Válassza az Oldal lehetőséget

Vásároljunk kínait?

Mostanában úton-útfélen ebbe a kérdésbe ütközünk, pedig a kérdés ebben a formában értelmetlen, hiszen, amúgy is, az általunk vásárolt termékek nagy és egyre nagyobb része kínai. Ha a kérdést helyesen akarjuk feltenni, akkor így hangzik: Vásároljunk Kínából?

Gearbest Kemei Waterproof Electric Trimmer Hair Clipper Trimer Shaver  -  BLACK

 

10-15 évvel ezelőtt még elég ritkának számított, ha valaki a neten vásárolt, az pedig, hogy valaki külföldről rendelt árut valódi kuriózum volt. Akkoriban erre a legjobb terep az E-bay volt, ahol olyan termékeket lehetett beszerezni, amit a hazai boltok polcain nem találtunk meg. Nekem például az USA-ból érkezett egy komplett idom-szett az autómra. Drága volt így is, sok munkával és türelemmel felkerült a kocsira, én meg örültem nagyon, mert más lehetőségem nem volt, hogy hozzájussak.

Napjainkban igencsak megváltozott a helyzet. Egyre többen és többen kapnak rá a külföldi, döntő részben kínai webáruházakra. Saját tapasztalat, hogy iszonyatosan rá lehet kattanni a vásárolgatásra, és a futárt várni olyan, mintha a Karácsonyt várnánk. Bármelyik nap beeshet a GLS vagy  postás és hozhat valami finomságot! A rákattanást segíti, hogy sokszor tényleg nevetséges áron juthatunk apróságokhoz. Jómagam például utolsóként a telefonomhoz rendeltem edzett üveg elő-, és hátlapot, aminek az ára 500 forint volt. Ennyiért itthon levegőt sem nagyon kapunk.

Szóval a lényeg, hogy bár a hazai gazdaságnak nem tesz túl jót, egyre többen vagyunk, akik Kínából rendelnek. Igaz, nem azonnal kapjuk meg a kiszemelt terméket, sokszor akár egy hónapot is várni kell, de a lassúságért cserébe elképesztő árakkal találkozhatunk.

Ez a cikk azért született meg, hogy bemutathassam az egyik kedvenc áruházamat, a GearBest-et. Nem csak bemutatni fogom, de a közeli jövőben néhány termékajánlóval is jelentkezem, azután, ha a GearBestnek és nekem is bejön a dolog, akkor belecsapok a komolyabb tesztekbe is. Ebben szerencsére van már némi gyakorlatom sok száz megírt cikk után, így nem kevés izgalommal várom, hogy mi sül ki az együttműködésből. Mivel a HOC immár csak amolyan hobbioldalként üzemel tudnotok kell, hogy a régi pezsgésre már nem sok esély van, de azért bízom benne, hogy így is lesz, aki velem együtt fedezi fel a kütyük szép új világát! Csapjunk is a közepébe, dobjuk a gyeplőt a lovak közé, gyihá!

Gearbest CUBOT V1 Sleep Monitoring Smart Band IP65 Waterproof

A GearBest, minő meglepetés, a http://www.gearbest.com címen érhető el. Ha valaki járt már internetes áruházban, akkor itt is könnyedén el fog igazodni. Az áruház sajnos nem rendelkezik saját magyar felülettel, de a Google segítségével mégis elérhető magyar fordítás. A Google automatikus fordítója szerencsénkre egyre jobb szolgáltatást nyújt, így segítségével az is jól fog boldogulni, aki nem beszéli például az Englisht.

Ha a GearBest magunkról menüpontjára kattintunk, akkor sok alapvető információhoz jutunk. Olyanokhoz például, hogy náluk a vevő a király, és ők akkor elégedettek, ha mi is azok vagyunk. Rendben, tudom, ezek elég semmitmondó dolgok, meg a szó elszáll, stb., de mivel magam is vásárlójuk vagyok állíthatom, hogy valóban igaz amit leírnak. Sokan félnek egy külföldi (főleg kínai) webáruháztól, mert mi van, ha elveszik a csomag, ha rossz vagy összetört a termék, amit rendeltünk. Kína messze van, nehezen fogjuk tudni a kárigényeket érvényesíteni. Nos, ez szerencsére nincs így. Gondoljunk bele, hogy itt olyan méretű cégekről van szó, olyan forgalommal, amiknél egyszerűen nem opció az, hogy minket néhány dollárral átverjenek. Az ebből származó hosszú távú veszteség jóval nagyobb annál, mint amennyit a mi néhány dollárunkkal nyernek. Emiatt aztán elmondhatom, hogy a net kínai feléről rendelt, mostanra százas darabszámra rúgó terméklista egyetlen esetében sem veszett el a pénzem. Igen, volt olyan, hogy nem érkezett meg, olyan is, hogy eltört mire ideért, de olyan, hogy ne kapjam vissza a pénzem, vagy ne kapjak másik terméket a hibás helyett még nem fordult elő!

