Válassza az Oldal lehetőséget

2008-ban már nyolcmagos AMD processzor érkezik?

Az AMD bukdácsolása idén már elég kínosnak tűnik, erről a mélypontról csak két dolog húzhatja ki. A megfelelő időben kiadott Barcelona magos CPU vagy egy érdekes pletyka a jövő évi processzorokról.

A Fudzilla információi szerint 2008-ban akár nyolcmagos AMD processzor is érkezhet. Ehhez nem kell másnak történnie, mint az AMD-nek átállnia 45 nanométeres gyártásra. Ezen a csíkszélességen készül ugyanis a Shanghai elnevezésű mag, mely 6 MB harmadszintű gyorsítótárat kap. És mi köze ennek a nyolcmagos procikhoz? Annyi, hogy a Shanghai négy maggal fog rendelkezni, és a hírek szerint az AMD az Intel példáját követve egy tokra két magot fog építeni, ez lesz a Montreal nevű csoda. Nem lényegtelen, hogy a duplázással a harmadszintű gyorsítótár is duplázódik, vagyis 12 MB lesz.

A kérdés csak az (minden iróniát félretéve), hogy miképp lesz képes az AMD ilyen ütemben gyártástechnológiát váltani, illetve mikorra lesz a kihozatal a 45 nanométeren készülő lapkákból olyan, hogy arra processzorcsaládokat tudjanak indítani.

A szerzőről