Válassza az Oldal lehetőséget

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni

Ma bemutatták a világnak a Xiaomi új gépét, én pedig már adom is a tesztet.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni


 

Bevezető

Talán nem túlzás állítani, hogy a kínai robotporszívók közül a Xiaomi a piacvezető. Teljesen mindegy, hogy melyik almárkáról beszélünk, legyen az roborock, legyen Viomi, Dreame vagy Roidmi, esetleg Xiaomi, minden gépük a tökéletesség határát súrolja.

Persze vannak apróbb eltérések, de ezek leginkább a szoftvert érintik. A gépekbe ugyan attól a japán gyártótól szerzik be a motorokat, a mászókerekeket, megy egy csomó egyéb dolgot is. Szóval, az alapok megegyeznek, maximum a szoftver és az extra képességek terén van némi eltérés.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 1

A Dreame jelenleg a kedvencem a gyártók között. Kezdetben a roborockot szerettem, néhány évvel ezelőtt, az akkori kor tudásához képest elképesztő gépeket adtak ki. Aztán a Viomit szerettem, akik erős gépeket dobtak piacra jóval a roborock ára alatt. Tavaly óta pedig a Dreame a vető márka nálam, akik szuper innovációkkal dobják fel a gépeiket, de az áraik így sem szálltak el.

Emiatt aztán jelenleg Dreame porszívó, van otthon, és ez volt az oka annak is, hogy amikor megkerestek, és megkérdezték, hogy szeretném-e az új gépükről, a D10 Plus-ról a magyar nyelvű bemutatkozó tesztet írni, akkor nem ugrottam el a feladat elől.


 

Csomagolás, tartozékok

Nos, a tavalyi évben érkezett porszívókhoz képest a csomagolás egyértelmű visszalépés, hiszen a szép fekete karton helyett egy teljesen hagyományos dobozt kaptunk. Egy vázlatos kép a porszívóról, egy nagyon kevés adat, szóval erre nem tudom azt mondani, hogy vevőcsalogató. Persze a lényeg bent lesz, de értitek, aki nem ismeri a márkát, és a bolt polcáról kell leemelnie a dobozt, annak már itt eldőlhet a kérdés megveszi vagy sem.

Nektek viszont itt lesz a cikk, így a doboz helyett a tények alapján dönthettek!

A ragasztószalagot átvágva egy karton borítólap kerül a szemünk elé, ezt felemelve pedig már látni fogjuk, hogy egy sima robotporszívónál többet kapunk. Van ugyanis a dobozban egy nagyméretű dokkoló is.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 2

Tartozékok terén egyértelműen a dokkoló emelkedik ki a tömegből, a többi a tavalyi Dreame modellekhez hasonlóan, és a konkurenciától eltérően kicsit szegényes. Persze a minimumot megkapjuk, hogy el tudjuk kezdeni használni a gépet, de semmi mást pluszba nem csomagoltak a porszívó mellé.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 3

Tehát a tartozékok listája rövid, íme:

  • MOP-pal egybeépített víztartály
  • Nagyméretű portartály
  • Hengerkefe
  • Körkefe (oldalkefe)
  • Egy darab papírporzsák
  • Kettőhúszas tápkábel

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 4


 

Külsőségek

A tavaly bemutatott Bot L10 Pro, Z10 Pro, és jelen cikkünk alanya a D10 Plus első ránézésre teljesen megegyezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a „fényezés” ugyan az, vagyis a zongoralakknak mondott hatást kapjuk, bár itt a tavalyi elődöktől eltérően nem fekete, nem is szürke, hanem fehér a borítás.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 5

Ez jó, mert a fekete borítás jól néz ki, amíg el nem kezded használni. Ha viszont használod, attól kezdve minden ujjnyom, minden porszem meglátszik rajta. Oké, nem őrült nagy probléma ez, hiszen alaphelyzetben nincs szem előtt, amikor meg takarít nem megyek utána, és nézem mennyire poros a fedele.

Szóval a lényeg, a műanyag elemek fehér színe kapcsán, amit vesztünk a réven (menő kinézet), azt megnyerjük a vámon (nem látszik rajta a por).

