Válassza az Oldal lehetőséget

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából

Hasznos funkciók, mutatós külső, egészséges élet, ráadásul nem is kerülnek sokba!

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából


 

Bevezető

A hordható okoseszközök piaca egyre bővül, ami nem is csoda. A csuklónkon viselhető eszközök egyre olcsóbbak és egyre többet tudnak. Néhány éve még a csúcskategóriában is ritkák voltak az olyan funkciók, mint a véroxigén vagy vérnyomásmérés, manapság pedig a középkategóriás okoskarkötőknél már szinte kötelező ezek megléte. Ráadásul a középkategória ebben az esetben nem 15-20 ezer, mindössze 4-6 ezer forintos árat jelent.

Cikkünkben öt különböző okoskarkötőt vagy más néven fitness trackert és hat különböző okosórát mutatunk be. Ezek közös tulajdonsága, hogy mindegyikük 20 dollár, vagyis mai árfolyamon számolva nagyjából 5600 forint alatt vásárolható meg.

Lássuk hát milyen termékeket ajánlunk mi ebben a kategóriában!


 

Okoskarkötők

1. M3plus okoskarkötő színes kijelzővel

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 1

Listánk első darabja teljesen átlagos a 3000 forintos kategóriában, az M3plus mindössze külsejével tűnik ki a mezőnyből, ugyanis erősen hajaz a Xiaomi modelljeire.

Az M3plus képességei a megszokottak. Lépést számlál, mutatja az elégetett kalóriák mennyiségét és képes pulzusunkat számolni. Rendelkezik alvásmonitorozással és ébresztő funkcióval is, valamint jelzi a bejövő hívásokat és SMS üzeneteket. A leírásban nem szerepel, de a képeken igen, hogy a vérnyomásunk mérésére is alkalmas, amit alátámaszt a termékoldal alján a kérdések és válaszok részben a support válasza is.

A vérnyomás mérése ebben az árkategóriában meglehetősen meglepő, de örülünk neki. Van azonban néhány dolog, amit tudnunk kell, és amit a többi karkötőnél nem is fogok még egyszer leírni. A lényeg, hogy ezek a karkötők és órák nem rendelkeznek GPS egységgel, emiatt a lépéseink számát és a megtett utat a karunk lengetéséből és az adatok között megadott magasságunkhoz tartozó átlagos lépés hosszából kalkulálják ki. Ebből következik, hogy nem kaphatunk méterre pontos adatokat, de véleményünk szerint ez nem is akkora gond.

m3plus

Volt már nálunk nem is egy ilyen karkötő, és a tapasztalataink általában jók voltak. Lehet fanyalogni azon, hogy például egy erősebb karlendítést alvás közben miért számolnak lépésnek, de nem érdemes. A lépésszámlálás fontos adat gyaloglás, futás közben. Ezek alatt a tevékenységek alatt pedig a mérés nagyjából stimmel is, mert futás közben, járás közben lóbáljuk a karunkat.

Ugyanezen az elven működik például az alvásmonitorozás. Kezünk, karunk mozdulatainak számából, erősségéből következtet a karkötő arra, hogy mennyire alszunk mélyen, milyen alvásszakaszban vagyunk. Nyilván ez sem orvosi pontosságú mérés, de azt hiszem ezt egy néhány ezer forintos eszköztől nem is várjuk el.

Mire jó tehát egy M3plus-hoz hasonló karkötő? Arra, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a napi aktivitásunkat, és ezt össze tudjuk vetni az előző napok, hetek értékeivel. Így megbízható, nem az érzéseinken, hanem méréseken alapuló számokat kapunk arról, ha csökken vagy növekszik az aktivitás. Emellett persze ott van a többi hasznos funkció, mint a bejövő hívásokra, üzenetekre történő figyelmeztetés vagy azok kijelzése, vagy például az a nem elhanyagolható tény, hogy óraként is funkcionálnak.

