Válassza az Oldal lehetőséget

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje

A legköltséghatékonyabb megoldások a lakásod levegőjének tisztítására.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje


 

Bevezető

Tavaly előtt, augusztusban költöztünk be az új kéglibe, és hamar kiderült, hogy jóval porosabb a levegő, mint amire számítottam. Karácsony előtt be is szereztem egy közepes teljesítményű Xiaomi légtisztítót, ami megoldást jelentett volna, ha a légköbmétert nézem, de sajnos csak erre figyelni hiba volt.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 1

Tavaly nyár környékén már nyilvánvaló volt, hogy nem lesz elég egy légtisztító. Egyszerűen nem tudtam úgy elhelyezni a gépet, hogy a félreesőbb helyiségekben, mint például a fürdő, vagy a szobákban is megfelelően pormentesen tartsa a levegőt.

Ugyanígy problémát jelentett az is, hogy a szuterénben lévő irodám borzasztó poros. Ezen értsétek azt, hogy ha az asztalról letörlöm a port, akkor másnap újra törölhetem, azokon a felületeken, amiken nem törlöm naponta, hó végére vastag szürke réteg rakódik.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 2

A megoldás adta magát, keresnem kellett olcsó, kisebb méretű légtisztítókat. Sok vacilálás, ár-teljesítmény számítás után úgy döntöttem, hogy a BlitzHome(wolf) gépeit veszem meg. Az Ap1-et, ami okos, és a gyerekszoba levegőjét fogja tisztítani, és a még ennél is olcsóbb AP1C-t, ami buta, és az irodámban fog dolgozni.

Természetesen azt is végig gondoltam, hogy vásárlás jó alkalmat fog adni egy összehasonlító teszt elkészítésére, amit ezúton szeretettel átnyújtok nektek!

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 3


 

Csomagolás és külső

Nem véletlenül írtam a címben, hogy ikrek, ugyanis a két gép kívülről 99 százalékban megegyezik. Az 1 százalék különbség a csomagoláson a készülék neve, illetve a fedlapon a vezérlőszerv, de utóbbira később még kitérek.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 4

Szóval a lényeg, hogy ha kibontod a két masinát, akkor szemre, első ránézésre nem fogod tudni, hogy melyik-melyik. A burkolat, a műanyagok színei, a szűrőfedél (vagy inkább talp), a szűrőbetét mind azonos. Kicsit el is szomorodtam, hogy értelmét vesztette a terv az összehasonlító cikk elkészítésére.

Az első kézbevétel jó benyomásokat kelt. A műanyagok és az összeszerelés minősége abszolút jó. A Blitzwolftól megszokhattuk, hogy ilyen szempontból nincs igazán elmaradva a Xiaomitól. Ami leginkább megkülönbözteti a Blitzwolf légtisztítókat a nevesebb konkurens termékeitől, hogy utóbbi a hasáb, előbbi a kerek formát erőlteti.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 5

A BlitzHome AP1 és AP1C is kerek tehát. A szűrőbetét a burkolat alsó része mögött rejtőzik, ehhez a bajonettzáras talp elforgatása után férünk hozzá.

Figyelj oda, ha megérkezett a légszűrőd, akkor vedd ki a szűrőbetétet és tépd le róla a nylont, mert a műanyagon nem sok levegő fog átmenni!

A gépek teteje kimondottan jól néz ki a nagy, szürke, műanyag ráccsal, középen pedig az érintésérzékeny, világító gombokkal. És itt jön a kívülről, bekapcsolás nélkül látható egyetlen különbség a két gép között. Míg az AP1 esetén 2 sebesség fokozat közül választhatunk, addig az AP1C-nél három fokozat van. Igaz, az AP1-nél van egy automata beállítás is, erről majd a következő fejezetben írok.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 6

A lényeg tehát a következő:

Az AP1 és az AP1C között nem tudsz majd választani a külső vagy a szűrőbetét miatt, hiszen a két gép teljesen megegyzik, és a betét is tök ugyanaz mind a kettőben!

