Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise S100 elektromos fogkefe – kezdőknek szeretettel!

Alfawise S100 elektromos fogkefe – kezdőknek szeretettel!

Kategóriájában talán a legjobb vásárlói visszajelzéssel (4,92 pont 730 vásárló véleményéből) büszkélkedhet ez a szónikus fogkefe, így nem csoda, hogy a mi érdeklődésünket is felkeltette ez a termék. Vajon mit tudhat ez a cucc, amitől ilyen jó visszacsatolásokat kapott? Az alapoktól járjuk körbe az ügyet, kéretik ezt figyelembe venni a témában járatos Olvasóinknak!

Alfawise S100 elektromos fogkefe – kezdőknek szeretettel!

Mindenekelőtt egy rövid összefoglalót mutatunk arról, hogy mit is várhatunk az Alfawise S100 elektromos fogkefétől, aztán persze jövünk a részletekkel.

Teljes specifikáció

Termék adatai

Típus: Alfawise S100 elektromos fogkefe
Működés: szónikus, 31 000 rezgés percenként
Akkumulátor: Li-Ion, 800 mAh kapacitás
Fogkefefej: DuPont 

Szolgáltatások
  • Egy gombbal működtethető
  • Kétperces időzítő (30 másodperces emlékeztetővel)
  • 5 működési mód: Clean, Sensitive, Massage, White, Polish
Egyéb paraméterekA termék pontos mérete és tömege: 3,0×3,0×25,0 cm és 113 gramm
Tartozékok: 1×utazótok, 2×pótfej, 1×indukciós töltő, 1×angol nyelvű használati útmutató

Miért éppen Alfawise?

Az Alfawise a Gearbest saját márkája, csak náluk kapható. Véleményünk szerint már ez önmagában jelent némi biztosítékot arra, hogy ezek a termékek kellő részletességű minőségellenőrzésen mennek át, hiszen joggal feltételezhetjük azt, hogy a webáruház nem akarja lejáratni magát holmi szemetekkel. Ezzel persze nem azt állítjuk, hogy minden termék automatikusan jó is, ami Alfawise név alatt fut, inkább csak arra célzunk, hogy ez a márka megérdemli a figyelmet. Nos, az előbbiek okán a részemről adott volt az érdeklődés, úgyhogy nem titkoltan kellő lelkesedéssel fogadtam az elektromos fogkefét.

doboz kivulroldoboz nyitva

Miért éppen szónikus?

A félreértések elkerülése végett célszerű tisztázni a kütyü működési elvét. A szónikus technológia jelen esetben azt jelenti, hogy a kefefej seprő mozgással tisztítja a fogakat. A mozgások amplitúdója (kilengése) több fokozatban állítható, így egyaránt jó választás érzékeny fogakhoz és azok számára is, akik a meglehetősen erős súroló mozgáshoz ragaszkodnak. A lényeg innen fogva már könnyen kitalálható: A sebesen mozgó fogkefeszálak (akár 31 000 rezgés percenként!) egyszerűen félresöprik a fogakon és az ínyvonalon összegyűlt plakkot, ételmaradékot, szerencsés esetben a fogkő ellen is felvehetik a harcot – sajnos a legtöbb esetben ez már inkább a fogorvosra vár. A szónikus fogkeféknél nem szükséges súroló mozdulatokat tenni, ehelyett inkább csak pár másodpercig kell egy helyben tartanunk a készüléket, a többit elintézi a rezgőmotor.

alfawise specs

A magam részéről úgy vélem, hogy a szónikus megvalósítás egy remek középutas megoldás: az ultrahangos fogkeféktől megfizethetőbbek, ugyanakkor így is hozzák a megfelelő minőséget, szerintem a forgófejes változatoktól pedig hatékonyabbak.

Csomagolás

A szolíd küllemű, ugyanakkor meglehetősen méretes doboz első pillantásra azt sugalja, hogy nem egy fapados modellel van dolgunk. Ez részben igaz is, a tartozékok szintjén egész pofás az összkép: utazótok, indukciós töltő, angol nyelvű használati útmutató (plusz egy tippkártya), illetve két pótfej. Utóbbiak DuPont gyártmányok, nagy sűrűségű, érzésre közepes keménységű sörtével bírnak. Természetesen itt is a szokásos időtartamot adják meg az élettartamra, azaz háromhavonta ajánlott őket cserélni. Érdemes megjegyezni, a pótfejek általában 3,99 dolláros áron futnak, szóval vállalható költségről van szó.