Visszatérve az M3plus-hoz a lényeg, hogy a nagyjából 3000 forintos árért nagyon sok hasznos funkciót kapunk.

A karkötőt 3300 forintért itt tudod megvenni: M3plus okoskarkötő színes kijelzővel

 


 

2. Lenovo HX06 okoskarkötő

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 2

Egy nevesebb gyártótól érkező relatív keveset tudó eszköz, ami egészen jól néz ki.

A Lenovo HX06 azoknak ajánlott, akik szeretnének egy hordható okoseszközt, de leginkább nem sportra, hanem a mindennapi életben használnák. Az IP67-es víz és porvédelemmel rendelkező karkötő OLED kijelzőt kapott, ami a fogyasztás csökkentésében hasznos dolog. A nevesebb gyártó miatt kicsit magasabb az ára, mint a lista első tagjának, ráadásul a tudása is szerényebb. Meg kell elégednünk a lépésszámlálással, az elégetett kalóriák kalkulálásával, az alvásmonitorral és az ébresztéssel. Természetesen van figyelmeztetés és kijelzés a bejövő hívásokra és üzenetekre.

Nincs viszont se pulzus, se vérnyomás mérés. Cserébe jól néz ki és rengeteg üzenetküldő programot támogat, így például az itthon talán legnépszerűbb Facebookot is.

Ha tehát, neked az a fontos, hogy ne maradj le egyetlen hívásról sem, hogy karkötőd jól nézzen ki, neves gyártótól származzon, akkor nyugodtan vedd meg a Lenovo HX06-ot, nem fogsz benne csalódni!

A karkötő ára 4513 forint, itt tudod kosárba tenni: Lenovo HX06 okoskarkötő

 


 

3. X7 Pro okoskarkötő

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 3

Az X7 pro kicsit drágább, de jól is néz ki és sokat is tud.

Viszonylag nagy kijelző, IP67-es védelem és rengeteg funkció. Röviden ez lesz a lényeg, de lássuk kicsit bővebben is mire gondolunk!

A kijelző színes, ami ebben a kategóriában azt jelenti, hogy nem OLED, hanem TFT panel dolgozik benne. Ez a láthatóságon egy picit segít, de egy töltéssel kevesebb ideig bírja. Cserébe viszont jól néz ki a kijelző, ráadásul a rengeteg funkció miatt fontos is, hogy elég jól átlátható legyen.

A karkötőben lépés számlálás, pulzusmérés, vérnyomás és véroxigénszint mérés is található. Ezeken felül további extraként kapunk naptár és időjárás kijelzést is. A megszokott dolgok, mint a szív- és alvásmonitor itt is megtalálható, ahogy például a stopper üzemmód és az ébresztés is.

X7 Pro Smart Bracelet Digital Watch Heart Rate Blood Press Detection Fitness Tracker Sleep Monitor- Black

Alapvetően elmondható, hogy az X7 Pro már alkalmas a sportos életmódot követők számára is, hiszen meglehetősen sok adatot ad szervezetünk működéséről és a napi aktivitásunkról is. A tudásához képest drágának nem mondható, hiszen megkapjuk 5000 forint alatt.

A karkötő ára jelenleg 4870 forint, itt tudod megvásárolni: X7 Pro okoskarkötő

 


 

4. Gocomma C1Plus okoskarkötő

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 4

Kicsit vékonyabb, talán kicsit elegánsabb is, mint az eddig bemutatott darabok, a tudása pedig mindet veri.

A Gocomma karkötője tényleg jól néz ki, és bár nem túl vastag a kijelzője nagy, egészen pontosan 0,96 colos a képátló. Mivel színes a kijelző ez sem OLED, hanem TFT, de látni fogjátok, hogy a tudása miatt el fog kelleni a jól átlátható számlap.