Képességek

BlitzHome BH-AP1 BlitzHome BH-AP1C
Specifikáció Gyártó: BlitzHome

Modell: BH-AP1

Feszültség: 220-240V 50Hz

Teljesítmény: 50W

CADR: 220 m³/h

Átlagos szobaméret :30㎡

Zaj: <61 dB(A)

Szűrő effektív teljesítménye : 99.5% tisztító képesség  apró részecskék, például poratkák, baktériumok és pollenek ellen

Szűrő élettartam: 2000 óra(nagyjából 6 hónap)

Sebességfokozatok: 2 + automata

Gyártó: BlitzHome

Modell: BH-AP1C

Feszültség: 220-240V 50Hz

Teljesítmény: 50W

CADR: 220 m³/h

Átlagos szobaméret :30㎡

Zaj: <61 dB(A)

Szűrő effektív teljesítménye : 99.5% tisztító képesség  apró részecskék, például poratkák, baktériumok és pollenek ellen

Szűrő élettartam: 2000 óra(nagyjából 6 hónap)

Sebességfokozatok: 3

Méretek Termék tömege: 3.20 kg

Termék mérete: 23.80 x 23.80 x 41.00 cm

Termék tömege: 3.30 kg

Termék mérete: 23.80 x 23.80 x 41.00 cm

Csomag tartalma 1 x BlitzHome BH-AP1 légtisztító, 1 x szűrőbetét, 1 x Leírás 1 x BlitzHome BH-AP1C légtisztító, 1 x szűrőbetét, 1 x Leírás

.

Lényegesnek gondoltam a két termék képességeit egy táblázatba foglalni, hogy lássátok, a légtisztítási képességek tekintetében nincs különbség. Azonos az ideális szobaméret, azonos az egységnyi idő alatt megtisztítható levegő mennyisége és azonos a keltett zaj maximuma is.

Rendben, de ha minden azonos, akkor mi a különbség? Ahogy a bevezetőből kiderül az okosság megléte, illetve hiánya!

Az BH-AP1 rendelkezik szenzorral, ami a levegő tisztaságának mértékét figyeli, míg az BH-AP1C-ben ilyet nem találunk. Az AP1-ben találunk Wi-Fi modult, míg az AP1C-ből ez is kimaradt. Ennek a két elemnek a megléte vagy hiánya komoly különbségeket okoz a használatban.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 7

A Wi-Fi lehetővé teszi, hogy a gép az otthoni internetünkre csatlakozzon, így a telefonunkról is tudjuk vezérelni, akár távolról, mobilneten keresztül is. Sőt, mivel beilleszthetjük többféle okosotthon rendszerbe, kitalálhatunk a használathoz szabályokat is. Olyanokat például, hogy megadott időben kapcsoljon ki- vagy be. Olyanokat, hogy (ablaknyitás érékelővel kombinálva) ha nyitva van a szobában az ablak, akkor álljon le, ne akarja az utca levegőjét tisztává varázsolni.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 8

A levegőminőség szenzor is hasznos, hiszen emiatt lehetséges az automata mód használata. Ilyenkor a levegő tisztaságának függvényében automatikusan változtatja a ventilátor fordulatszámát és ezzel az egységnyi idő alatt megtisztítható levegő mennyiségét.

A szenzor kapcsán fontos még egy különbséget kiemelni a két gép között! Arról van szó, hogy a Blitzhome BH-AP1 alján egy LED-csík fut körbe, ami a padlót világítja meg. Ha zöld a fény tiszta a levegő, ha szennyezett, akkor narancs, ha nagyon szennyezett, akkor piros. A BH-AP1C esetén, a szenzor hiánya miatt ilyen LED-sort, és színekkel jelölt visszajelzést nem kapunk.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 9

Ezzel szemben, a Blitzhome BH-AP1C esetén csak arra van lehetőségünk, hogy a gép tetején elhelyezett gombokkal kiválasszunk egy fordulatszámot, valamint arra, hogy időzítsük a kikapcsolást, de ezt is csak fix órákra. A választék 1-, 2-, 4- vagy 8 óra lehet.


 

Használat, tapasztalatok

Talán senkit nem fog meglepni, hogy a gépek egyforma hangosan vagy éppen halkan működnek. Az előző fejezet elején, a táblázatban feltüntetett értékek a maximumok, és ezeknél bizony nem halk egyik masina sem.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 10

A megadott tisztítási teljesítmények is a maximum fordulatszám értékekre vonatkoznak, de ez ne ijesszen meg, ha tiszta- vagy csak kicsit poros a szoba levegője nem baj, ha lassan forog a venti, elég lesz az is.

Nálunk a légtisztítók programozottan működnek. Mivel folyamatosan a lakásban vagyunk (nem megyünk el dolgozni), a gépek reggel nyolckor kapcsolnak be, és este tízkor kapcsolnak ki. Illetve, kikapcsolnak akkor is, ha kinyitom az ablakot vagy a teraszajtót, ahogy feljebb írtam, erre is van lehetőség, ha okosotthon rendszert használunk.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 11

A lényeg azonban nem ez, hanem az egyik hiányosság, amire szerettem volna felhívni a figyelmeteket. Ez pedig a BH-AP1 esetén az alsó LED-sor, amit nem lehet kikapcsolni, és a fényét sem lehet csökkenteni. Nálunk ez nem jelent gondot, éjszakára leállnak a légtisztítók, de azoknál, akik a hálószobában, éjszaka is használni akarják a fény kizáró tényező lehet vásárlás esetén.