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 6

A gép tetejének az első fele szokás szerint nyitható, ezalatt találjuk a nagyméretű portartályt. Ennek a víztartállyal nem kell osztozkodni, így tényleg kényelmes méretű, nálam elég kb. két takarításonként üríteni.

A fedél alatt találjuk a kis kefét a pengével, amivel a feltekeredett hajszálakat tudjuk a hengerkeféről eltávolítani. Meglepetés, hogy a fedél alatt van a reset gomb és egy visszajelző LED a wifihez.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 7

A gép tetején szokás szerint megtaláljuk a lézeres lövegtornyot, mögötte pedig két nyomógomb sorakozik, indítás és haza zavarás.

Alul megint csak a szokásos dolgok. Egy körkefe, egy hengerkefe, nagy gumikerekek középen, kis gumigörgős kerék elől. Körben a leeséstől védő 4 darab szenzor, hátul pedig a víztartállyal egybeépített MOP helye.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 8

Szóval, nagyméretű tartályból csak egyféle jár a géphez, ez pedig egy hatalmas portartály. Vagyis, a gyártó nem a VIOMI útján indult el, ahol a V3 esetén már három különböző tartályt kaptunk. A Bot D10 Plus esetén a víztartály a gép hasára, egészen pontosan a MOP fejbe került. A víz adagolását egy apró szivattyú végzi, ami 3 pici lyukon juttatja a folyadékot a felmosóra.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 9

Visszatérve a portartályra itt találunk némi érdekességet, hiszen a megszokott oldalsó egy darab nyíláson kívül találunk plusz kettőt Alul is. Ezeknek az utóbbi nyílásoknak a gép alján is van folytatásuk, de ezekről később írok még.

A gép mellett a másik fontos dolog a dokkoló. Ez hatalmas lett. Nem csak nagy, de kapott egy lejtős platformot is, amire a porszívó felgurul a takarítás elvégzése után, valamint megtaláljuk a porszívó hasán lévő két rejtélyes nyílás párját is a parkoló platformon.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 10

A dokkolót alulról nézve még érdekesebb dolgot találunk, az egyik nyílásból itt egy átlátszó plexiből készült légcsatorna fut. Maga a dokkoló nem csak nagy, de nehéz is, így megvan az oka, hogy miért volt olyan nagy és súlyos a gép doboza.


 

Képességek, papírforma

Kezdjük a szívóerővel, ami ennél a porszívónál 4000 Pa. Ez gondolom nem sok embernek mond valamit, így kontextusba kell ezt az adatot helyezni, hogy érthető legyen.

Szóval, a robotporszívók szívóereje egy normális morzsaporszívóéval egyezik meg, ami nem sok. Mégis működik a dolog, ami sok trükknek köszönhető. A körkefe és a hengerkefe működésének a porszívó alján, a légcsatorna és a portartály kialakításának, és még egy csomó dolognak.

A kis szívóerőn persze próbálnak javítani a gyártók. A kezdeti 400 Pa értékről előbb eljutottunk az 1000-ig, aztán jöttek a 2000-es gépek, a jelenlegi csúcsgépek pedig közelítik a 3000 Pa értéket.

A Viomi S3, ami egy nagyon jó porszívó 2600 Pa, az újabb, önürítő dokkolóval érkező, drágább Viomi S9 pedig 2700 Pa.

Na, és akkor itt a Dreame, ami rárúgta a porszívógyártókra az ajtót, és nemhogy megugrotta a 3000 Pa értéket, hanem rögtön 4000 Pa szívóerővel nyitott. Ez egy átlag középkategóriás gép teljesítményének majd a duplája.

Bár ez a szívóerő nagyon jó érték, azt kár lenne tagadni, hogy míg tavaly a 4000 Pa a csúcsnak számított, idén már megjelentek ez ennél is erősebb gépek, igaz, nem a DreameBot D10 Plus árkategóriájában. A maximumot most az 5100 Pa jelenti, amit például a több, mint két darab D10 Plus árába kerülő roborock S7 MaxV sorozatban találunk.

A gép ereje tehát nem lebecsülendő, de a többi képesség többnyire szokványos, vagy inkább átlagos. Ezek közül a dokkoló lóg ki valamelyest, de arról később írok még.