Érdemes ennél a karkötőnél a hardverről is írni néhány szót, mert itt arra is figyeltek, hogy az alacsony ár ellenére a lehető legpontosabb értékeket lássuk a kijelzőn illetve a telefonunkon. Az alapvető működésért a Svájcban gyártott Nrf51802 lapka felel. A vérnyomés és pulzus funkciókat a márkásabb eszközökben is használt Epco-EM7028 szenzor végzi, a mozgások pontos mérésért pedig a Bosch által gyártott 3-tengelyes elmozdulás mérő BMA-220-as szenzor felel. A ház természetesen ebben az esetben is IP67-es védelmet kapott, így egy zuhanyzás vagy kézmosás nem árthet neki, ahogy nem fogja megzavarni a működést az izzadságunk sem.

Gocomma C1PLUS Color Screen Blood Pressure Smart Bracelet- Black

A képességek számosak. Vérnyomás, vároxigén és pulzus mérés. Lépésszámlálás, alvás és szívmonitor. Ébresztés, üzenetek és hívások kijelzése, a telefonunk fényképezőgépének és zene lejátszójának távirányítása és még egyéb érdekes képességek kerültek a repertoárba.

Ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy ismert gyártó termékét használd, de cserébe sok funkciót szeretnél olcsón, akkor érdemes lehet a Gocomma karkötője mellé tenni a voksot!

A karkötő ára 4970 forint, itt tudod megvenni: Gocomma C1Plus okoskarkötő

 


 

5. Huawei Honor Band 4 Running verzió

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 5

A karkötő kimondottan futáshoz lett kifejlesztve. Érdekessége, hogy nem csak a csuklónkon, hanem a cipőn is hordhatjuk, a méréshez pedig a két mód közül választhatunk. A szokásos funkciókon kívül, mint az alvásmonitorozás és a pulzus mérés olyan varázslatokat tud, amik segítenek a hatékonyabb futás kialakításában. A beépített hatirányú érzékelő segítségével figyeli a lépések ritmusát, a láb földetérésének erősségét, és a lábfej szögét, vagyis képes arra, hogy kielemezze és javaslatokat tegyen a helyes mozgásra.

HUAWEI Honor Bracelet 4 0.5 inch Screen Bluetooth 4.2 Call / Message Reminder Running Version- Lava Red

A karkötő ezen kívül 5 bar nyomásig vízálló is, így akár 50 méter mélységbe is merülhetünk vele. A gyártó figyelt arra is, hogy ne kelljen sűrűn tölteni. AMOLED kijelzőt építettek be, ami alacsonyan tartja a fogyasztást, ennek segítségével tipikus használat mellett 14 napot bír egy töltéssel, illetve 21 napos készenléti időt kapunk. A karkötő öt különböző divatos színben kapható, így hölgyek és urak is bátran viselhetik.

A Huawei karkötője spéci darab, ráadásul neves gyártótól származik, ez pedig az árán is meglátszik, a ma ajánlott karkötők közül a legdrágább.

A karkötő ára jelenleg 5642 forint, itt tudod megvásárolni: Huawei Honor Band 4 Running verzió

 


 

Okosórák

6. LYMOC A6 okosóra

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 6

Mutatós külső, de csekély tudás, cserében legalább nem is túl drága.

A LYMOC A6 erősen a belépőszintet képviseli az órák között, olyannyira, hogy a tudása alapján sokkal helyesebb lenne az okoskarkötők közé sorolni. Ami miatt még sem tesszük az a forma, ami leginkább az Apple dizánját igyekszik utánozni.

A lényeges különbség tehát az, hogy az óra számlapja jóval nagyobb, mint egy karkötőé, emiatt használata a mindennapokban kényelmesebb. A nagyobb méret és hacsak minimálisan, de nagyobb tömeg viszont hátrány sportolás közben. A LYMOC A6 tehát azoknak ajánlható, akik ugyan alapvető sport funkciókat használni fognak, de lényegesebb, hogy óraként, a mindennapi használatban állja meg a helyét. A lényeg, hogy a kijelző jól olvasható legyen, jobban lássuk például a megjelenő üzeneteket.

