Válassza az Oldal lehetőséget

Hajlított AMOLED kijelző, 128 GB háttértár, 6 GB RAM és nyolcmagos proci 36 700 forintért?

Hajlított AMOLED kijelző, 128 GB háttértár, 6 GB RAM és nyolcmagos proci 36 700 forintért?

Nem mai készülék, de a műszaki tartalom és az ár ismeretében ma már különösen nyerő választás!

Hajlított AMOLED kijelző, 128 GB háttértár, 6 GB RAM és nyolcmagos proci 36 700 forintért?

Az Elephone U egy 72,5 x 154 x 8,4 milliméteres házban lakik, a teljes tömege 160 gramm. A központi egység egy a MediaTek által gyártott lapka, a Helio P23, más néven az MT6763. Erről a lapkáról tavaly egy részletesebb cikket is írtunk, akit érdekelnek a mélyebb technikai részletek, azok ITT elolvashatják írásunkat.

Elephone U U Pro 1

Processzor

mediatek-2.jpg

Egy a mostanihoz hasonló általános bemutatóban inkább csak a processzorra, a videogyorsítóra és a memóriakezelésre szoktunk kitárni, így teszünk most is. A Helio P23 processzora nyolc maggal gazdálkodhat, ezek két fürtben helyezkednek el. Az alsó csoportban négy darab ARM Cortex-A53 dolgozik 1,5 GHz-es maximális órajelen, míg a másik csoportot négy darab 2 GHz-en működő ugyancsak ARM Cortex-A53 alkotja. Sokszor fel szokták tenni nekünk a kérdést, mire jó ez a sok mag egy telefon processzorában. Szerencsére erre a kérdésre is rendelkezünk kimerítő válasszal, hiszen olvashattok nálunk egy részletes cikket a témáról ITT.

Elephone U U Pro 2

A Helio P23-ról, illetve a benne lévő processzorról tudhatjuk, hogy 16 nanométeres csíkszélességen készül, 64 bites és támogatja az ARMv8_A utasításkészletet. A proci mellett a lapkában találjuk az integrált GPU, vagyis a grafikai műveletek gyorsításáért felelős hardvert. Ez ebben az esetben egy kétmagos, 700 MHz-en működő ARM Mali-G71 MP2 típusjelű megoldás, ami véleményünk szerint ebbe az alsó-középkategóriás SoC-ba teljesen megfelelő teljesítményt nyújt. A P23-ba integrált memóriavezérlő kétcsatornás LPDDR4X memóriákat kezel, ebben a telefonban ebből kiépítéstől függően vagy 4- vagy 6 GB-ot találunk. A memória órajele 1600 MHz. A most általunk bemutatott telefonban 6 GB a kapacitás, emellett pedig nem kevesebb, mint 128 GB beépített háttértárat találunk!

Kijelző

Az Elephone U-ban olyan kijelzőt találunk, amit eddig még egyetlen kínai telefonban sem fedezhettünk fel. Bár a hardver is megfelelően erős, ez a kijelző az, ami miatt azt állítjuk, hogy ez a telefon, illetve a nagyobb testvére mérföldkőnek számítanak a kínai telefongyártás történetében.

Elephone U U Pro 6

A készülékben egy AMOLED kijelző dolgozik, de nem is akármilyen, hanem egy igaz, hajlított kijelző, olyan, mint a jóval drágább Samsung telefonokban. Vége tehát a bűvészkedésnek, már nem azt olvassuk a telefon mellett, hogy 2,5D meg 3D üveg, hanem azt, hogy curved, vagyis hajlított kijelző. Ez pont úgy néz ki, ahogy azt a Samsungnál megszokhattuk, kétoldalon lehajlik a keret felé, így tényleges képpontok laknak a lehajló részen is.

Maga a panel egy 5,99 colos, 18:9-es oldalaránnyal rendelkező megoldás, aminek felbontása FHD+, vagyis 2160 x 1080 pixel. A kijelzőt egy hajlított Gorilla Glass üveg védi a zord külvilágtól, ezen keresztül pedig az érzékelőfelület 10 ujjunk egyszerre történő érintését képes feldolgozni.

Elephone U U Pro 8

Amit a kijelző paneljáról még tudhatunk, hogy a nem egészen hat colos képátló és a FHD+ felbontás 403 ppi (pixel per inch) pixelsűrűséget eredményez. A színmélység 24 bites, ezzel a megjeleníthető színek száma 16 777 216. A kijelző ennél a telefonnál az előlap 83,2 százalékát foglalja el, az NTSC színtér lefedettsége pedig 103 százalék. Ezek olyan adatok, amik nagyon jól hangzanak, de mivel AMOLED kijelzőről beszélünk különösebben nem kell, hogy meglepjenek minket. És bár meg nem lepnek, erős vágyakozást ébresztenek bennünk, hogy kézbe fogva is megcsodálhassuk.

