Válassza az Oldal lehetőséget

16 TB-os merevlemezzel jön a Toshiba

16 TB-os merevlemezzel jön a Toshiba

Meglehetősen nehéz elképzelni ezt a kapacitást, mi azért megpróbáljuk.

toshiba hdd 16 tb mid

 

Szóval mire is lenne elég egy 16 TB-os Toshiba MG08 sorozatú merevlemez? Ezt értelemszerűen pontosan nem lehet megállapítani, úgy véljük, hogy megközelítőleg a következő tartalmakra biztosan:

  • 140-160 ezer zeneszám;
  • 1 400-1 500 mozifilm;
  • több mint 10 millió dokumentum;
  • legalább 1,0 millió kép.

Talán ebből is látható, hogy a Toshiba nyolcadik generációs vállalati HDD-szériája nem épp otthoni felhasználásra termett. A hivatalos bejelentés kiemeli, hogy az új adattároló jobb energiahatékonyságot nyújt, mint a tavaly bemutatott 14 TB-os modell – ez utóbbi egyébként 9 tányért használ és héliummal van töltve csakúgy, mint az MG08 család aktuális nagyágyúja. A percenként 7 200-as fordulattal dolgozó adattárolót évi 550 TB-os adatforgalomra tervezték, a meghibásodások között átlagosan eltelt idő hivatalosan 2,5 millió óra. Figyelemre méltó a gyorsítótár mérete, mely nem kevesebb, mint 512 MB. A széles körű felhasználhatóságot az SATA és a SAS interfész, valamint a 3,5 hüvelykes formátum szavatolja – állítja a Toshiba.

A gyártó az új sorozat leginkább figyelemre méltó példányát a felhőszolgáltatók figyelmébe ajánlja, hiszen a robbanásszerű adatnövekedés megköveteli az ehhez hasonló méretű HDD-k felbukkanását, azonkívül a nagyobb adatsűrűség magasabb szintre emeli az energiahatékonyságot, miközben csökkentheti a tárolási infrastruktúra TCO-ját (total cost of ownership). 

A 16 TB-os MG08 sorozatú meghajtók első mintáinak szállítása január végén indul.

Forrás: Toshiba