Válassza az Oldal lehetőséget

2 gigapixeles sebességre képes a Snapdragon 865 ISP-je

2 gigapixeles sebességre képes a Snapdragon 865 ISP-je

Negyven százalékkal gyorsul az új lapka, ez kell a nagyobb képszenzorok használatához.

2 gigapixeles sebességre képes a Snapdragon 865 ISP-je

A képfeldolgozás az egyik kiemelt terület manapság. A gyártók úgy tűnik a pixel összevonás mellett tették le a voksot. Ennek gyaníthatóan az az oka, hogy a nagyobb pixelmérettel szemben a sok kicsi pixel esetén szoftveres több trükköt tudnak bevetni a képjavítás terén. A lényeg tehát az, hogy a telefonokba épített kamerák szenzorai egyre több pixellel dolgoznak majd, így a jövőben nem elképzelhetetlen, hogy a jelenleg használt 2 x 2 (vagyis négy pixel összevonása) helyett akár 8 x8 vagy akár 16 x 16 pixel összevonása is lehetséges lesz.

A több pixel természetesen több adatot eredményez, így jelentősen gyorsítani kell a képfeldolgozás ütemét. Ha a következő lépcsőt jelentő 200 megapixeles érzékelőket nézzük, akkor egy quad-CFA kép esetén már 50 megapixeles felbontásról beszélhetünk, ez pedig rengeteg adatot jelent. Érdekesség, hogy a Qualcomm a teljesítmény növelésére nem a legkézenfekvőbb megoldást, tehát az órajel emelését választotta, sőt, ezen csökkentett is. Ez jól jöt a fogyasztás szempontjából, hiszen 16 százalékkal kevesebb energiával is beéri az ISp, miközben, ahogy fent olvashattátok, a teljesítmény 40 százalékkal, 14, gigapixelről 2 gigapixelre emelkedett.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.