LYMOC A6 Smart Watch 1.3 inch Nordic-Nrf52832 32MB RAM 32MB ROM Heart Rate Monitor IP67 Waterproof Bluetooth 4.0 180mAh Built-in- Blue

Képességek terén ennél az óránál számolhatunk a lépésszámlálással, a pulzus méréssel, a szív és alvásmonitorozással. Van benne Bluetooth, de wifi is, a kijelzője bár színes, itt már OLED technológiára épül. Az üzenetek kijelzése nem csak SMS, hanem egyéb programok esetén is megoldott, így G-mail és Facebook támogatást is kapunk.

Tehát, ha Te nem vagy különösebben sportos, de szeretnél hordható okoseszközt használni, akkor ez az óra jó választás lehet, már csak az ára miatt is!

Az okosóra ára jelenleg 4800 forint, itt tudod kosárba tenni: LYMOC A6 okosóra

 


 

7. T8 okosóra

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 7

A dizájn már egészen „órás”, és még kamera is van benne!

A T8 nevű óra már klasszikus okosórás képességekkel is bír, hogy mást ne mondjunk lehet bele SIM kártyát tenni, így akár telefonálhatunk is vele. A benne lévő kamera a leírás szerint Sony szenzort használ, de felbontása mindössze 2 megapixel, szóval nem ezzel fogjuk életünk képét lőni. GPS sajnos nem fért bele az árba, de felkészítették arra, hogy a cellainformációk alapján nagyjából be tudja lőni hol vagyunk.

A szokásos funkciók közül kapunk lépésszámlálót, alvás monitorozást és ébresztést, számológép és naptár funkciót. Érdekes, vagy inkább kicsit mulatságos a termékképeken feltűnő military quality szöveg, mi nem vennénk rá mérget, hogy bármilyen szabványnak is megfelel az óra.

A lényeg tehát, ha szeretnél birtokolni egy okosórának látszó, okosórás képességekkel rendelkező, egész jól kinéző, de olcsó hordható eszközt, akkor válaszd a T8 okosórát.

Az óra ára jelenleg 5241 forint, itt tudod megvásárolni: T8 okosóra

 


 

8. V8 okosóra

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 8

Erről az óráról nem fogok túl sokat írni, mert képességek terén nagyjából megegyezik az előző versenyzővel. A legnagyobb különbség, hogy számomra sokkal szimpatikusabb, mert köralakú a kijelzője. A színes TFT panel felbontása 240 x 240 pixel lenne, ha szögletes lenne, de mivel a köralakra nem adnak meg felbontást így soha nem fogjuk megtudni mi a valós pixelszám.

A lényeg nem is ez, hanem az, hogy a V8 is úgy néz ki mint egy okosóra, úgyis működik mint egy okosóra. Van néhány okoskarkötős képessége, de a fontosabb inkább az, hogy elég nagy a kijelző, sok információ elfér rajta. Ebbe is tehetünk SIM-kártyát, van kamera is, igaz, ebben csak 1 megapixeles, ami nagyjából semmire sem elég. A külső is mutatós, négy szín közül választhatunk.

V8 Bluetooth Smart watch Touch Screen Wrist Watch with Camera/SIM Card Slot- Jet Black 1pc

Ezt az órát, csakúgy mint az előzőt azoknak ajánljuk, akik nem élnek sportos életmódot, de szeretnék használni az okosórás képességeket, nem szeretnének lemaradni a bejövő hívásokról és üzenetekről. Olyanoknak, akik még csak most barátkoznak egy okosóra gondolatával, és mielőtt kiadnának egy vaskosabb összeget egy komolyabb darabra szeretnék kipróbálni, hogy milyen lehet egy ilyen órát használni.

Ezt az órát jelenleg 5399 forintért tudjuk magunkévá tenni itt: V8 okosóra

 


 

9. – 10. Diggro DI04 és DI10 okosórák

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 9

Ezt a két órát egyben tárgyaljuk, mert egy a gyártó és a szoftveres képességek is megegyeznek.