Gearbest HOMTOM HT3 Pro 4G Smartphone

Igaz ez a tétel a GearBest-re is, ahol nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a vevőik elégedetten”távozzanak a pénztártól”, és lehetőség szerint gyorsan jöjjenek is vissza vásárolni. Ezt szolgálja a 45 napos pénz visszafizetési és az egy éves termék garancia. Akkor sem kell elkeserednünk, ha nem szeretnénk közvetlenül kártyával fizetni, hiszen ebben az áruházban is használhatjuk a Pay-Pal rendszerét, ami nem csak azért biztonságos, mert nem kell az áruházban a kártyánk adatait megadni, hanem azért is, mert ha kár ér minket, akkor a Pay-Pal-on keresztül is kezdeményezhetünk kártalanítást.

Sokan kérdezik tőlem, kollégák, ismerősök, hogy rendben, kipróbálják ők is, de mi lesz a vámmal, áfával? Nos, a kérdés jogos, hiszen ha EU-n kívülről rendelünk nagyobb értékű terméket, akkor bizony előfordulhat, hogy az a vámon fennakad, és bár a plusz sápot kifizetve sem jártunk rosszul, mégis keseredik egy cseppet a szánk íze.

Nos, a fenti ok az egyik, ami miatt nagyon kedvelem a GearBest-et, ugyanis rendelkeznek európai raktárral. Sajnos az itt található termékek száma meg sem közelíti a kínai raktárét, de nekem már több esetben is sikerült innen rendelnem, ami egyrészről a vám és áfa megfizetésének rémét is elűzte, másrészről a szállítási időt is hét munkanapra redukálta.

Rendben, de mi történik, ha mégis a kínai vagy más EU-n kívüli raktárból rendelünk. A legegyszerűbb az élet akkor, ha a megrendelt termék ára szállítással együtt, hangsúlyozom, szállítással együtt nem haladja meg a 22 eurót. Ebben az esetben nem kell se vámot, se ÁFA-t fizetnünk. Amennyiben a termék ára és a szállítási költség együttesen 22 eurónál több, de nem haladja meg a 150 eurót ki kell fizetnünk az általános forgalmi adót, ami sajnos nálunk a legmagasabb az EU-n belül, 27 százalék. Amennyiben a termék ára és a szállítás 150 eurót meghaladó értékű, úgy fizetnünk kell vámot is, ami jelenleg a termék vámtarifa besorolásától függően maximum 12 százalék lehet. Ezeken felül számolnunk kell a vámkezelés költségével is, ami a Postánál 1500 forint, míg a DHL a kiszabott közteher 2,5 százalékát, de minimum 5990 forintot számlázza felénk.

Gearbest Xiaomi Mijia Smart LED Desk Lamp

A szállításról jut eszembe egy másik pozitívum. Mielőtt a GearBest-re vetődtem természetesen rendeltem más helyekről is, de itt, náluk, a rendelésemnél észrevettem, hogy egy képet is csatoltak a rendelés mellé. A képen egy csomag volt, amiről azt hittem, hogy azt akarja mutatni, hogy valami ilyesmi lesz az is, ami hozzám érkezik. Aztán a képet kinagyítva vettem észre, hogy a csomagon az én nevem van. Bizony, ezek az átkok nem átallták mérlegelés közben lefényképezni a csomagom, a képet pedig csatolni a megrendelés mellé, hogy nesze, nézd meg, ez fog hozzá megérkezni uszkve egy hét múlva!

Gearbest Original Elephone ELE Explorer 4K Ultra HD WiFi Action Camera

Ez a cikk itt és most véget is ért. Remélem, hogy néhányatok kedvét meghozza a regisztrációhoz, később a vásárláshoz. Ha kérdésetek lenne, akkor tegyétek fel, ha tudok válaszolok, sőt alkalom adtán, esetleg, megpróbálom a felmerülő problémákat az ügyfélszolgálat felé is tolmácsolni. Az oldalon történő első látogatáskor érdemes meglátogatni a következő hivatkozást: http://www.gearbest.com/about/about-us.html 

Itt az idő, vágjunk bele ebbe az új kalandba együtt! Holnap már érkezik az első termékajánló is, amit több kevesebb rendszerességgel újabbak követnek majd. Ha kattintgattok szorgosan a cikkekben lévő hivatkozásokra, akkor akár hosszabb távon is élvezhetjük majd újra egymás társaságát. Én szorítok, hogy így legyen!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.