Válassza az Oldal lehetőséget

A meglepetések soha nem érnek véget – ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt

A meglepetések soha nem érnek véget – ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt

Megérkezett az ULTIMEA Nova S70. Folyamatosan keresem azt a soundbart, ami megdobogtatja a szívemet, és „meglobogtatja” a tüdőmet. Vagyis másképp fogalmazva, elkápráztat a magasaival, lenyűgöz a középtartománnyal, és megdolgoz a dübörgő mélyekkel.

A meglepetések soha nem érnek véget – ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt


 

Bevezető

Nem is olyan rég járt nálam az Ultimea S50, ami egy igazán meglepő soundbar volt. A méretéhez képest szépen és tisztán szólt, a mélynyomó megadta a kellő dinamizmust, összességében, minden hibája ellenére pozitív benyomások maradtak utána.

Persze a soundbar rész fizikai mérete így is megdöbbentő volt, mármint megdöbbentően kicsi. Azóta sem értem, hogy abból a szettből, hogy tudtak a mérnökök olyan hangot kihozni, ami jön belőle.

Azt gondoltam, hogy ha lehetőségem nyílik rá, akkor adok még egy esélyt a gyártónak, hiszen láttam, hogy jönnek a nagyobb termékeik is, olyanok, amik több hangszóróval, nagyobb sugárzókkal, jobb térhatással kecsegtetnek. Ilyen a mostani tesztben szereplő S70 is, centiben minimum a duplája az S50-nek, ráadásul felül is vannak hangszórói, amik a gyártó szerint már tényleg képesek lesznek térhatású hanggal betölteni a nappalinkat.

Ebből a cikkből számotokra is ki fog derülni, hogy mennyire volt sikeres ez a próbálkozás, ám előtte a szokásos dolgok jönnek, vagyis a tartozékok és a specifikáció.


 

Kicsomagolás

Az Ultimea S70 doboza – csakúgy, mint az S50 doboza- meglepett. Meglepett, mert a leírás szerint egy 80 centi hosszú soundbar lapul benne, eközben a doboz a leghosszabb oldala mindössze 432 milliméter. Szóval, hogy a fenében lesz ebben egy 80 centis cső? Talán összehajtották? Majdnem!

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 1

Az a helyzet ugyanis, hogy a mélynyomó mellől két darabban kerül elő a soundbar, a két oldalt kell összepattintani, így kapjuk meg a 80 centis hosszt. Eddig egy ilyen összepattintós soundbarhoz volt szerencsém, azt utáltam, szóval az előjelek nem voltak túl jók. Persze nem törvényszerű, hogy ettől rossznak kell lennie, de…

Mi került még elő a dobozból? Kapunk egy külső tápot, egy HDMI kábelt, két HDMI adapter (90 fokosakat), egy optikai kábelt (üvegszál), egy jack-RCA kábelt, 6 pines kábelt a soundbar két oldalának összekötéséhez, távirányítót és akasztót a falra szereléshez.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 2

Igazából minden van, ami kellhet! A távirányító az S50 távirányítójával megegyező darab, de ezzel sincs baj, azt is szerettem, kicsi, jól kezelhető cucc.

A külső kapcsán nem nagyon tudok semmibe belekötni. A soundbar két oldala jól passzol, összeillesztve nem is tűnik fel, hogy két darabból van. Maga a „cső” is jó darabnak tűnik, jók az anyagok, az összeszerelés, szóval jó az egész, ahogy van.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 3

Egy dologba kell belekötnöm, ez pedig a 6 pines kábel, amivel a „cső” két oldalát összekötjük. Ez túl hosszú, túl merev és nem ártott volna, ha 90 fokos a csatlakozó, mert így a merevsége miatt zavaró, ha a soundbart a falra akarom csavarozni. A hossza meg azért zavaró, mert vagy le, vagy fel kell hajtanom, hogy a fal és a soundbar között elférjen, így meg kilóg a „cső” mögül. Szóval ezt kicsit elrontották szerintem. Nem egy kritikus probléma, de azért egy pici odafigyelés nem ártott volna!

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 4


 

Specifikáció

Mit tud a szerkezet?

