Válassza az Oldal lehetőséget

Még erősebb lett az AMD Ryzen 7 1800X

Még erősebb lett az AMD Ryzen 7 1800X

A 3DCenter egy rakás teszteredményt összesített, majd arra jutott, hogy a Zen alapú processzor meglepően szépen fejlődött az elmúlt évben.

Még erősebb lett az AMD Ryzen 7 1800X 1

 

Mint ismeretes, az első Zen architektúrára épülő CPU alaposan felforgatta az állóvizet. A rajt összességében nézve zökkenőmentes volt, persze ez nem azt jelenti, hogy a mérnökök azonnal kihasználták az igencsak újszerű felépítés adta lehetőségeket. A fejlesztők így néhány hónap után olyan AGESA frissítésekkel álltak elő, melyek pl. a gyorsabb memóriaeléréssel fokozták a tempót. Idő kellett ahhoz is, amíg a programozók elvégezték azokat az optimalizálásokat, melyeket a Zen megkövetelt, vagy legalábbis igényelt. Persze az is nyilvánvaló, hogy napjainkban egyre több alkalmazás képes magasabb magszámmal elboldogulni (még ha nem is feltétlenül 16 logikai szállal), szóval a fejlődés szemmel látható. Úgy véljük, mindezek együttesen eredményezik azt, hogy a Ryzen 7 1800X a nyitónapon „csak” 20%-kal múlta felül a Core i7 7700K-t, manapság viszont már 27%-kal. Véleményünk szerint ez igen szép eredmény, hiszen azt mindenképpen érdemes észben tartani, hogy az AMD szempontjából az elmúlt időszak a piacszerzésről, az ösvény kitaposásáról szólt – az agresszív árazás utal erre. Miután ez kétségtelenül jól sikerült – ezt pedig az Intel kapkodásából szűrhetjük le –, ezért a Ryzen tulajok abszolút joggal várhatják el, hogy egyre népesebb táborukat mindinkább kiszolgálják a programozók. Ez valószínűleg így is lesz, hiszen kevesen vágynak arra, hogy a fórumaikat elöntsék a felhasználók panaszkodásai, másrészt a Zen messze nem olyan egyedi fejlesztés, mint a Bulldozer volt, tehát egyszerűbb rá hatékonyan programozni. 

Ryzen 7 1800X vs Core i7 7700K performance from launch to present

Érdemes megjegyezni, a játékok alatt is javult az összkép (3 százalékkal), de itt kisebb a változás, mert a fő hangsúly a videokártyán van, nem a CPU-n.

A 3DCenter a fenti értékeket úgy állapította meg, hogy átlagolta több ismert portál méréseit, így a számok gyakorlatilag százas nagyságrendű adathalmazból érkeztek.

Forrás: 3dcenter.org