IMG 20181011 140507

Néhány szó az indukciós töltés folyamatáról: Michael Faraday felfedezése szerint, ha egy dróttekercsben megváltoztatjuk az elektromos áramot, akkor változó mágneses tér keletkezik, amely áramot indukálhat egy közeli tekercsben. A dolog innentől nem olyan bonyolult, a primer tekercs a töltőben van, a szekunder pedig a fogkefében. Az elektromos fogkefe az elvárható védelemmel bír, nevezetesen IPX7 vízállósággal büszkélkedhet, ám ez a töltőre már nem érvényes, tehát ezt mindenképpen száraz helyen kell tárolnunk. Maga a töltés egyébként rém egyszerű folyamat: az USB-s végű kábelt egy töltőfejhez kell csatlakoztatnunk, a fogkefét pedig egy könnyed mozdulattal az állványra illesztenünk, aztán már csak várnunk kell… nem keveset. Igen, a vezeték nélküli töltés ezúttal sem a sebességével fog kiemelkedni, a gyártó állítása szerint az első etetés akár 16 óráig is eltarthat, utána már elég lesz fél nap. A belső telep egyébként 800 mAh kapacitású, papíron 30 napig szolgál ki minket. A gyakorlat némiképp mást mutat, a tényleges üzemidő valahol 30-40 perc között lesz, ami egyébként ebben az árszegmensben egyáltalán nem rossz érték, csak hát mégsem elegendő egy hónapra.

Praktikus apróság az utazótok (fenti kép), mi szeretjük az ilyen jellegű figyelmességet. A tokban két pótfejet is tárolhatunk, egyébként egy nagyra nőtt szemüvegtok hatását kelti, ám amúgy korrekt a belső elrendezése.  

alfawise s100 vizes

Használat

A fentiek után most már talán vegyük szemügyre a cuccot. Látható, a design kitaposott ösvényen jár: a bekapcsolás az arany színű keretezésbe foglalt gomb hosszanti lenyomásával történik (a léptetés is ezzel zajlik), az aktuális üzemmódot ízléses, kék háttérvilágítás emeli ki. A fogkefefej és a főmodul találkozásánál szintén van némi designelem, az alsó részen találjuk a töltésjelzőt, a csatlakozási pont pedig értelemszerűen a legalján kapott helyet.

A szükséges etetést követően annyi feladat marad hátra, hogy a pótfejet csatlakoztassuk, ezt követően azonnal használatba vehető az eszköz. Az üzemmódok kiválasztásánál határozottan javasoljuk, hogy aki (hozzám hasonlóan) elsőként használ elektromos fogkefét, az mindenképpen a leggyengébb móddal, vagyis a „Massage” üzemmóddal kezdje. Azt sajnos nem sikerült kideríteni, hogy ebben a módban a fej mennyi rezgést végez, a gyártó csak az úgynevezett „Clean” módra adta meg ezt az információt, ott 31 000 rezgésről beszélhetünk. Nyilván ennek hitelességéről nem tudunk meggyőződni, az mindenesetre tény, hogy az Alfawise S100 roppant meggyőző teljesítményt nyújt ezen a téren. Rendelkezésünkre áll még a „Sensitive” névre keresztelt üzemmód is, ahol a készülék lényegében egyfajta átmentet biztosít az előbbi kettő beállítás között. Akad még egy fogfehérítést kínáló „White” kapcsoló is, illetve a szintén brutális erősségű „Polish”, a polírozó funkció is a repertoár része. Utóbbi egyperces időzítéssel bír, még a többi négy a klasszikus sémával operál (kettő perc). A klasszikus séma egészen pontosan arra értendő, hogy a felmérések szerint ez kínálja a legjobb hatékonyságot. Célszerű négy lépésben (erről bővebben később), 30 másodperces váltásokkal végezni a fogmosást, mely műveletet az S100 többek közt azzal kívánja segíteni, hogy az említett időközönként egy pillanatra leáll.