Szóval a DerameBot D10 Plus lézeres távolságmérőt kapott, ami a megszokott helyen, a gép tetején található, és persze körbe forog. A D10 Plus ezzel a LIDAR rendszerrel térképezi fel valós időben a lakásunkat, tervezi meg ugyancsak valós időben a takarítási útvonalat.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 11

A lézeren kívül elől találunk még egy infra érzékelőt, illetve a gép hasán, a perem mellett körben további infrákat, aki a lépcsőn történő lebucskázást akadályozzák meg. A mászókerekek a szokásosak, a gyári adat is megegyezik lényegében minden más robotéval, vagyis a gép a kerekek segítségével 2 centiméteres küszöbön tud gond nélkül áthaladni.

A gépben az akkumulátor 5200 mAh kapacitású, ez a gyári adatok szerint nagyjából 250 négyzetméteres lakásig megfelelő, illetve időben nézve, egy töltéssel 2,5 órát tud dolgozni. Ha lemerül természetesen vissza fog menni a dokkolóra feltölteni magát.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 12

Már a D10 Plus árkategóriájában is általánosnak mondható, hogy a MOP-ra a vizet nem a gravitáció, hanem egy kis szivattyú segítségével juttatják. Ez azért jó, mert a segítségével szabályozni lehet a nedves feltörlés közben a padlóra jutó víz mennyiségét, jelen esetben három fokozatban. Nem írtam még a víztartály kapacitását, ez 145 milliliter.

A portartályról sem írtam, ez elég nagyméretű, 400 milliliteres, de mint később látni fogjátok, ennek túl sok jelentősége nem lesz, ugyanis a dokkolóban találunk egy papírporzsákot is.

Lassan megszokottá válik, hogy az új, prémium kategóriás gépeknél a gyártók gondoskodnak arról, hogy elfelejthessük az egyetlen utált műveletet, portartály ürítgetését. Egy nagyobb lakásnál, főleg, ahol gyerekek, háziállatok is vannak, minden egyes takarítás után ki kell üríteni a robot portartályát.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 13

Ezzel pedig kicsit elvész a robot által nyújtott kényelem, vagyis az, hogy elég a gépet beállítani, és az minden nap, miután elmegyünk dolgozni kitakarítja a lakást. Pontosabban ezt meg lehet tenni, de a tartályt minden nap ki kell üríteni. Milyen jó lenne, ha ezzel sem kéne foglalkozni!

A gondolatot tett követte, és megszülettek a porzsákos dokkolók!

Ezek igazából nem is csak dokkolók, hanem magukban is porszívók, mindössze nincs rajtuk kerék, és nem lehet gégecsövet csatlakoztatni rájuk. Viszont van bennük minden, ami a porszíváshoz kell, például motor, turbina, és porzsák.

És mire kell ez? Biztos sokan kitalálták már. Arra kell, hogy a takarítás végén leparkoló robotunk portartályából a porzsákba szívják a port. Ezzel megspóroljuk a portartály ürítgetését, hiszen a zsákba nagyjából 10-15 tartálynyi por belefér.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 14

Ez eddig nem mondható különlegesnek, legalábbis a prémium szegmensben. Azonban a Dreame mérnökei itt is bedobtak egy újítást, ami elsőre meglepő, ugyanakkor rendkívül ésszerű.

És itt térhetünk vissza a portartályon, a porszívó hasán és a dokkolón található két nyílásra.

Az eddig nálam járt, más gyártó műhelyéből érkezett dokkolós gépeknél csak egy nyílás szolgált a por kiszippantására, és elsőre gondolhatjuk azt, hogy ez elég is. Minek is kéne több? Nos, részben igazunk lesz, hiszen a VIOMI S9 esetén is milyen jól működik a dolog.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 15

Ugyanakkor, ha megnézzük a Dreame D10 Plus hivatalos, gyártói oldalán a képeket, rögtön leesik a tantusz, miért is jobb a két nyílás, és ettől lesz zseniális a Dreame dokkolója.