A lényeg a Diggro óráinál, hogy meglehetősen sok mindenben eltérnek egy megszokott okosórától. Kezdjük például ott, hogy a kijelzőjük meglehetősen egyszerű, semmi csilli-villi funkció, inkább a praktikum és az alacsony fogyasztás a lényeg. A fogyasztás már csak amiatt is fontos, mert ezekben az órákban nem akkumulátor van, hanem a régről megszokott „gombelem”, ami intenzív használat mellett fél-, energiatakarékosan használva egy évet bír ki.

Természetesen itt is megvannak a lényeges okosórás tulajdonságok, így például számolják a lépéseinket, a megtett távolságot, az elégetett kalóriát. Kapunk stoppert, riasztást, ébresztést, valamint figyelmeztetést bejövő hívás vagy üzenet esetén. A támogatott üzenetküldő alkalmazások között van a Skype, a Twitter, a Whatsapp és a Facebook is.

Diggro DI04 Smart Watch IP68 Waterproof 5ATM Pedometer Message Reminder Long Standby Time Outdoor Sports for Android IOS - Silver

További különbség a megszokott okosórákhoz képest, hogy a kijelző itt nem használható a naplózott dolgok, például a megtett távolság grafikon szerű kijelzésére, így minden ilyen adatot a mobiltelefonunkon fogunk látni. Megjegyzem ez nem is baj, hiába hordok olyan órát, ami képes lenne ezeknek az értékeknek a kijelzésére sosem az órán, mindig a telefonon ellenőrzöm a napi eredményeket. Szóval ezzel a megoldással a Diggro kicsit a spanyolviaszt találta fel.

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 10

A két órát, bár a képességek megegyeznek fontosnak tartottam betenni a listába, mert bár belül lényegében minden megegyezik, addig kívül teljesen más karaktereket kapunk. Amíg a DI04 egy konvencionális, de kimondottan elegáns darab, addig a DI10 egy igazi strapaóra. Utóbbi ütésálló burkolatot is kapott, ráadásul a ház alumínium-cink ötvözetből készült, hogy minél ellenállóbb legyen. A víz és porállóságuk megegyezik, mondhatni kiemelkedő, mert mind a kettő IP68-as minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy 50 méteres mélységig vízálló a szerkezet. Mivel elemmel működik oda kell figyelni, hogy olyan helyen cseréltessük elemet, ahol a szerkezet integritását vissza tudják állítani az összeszerelés után, vagyis magyarul, újra vízállóvá tudják tenni.

Diggro DI10 Smart Watch Outdoor Sport IP68 Waterproof 5ATM Luminous Dial Pedometer Message Reminder 12 Months Long Standby Time With Clock Pointerfor Android IOS- Black

Ezeket az órákat azoknak ajánljuk, akik sportos életmódot követnek, de nem sportolnak rendszeresen. A DI04-re különösen igaz ez a kitétel, mert a külső miatt akár egy zakó ujja alól is kivillanhat, senkinek nem fog szemet szúrni. A DI10 a strapaóra külső és jellemzők miatt azoknak ajánlott, akik esetenkét keményebb sportokat is űznek, mondjuk nem vetik meg a vadvízi evezést vagy a sziklamászást sem.

Az órák ára továbbra is a barátságos ár sávban marad.

