Válassza az Oldal lehetőséget

Hubsan H216A X4 Desire Pro, egy drón, amit minden kezdőnek oda mernék adni

Hubsan H216A X4 Desire Pro, egy drón, amit minden kezdőnek oda mernék adni

Szinte mindent tud, amit a nagyok, így akár gyakorló gép is lehet egy komolyabb masina vásárlása előtt.

Hubsan H216A X4 Desire Pro, egy drón, amit minden kezdőnek oda mernék adni

 

Bevezető

Az utóbbi fél évben nagyjából 5-6 különféle drón fordult meg nálam. Volt, amiről cikket is írtam, olyan is, amit ajándékba vettem, és sajnos olyan is, ami kisebb hibával érkezett, így nem tudtam róla megfelelő anyagot készíteni. A jelen cikkben szereplő Hubsan modell már több mint egy hónapja pihen a szekrény tetején, egyszerűen képtelen voltam rá időt szakítani, hogy megírjam ezt a cikket, pedig erősen bizsereg az ujjam már egy ideje, mert jóról könnyű írni, a Hubsan H216A X4 Desire Pro pedig nagyon jó.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 8


 

Kicsomagolás

Hubsan H216A X4 Desire Pro 1

A doboz külsőleg sok meglepetést nem okoz, a Hubsan túlnyomó részt ezt a fehér dizájnt adja a csomagolásnak, az eltérés maximum annyi, hogy ezen látszik a táviránytó is, ami nem megszokott. Érdemes a csomagolást körbe olvasni, mert a főbb képességekkel így tisztába is kerülhetünk, olyanokkal mint a GPS alapú pozicionálás, a hatótáv vagy a repülési idő. A hátlapon láthatjuk a távirányítót és a drónt is, mellettük még a pontos méretek is ott vannak.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 2

A doboz fedelét felnyitva elsőként rögtön a Desire Pro látványa fogad minket. Mellette jobbra a távirányítót rejtő rész, balra a tartozékokat rejtő fakk található. Ebben találunk egy kis csavarhúzót, egy töltőkábelt, négy tartaléklapátot valamint egy kis zacsit apró csavarokkal. A drónt ki- és az alatta található kartonlapot felemelve megtaláljuk a csavarokhoz tartozó lapátokat védő kereteket, amiket kezdő drónpilótáknak mindenképpen érdemes felszerelni.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 4

A csomagolás az eddigieken kívül már csak egy dolgot rejt, egy megfelelően részletes angol nyelven íródott beüzemelési útmutatót. Ebben lépésenként vezetik végig a kezdő pilótát a beállításokon a távirányító beüzemelésétől a drón GPS kalibrálásán át a motor beindításáig.


 

Külső és távirányító

Drón

Aki Egy Hubsan drónt látott az mindet látta – mondhatnánk, de ez persze nem lenne igaz. Vannak a cégnek kisebb modelljei is, amik formára nem is hasonlítanak, mégis, a márka megérdemelt hírnevét hozó gépek, mint például a H501S és annak Advanced verziója hasonló kinézetű. Ez a madár persze jóval kisebb, 18 x 18 x 6 centis, vagyis a karok teljes kinyúlásánál sem éri el a 20 centimétert. A tömege is elég csekély, mindössze 14 deka, amivel egy szobai drónnál súlyosabb egyéniség, így szélmentes vagy lágy szellővel kísért napokon nyugodtan a tér/rét felé vehetjük az irányt.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 14

A forma csak első pillantásra ugyanolyan, az elektronikát és az akkumulátort rejtő test kicsit laposabb, kicsit szélesebb, mint a nagyobb tesóknál. Ami viszont nem változott az a minőség. A Hubsan ezt nem adja alább, még akkor sem, ha az ár amúgy akár elfogadhatóvá is tenné a dolgot, hajlamosítva minket, hogy kicsit hunyorítva lássuk csak szépnek a portékát. Ez a gép az összeszerelés és az anyagválasztás szempontjából lényegében tökéletes. Nem mondom, hogy nem láttam már jobbat, de mondjuk a nálam etalonnak számító DJI Mavic Pro pont a tízszeresébe kerül, mint ez, szóval talán indokolt is, hogy azért a zsáknyi pénzért adjanak valamit. Viszont, minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ebbe a masinába egyszerűen nem tudok belekötni. Ránézésre és tapintásra is mindent kihoztak amit az árából ki lehetett hozni.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 5