Nos, az egyik nyíláson befújják a levegőt, a másikon meg kiszívják. Vagyis a portartányban nem vákuumot, hanem pont ellenkezőleg, túlnyomást hoznak létre, ettől a szívóoldalon sokkal könnyebben, és sokkal hatékonyabban távozik az összegyűlt por.

Bár, ezt a tapasztalatokhoz kéne írnom, de ide szúrom be, hogy nem csak hatékonyabb, de jóval halkabb is ez a megoldás.


 

Tapasztalatok

Mielőtt kitérnék a gép működésének bemutatására a szoftverrel is illik megismerkedni!

A Dreame programja természetesen a Xiaomi okosotthon alkalmazása alá települ. Ehhez friss verzió kell, ami ismeri a gépet, szóval ellenőriznünk kell, hogy a frissítéseket telepítettük-e. Lényeges információ, hogy ez a szoftver, sok konkurenssel ellenben, már hiba nélkül kezeli a sötét módot, így minden apró részlet megfelelően jelenik meg akkor is, ha a telefonunkat a sötét módra állítva használjuk.

A Xiaomi Mi Home applikációt szeretjük, könnyen használható, felhasználóbarát. A porszívó telepítése is egyszerű, lényegében csak be kell kapcsolnunk, a programot elindítani, az felismeri, beállítja. Megadjuk mi legyen a neve, beállítjuk fizikailag melyik szobában van, aztán indulhat is a munka.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 16

Ha nem ismeri fel a szoftver, akkor a jobb felső sarokban található + jel kell, arra kattintva, majd kiválasztva a porszívókat hozzá adhatjuk a rendszerhez.

Magában a szoftverben őrült nagy érdekességeket nem találunk. Választható négy fokozat a szívás erősségére, három a felmosáshoz. Használhatunk időzítést, eltárolható 3 térkép (erre még visszatérek), van virtuális fal, és van no go zóna is, vagyis kizárhatunk komplett szobákat, vagy csak területeket is a takarításból.

Szóval, mondhatjuk, hogy szokásos. Azonban kijavítottak a szoftverben egy olyan hibát, amitől eddig minden Xiaomi porszívónál téptem a hajam. Ez pedig a virtuális falak elhelyezése.

A problémát az okozza, hogy a szoftverekben nem lehet a térképet eléggé kinagyítani ahhoz, hogy a virtuális falat a pont oda húzzam, ahova szeretném. A Dreame szoftvere azonban egy pici nagyítót hoz létre, ha a fal végét mozgatjuk, így a végpontot láthatjuk nagyban, pontosan ki tudjuk jelölni a virtuális fal helyét.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 17

Ez nem tűnik nagy dolognak, de aki próbált már virtuális falat beállítani az tudja, hogy csak ezzel az egy művelettel 10-20 percet el lehet molyolni. Idegesítő!

További jó hír, hogy az automatikus helység felismerés is baromi jó lett. Az első porszívózás, az első térkép megszületése után illik beállítani a térképen, hogy hol a nappali, hol a konyha stb. Ez azért kell, hogy később ki tudjunk adni takarítási utasítást egyes helyiségekre is, szóval mondhassuk, hogy most csak a konyhát kell porszívózni.

Ez egy olyan háznál, ahol minden helyiséget ajtó választ el a másiktól nem okoz problémát. Ahol azonban nincsenek ajtók, például amerikai konyhánk van, ott a robotok egy helyégként kezelik a nagyobb teret.

Nálunk két ilyen pont van, ahol eddig minden porszívó hibázott. A konyha, ami ugyan el van valamennyire választva a nappalitól, és a nappali és az előszoba közötti átjáró, ami nagy, és ajtó persze itt sincs.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 18

Nos, ezeknél a helyeknél a Dreame porszívói voltak az elsők, amik képesek voltak felismerni, hogy meddig tart a nappali, és hol kezdődik a konyha vagy az előszoba.

Most, hogy el tudtuk indítani, lássuk, hogy teljesített!

Kezdjük a felmosással, ami talán a leggyengébbnek nevezhető a képességek közül.

Azt mondjuk az elején érdemes tisztázni, hogy olyan robotporszívó, ami abszolút hatékonyan képes felmosni nem létezik. A gyártók próbálják javítani ilyen-olyan módon a feltörlés hatásosságát, de sokra nem jutnak sajnos, bár, a forgó MOP-pal szerelt masinák azért mégiscsak a fény az alagút végén.

