Válassza az Oldal lehetőséget

Egységes e-könyv szabvány rövidesen?

Egységes e-könyv szabvány rövidesen?

Az e-könyvek, azaz az elektronikus könyvek nem tekinthetőek túl sikeresnek. Ennek egyik fő oka az, hogy viszonylag kevesen vannak, akik rendelkeznek e-könyv olvasására alkalmas eszközzel.

Ha megvizsgáljuk a jelenlegi lehetőségeket, az eredmény meglehetősen lehangoló: a Microsoft Reader magára hagyottan mobil eszközökön és asztali gépeken egyaránt haldoklik, és e tény felett – a teljesen kiábrándító DRM (digitális jogvédelem) beépítés miatt – különösebben nem is érdemes könnycseppeket hullatnunk. Hasonlóképpen gyorsan elhalnak a hardveres megoldások is, függetlenül attól, milyen nagy cég állt a bevezetésük mögött. A legnagyobb gond azonban más: elektronikus könyvek számos formátumban léteznek, azonban sok könyvet csak egy adott formátumban lehet elérni.

Úgy tűnik, ennek az áldatlan állapotnak lassanként vége, ugyanis az e-book ipar megállapodott az e-book szabványokban. Bár a megállapodást még nem véglegesítették, azonban a szabványosítás irányába tett lépések következtében a kiadók már nem fognak egyedi megoldások kidolgozására kényszerülni, amely máris komoly előrelépést jelenthet az iparágnak. Ha a remények valóra válnak, hasonló folyamat játszódhat le itt is, mint a zenében szabvánnyá vált MP3-formátum esetében, így az elektronikus könyvek forgalmazása és felhasználása jelentősen leegyszerűsödhet.

A szerzőről