Válassza az Oldal lehetőséget

Android? De miért?

Vallomással tartozom. Csalódtam az Android rendszerben. Kellemesen!

1 hónap Nexusozás után olyan szoros kapcsolatba kerültünk, hogy nem vágyom vissza a winmohoz. Tavaly, a G1 kipróbálásakor elképzelhetetlennek tartottam hogy meggyőzhető leszek, de megtörtént.

Ezek a mostani androidos gépek már erősek, szépek, gyorsak, (Am-oledek) és az Android olyan kiszolgálást nyújt, amilyet napok, hetek áldozatos buherájával sem tudnánk elérni a leáldozóban lévő windows mobile-on. Úgy látom itt nálunk a fórumon is élénkül az érdeklődés az Android rendszert futtató készülékek iránt, oszlassuk el a legnagyobb tévhitet amit olvastam a neten:

“Nincs benne fájlkezelő.” Tényleg nincs. 2 percig. Aki ennél tovább él együtt fájlkezelő program nélkül a telefonjával, az vagy nem olvasott utána vásárlás előtt, vagy nem tudja beírni a Market keresőjébe a megfelelő szavakat, vagy úgy vett androidos készüléket, hogy nincs internet elérése se wifin, se mobilon.

Az egyik legjobb, és ingyenes program az Estrongs File Explorer, mellyel a hálózaton  csücsülő pc-k megosztott tartalmait is láthatjuk. FTP elérést is tud, sőt bizonyos főzött romoknál a Root explorert is helyettesíti.

Van élet GPRS internet és wifi nélkül is, de aki ezek nélkül venne androidos telefont, az inkább ne tegye. Megfosztja magát attól a szabadságtól amit a folyamatos neten lógás adhat. Email szinkronizálás, G-talk, Skype, MSN, program update-ek, időjárás frissítések, RSS hírek, Twitter és még számtalan online alkalmazás. Mindez gyorsan, automatikusan, akadásmentesen.

Fájlkezelő megléte után már bármilyen alkalmazást telepíthetünk az SD kártyáról, nem kell online kapcsolat hozzá. Nem kell a készüléknek Rootoltnak sem lennie. Ha főzött romot szeretnénk rátenni, akkor kell egy kicsit belenyúlni, de csak annyira, hogy a garanciát éppen elveszítsük.
Legalábbis a Nexus One esetében, a dolgok mai állása szerint még nem zárható vissza a készülék.  De kit érdekel ilyen apróság, amikor megjelenés előtt kipróbálhatjuk a HTC Desire romját, és a majdani Sense felületét:

 Android De miért     Android De miért

Kissé béta stádiumban, de már használhatjuk a böngészőnkben a Flasht, optimalizált romokat főzhetünk magunknak, összeválogatva a kívánt alkalmazásokat.  Gyári, vagy azonos szakács romjait adatvesztés nélkül cserélhetjük, minden programunk, beállításunk megmarad. A frissítés alatt nem kell szimbiózisban lennünk pc-vel, kábelekkel hadakoznunk, azt akár séta, vagy utazás közben is elvégezhetjük. Hatalmas csapat (pl: xda, modaco) áll mögötte, megszámlálhatatlan játék, program létezik rá, és ez napi több százzal nő.

Kevés olyan programot tudnék említeni, ami volt Windows Mobile-ra, és nincs Androidra. Általában a legtöbb androidos program sokkal testreszabhatóbb, kényelmesebb, sokoldalúbb, mint a windows-zos megfelelője. Alig pár alkalmazással találkoztam, amelyik nem indult el, vagy működés közben kilépett, kifagyott. Ez is főleg a korábbi Android rendszerekre írt programokkal fordult elő, bár általában lefelé kompatibilis a 2.1.

Igen, vannak hiányosságok is, melyek nem biztos, hogy android rendszerspecifikusak, gondolok itt a konvertálatlan avi lejátszás kiforratlanságára. Könnyen lehet, hogy az idei kínálatban már találunk full divx támogatással rendelkező készülékeket, esetleg netalántán (jajdenagyonszeretném) az O2-nél megszokott hangzásokkal is kényeztethetjük magunkat zenehallgatáskor. 

Szeretettel várunk minden jelenlegi és jövőbeli tulajdonost, érdeklődőt a fórumon, ahol szívesen megosztjuk gyarapodó tapasztalatunkat, megmutatjuk éppen milyen a Home képernyőnk, milyen programokat használunk, mivel játszunk, hogyan és miért frissítünk romot. 🙂

Android? De miért? 1

A szerzőről