett, ami méretében talán 3-4 milliméterrel rövidebb csak, mint a Note 8 és Note 8 Pro csomagolása. A fedlapon a telefon a három elérhető színben, feketében vörösben és kékben. Oldalt csak minimális adatot találunk, a kartonban található mobil színe, és a benne található memória és háttértár kapacitása kapott helyet.

redmi 8 10

A fedelet leemelve nem vár minket sem meglepetés, sem izgalom. Egy papírtokban leírás, a SIM-kártya tű és gyári szilikon hátlap, alatta a töltőfej és az USB kábel. Slussz, ennyi, már csomagolhatjuk is ki a telefont az antisztatikus zacsiból!


 

Külső

Jó darabig ódzkodtam a színes telefonoktól, mindenből feketét rendeltem, mondván, azzal nem lehet mellé nyúlni. Aztán valamiért az Mi 9 Lite-ból kék került a kosárba, és amikor megérkezett rájöttem, hogy ideje volt félre tenni a konzervatív szemléletemet, mert a kék hátlap nagyon szép volt, és gyári szilikon hátlap alatt is jól mutatott. A lényeg, hogy a Redmi 8 rendelésekor ismét a kék verziót választottam, pedig, most utólag már azt gondolom, hogy bátrabbnak kellett volna lennem, és jöhetett volna a vörös. Nem mondom, a kék is szép, és jóval izgalmasabb, mint a fekete, de azért az a vörös szerintem mindent visz!

redmi 8 12

A Redmi 8 kívülről nagyon menő lett. Az arányok jók, a készülékház nem túl vastag. Igaz, erre rájátszik kicsit, hogy a hátlap nem kanyarodik fel teljesen az előlapi üveg széléig, ugyanis az üveg köré egy, talán egy milliméter vastag fekete keret került. Nem zavaró, nem is nagyon látszik, de fogásra és szemre is vékonyítja a készülékházat. Szép megoldás, amire szükség is volt, mert a Redmi új telefonjába bitang nagy akkumulátor került. Nem is igazán értem, hogy fér el benne ez a kapacitás.

A kijelző oldaláról a megszokott képet kapjuk. Minimális oldalsó keretek, egész vékony, az előlapi szenzorokat és a beszédhangszórót rejtő felső sáv, alul pedig egy kicsit vastagabb, épp csak annyira, hogy egy apró Redmi felirat ráférjen.

redmi 8 4

A gombok és a SIM-tálca elhelyezése sem hoz újdonságot, jobbra a bekapcsoló és a hangerőszabályzó, ellentétes oldalon a tálca, ami nagy örömünkre már két SIM-kártyát is tud fogadni, vagy, ha ebből csak egyet használunk, akkor az egy SIM mellé mehet egy memóriakártya másodiknak. A gombok és a tálca teljesen Xiaomis, magyarán tökéletes mind. Semmi lötyögés, egyszerűen csak az érzés, hogy minőséget tartunk a kezünkben. Csodálatos, hogy a Xiaomi ezekből az apróságokból nem enged, tényleg nem érezni különbséget a csúcstelefonjai és a belépőszint között ebben a tekintetben.

redmi 8 6

A hátlap talán csak a kamerák sávját jelölő fekete, Redmi feliratot tartalmazó csík miatt érdekes. Ebben találjuk, felülről lefelé a LED-es villanót, a két hátlapi kamerát és az ujjlenyomatszenzort. Itt jegyezném meg, hogy lényegében itt található minden, ami különbségként tetten érhető a Redmi 8A, vagyis a legolcsóbb Redmi, és a Redmi 8 között. Előbbin ugyanis csak egy kamera van, és nincs ujjlenyomat szenzor sem.

redmi 8 2

Ami a külső kapcsán még lényeges, hogy nem maradt le a hagyományos fejhallgató csatlakozó sem, ahogy infraport is van (nagy pirospont!). Ha bele kéne kötnöm valamibe, az talán az lenne, hogy a Jackcsatlakozót jobban szeretem a telefon felső élén, mint az alsón, itt pedig alulra tették. Ennyi hibával azt hiszem azért együtt lehet élni.


