Válassza az Oldal lehetőséget

Bezár a Google Video

 

Bezár a Google VideoRegisztrált felhasználóinak küldött emailben tudatta a Google, hogy megszünteti saját nevén futó videószolgáltatását. Még szűk egy hónap áll rendelkezésre az ott tárolt videók letöltésére.

 

 

Április 29-ig lehet videókat nézni a Google Video szolgáltatásban, utána már csak letöltési hivatkozások lesznek elérhetőek: a felhasználók így még május 13-ig lementhetik gépükre az általuk feltöltött és kezelt anyagokat. Kissé sokáig tartott meghozni ezt a döntést, hiszen a YouTube már jó ideje átvette a Google saját néven futó szolgáltatásának helyét.

Bezár a Google Video

A YouTube 2006-ban lett a Google tulajdona, de sokáig egymás mellett futott a két videós szolgáltatás. Igaz, a YouTube már akkor is jóval népszerűbb volt, azóta pedig gyakorlatilag a világ első számú online videószolgáltatója lett. Azóta végre azt is sikerült elérni, hogy a YouTube működtetése nyereséges legyen, ráadásul már egy másik Google szolgáltatás, a képek tárolására szolgáló Picasa kínálatában is megjelent a videók feltöltésének lehetősége.   

A Google Video már 2009 májusában bevezette azt a megszorítást, hogy új videókat már nem lehetett feltölteni: már ekkor biztosra vette mindenki, hogy az okafogyottá vált szolgáltatást hamarosan beszüntetik. Ehhez képest további két évet kellett várni erre a lépésre. A bezárás maga tehát nem volt váratlan lépés, azt viszont többen furcsállják, miért nem lehetett automatikusan, vagy legalábbis jóval könnyebben migrálni a régi helyen meglévő videókat a YouTube-ra. A felhasználóknak kiküldött emailben csupán egy kényelmi megoldást említenek: ha valaki több videót is feltöltött a Google Video alá, az egyetlen felületről letöltheti az összeset. Ehhez képest teljesen egyértelműnek tűnt volna egy olyan funkció felajánlása, amellyel egyszerűen lehetett volna áthelyezni a videókat a YouTube fiókunkba.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.