Válassza az Oldal lehetőséget

Jobb későn mint soha, itt van, megérkezett az új HOC!

Jobb későn mint soha, itt van, megérkezett az új HOC!

 

 

Nagyjából másfél, de talán két éve merült fel az ötlet, hogy át kellene alakítani a HOC-t. Nem volt rossz az oldal, de éreztük, hogy az internet, a tartalomszolgáltatás elmegy mellettünk. Nincs talán a világon gyorsabban fejlődő ipar, mint az internetes. Itt fél év egy hagyományos területen több évvel ér fel, így aki ezen a pályán játszik nem engedheti meg magának, hogy elaludjon. Mi elaludtunk, de talán nem teljesen a saját hibánkból.

 

Úgy kezdődött, hogy elkezdtem megtervezni az új struktúrát, az új dizájn elemeket. Igaz ez utóbbiakkal eddig nem én foglalkoztam, de az eddigi oldalaink szerkezete mind saját kreálmány volt, és a maguk idejében talán nem is voltak rosszak. Az első csapás akkor ért minket, amikor az eddigi oldalak dizájnját tervező régi kollegám a munka elején, de a kezdetektől számított sok hónap múlva közölte, hogy erre neki még sincs ideje. Az addig kifizetett pénz fejében elküldött néhány semmire sem használható vázlatot. Az második csapás akkor ért minket, amikor kiderült, hogy az eddigi oldalunk motorját készítő, fejlesztő és karbantartó programozónak már nem fér bele az idejébe a HOC. Eközben persze mentek az értékes hónapok, mi pedig vártunk, hogy aztán kiderüljön, hogy az eddigi oldalakat készítők még sem kívánnak részt venni a közös munkában.

Itt jegyzem meg, hogy ettől függetlenül az eddigiekért hálásak vagyunk és köszönjük! Ha a történet folytatása nem lett volna hasonlóan vacak, akkor azt mondanám, hogy elment 8-9 hónap, de oda se neki, mert jött más, aki elvégezte a munkát.

Ahogy már többször panaszkodtam miatta, időközben jött egy gazdasági válság is. A pénzügyi keret meglehetősen beszűkült, így rá kellett ébrednünk, hogy egész egyszerűen nem lesz pénz arra, hogy egy teljesen új motort írassunk az alapoktól, és ehhez még egy komplett dizájnt is vegyünk. Aki nem tudná ez bizony rendesen milliós nagyságrend már. Jött az ötlet, használjunk Joomlát. Ingyenes az alap motor, viszonylag robosztus, igaz elég sérülékeny is egyben. Szóval rizikós a dolog, de ha minden modult megvásárolunk a költség akkor is nagyságrendekkel kisebb lesz, mint egy saját motornál.

Jobb későn mint soha, itt van, megérkezett az új HOC!
Egy utolsó pillantás a régire

Ekkor kezdődött el a kálváriánk második része. Jó magam viszonylag otthon vagyok Joomlában, ezért összeraktam egy mintaoldalt. Ezután elkezdtünk egy új programozót keresni, aki képes lesz biztonságos és jól optimalizált oldalt építeni nekünk a megadott instrukciók alapján. Az első programozó aki elvállalta a munkát négy hónap után tűnt el. A történet azzal kezdődött, hogy miután elkezdte a munkát eltelt három hét, én pedig írtam neki egy levelet, és megkérdeztem hol tartunk. Ezen megsértődött, mert hogy ennyi idő alatt nem lehet kész az oldal. Szó szót követett, végül nagyjából négy hónap után – ami semmilyen eredményt sem hozott – már a leveleimre sem válaszolt.

A második urat egy ismerősöm ajánlotta. Ő négy hónapra vállalta a munkát, és elkérte a munkadíj felét előre. Mivel ismerős ajánlotta, és állította, hogy valóban megbízható , kifizettem a pénzt – bár ne tettem volna. A négy hónap most április végén telt le, de én már a hónap közepén éreztem, hogy ebből sem lesz semmi. Egy kérésem volt a munka előtt, hogy hetente írjon egy levelet, amiben leírja hol tart. Talán mondanom sem kell, hogy ez sem jött össze, sőt, talán el sem kezdte a munkát.

Így történt, hogy úgy gondoltam összeszedem minden tudásomat, mindent amit a Joomláról tudok, és összerakom az oldalt magam, magamnak. Ezt a bemutatót május 9-én írom, nem egész egy hónappal a kezdés után, és az oldal lényegében kész van. Nem négy, de még csak nem is egy hónap alatt.

 

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.