Ha már a külsőnél tartunk forgassuk is körbe kicsit a Desire testét. Nem meglepő módon elől, kicsit lefelé döntve, de fixen beszerelve találjuk a kamerát, míg az átellenes oldalon hátul egy lenyitható ajtó mögött az akkumulátort. Ez utóbbi szerencsére nem tokozott és nem is okos fajta, így elméletben olcsón tudunk beszerezni tartalékot belőle, bár, én egyelőre nem találtam olyat, ami méretben passzolna. Mondjuk nem is fordítottam túl sok energiát a keresésre, így lehet, hogy csak nem volt szerencsém.

Távirányító

A Hubsan esetén a távirányítóra sem szokott panasz lenni. Nagyon olcsó szerkezet még nem volt a kezemben tőlük, így arról nem merek nyilatkozni, drágábbal már találkoztam, az tökéletes volt, ahogy ennek a masinának is kellemes vezérlőt adtak. A forma egy konzolos kontrollert idéz, mint minden hasonló kategóriájú drónnál. Ami viszont nem átlagos, hanem a feletti a minőség. Nagyon jól össze van rakva, nem recseg, nem ropog, nincs az embernek olyan érzése, hogy a repülés közben fog atomjaira hullani. Tömege a működéshez szükséges négy darab AAA elemmel meggyőző, nem akar kirepülni a kezünkből, de elfáradni sem fogunk attól, hogy fogni kell, még a rá helyezett telefonnal is kellemes a használat.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 6

A gyártó nem vitte túlzásba a gombokat a távon, a lényeget a részletek úgyis elérhetők a telefonos alkalmazáson keresztül. A lényeg, a legfontosabb gombok viszont ott vannak a távirányítón, így az egygombos le és felszállás, a kiindulási pontra történő visszatérés innen indítható funkciók. A megszokott helye, vagyis a baloldal tőlünk távolabbi élén megtaláljuk a fényképezőgép elsütőbillentyűjét és innen indíthatjuk a mozgóképek felvételét is. Ezeken kívül már csak a karok vannak, amiknek magassága nem állítható – ebben a kategóriában ez nem is elvárható-, de szerencsére pont megfelelő méretet kapunk, így gyerekek kezében is használható, de nagyobb felnőtt kézben sem veszik el.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 16

Az irányításhoz szükséges telefont egy kihajtható tartón helyezhetjük el. Ez rugós mechanikát rejt, így különféle szélességű készülékeket használhatunk. Sajnos tablet nem fér bele. A telefontartó alsó és felső élén gumiborítás van, ami kellő eréllyel, biztosan tartja a telefont, de eközben nem karcolja össze. A felhajtható kar alatt két visszajelző LED-et találunk, amik közül a piros azt mutatja, hogy a táv be van kapcsolva, a kék, hogy felépült a Bluetooth kapcsolat a telefonnal.


 

Használat

A használatot mindenképpen a drónhoz tartozó alkalmazás letöltésével kell kezdenünk, ugyanis csak a távirányító nem lesz elég a működéshez. Viszont fordítva megy a dolog, távirányító nélkül, csak telefonnal is használhatjuk. A program letöltéséhez a beüzemelési útmutatóban találunk QR kódot Android és iOS rendszert használó telefonokhoz is.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 9

A távirányító és a telefon szimbiózisa nem megszokott, itt ugyanis Bluetooth kapcsolaton össze kell kapcsolnunk a telefont a távval, a drónt pedig a telefonnal wifin keresztül. Ez utóbbi kapcsolaton keresztül vezérli ugyanis a táv a szerkezetet, ez egyben az egyik gyenge pontja is a dolognak. A wifis drónok esetén mindig fennáll a probléma, hogy wifi hálózatokkal sűrűn lefedett környéken problémát okozhat a sok elérhető hálózat, és ez jócskán csökkentheti az amúgy is szűkös hatótávot, ami jelen esetben 50 méter.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 10

Ha a kapcsolat létrejött már csak két dologra van szükség. Az egyik, hogy a drón legalább hat GPS műholdat „lásson” az égen, a második, hogy a drónt bekalibráljuk. Ehhez megkapjuk a szükséges utasításokat ábrák formájában, így tényleg nincs nehéz dolgunk, forgatjuk kicsit drónt erre-arra, és kész is.


