Válassza az Oldal lehetőséget

Flash tanfolyam: Star Wars szöveg készítése

trükkös netre

A szöveges effektusok mindig népszerűek a Flash-felhasználók között – különösen a „Star Wars” effektus, ami az 1977-es film nyitójelenetével vált híressé. 
Az effektus viszonylag egyszerű, de ennek ára van: a lejátszási teljesítmény látja kárát. Használjuk körültekintően, és gyakran teszteljük az animációnkat, hogy a lejátszás biztosan ne akadozzon. Ügyeljünk arra, hogy a szöveg olvasható legyen, anélkül, hogy az olvasónak megfájdulna a feje.

 

ch10 01

 1. Kezdjük szövegünk begépelésével. Próbáljunk egyszerű, félkövér betűkészletet használni, ami könnyen olvasható. Ezt a szöveget fogjuk átalakítani és animálni. Mivel folyamatos mozgásban lesz, elsőrendű fontosságú, hogy kibetűzhető és könnyen olvasható legyen a néző számára. Jelöljük ki a szövegmezőt, majd tördeljük szét, amíg a szöveg vektorgrafikává nem válik. 
A vektoros információk mennyisége alapvető fontosságú, és nagy valószínűséggel teljesítmény-problémát fog okozni a lejátszás során. Ez is egy ok arra, hogy egyszerű, tiszta vonalú betűkészletet használjunk, mivel az kevesebb vektorpontot fog eredményezni.

  ch10 03

 2. A következő lépés a perspektíva szimulálása, ami ahhoz kell, hogy olyan hatást keltsünk, mintha a szöveg távolodna. Válasszuk a Free Transform eszközt q és azon belül a Distort eszközt. A S gomb nyomva tartása mellett húzzuk az egyik felső sarkot a szöveg közepe felé. A S gomb nyomása megtartja a transzformáció arányait, a szomszédos sarok ellenkező irányba torzításával. Konvertáljuk ezt 
a szövegblokkot grafikus szimbólummá. Ha több szövegblokkunk van, a legjobb, ha kisebb egyedi szimbólumokként kezeljük őket.

  ch10 04

 3. Szúrjunk be egy új réteget, és alakítsuk guide réteggé. Ügyeljünk arra, hogy a szövegünket tartalmazó réteg ne legyen hozzácsatolva, vagy „vezetve”. A guide réteget a szövegünk rétege alá húzhatjuk, hogy megelőzzük az összecsatolásukat. Bármit is tartalmaz a guide réteg, az nem lesz benne az exportált SWF-ben. A Flash CS5-ben van egy jó funkció, ami lehetőséget ad arra, hogy kiválasszuk, exportálásra kerüljenek-e a rejtett rétegek, vagy sem. Ez az opció a File > Publish Settings menü Flash fülénél érhető el. Ezen a rétegen a Line eszköz használatával rajzoljunk egy vonalat a szöveges mezőnk oldalához illeszkedő szögben. Másoljuk, majd illesszük be a helyére, tükrözzük vízszintesen, majd helyezzük a szövegblokk ellenkező oldalára.

  ch10 06

 4. Adjuk hozzá egy második kulcsképet és méretezzük át a szöveget, amíg be nem fér a vezetővonalak közé, ahol összeszűkülnek. Be kell még szúrnunk néhány képkockát a két kulcskép közé, és alkalmazzunk egy Motion tweent.

  ch10 07

 5. Az utolsó lépés valójában megtöri az egyedüli perspektívát, amin ez az animáció alapul. Azt gondolom, hogy ez a legfontosabb lépés, mivel ez tényleg segít megőrizni 
a végtelenben eltűnő szöveg illúzióját, mégis oly egyszerű. A tween legutolsó kockájában jelöljük ki a szövegmezőt tartalmazó szimbólumot, majd a Free Transform eszköz használatával méretezzük át függőlegesen a két középső kezelő segítségével a felső vagy alsó élek mentén. Összefoglalva, összenyomjuk a szimbólumot, hogy laposabb legyen (ne szélesítsük).

A folyamatos lejátszáshoz képkockák százainak kombinációja, és magas képfrekvencia kell majd. A pontos szám attól függ. A pontos mennyiség a szöveg mennyiségétől, a betűtípustól és attól függ, milyen nagy (magasság x szélesség) a filmünk. Minél nagyobb a film, annál inkább igénybe veszi majd a processzort. Bármely animált effektus, ami ezen tényezők kombinációját használja, gyenge lejátszási teljesítményt fog eredményezni. Gyakran teszteljünk, és tudjuk, milyen lesz majd a közönségünk.


Ezt az effektust kipróbálhatjuk Photoshopban is egy szövegblokkal, amit ugyanilyen perspektívára torzítottunk. Importáljuk a szöveget ugyanazzal az egyszínű háttérrel, mint amit a Flash-filmünk használ. Ez jóval processzor-barátabb animációt fog eredményezni, de a minősége romlik majd, ha átméretezzük. 
A Flash nem túl jól méretezi át az importált bittérképeket, így az eredmény nem lesz vizuálisan vonzó. A kompromisszum éles, vektoros szöveg használata, lejátszás során egy kevés lehetséges teljesítményvesztés mellett. A legjobb védekezés, ha gyakran tesztelünk.


 

További Flash tippeket és trükköket a Trükkös technikák Adobe Flash CS5-ben című könyvben találtok, abban a kiadványban, amiből az e cikkben olvasott trükk is megtalálható.

 

Március 28-án élő Flash bemutatót láthattok oldalunkon, ahol további trükkökkel ismerkedhettek meg!

 

Az adás napján nyereményjáték is indul oldalunkon, ahol a Trükkös technikák Adobe Flash CS5-ben című könyv három példányát sorsoljuk ki olvasóink között.A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.