Válassza az Oldal lehetőséget

Barátságos árat kapott a Xiaomi folyadékhűtéses telefonja

Barátságos árat kapott a Xiaomi folyadékhűtéses telefonja

Még így sem olcsó, de a tudásához képest meglepően vékonyan fogott a ceruza.

Barátságos árat kapott a Xiaomi folyadékhűtéses telefonja


A Xiaomi Black Shark a játékosok számára készült. Természetesen napjaink legerősebb, oldalainkon is többször megénekelt központi lapkája, a Qualcomm Snapdragon 845 dolgozik a mobilban, azonban a történetben van egy apró csavar, hiszen napjainkban számos csúcstelefon használja ezt a lapkát, ha pedig így van, akkor miért érdemesebb a drágább játékosoknak szánt telefont megvenni az olcsóbb, általános célokra készülő telefonnál.

Xiaomi Black Shark 1

A gyártók a processzoraikhoz, pontosabban a SoC-nak nevezett központi egységhez megadnak egy maximum órajelet, mi pedig természetesen elhisszük azt, hogy a telefonunk processzora ezen az órajelen fut. Sajnos ez nem egészen így van, hiszen a lapkákban van hővédelem is, ami egy bizonyos hőmérséklet elérése után elkezdi csökkenteni az órajelet. Ez nem csak a telefonoknál van így, hanem például a számítógépek processzorainál is, épp most van emiatt egy apró kis botrány egy almás notebook kapcsán.

Xiaomi Black Shark 2

A lényeg tehát, hogy ha huzamosabb ideig – és ez a huzamosabb idő telefonok esetén lehet, hogy csak 5 perc – maximális fordulaton használjuk a processzort, akkor az a melegedés, illetve a melegedés miatt bekövetkező meghibásodás elkerülése végett elkezd lassulni, ha pedig lassul, akkor nem lesz képes az elvárt teljesítményt nyújtani. A Xiaominál erre egy érdekes megoldást találtak, úgy döntöttek, hogy folyadékhűtést tesznek a telefonba. A folyadékhűtés azért jobb, mint a léghűtés, mert a működés közben keletkező hőt a folyadék áramlását, a kapilláris csövesség jelenségét használó módszerrel a processzorról el tudják szállítani akár a készülék burkolatáig. Persze ez nem lenne jó, mert akkor a kezünket melegítené, így megelégedtek azzal, hogy a hőt a környezetnek leadó hűtőbordákat olyan helyre telepítették, ahol jobb hatásfokkal tudnak működni.

Xiaomi Black Shark 3

A Xiaomi Black Sharknak nevezett készülék persze nem csak emiatt jó, hiszen önmagában a hardver is nagyon ütős, elég ha a Snapdragon lapka mellett a 20 megapixeles előlapi kamerát említjük. Ráadásul a cég olyan apróságokkal is megbolondította a dolgot, mint a bejövő hívások tiltása játék közben vagy a telefonhoz csatlakoztathat gamepad, aminek a gombjait szabadon konfigurálhatjuk.

Xiaomi Black Shark 4

A Xiaomi tehát megalkotta a játékosoknak szánt legtökéletesebb telefont. Arra számíthatnánk, hogy az extrák miatt ennek a kőszüléknek az ára az egekben lesz, de nem, igazából nem kerül többe, mint egy hagyományos, hasonló hardver köré épített mobil. Ez persze még nem jelenti azt, hogy olcsó, hiszen a 64 GB-os verzióért akciósan, augusztus 5-ig kért 500 dollár, vagyis nagyjából 140 ezer forint nem kevés, de a telefon tudásához, képességeihez képest abszolút nem sok.

Ha élni szeretnél az akció lehetőségeivel, akkor a részleteket megtalálod itt: Xiaomi Black Shark akció augusztus 5-ig

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.