 

X Hubsan alkalmazás

A drónhoz tartozó alkalmazást csak dicsérni tudom. Kinézetre, használatra igazán profi a program, aki ezt megtanulja használni az később könnyedén el fog boldogulni egy komolyabb gép szoftverével is, mert maga a használat nagyon hasonló például a Mavic Pro-hoz. Persze utóbbi beállítási lehetőségei sokkal bonyolultabbak, de a repüléshez alapszinten azokat nem kell tekergetnünk.

Hubsan H216A X4 Desire Pro shot1

Az alkalmazást elindítva a baloldal legfelső drónt idéző ikonjára kattintva választhatunk repülési módot, elindíthatjuk az útvonalrepülést, bekapcsolhatjuk a követést, illetve az orbit módot, amikor a drón körbe repül minket folyamatosan ránk szegezett kamerával. Ezek a módok nálam hibátlanul működtek, ismét csak azt mondhatom, hogy a nagyobb gépeket is hasonló módon vezérelhetjük.

Hubsan H216A X4 Desire Pro shot2

A program felső sávjának baloldala a telemetriáé, ezen láthatjuk a sebességet, a magasságot és a tőlünk, pontosabban a telefontól mért távolságot. Jobbra leolvashatjuk az akkumulátor töltöttségét, a távirányító töltöttségét és a látható műholdak számát.

Hubsan H216A X4 Desire Pro shot3

A beállításokat előcsalogató fogaskerék piktogram elég sok beállítást fed fel. Az első fülön az útvonalrepüléshez szükséges dolgokat állíthatjuk, mint például az átlag repülési magasság, a maximális repülési magasság. A második pontban ki vagy bekapcsolhatjuk a kijelzőn a virtuális irányítókarokat, választhatunk joystick módot, illetve három fokozatban kapcsolhatjuk az érzékenységet is, így aki profibbnak érzi magát választhatja az Advanced fokozatot. A map fül értelem szerűen a térkép beállításait tartalmazza, mint például, hogy milyen nézetet szeretnénk látni repülés közben, itt lehet sima utcanézet, műholdas nézet és választhatunk éjszakai módot is.

Hubsan H216A X4 Desire Pro shot4

Összefoglalva, a Hubsan H216A X4 Desire Pro egyik nagy erőssége a szoftver. Kellemes, könnyen kezelhető, jól átlátható, a nagyobb gépeket megidéző felületet kapunk teljes telemetriával. Ha ezen tanulja ki valaki a drónok vezérlését, az később könnyen fog boldogulni komolyabb gépekkel is.


 

Repülés

Hubsan H216A X4 Desire Pro egy kezdőknek vagy kamaszoknak készülő gép. Az irányítás is ehhez illő, ahogy a gép ereje, sebessége is ilyen. Nagyjából 18-20 km/ó sebességre képes, ami bőven elégséges, főleg a távirányíthatóság maximális távolságát ismerve. Persze ez utóbbit meg lehet kerülni, de erről kicsit később.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 11

Ahogy feljebb olvashattátok a drón tömege csekély, bár jóval nehezebb és termetesebb egy szobai drónnál. Azt, hogy kültérre van tervezve az is mutatja, hogy látnia kell a műholdakat, hat darabot, mert anélkül nem repül. Ebben a szerkezetben még nincs annyi szenzor, hogy műholdak nélkül is képes legyen szinte automatikus repülésre.