Az elegáns óra ára 5600 forint és itt találod: Diggro DI04 okosóra

A sportosabbért 5650 forintot kell fizetnünk és itt veheted meg: Diggro DI10 okosóra

 


 

+1 Q50 gyerekóra GPS funkcióval

10+1 olcsó okoskarkötő és okosóra Kínából 11

Megértem, ha valaki most felteszi a kérdést: minek is kell a gyerekemnek GPS-es óra? Nos, nyilvánvalóan nem neki, hanem nekünk kell, hogy lássuk merre jár. Az órába SIM-kártyát is tehetünk, így akár telefonálni is lehet vele, hívhatjuk a beprogramozható 10 hívószámot, de a kártya nem csak erre kell. Sokkal fontosabb funkciója van, mert az órán találunk egy SOS gombot is, amivel gyerekünk riaszthat minket baj esetén. Sőt, riasztáskor telefonunkon halljuk azt is, ami az óra közelében történik, tehát egyrészről meg tudjuk állapítani gyermekünk pontos pozícióját, más részről figyelemmel tudjuk kísérni mi történik a közelében.

Q50 Children OLED Display GPS SOS Smart Watch Telephone- Deep Blue Russian Version

A leírás szerint GPS+LBS+wifi lokalizációt használ, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy GPS műholdak és adótornyok alapján is képes a helyzetmeghatározásra. Utóbbi természetesen pontatlanabb, de hasznos lehet akkor, ha olyan helyen tartózkodik az órát viselő gyerek, ahol a GPS műholdak számára láthatatlan.

Azt gondolom minden lényegeset elmondtam az óráról, így már érthető miért hasznos darab. Vannak persze egyéb funkció is, tud például lépést számlálni és jó órához méltóan az időt is mutatja, sőt kapott OLED kijelzőt és akkumulátor kímélő üzemmódot is, hogy sokáig működjön egy töltéssel. Az óra ára meg sem közelíti a hasznát, hiszen mindössze 4800 forintba kerül

Megvenni több szín közül választva itt tudod: Q50 – óra GPS-szel gyerekeknek


 

Zárszó

Ennek a cikknek is a végére értünk. Reméljük, a fent felsorolt karkötők és órák közül találtok magatoknak megfelelőt. Nyilván, ahogy az olcsó termékek ajánlói esetén mindig, úgy most is lesznek fanyalgók, akik azt mondják, hogy 100 dollár alatt nincs jó okosóra, vagy 30-40 dollár alatt jó okoskarkötő. Nos, velük nem értek egyet.

Az elmúlt évek során sok hordható okoseszköz járt már nálam, sokat hónapokig használtam, és ezek között bizony voltak egészen olcsó, még 3000 forint alatti darabok is. Ezeket is szerettem. A kevés funkcióból nagyon értékeltem, ha egy megbeszélésen ülve lenémíthattam a telefonomat, még sem maradtam le egyetlen bejövő hívásról sem, mert elég volt a csuklómra tekinteni, hogy lássam fontos-e a hívás. Ugyan ez igaz volt autóvezetésre és motorozásra is, sőt, leginkább ez utóbbira, mert bár van sisakbeszélőm, motoron ülve már csak elvből sem bonyolítok telefonhívásokat.

Ahogy az első karkötőnél írtam, lehet kifogást keresni a mérések pontosságán is, de tényleg nem érdemes. Ezek nem orvosi műszerek, de arra tökéletesen alkalmasak, hogy grafikonjaik segítségével figyelemmel tudjuk kísérni a napi aktivitás változását, illetve most már azt is, hogy szívünk milyen gyorsan ver normál és intenzív terhelés alatt, illetve vérnyomásunk, hogy alakul eközben. A változásokat akkor is látni fogjuk, ha az értékek nem tizedesjegy pontosságúak, és azt gondolom itt ez a lényeg, és nem az, hogy egy 4000-5000 forintos eszközzel egy orvosi laboratóriumot akarjunk kiváltani.

A lényeg tehát, mindenki gondolja át szüksége van-e ilyen eszközre, és ha igen, akkor mennyire komoly kell neki. Ha úgy érzed ki fogod használni, akkor ne sajnáld a több száz dollárt sem, de ha nincs szükséged a nagyobb tudásra, akkor a 10-20 dolláros órák és karkötők is bőven teljesíteni fogják az elvárásaidat!

További okosóra tesztjeinket itt találod:

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.