Jöhet is a specifikáció alapján a soundbar tudása, elsőként is a sokat emlegetett Dolby Atmos technológiáról néhány mondat:

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 5

A Dolby Atmos egy térhatású hangzást biztosító technológia, amelyet elsősorban mozifilmekben, televíziós műsorokban, zenei felvételekben és videojátékokban használunk. A Dolby Atmos lehetővé teszi a hangok pontos elhelyezését és mozgatását egy háromdimenziós térben, így a néző vagy hallgató körültekintő hangélményben részesülhet. Ezáltal a hangzás közelebb áll a valósághoz, mintha csak valóban ott lennénk az események középpontjában.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 6

Ahhoz, hogy egy televízióhoz csatlakoztatott soundbar képes legyen a Dolby Atmos térhatású hangzásra, több feltételnek is meg kell felelni. Először is, a soundbar-nak támogatnia kell a Dolby Atmos technológiát. Ezenkívül a televíziónak is képesnek kell lennie a Dolby Atmos jelek átadására a soundbar felé, ami általában a HDMI ARC (Audio Return Channel) vagy HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel) csatlakozón keresztül történik. A forrásanyagnak (például a filmnek vagy a sorozatnak) is támogatnia kell a Dolby Atmos hangzást, és a lejátszónak (például a Blu-ray lejátszónak vagy a streaming eszköznek) is képesnek kell lennie ennek a formátumnak a kezelésére.

Számos streaming szolgáltató kínál filmeket és sorozatokat Dolby Atmos hangzással, többek között a Netflix, az Amazon Prime Video, a Disney+, az Apple TV+ és a HBO Max.

A Dolby Atmos technológiának számos előnye van:

  • Térhatású hangzás: A Dolby Atmos lehetővé teszi a hangok pontos helyzetbe állítását és mozgatását a térben, ami mélyebb és valósághűbb hangzást eredményez.
  • Merüléses élmény: A hangok mintha közvetlenül a néző körül jelennének meg, ami fokozza az audiovizuális élményt.
  • Javított hangminőség: A Dolby Atmos javítja a hang tisztaságát, részletességét és mélységét.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 7

Ugyanakkor vannak hátrányai is:

  • Ár: A Dolby Atmos-támogatással rendelkező eszközök és berendezések általában drágábbak lehetnek.
  • Kompatibilitási követelmények: A teljes Dolby Atmos élményhez minden eszköznek – a forrástól a kimenetig – támogatnia kell a technológiát.
  • Szoba akusztika: A térhatású hangzás élménye jelentősen függ a szoba akusztikai tulajdonságaitól. Egy rosszul tervezett tér csökkentheti a hangzás minőségét.

Összességében a Dolby Atmos egy lenyűgöző technológia, amely jelentősen javítja a filmek, televíziós műsorok, zene és videojátékok audio élményét, de teljes kihasználásához megfelelő felszerelés és környezet szükséges.

Azt hiszem a legfontosabbak összegyűjtöttem. Az biztos, hogy az Ultimea S70 támogatja a Dolby Atmos technológiát, de az, hogy neked otthon milyen tévéd van, van-e eARC HDMI kimeneted, azt neked kell tudni. Az biztos, hogy a teljes térélmény csak a teljes rendszer Dolby Atmos támogatása esetén jön létre.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 8

Ahhoz, hogy a Nova S70 el tudja helyezni a térben a hangokat a mérnökök beépítettek a soundbar felfelé néző oldalára plusz két hangszórót. Az Ultimea azt mondja, hogy ezzel a rendszer nem a megszokott 2.1-es (vagyis jobb és baloldal + mélynyomó), hanem 3.1.2-es.

Ez egészen pontosan a következőt jelenti:

  • 3 – Vagyis felénk három hangsugárzó néz, jobb-bal-közép.
  • 1 – Van egy mélynyomó a rendszerben
  • 2 – Van két felfelé néző sugárzó, ami segít a térben elhelyezni a hangokat

A teljes rendszer 390 watt (peak power) teljesítménnyel rendelkezik. Ez a 390 watt kb. olyan, mint amit régen PMPO-val jelöltek, vagyis ezt a teljesítményt tudja a rendszer kiadni egy töredék másodpercig, amíg az egész el nem füstöl. Vagyis a 390 watt egy vicc.

Mivel valós értéket sehol nem adnak meg kénytelen vagyok a fülem alapján tippelni, így olyan 80 és 100 watt közé teszem a valós teljesítményt. Mielőtt félreértitek a dolgot le kell írnom, hogy ez sem rossz, egy kicsit sem!

