Válassza az Oldal lehetőséget

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal – stúdióminőség?

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal – stúdióminőség?

Retro érzés a szemnek és az angyalok hangja a fülnek a Tronsmart Studio-val!

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal – stúdióminőség?


 

Bevezető

Nem emlékszem, hogy hány Tronsmart hangszórót próbáltam ki eddig. Sokat. Mégis, a legelső, az ős T6 volt, ami a leginkább emlékezetes élmény volt, ugyanis, egy akkor számomra tök ismeretlen gyártó olcsó hangszórója volt, amitől nem vártam semmi jót, mégis seggre estem a hangjától.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 1

Oké, nem volt az sem egy Hi-Fi, de mutasson valaki a 30 ezres kategóriában jobbat. Azóta is nehéz mutatvány.

Persze a Tronsmart időről-időre igyekszik megugrani a saját maga által magasra tett lécet, és meg kell mondanom, időről-időre sikerül is neki. Mondjuk ezek a tesztek már nem járnak akkora relevanciával mind az első, de a mai napig örülök, ha Tronsmart hangszóró érkezik hozzám.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 2


 

Mit tud a Studio?

Nos, kezdjük talán a külsővel! Sokáig gondolkoztam rajta, hogy hol láttam ezt a formát, mire leesett, hogy a régi amerikai filmekben az asztali telefon kihangosítók néztek így ki. Legalábbis formára, mert azok az igazi retro darabok nagyok, fadobozosak voltak.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 3

Ha kíváncsi vagy ilyenre, akkor nosza, keress egy részt a régi Charlie angyalaiból és láthatsz egyet!

A retróság persze csak a külsőt érinti, hiszen belül, a kis méretet meghazudtoló hangrendszer lakik. A gyártó összesen 7 hangsugárzót tett a dobozba, ezek közül három aktív, négy pedig passzív. A passzív sugárzókat természetesen az aktívak levegője mozgatja – ez még nem is érdekes -, ám az, ahogy ezt megoldották annál inkább!

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 4

A szerkezetet valahogy úgy kell elképzelni, hogy a doboz három rekeszre van osztva. Jobb- és baloldalon egy-egy középsugárzó (ez felel a magas hangokért is), míg a középső rekeszben egy egész méretes mélyhang sugárzó dolgozik.

A négy passzív sugárzóból 1-1 a középsugárzók dobozából „kapja” a levegőt, míg a másik kettőt a mélysugárzó mozgatja. Ráadásul ezek a passzív sugárzók egy hangcsatornába dolgoznak bele, amikből egy-egy darab található a két oldalon, a mélynyomó és a közepek rekeszei között.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 5

Valószínűleg a helytakarékosság alakította így a szerkezetet, de ha így is van, a megoldás nagyon jó lett, mert a hangcsatornákból a levegőt előre és hátra is megrezgetik a membránok, így lényegében 360 fokban szól a cucc. Kimondottan tetszik ennek a 2.1-es rendszernek a kialakítása, és az, hogy egy ekkora dobozba bele tudták tenni!

Ha a papírformát nézzük, akkor talán a legfontosabb, hogy a hangfal 30 wattos, ami nem kevés egy ekkora doboznak. Természetesen van benne Bluetooth (5.1-es) kapcsolat, de bevihetünk zenét analóg módon jack csatlakozón keresztül vagy akár memóriakártyán is, ha az a kényelmesebb számunkra.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 6

Megkapjuk a Tronsmartnál már megszokott SoundPulse funkciót, ami a mélyhangok hatékony kiemeléséért felel, illetve itt kapunk egy új dolgot is, aminek a TuneConn nevet adták. A conn-ból sejthető, hogy valami újfajta kapcsolatról lesz szó, és nem is tévedünk. A TuneConn segítségével ugyanis nem kevesebb, mint 100 darab Tronsmart Studio is egy rendszerbe kapcsolható.

Mi van még? Talán az akkumulátoros üzemidő, amit említeni kell még, hiszen az a tény, hogy 15 órán keresztül hallgathatunk zenét egy feltöltéssel elég durva adatnak számít. Igaz, cserébe a feltöltés sem két perc, 3-4 óra kell neki, mire tele tudjuk pumpálni elektronokkal.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 7


 

Milyen használni?

Kezdjük az egyszerűbb dolgokkal!

A vezérléshez szükséges gombok a hangfal tetején lettek elhelyezve. Nagyok, gumiborítást kaptak, ebből gondolhatnánk, hogy az irányítás jól meg lett oldva, de sajnos a helyzet az, hogy ez közel sem igaz. Néhány apró visszajelző ledecskén kívül más nincs, ami jelezné, hogy hol vannak a gombok. A tetejükön ugyan van domború szimbólum, de ezeket ujjbeggyel érzékelni lehetetlen küldetés.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 8

Az egyetlen, ám annál nagyobb szerencse, hogy a Tronsmart Studiohoz kapunk telefonos applikációt is, így nem nagyon kell a gombokat nyomogatni. A hangerőt a telefon hangerő gombjával állíthatjuk, a számok között lépkedhetünk a zenelejátszó appban, az előre programozott hangképeket meg elérjük a Tronsmart appból.

