Válassza az Oldal lehetőséget

Elkészült a világ első 25 nm-es DRAM lapkája

 

Elkészült a világ első 25 nm-es DRAM lapkájaAz Elpida ebben az évben jelentős technológiai ugrásra készül a DDR3 vonalon.

 

 

A világ egyik legnagyobb DRAM lapkákat előállító cége, a japán Elpida közzétette a közeljövőre vonatkozó terveit. Ezek szerint a gyártó ebben az esztendőben nem csak véglegesíti a 25 nm-es gyártósorokat, de a tömeggyártást is megkezdik. Az első mintapéldányokat már el is készítették. Az új eljárás lehetővé teszi, hogy a friss DRAM chipek 30%-al kevesebb területet emésszenek fel, mint a 30 nm-es társaik, ez pedig elméletben 30%-al jobb kihozatalt is jelent. A fogyasztás – szintén az előző generációhoz viszonyítva – akár 15%-al (terhelés esetén), illetve 20%-al (készenléti állapotban) is kevesebb lehet. Az új, DDR3 szabványú DRAM lapka kapacitása 2 Gbit, a sebessége pedig 1.866 MHz fölé is emelhető. Az üzemi feszültség ezen a frekvencián 1,5 Volt, míg 1.600 MHz-en 1,35 Volttal is beéri.

Elkészült a világ első 25 nm-es DRAM lapkája

Elkészült a világ első 25 nm-es DRAM lapkája

A gyártó júliusban szeretné elkezdeni a tömeggyártást, míg a 4 Gbit-es változatok tömeggyártásának beindítása az év végére van datálva. Ez utóbbi változatoknál az Elpida mérnökei 44%-os javulást jósolnak a kihozatalnál. A hivatalos dokumentum letölthető a cég oldaláról.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.