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 9

Amit adatként a gyártótól megkapunk a statikus zaj mértéke (38 dB), a jel-zaj arány (75 dB AUS és 87 dB HDMI, opt, stb.), a frekvenciatartomány (45 Hz- 18 KHz), a maximum hangnyomást (100 dB), végül a torzítás, ami <1%. Ezek is fontos adatok, de leginkább hozzáértőknek, akiknek van mihez hasonlítani ezeket a számokat.

Én, mint kevéssé hozzáértő azt mondom, hogy a gyári adatok alapján semmi kiemelkedőt nem fogok tapasztalni a teszt alatt, a megadott értékek abszolút átlagosak, a frekvenciatartomány egy picit szűköcske.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 10

A gyártó a távirányítón keresztül tesz elérhetővé néhány extra funkciót. Ezek között van új a Nova S50-hez képest. például a Dolby Atmos térhatás 3 fokozatban állítható. Emellett kapunk három előre programozott hangszínt, úgy, mint mozi, zene és párbeszéd, kapunk több lépcsőben állítható mélyhangkiemelést.

A tartozékoknál leírtak miatt már tudhatjátok, hogy jelet vihetünk be analóg módon is, de sokkal jobban fogtok járni, ha optikát, még jobban ha HDMI-t használtok. Persze van lehetőség vezeték nélkül, Bluetooth kapcsolaton is bevinni a hangot, de ezt leginkább zenék hallgatásához javaslom, mert a térhangásnak gyakorlatilag lőttek a Bluetooth-t használva. Persze, ha más nincs, akkor filmekhez is jó lehet, főleg, mert 5.3-as a Bluetooth, vagyis csúszás a hangban csak nagyonnagyonnagyon minimális lehet.

Remélem nem hagytam ki semmit a képességek közül, szóval jöhetnek a tapasztalatok.


 

Tapasztalatok

Elsőként a zene!

Én szeretek zenét hallgatni, és bár a kisebbik szett, a Nova S50 nem volt erre tökéletes, azért szörnyen rossznak sem mondanám. Szemben a Nova S70-nel, ami zenére kimondottan pocsék. Ritkán szoktam ennyire sarkos (főleg rossz) véleményt megfogalmazni valamiről, de számomra, a zenét szerető és élvező ember számára az S70 egészen lehetetlenül szólt.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 11

A mély hangok még hagyján hiszen van mélynyomó. A középtartomány használható, a beszédhang (énekhang) az énekre épülő muzsikákban tisztán, érthetően szólt. Azonban magas hang az nincs. Nem kevés, hanem nincs, egyáltalán. A hangképben a magas hangokat a közepet túltolva próbálják létrehozni, ami ahhoz vezet, hogy zene módban még nem (túlzóan) bántó, amit kapunk, de pl. film módra átváltva már kimondottan bántja a fület.

Oké, igazatok van, miért akarok film módban zenét hallgatni, ez jogos!

Egy nagy pozitívumról kell beszámolnom a Nova S50-hez képest, eltűnt az ott tapasztalt erős alapzaj, ha Bluetooth-on keresztül hallgattam zenét. Szóval, azért van előrelépés is.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 12

A keserű csalódás után hónom alá kaptam az egész motyót és levágtattam a nappaliba, a tévéhez. Kipróbáltam optikán, kipróbáltam HDMI-n, kipróbáltam az össze elérhető streaming szolgáltatóval, filmekkel és sorozatokkal, a tapasztalataim pedig vegyesek az S50-hez képest.

Kezdjük a rossz részével a dolognak. Nem tetszik a hangja. Ismét igazatok van, ez egy soundbar esetén eléggé zavaró tényező, de árnyalom kicsit a dolgot. Zenére állítva tetszik, szövegre állítva elmegy, filmre állítva egy katasztrófa. Hiába próbálkoztam a Dolby Atmos szintjének állításával, a mélyhangkiemeléssel, film üzemmódban pont annyira bántó a hang, mint a zenehallgatás esetén. Számomra szinte már kakofón csörgés az egész.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 13

Az Ultimea Nova S70-et egy dolog menti meg a kukától a zenemód, ahol érdekes módon a helyükre kerülnek a hangok, a hangtartományok erőssége kiegyenlítődik, érthetővé válik a beszéd, meg lesz a szükséges dinamika a mélynyomóból, szóval valahogy összeáll az egész.