Szóval igazából nem sok szükség van a gombokra, de ha már rátették a dobozra őket, akkor azt megoldhatták volna normálisabb módon is.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 9

Persze, aki Bluetooth hangszórót keres, azt leginkább az érdekli, hogy szól a kiszemelt portéka. Nos, a Studioval is az a probléma, mint minden hasonló méretű hangsugárzóval (szerintem ártól függetlenül), mégpedig az, hogy a kis méret miatt nem lehet úgy hangolni őket, hogy minden stílusú zene jól szóljon rajtuk.

Én elsősorban rockot hallgatok, így ezzel a stílussal próbáltam ki elsőként. A tapasztalatom vegyes. Kb. 60 százalékos hangerőig minden oké. A programozott hangképek között találunk rockot is, találunk DeepBass és SoundPulse beállításokat is, ezek között szinte biztos találsz Te is olyat, ami az adott zenéhez jó lesz.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 10

Elektronikus zenéhez egész jó a cucc. Persze a középsugárzók nem fognak egy dedikált magassugárzó képességével rendelkezni, de a zene kimondottan tisztán, élvezetesen szólal meg.

Amiben a legjobb a szerkezet az énekhangok visszaadása. Abszolút semleges, a valóshoz a lehető legközelebb álló hangot adja vissza. Nem hallom az olcsó hangsugárzóknál, és főleg a férfihangoknál megszokott orrhangot sem. Tényleg, sokszor leesett állal hallgattam, ami ebből az apró dobozból kijött.

Nőknél Adele, férfihangnál a Dire Straits volt a teszt alanya. A Dire Straits esetén maximálisan élvezhető volt a hangkép, de Adele-t hallgatva tényleg tátottam a számat olyan bársonyosan szólalt meg egy-egy alkalommal. Ilyenkor abszolút nincs túltolva a basszus, az apró részletek is jól hallatszanak, a zene minden rétege szépen kivehető, a hangszerek hangja is elválasztható egymástól.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 11

Azok számára, akik szeretik a szép mélyeket (és a zene is megengedi) nagy ajándék lesz a DeepBass funkció, ami a hangfal hangerejét egy kicsit lecsökkenti, de közben a mélyeket kiemeli, így nagyon kellemes, kellően, de nem bántóan brummogós hangot kapunk, ami ugyan a tüdőnket nem rezgetni meg, de mégis elhiteti velünk, hogy rendes, dinamikus mélyeket hallhatunk.

Ami viszont stílustól független, hogy a hangerőt nem szabad 70-80 százalék fölé tekerni. Nem tudom miért, talán a fent említett passzívsugárzók elhelyezése okozza, de olyan kakofóniát kapunk durvább hangerőn, hogy a tömés kiesik a fogunkból tőle. Nem simán élvezhetetlen, egyenesen bántó, ami ilyenkor kijön a dobozból, és ezt csak tetézi, ha pl. Billy Idol-t próbálunk bömböltetni. Ne tegyük!


 

Összegzés

Tudom, nem sikerült túl hosszúra ez a cikk, de a lényeget leírtam, amit most még össze is foglalok!

Szóval, a külső nekem nagyon bejön, bár nem egy kempingben vagy egy squash teremben, inkább egy nappaliban vagy egy íróasztalon tudom elképzelni. Az összeszerelés minősége tökéletes, ami nagyon fontos, mert egy rosszul összerakott doboz, már csak emiatt is csúnya zörgésre képes, ha megszólalnak a hangszórók.

Nos, a Tronsmart Studio a felépítés szempontból a tökéletest súrolja, a képet csak a tetején lévő gombok árnyalják.

Ami viszont rendkívül meggyőző a hang, ami ebből a dobozból jön. Ugyan csak 30 wattos, de egy kisebb nappalit azért meg tud tölteni zenével, ha pedig többet összekapcsolunk akár az egész lakást is megtölti. Az egyetlen negatívum az extra erős hangerőn tapasztalt torzítás.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 12

Vagyis a Tronsmart Studio-ból vagy többet kell venni, ha hangosan szeretnénk zenét hallgatni, vagy meg kell maradni 70 százalék hangerő alatt. Ha utóbbit választjuk egészen elképesztő hangminőséggel találkozunk – persze megint csak a kategóriatársak között, egy több százezres hangfalszettel nem akarnám összemérni a tudását.

Végig hallgattam a teszt írása és a fényképezés közben három albumot, két Dire Straits és egy Adele volt, és ezeket hallgatni tényleg igazi élmény volt.

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal - stúdióminőség? 13

A lényeg tehát, ha nem akarsz discot üzemeltetni egy Tronsmart Stúdió-val, ha nem ezzel akarod a szomszédot kiugrasztani a gatyájából, hanem egyszerűen csak szeretnél a lehető legjobb minőséget, nagyon szép énekhangot egy olcsó asztali hangsugárzótól, akkor jó helyen jársz, nem fogsz benne csalódni!

Ha szeretnél ilyet magadnak vagy meglepnél vele valakit karácsonyra, akkor még van időd megrendelni. EU raktárból (Germany-3) nagyjából 5-6 nap alatt ér hozzád, már amíg nem fogy ki a készlet. A NNNHOCRE kuponkóddal az ára 20 260 forint helyett 17 235 forint, és ebben már a szállítás költsége is benne van.

Itt teheted a kosaradba:

Tronsmart Studio Bluetooth hangfal

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.