Szerencsére más negatívumról nem tudok beszámolni!

A következő kérdés az lehet, hogy melyik gépet érdemes neked választani, az okosat vagy a butát!

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 12

A buta természetesen olcsóbb, de nem sokkal. Viszont az, hogy melyiket választod függhet attól, hogy hol és hogy használod őket. Nekem sok okos cuccom van itthon, és némelyiknél tök felesleges az okosság. Példának az íróasztallámpámat szoktam felhozni. Jó, hogy lehet a telefonról vezérelni, de felesleges. Ha leülök az asztalhoz nem a telefonnal fogom bekapcsolni, mert ott van a kezem mellett a lámpa, megnyomom a bekapcsoló gombot.

A légtisztítók esetén is ez a helyzet, és ezért választottam az irodába a butát, a lakásba az okosat.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 13

Az irodában úgy lesz elhelyezve, hogy amikor leülök dolgozni kéztávolságban lesz, így egy érintéssel el fogom indítani, amikor befejezem a munkát egy érintéssel le fogom kapcsolni. Mivel tudom, hogy a levegő nagyon poros, nem érdekel az automata üzemmód sem, menjen csak folyamatosan, tisztítsa a levegőt!

A lakásban viszont jó az automata mód. Amikor a fiaim elkezdenek futkosni a lakásban, a légtisztítók automatikusan magasabb fokozatra kapcsolnak. Ha nem megy az őrültködés szépen lehalkulnak megint.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 14

Az időzítés is jó, hiszen éjszakára ki tudom kapcsolni. Tudom mikor fekszenek le aludni a srácaim, így be tudom állítani, hogy a légtisztító éjszakára a megadott időpontban ki- majd reggel a megadott időpontban bekapcsoljon.

Azt hiszem ez a példa elég arra, hogy lássátok, lesznek olyan helyzetek, amikor felesleges a drágább, okos légtisztítót megvásárolni.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 15


 

Konklúzió

Mivel immár több, mint egy éve használunk itthon légtisztítót tudom mi gyűlik össze a szűrőjén. Elképesztő mennyiségű por. Rossz belegondolni, hogy ezt szívjuk be. Amúgy, a légtisztító hatása érezhető is, ha be van kapcsolva. Érezhető egy folyamatos, nagyon finom légmozgás a lakásban, és a levegő is frissebbnek érződik.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 16

A jó tapasztalatok miatt, és persze a család egészsége miatt döntöttem úgy, hogy beruházok újabb két, olcsóbb masinára. Azt, hogy ezek milyen hatással lesznek a lakás és az iroda porosságára még nem tudom megmondani, de reményeim szerint érezhető lesz a különbség a gyerekszobában és a munkahelyemen is.

A mostani tapasztalatom alapján azt javaslom, hogy ne egy nagyteljesítményű készüléket vegyél a lakásodhoz, hanem inkább több kicsit. Árban nem lesz nagy különbség, és a szekciókra bontott lakásban a kisebb készülékek jóval hatékonyabban fognak dolgozni. Persze, ha Te egy nagy teremben laksz, ahol nincsenek szobák, mellékhelyiségek, akkor vedd úgy, hogy nem szóltam.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 17

Na, de lássuk az árakat!

Természetesen kértem nektek kupont, hogy olcsóbban meg tudjátok venni a légtisztítókat! Kupon nélkül alig 3 ezer forint a különbség a két gép között, kuponnal ez több, mint 5000 forintra nő.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az okos Blitzhome BH-AP1 ára a BGHU1430 kuponkóddal, szállítási költséggel, szállítási biztosítással együtt, európai raktárból 27 890 forint, míg a buta Blitzhome AP1C ára ugyanilyen kondíciókkal, de a BGHU1431 kuponkóddal mindössze 22 860 forint.

BlitzHome BH-AP1 és AP1C – olcsó légtisztító ikrek tesztje 18

Nem hiszem, hogy más, ilyen kapacitású, teljesítményű légtisztítót kapsz ennyi pénzért.

Ha megtetszettek, akkor az alábbi linken megtalálod őket:

BlitzHome BH-AP1 okos légtisztító – EU raktár

BlitzHome BH-AP1C buta légtisztító – EU raktár

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.