A képeken látszik, hogy nem túlzás azt állítani, az Elephone olyan óriásit lépett előre a telefongyártás terén, mint például a Xiaomi tette ezt az első sikeres keret nélküli telefonnal, az Mi MIX-szel.

Kamerák

Az Elephone U három kamerát ad a fényképezéshez. Az előlapon egy 8- míg a hátlapon két 13 megapixeles szenzor dolgozik az optikák alatt. Ezeknek az optikáknak a rekeszértékéről még nem kaptunk megbízható információkat, így be kell érnünk olyan adatokkal, miszerint az előlapi kamera képes arc azonosítás elvégzésére, illetve a hátlapi olyan dolgokat tud, mint a valós mélység elmosás, HDR, fehéregyensúly és ISO beállítás vagy a sorozatfelvételek lehetősége.

Elephone U U Pro 3

Ha valamit hiányolhatunk a kamerák képességei közül az a magas képkocka számú felvétel lehetősége, amivel frankó lassított felvételeket készíthetnénk. Ezek a tulajdonságok manapság egy drága telefonnál már nem jelentenek nagy újdonságot, de látni fogjátok, hogy ez a telefon jóval 100 ezer forint alatti áron kínálja mindazokat a szolgáltatásokat és képességeket, amikről eddig olvashattatok!

Egyéb képességek

Lássuk mit nyújt még számunkra az Elephone U! Elsőként itt vannak a vezeték nélküli kapcsolatok. A telefonba fejlett kétcsatornás WiFi került, ami a hagyományos 2,4 GHz-es sáv mellett az egyre elterjedtebb 5 GHz-et is támogatja. Ez utóbbi opció sajnos nagyon kevés kínai telefonban található meg, itt viszont már igen! Bluetooth-ból viszont csak 4.0-ás verziót kapunk, bár, ha megnézzük a különbségeket az elterjedtebb 4.1-hez képest, akkor látni fogjuk, hogy emiatt nagyon nem érdemes szomorkodni. A végére hagytam egy nagyon fontos információt, még pedig azt, hogy a telefonban megtaláljuk az itthon használt B20 800 MHz-es LTE, vagyis szélessávú internet kapcsolat támogatását is!

Elephone U U Pro 4

A telefonban egy a képességeinek megfelelő, vagy talán annál egy picit nagyobb akkumulátort találunk. A 3620 mAh kapacitású egység Lithium-Polimer technológiájú. A töltését Type-C porton végezhetjük, amin keresztül elérhető a gyorstöltés is a MediaTek Pump Express Plus technológia segítségével. Külön érdekesség, hogy a telefonból nem maradt ki a vezeték nélküli töltés lehetősége sem!

A mobil két Nano-SIM kártyát tud kezelni, a háttértárat, amennyiben a 128 GB szűkösnek bizonyulna maximum 128 GB-os kapacitású memóriakártyával duplázhatjuk meg. Egyéb képességek, szenzorok tekintetében azt kapjuk, ami várható egy ilyen telefontól. Van ujjlenyomatolvasó, ha az arcfelismerést hanyagolni szeretnénk, kapunk giroszkópot, iránytűt és gravitációs szenzort is.

Elephone U U Pro 5

Szokás szerint a végére maradt az ár. Az egykoron 300 dollárért bemutatkozó készülék, annak ellenére, hogy hardveresen a mai napig megállja a helyét, már alig száz dollárba kerül csak. Nyugodtan mondhatjuk, hogy ennyiért főnyeremény, ha megnézzük a hasonló képességekkel rendelkező konkurenseket. Sőt, azokkal összehasonlítva igazi kuriózum is, mert a hajlított AMOLED kijelzők manapság kezdenek csak a kínai gyártókhoz beszivárogni, és ma is csak a csúcskategóriába. Szóval, ha szeretnétek egy nagyon szép, és a mai követelményeknek minden téren eleget tevő mobilt magatoknak, akkor fontoljátok meg a vásárlást!

Itt tudod kosárba tenni:

Elephone U 6 GB RAM, 128 GB háttértár, hajlított AMOLED kijelzővel – 36 695 Ft (119,99 dollár)

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.