Tapasztalatok

Mivel ezt a terméket kifejezetten kezdők számára ajánljuk, úgymond első elektromos fogkefének, ezért úgy illő, hogy ennek megfelelően járjunk el. Ez egyébiránt igazán könnyen fog menni, hiszen nekem is ez volt az első ilyen fogkefém. A következőkben tehát alapvető tippeket osztok meg veletek:

  • A kb. borsónyi mennyiségű fogkrémet még a bekapcsolás előtt érdemes eloszlatni, ugyanis a rezgő technológiával működő fogkefék villámgyorsan „bedarálják” a fogkrémet.
  • Mivel az eszköz lényegesen nagyobb, ezzel párhuzamosan valamivel nehezebb is, mint egy hagyományos fogkefe, ezért az első napokban nehezen boldogulunk majd vele – kitartás!. Az ismerkedést ajánlott a „Massage” móddal kezdeni, majd hetenként váltani az erősebb fokozatokra. 
  • A fogmosást kezdjük a fogállomány külső oldalán, a száj négy zónájának megfelelően: jobb alsó, jobb felső, bal alsó és bal felső, avagy alsó és felső, illetve külső és belső oldal.
  • A tökéletes szájhigiénia nyilvánvalóan nem garantálható egyetlen eszközzel, így pl. szükségünk lesz egy nyelvkaparóra is, mert a fogkefe feje ilyen célra alkalmatlan.

alfawise modok

Összegzés

Nem okozott csalódást az Alfawise S100, habár azt le kell szögeznünk, hogy a vételár láttán azonnal tisztába voltunk azzal, itt alapvetően az alapfunkciók minél jobb megvalósításán lesz a hangsúly. Ez be is igazolódott, így tehát ennél a típusnál nem érdemes olyanokat keresni, mint például segédprogram, nyomásérzékelő szenzor stb. Aki ilyen jellegű igényeket formál meg, annak azt tudjuk mondani, hogy nem ez az alkalmatosság lesz a megfelelő választás. Ez az elektromos fogkefe véleményünk szerint elsősorban első terméknek lehet optimális választás. Utóbbi kijelentésünket a következőkre alapozzuk:

  • megbízható márka, minőségi anyaghasználattal és korrekt összeszereléssel;
  • az alapvető elvárásoknak (szinte) maradéktalanul megfelel – a segédprogramot leszámítva hasonló tudással bír, mint a jelentősen drágább Xiaomi Soocare X3;
  • felhasználóbarát árazás, jó elérhetőség.

Az Alfawise S100 pontosan annyit kínál, ami elsőre szükséges, azt viszont korrekt csomagban tálalja. Első ízben valószínűleg kevesen vágynak arra, hogy egy androidos alkalmazásban elemezzék ki fogmosásukat, következésképpen erről könnyű lesz lemondani. Az sem egy utolsó dolog, hogy a pótfejek kb. feleannyiba kerülnek, mint a Soocare X3 esetében. Itt azonban nem tudunk szó nélkül elmenni amellett, hogy a szerényebb tudású, ugyanakkor olcsóbb RST2056 mellé három pótfejet mellékel a forgalmazó, így kissé furcsáljuk, hogy az S100 esetében csak kettőre futotta – egyébként (sajnos) inkább ez tekinthető általánosnak. A másik hiányosság is ehhez a ponthoz köthető: nem találtunk említést az indikátor sörtecsomókról, melyeknek az elhasználódást kellene jelezniük. Vannak eltérő színűre festett csomók, azt viszont idő hiányában nem tudtuk megállapítani, hogy ezek majd elhalványulnak-e. Mivel a hivatalos leírás nem tesz erről említést, ezért azt feltételezzük, hogy ez is a hiányosságok listáját erősíti.

Mindent összevetve egy komolyan számításba veendő termékkel volt dolgunk, arról pedig még (heves) vitákat folytatunk, hogy ár/értéket nézve ez a jobb produktum, avagy a korábban bemutatott SEAGO SG-507.

Alfawise S100 elektromos fogkefe – kezdőknek szeretettel! 1

Az Alfawise S100 a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 27,99 dollár. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!