Megjegyzem, a magas hangok itt is hiányosak, de ez egy mozi esetén számomra cseppet sem zavaró, ha észre is vettem a hiányt csak azért volt, mert tesztelőként figyeltem erre is.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 14

Amúgy a filmek hangja nem a cintányérok cincogására épül, szóval tényleg, abszolút nem zavaró a magasak hiánya.

Hogy abszolút jót is mondjak, a megnövekedett hangszórószám rendkívül jótékony hatást tett a térhatásra. Nem, egy ekkora csőből továbbra sem tudnak egy rendes 7.1-es de még egy rendes 5.1-es hangzást sem kihozni, de ezt szerintem nem is ígérte senki.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 15

Ezzel együtt, bár azt még mindig nem sikerült elérni, hogy a hátam mögött lévő hangokat a hátam mögül halljam, a film alatt a hangtér egészen rendesen körbe tud venni, és ha elmerülök a filmben, akkor ebben a hangtérben is el tudok merülni.

Vagyis a rendszer mindenképpen jobb lett tévés soundbarként, mint az S50, ami persze nem is csoda, hiszen az S50 apró dobozából már így is művészet, amit kihoztak.


 

Összegezzünk!

Az Ultimea Nova S70 egyrészről csalódás, más részről azonban látom a fejlődést is.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 16

Csalódás azért, mert, ahogy írtam sokat hallgatok zenét, és valahol elvárnám azt, hogy egy mélynyomós 2.1-es (oké, 3.1.2-es) rendszerből már normális zene jöjjön ki. Érdekes módon, a sokkal kisebb, nyüszögébb S50-ből sokkal egyenletesebb hangot sikerült kihozni, mint a jóval nagyobb S70-ből.

Ennek persze lehet oka az, hogy az Ultimea Nova S70 egyértelműen tévéhez, filmekhez van hangolva.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 17

Szóval el kell ismernem, hogy ez a rendszer elsősorban egy televíziók alá helyezendő soundbar, aminek elsőrendű feladata az, hogy a tévénk vacak hangja helyett adjon valami élvezhetőbbet. Ezt meg is teszi. Ha nem is hibátlanul, de zene módban már szinte kellemes minőségben. Szóval ebbe belekötni nem tudok.

Lényeges, hogy a térérzet sokkal, de tényleg sokkal jobb, mint az S50 esetén, és ez megint egy elég nagy pirospont, hiszen hiába írják rá egy kicsi (Nova S50) hangfalra, hogy Dolby Atmos, az pont annyira nem fog semmit számítani, mint hogy a telefonunkra rá van írva. A Dolby Atmos támogatás sok esetben nem azt jelenti, hogy térhatású hangot kapunk, csak azt, hogy a Dolby Atmos jelfolyamot a készülék fel tudja dolgozni.

A meglepetések soha nem érnek véget - ULTIMEA Nova S70 soundbar teszt 18

Az Ultimea Nova S70 esetén már van akkora a cucc mérete, vannak olyan távol egymástól a hangsugárzók, hogy a dolog elkezdjen működni. Ha nem is hibátlanul, ha nem is letaglózóan, de valahogy működik, és ez az S50-ről nem volt elmondható.

Összességében tehát azt kell mondanom, hogy az árát ez a rendszer is megéri, azzal a megkötéssel, hogy én, személy szerint zenéhez nem merem ajánlani. Persze nem vagyunk egyformák, én pedig talán az átlagnál kényesebb vagyok a sok zenehallgatás miatt erre.

Szóval a lényeg, ha tévé alá keresel némi térhangzást is tudó rendszert, akkor megveheted, érzésem szerint nem fogsz benne csalódni.

A végére, ahogy szokott lenni az ár. Ezt a soundbart az alábbi hivatkozásra kattintva vásárolhatod meg. A szállítás EU raktárból történik így vámolás nincs, az ÁFA pedig benne van az árban. Vagyis plusz költségekkel nem kell számolnod. A vételár a cikk írásának pillanatában 165 euró, vagyis nagyjából 65 000 forint itt:

 

Ultimea Nova S70 Dolby Atmos soundbar

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.