 

Hardver

Amikor a hardvert összerakták a Redminél, a fókusz egyértelműen a takarékos működésen, és nem a kiemelkedő izmokon volt. Ennek ellenére a beépített nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 439 jól teljesít. Ami a teljesítményt, legalábbis a játékokban tapasztalt grafikus teljesítményt visszafogja az Adreno 505 grafikus gyorsító, így egyértelműen elmondható, hogy ennél a mobilnál ez lesz a szűk keresztmetszet. Ami igazán örömteli, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően már nincs 2/16GB-os verzió, a minimum a 3 GB RAM és a 32 GB háttértár, sőt, vehetünk 4 GB memóriával és 64 GB beépített tárral rendelkező készüléket is. Az már csak hab a tortán, hogy a tesztek alapján a memória sebessége is remek, szóval a Xiaominál nem estek abba a hibába, hogy a telefon csak papíron mutat jól (sok memória), nem spóroltak a minőségen sem.

redmi 8 14

Ami a hardver tesztelése közben a legjobban meglepett, hogy a tesztprogramokban a Redmi 8 hajszálra azokat az értékeket produkálta, amit a Snapdragon 625 második verziója. Ezt építették anno például a Xiaomi Mi A1-be, ami két éve még erős, középketagóriás modellnek számított. Vagyis elmondható, hogy a szintlépés itt is megtörtént, a korábban középkategóriás teljesítmény villámgyorsan elérhető vált a belépő szintű mobiloknál is.

redmi 8 15

A táblázatban három egészen friss Xiaomi telefon mérési eredményeit láthatjátok. Ezek közül egyértelműen a Redmi 8 a leglassabb, de ez ne rémítsen meg senkit.

A gyakorlat azt mutatta, hogy a telefonba pakolt vas tökéletesen elég arra, hogy a rendszert mozgassa, és bár a legújabb játékok nem fognak teljes felbontáson futni, kicsit lebutítva élvezetesek azok is.

Az alábbi táblázatban a megszokott szintetikus tesztprogramokkal végzett mérések eredményit láthatjátok:

  Xiaomi Mi 9 Lite Redmi Note 8 Pro Redmi 8
Processzor (SoC) Qualcomm Snapdragon 710 MediaTek Helio G90T Qualcomm Snapdragon 439
Tesztprogram      
AnTuTu Bench. 7.x 209577 pont 273390 pont 92880 pont
AnTuTu Bench CPU/GPU/UX/MEM 70944/54932/
36982/46719 pont
97167/79348/
45801/57074 pont
41011/9346/
13762/28761 pont
Geekbench 5.x (score/single/multi) 830/346/416 pont 854/3891 pont 848/4022 pont
PC Mark Work 2.0 6564 pont 10247 pont 4700 pont
PC Mark Computer Vision 3473 pont 7927 pont 2480 pont
PC Mark Storage 7721 pont Hibával leáll 4812 pont
3DMark Sling shot /extreme opengl / Vulkan 2693 / 1841 / 1760 pont 2940 / 2382 / 2448 pont 830 / 449 / 502
3D Mark Ice Storm/extreme 29626/ MAX pont 34595/MAX pont 13319/8069
3D Mark API Overhead OpenGL/Vulkan 223689 / 183272 pont 84113/556938 pont  66552/144429 pont

 

Kijelző és egyéb képességek

A Redmi 8 árába sajnos még mindig nem fér bele egy teljes HD felbontású panel, így „csak” HD+ felbontást élvezhetünk. A panel természetesen IPS, ezzel nincs is baj, jók a színek, a kontraszt és a fényerő is. Igaz, ez utóbbi úgy, hogy az asztalomon itt van a Redmi 8 mellett a Redmi Note 8 Pro láthatóan gyengébb, mint a jóval drágább, nagyobb tesónál.

