Válassza az Oldal lehetőséget

160 MB memóriával is elindul a Windows 8

Legalábbis virtuálisan.
160 MB memóriával is elindul a Windows 8 1 Sajnos éles körülmények között nem volt alkalmunk megvizsgálni a Windows 8 minimális memóriaigényét, ennél fogva kénytelen-kelletlen az Oracle VM VirtualBox nevű alkalmazást vetettük be. Bár a virtuális rendszer lényegében egy teljes számítógép egy másik számítógépen belül, azonban mégiscsak egy szimuláció, így azt nem merjük biztosra állítani, hogy valós helyzetben is pontosan ezeket az eredményeket érnénk el.

A rövid kísérletezés célja annak a pontnak a felderítése, amikor a rendszer a kritikus memóriahiány okán már nem képes elindulni. Tudomásunk szerint a 64 bites Windows 8 Enterprise próbaverziója legalább 2 GB rendszermemóriát igényelne, mi azonban biztosra vettük, hogy ennek a negyedével is elvegetál.


512 mbMinden jól indult. [+]
 
Az első akadályt döccenők nélkül sikerült abszolválni. A rendszer, ha nem is fénysebességgel, de elfogadható idő alatt életre kelt, a használata pedig minimális mértékben növelte ősz hajszálaink kialakulásának kockázatát. Ha az 1 hónapos kenyér és víz kúra, illetőleg a Windows 8 fél GB memóriával történő használata között kellene dönteni, akkor ez esetben utóbbira hajlanánk. A merevlemez terheltségéből is látható, hogy ez még nem egy veszélyes szint.
 

384 mb

Érzékenyen érintette a Windows 8-at ez a lépcsőfok. [+]
A memória méretét 384 MB-ra csökkentve rögtön megkaptuk az első igazán komoly jeleket, pofonokat. A boot idő jelentősen megnyúlt, a rendszer válaszképessége érezhetően romlott. Úgy tűnt, innen már közel a vég… 
 

256

Biztosra vettük, hogy már a mélypontnál járunk – nem így volt. [+]
A virtuális gép egy teljesen szűz, 90 napig ingyenesen felhasználható Windows 8 Enterprise volt – programokat, vírusírtót még csak véletlenül sem mertünk telepíteni -, a 256 MB méretű memóriát nem szándékoztuk „több irányból támadni”. Ahogy az várható volt, a dolgok igencsak nyögvenyelősen mentek, a merevlemez látható és hallható módon vért izzadt. Ez már bőven az a szint, ahol igazából jobban örültünk volna annak, hogyha a Windows 8 egy hibaüzenettel leáll. Mivel nem így tette, ezért tovább mentünk…
 
192 mbA 100%-os winchester kihasználtság sok mindent elárul. [+] 
 
A program keresztre feszítésének következő lépése a „192-es állomás” volt. A Windows a szoftverek jogaira hivatkozva mostanra minden egyes MB elvétele után petíciót nyújthatna be, de szerencsére ennyire nem fejlett. A helyzet jelentősen romlott, még az egérkurzor is szaggatottan mozgott, ám a rendszer képes volt felállni. A határtalan türelmünknek köszönhetően elkészült a fent látható képernyőkép is.  
 
160mbBő 8 perc után született meg az eredmény. [+]
A messiásként várt összeomlás 160 MB-nál sem történt meg. A helyzet most nem nagyon változott, mert már így is, úgy is csak vergődés volt a dolog, viszont a rendszer még mindig „él”. Nincs mese, ismét tovább kell lépni.
 

128 mb

Megtörtént az elkerülhetetlen! [+]
 
Kitartó próbálkozásunkat „siker” koronázta. A fenti smiley most indokolatlan, hiszen az egészen biztos, hogy mindenkinek jobb így, mintsem 128 MB memóriával küzdeni.
Arra jutottunk, némi fantáziával mi el tudjuk képzelni, hogy 512 MB memóriával éles körülmények között is működőképes és (valamennyire) használható lehet egy Windows 8, persze túl nagy köszönet nem lenne benne, bár lennének ötleteink a memóriaigény lefaragására. Ez alá mi már csak azért mentünk, hogy megtudjuk, a rendszer mégis mikor adja be a kulcsot, hol van az a szint, ahol már teljes mértékben életképtelen. Nagy nehezen végül is megtaláltuk a választ.
 
Med1on
 

A szerzőről