Repülés közben a Hubsan biztosan kézben tartható, nem akar kitörni, szépen repül, de azt azért érdemes észben tartani, hogy érzékeny a szélre, így széllökések esetén kellemetlen meglepetésben lehet részünk.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 12

A repülési, követési módok tökéletesen működtek nálam. Ahogy olvastátok a hatótáv kicsi, de ezt azért két módon meg tudjuk növelni. A neten többfelé írják tippnek egy wifi hatótáv növelő beszerzésének szükségességét, amivel akár meg is duplázhatjuk a távolságot. A második módhoz nem kell semmilyen trükk, egyszerűen csak az útvonalkövetés. Ez azért lehet így, mert az útvonal beállítása és a repülés elindítása után nem kell élő kapcsolat a telefon és a drón között, vagyis akár 50 méternél jobban is eltávolodhat tőlünk a Desire Pro. Olvashattátok a szoftvernél, hogy beállíthatjuk például a repülési magasságot útvonalrepülésnél, vagyis kellő körültekintéssel egész szép videókat készíthetünk nagyobb távolságban is. Amire viszont mindenképpen figyelni kell, hogy a drón az utolsó pontot elérve nem repül tovább. Ha ilyenkor messzebb van tőlünk mint 50 méter bajban leszünk, szóval érdemes az útvonal végét hozzánk közel eső részre állítani.


 

Kamera

Hubsan H216A X4 Desire Pro 15

Eddig csak dicsértem a Hubsan H216A X4 Desire Pro-t és ez a továbbiakban sem lesz másképp. Ebbe a kezdőknek szánt madárba egy teljes HD felbontást tudó kamera került, ráadásul nem is rossz. Meglepően jó minőségű felvételek készíthetők vele, nem csak képek, videók is. Azt persze nem lenne rendes dolog kifelejteni a cikkből, hogy senki ne várjon egy kameraplatformmal készült minőséget. Ebben a drónban a kamera nem rendelkezik semmilyen stabilizálással, együtt billeg, inog a géppel. Magyarán a repülés közben készülő filmek nem olyanok lesznek, mint amit a National Geographic adásaiban láthatunk. Ha ettől eltekintünk, akkor viszont mondhatjuk, hogy a beépített kamera ezen az árszinten kiemelkedő minőségű!


 

Összegzés

Nem tagadom, ezt a drón kimondottan a móka és a teszt kedvéért rendeltem. Amióta  DJI Mavic Pro van nálam szolgálatban nem vágyom annál jobbra. A Hubsan H216A X4 Desire Pro-val nem volt más tervem, mint hogy kipróbáljak egy nagytudású, belépő szintű gépet egy olyan neves gyártótól, mint a Hubsan.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 17

A tapasztalataim alapján azt kell mondanom, hogy csalódtam, de pozitív irányban. Nem számítottam ilyen minőségre, ilyen irányíthatóságra, ennyi beállításra és funkcióra. Egyszerűen tökéletes. Hazánkban jó ideje húzódik a drón törvény bevezetése, de a tervezetek szerint javasolni fogják a közterületen használható drónoknál az olyan funkciók meglétét, mint az automatikus visszatérés, le- és felszállás. A Hubsan H216A X4 Desire Pro ezt mind tudja, sőt, ennél jóval többet is.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 18

A nagyjából tucatnyi repülés alapján mondhatom, hogy a Desire igazán jó móka, kellemes kikapcsolódást nyújtó gép. Bár kezdőknek ajánlom, azt érdemes hozzátenni, hogy használata egyben előszobája is lehet egy komolyabb drón beszerzésének, mert szoftvere, irányítása azokhoz hasonló, így gyakorlásnak ez a gép tökéletes. Azonban, ha nincs ilyen tervünk, egyszerűen csak szeretnénk fentről megnézni a házunkat, vagy a nyaralás alkalmával többre vágyunk a tengerparti fetrengésnél, akkor is jó választás lehet.

Hubsan H216A X4 Desire Pro 7

Egy dologgal maradtunk még adósak, ez pedig az ár. A Hubsan H216A X4 Desire Pro jelenleg kicsivel 100 dollár alatt szerezhető be, ami a hasonló tudású drónok árának fele, harmada, igaz, azok a nagyobb repülési távolság, és a szénkefe mentes motorok miatt többségében erősebbek és nagyobbak is.

Én innen rendeltem: Hubsan H216A X4 Desire Pro

Itt pedig több száz drónt találtok mindenféle árfekvésben: Ezer és egy féle drón

Ne feledjétek, szállítási módnak válasszátok az EU Express – Priority Line szállítást, hogy ne kelljen vámot és ÁFA-t fizetnetek!

 

 

Végezetül egy néhány perces videó a tesztről:

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.