redmi 8 13

Ami a képességek közül kiemelendő, az a hatalmas, 5000 mAh kapacitású akkumulátor. Ezzel töltettel, normál felhasználás mellett belekarcolhatunk akár az öt napos akkumulátoros üzemidőbe is, ami azért elég vicces dolog, lévén nem a Power Phone-ról beszélünk. Tudtommal, a Xiaomi kínálatában csak egy olyan telefon van, ami ennél nagyobb akkumulátort kapott, ez pedig a Note 10, a maga 5250 mAh kapacitásával. Ehhez a hatalmas akkuhoz párosították a feljebb említett ultra takarékos központi egységet, szóval valóban látható, hogy a cél az akkumulátoros üzemidő jelentős növelése volt. Az akkumulátorhoz tartozik még a töltés. Az USB Type-C csatlakozón keresztül elérhető a 18 wattos gyorstöltés, de a spórolás jegyében a csomagból kimaradt a gyorstöltőfej, így, ha valaki ki szeretné a gyorstöltést használni, annak vennie kell egy erre képes töltőt. Ez amúgy indokolt is, mert a hatalmas akkumulátort sokáig tart elektronokkal tele csepegtetni.

Az egyéb képességek között van jobb is, rosszabb is. A rosszabb, hogy a wifi csak az n szabványt támogatja, az 5 GHz-es hálózatokat nem támogatja. A Bluetooth is „csak” 4.2-es verziójú, úgy tűnik, a mostanság legjobb ötös verzió még nem csúszott le a belépő kategóriába. Viszont, jó hír, hogy a Xiaominál már közmondásosan jó navigáció itt is megvan, a telefon nem csak a GPS, hanem az orosz GLONASS és az európai GALILEO rendszereket is kezeli, látja az ezekhez tartozó műholdakat.


 

Kamerák

Kezdjük a kevésbé érdekessel, a szelfikamerával. Ez egy teljesen átlagos, mindössze 8 megapixeles egység. Talán annyi érdekessége van a dolognak, hogy már ennél a nem túl acélos megoldásnál is f/2.0-ás rekeszértékkel találkozhatunk, ami némi bizakodásra adhat okot.

A hátlapon található két kamerából az egyik, megszokott módon egy 2 megapixeles mélységszenzor, szóval ezzel fényképezni nem fogunk, nem is arra van. A főkamera egy 12 megapixeles, ½ 55” méretű szenzorral. A fényképező rekeszértéke f/1.8, ami papíron igen jónak tűnik. Na, de a lényeg nem a papír, hanem a végeredmény, vagyis az elkészült fotók minősége.

redmi 8 1

Az talán egyértelmű, hogy egy 12 megapixeles kamerától nem várhatunk olyan felbontást, mint egy 48 megástól, bár az is tény, hogy a 48 megás kamera kimenete, normál módban csak 12 megapixel, a pixel összevonásos technológia miatt. Sőt, ahogy említeni szoktam, az igen jónak mondott Xiaomi MIX 3 kamera is csak 12 megapixeles, szóval ettől még jó is lehetne a Redmi 8. És a meglepetés, hogy jó is, egészen jó.

Persze ne várjatok egy Mi 9, de még egy Redmi Note 8 Pro minőséget sem, nem véletlenül kerül a telefon annyiba, amennyibe. De az elkészült képek mégis egészen tisztességesek lettek. Távolabbi tárgyaknál, főleg a szélek felé haladva elvesznek kicsit a részletek, de a kép közepe felettébb éles, a színek is a helyükön vannak, szóval oké a cucc. A háttér és a téma elválasztása is egészen jó, azért a Redmi 8A-ból hiányozhat rendesen az itt megtalálható mélységszenzor.

redmi 8 8

Összességében a kamerát a mindennapokban használhatónak ítélem, arra legalábbis teljesen megfelel, hogy a közösségi médiában osztogassuk a vele készült képeket, vagy a nagyi a tévén nézhesse a fotókat, amiket az unokákról csinált.