A D10 Plus sem mos fel, csak feltöröl. Sajnos a víztartály elég kicsi, és ezen csak minimálisan javít az, hogy a vízfelhasználás rendkívül takarékos. Nagyobb lakásoknál, főleg bő vízre állítva a feltörlést a tartály kapacitása nem lesz elég.

A szívási erősséget négy fokozatban állíthatjuk. Örömmel mondanám, hogy a 4000 Pa már mindenre elég, de sajnos nem. Még ilyen erőnél is marad némi kosz a szőnyegben, legalábbis, ha hosszabb szálú, mint nálunk.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 19

Azt nehéz lenne mérni, hogy ez a maradék több-e, mint a régebbi Viomi porszívóm esetén volt, de valószínűleg nem, hiszen jobban szív.

A hosszú hajszálakat és a kutyaszőr porszívózását részben tudtam csak kipróbálni. Páromnak ugyan hosszú a haja, de az valamiért csak a fürdőszobában hullik. Kutyánk nincs, így a szőr felszívás tesztet nem tudtam elvégezni.

Ami feltűnt még, hogy a Dreame szoftvere egész másképp osztja a nagyobb szobákat zónákra, mint az eddig nálam járt gépek. Persze volt olyan, ami nem volt képes zónákra osztani a nagy területeket, de amik igen, azok általában egyszerűen elfelezték a helyiségeket.

A lézerérzékelő megmondja a gépnek, hogy milyen messze van az átellenes fal, szóval viszonylag egyszerű megoldás, ha nagy a szoba, akkor kitakarítja előbb az egyik, aztán a másik felét.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 20

A Dreame masinái nem így dolgoznak, figyelembe veszik azt is, hogy merre található több és merre kevesebb akadály (pl. székek, kanapé, stb.). Az is érdekes, hogy az eddig megismert gépek helyiségről helyiségre haladtak, akkor is, ha nem volt kijelölve takarítási terület, az egész lakást kellett porszívózni.

Nos, a Bot D10 Plus nem foglalkozik azzal, hogy hol kezdődik az egyik, hol végződik a másik helyiség. Ha a takarítási útvonal miatt logikusabb, akkor egybevonják a területet.


 

Összegezzünk!

Remélhetőleg minden részletre kitértem a cikkben, talán csak két dologra nem. Az egyik a címben említett 45 nap, a másik a DreameBot D10 Plus ára.

Szóval, a gyártó azt mondja, hogy ennek a gépnek a nagy előnye, hogy jó esetben 45 napig felé sem kell néznünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az automata portartály ürítés miatt nem kell a gépben található tartályt kézzel üríteni. Emiatt írtam azt feljebb, hogy a portartály fizikai mérete nem lényeges adat, hiszen minden takarítás végeztével önürít a gép.

Persze a 45 nap egy jól hangzó szám csupán (a gyártó azt mondja, hogy laborkörülmények között mért adat), hiszen függ ez a lakásunk méretétől, a kosz, por mennyiségétől is. Az azonban tény, hogy a mindennapos portartály ürítgetést elfelejthetjük. Ha megtelt a papírporzsák, akkor egy mozdulattal, a kosz kiszóródása nélkül cserélhetjük.

DreameBot D10 Plus – robotporszívó, amire 45 napig rá sem kell nézni 21

A második tehát az ár. Ahogy a bevezetőben írtam, ennek a gépnek a hivatalos bemutatója ma van, vagy legalábbis ma kezdik az európai értékesítést. Elsőként a spanyol raktárral rendelkező Goboo áruházból vásárolhatjuk meg. Tudjátok, ők hivatalos Xiaomi értékesítők. A szállítás ingyenes tőlük, és, ha feladják a csomagot néhány nap alatt megérkezik.

Ehhez a géphez most kupon nincs, csak bevezető ár van, ami 399 euró, vagyis nagyjából 158 ezer forint. Ha megtetszett a masina, akkor az alábbi hivatkozásra kattintva tudod megvásárolni:

 

DreameBot D10 Plus robotporszívó

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.