Ami viszont továbbra is elég gyászos, az a videók minősége. Ez a Redmi 7 esetén sem volt jó, és nem merem állítani, hogy a Redmi 8-nál jobb lett, inkább maradt minden a régiben. Kicsit akad, kicsit eltűnnek a részletek, és mivel nincs rezgéscsillapítás jobb, ha nem sétálunk videózás közben. Ha nagyon nincs más, akkor ez is jó lesz, de ne a videós képességek miatt vegyetek Redmi 8-at!

Tesztfotók:

 

redmi 8 teszt 1k redmi 8 teszt 2k redmi 8 teszt 3k
redmi 8 teszt 4k redmi 8 teszt 5k redmi 8 teszt 6k
redmi 8 teszt 7k redmi 8 teszt 8k redmi 8 teszt 9k
redmi 8 teszt 10k redmi 8 teszt 11k redmi 8 teszt 12k

 


 

Összegzés

A lényeges pontokon végig haladtunk, a mérések eredményit, a telefonról, és a telefonnal készült fotókat látva bennetek is kialakulhatott egy vélemény, de most lássuk mit gondolok én a Redmi 8-ról.

Már a Redmi 7 esetén is megdöbbentő volt, hogy mit kapunk alig 30-40 ezer forintért, és az utód, a Redmi 8 esetén ez az érzés csak fokozódott. Egy két éve még erős középkategóriába tartozó processzor teljesítményét, megfelelő mennyiségű memóriát és háttértárat, használható kamerát, és egy bitang nagy akkumulátort csomagoltak a szépre sikeredett készülékházba. A 4-5 napos akkumulátoros üzemidő kiemelkedő, a navigáció szintúgy, talán csak annak örülnénk, ha a belépő szintre is megérkeznének a teljes HD felbontású kijelzők, de talán majd jövőre.

redmi 8 7

Most azonban a Redmi 8-cal kell beérnünk, és mit mondjak, ez egyáltalán nem áldozat, sőt. Szóval, ha szeretnél egy igazi Xiaomi telefont, Xiaomi minőséggel, de nem vagy a játékok vagy a fényképezés rabja (nem mintha használhatatlan lenne a kamera), viszont számít a könnyű kezelhetőség, a jó felhasználóiélmény, és az extrém hosszú akkumulátoros üzemidő, vagy, ha nem szeretnél egy telefonra 80+ ezer forintot kiadni, akkor a Redmi 8 a Te telefonod lesz!

A Redmi 8 két verziójára (3/32 GB és 4/64 GB) sikerült spéci Fekete Péntekre szóló kupont szereznünk, amivel nagyon jó árun juthatunk a telefonhoz. Sajnos ezért az árért elég kevés telefon lett eladó, de ha valaki lemarad, akkor írjon, megpróbálok további kuponokat szerezni, talán egy picivel magasabb áron.

Itt tudjátok megvásárolni:

Xiaomi Redmi 8 3/32 GB – Kuponkód: BGHU74732 – 47 385 Ft helyett 36 876 Ft

Xiaomi Redmi 8 4/64 GB – Kuponkód: BGHU71465 – 54 203 Ft helyett 40 285 Ft

Ne feledjétek, szóllítási módnak válasszátok a vám és ÁFA mentes EU Priority Line szálítást!

 

Arról se feledkezzetek meg, hogy ezen a héten, pénteken jön az IGAZI Black Friday, amikor is a kínai áruházak árai is a legalacsonyabbak az év folyamán. Ha nem szeretnétek lemaradni az akciókról, akkor csatlakozzatok Facebook csoportunkhoz, ahol már több, mint 5500-an vagyunk, ennyi ember pedig bizonyára nem tévedhet, jó kis csoport ez!

Csatlakozás itt:

Kínából vásárlók Facebook csoport

Ha nem használsz Facebokot, akkor iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre, és postaládádban landolnak a legfrissebb akciók:

Kínai kuponos hírlevél

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.