Válassza az Oldal lehetőséget

Kezdő csillagászoknak karácsonyra – AOMEKIE 76/700 tükrös távcső

Kezdő csillagászoknak karácsonyra – AOMEKIE 76/700 tükrös távcső

Tudom, nem vagyunk egyformák, sokan az égre sem néznek fel, de én szívesen figyelem a bolygókat, az eget. Úgy tűnik fiaim is nyitottak a témára, egyre többször nyaggatnak, hogy nézzük meg együtt milyen bolygók láthatóak éppen, vagy mennyire látszanak a hold kráterei. Szeretem a velük töltött perceket, ahogy rácsodálkoznak a világra.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra – AOMEKIE 76/700 tükrös távcső


Van már egy lencsés távcsövem itthon, két éve vettem. Elég sokat használtam, aztán kicsit kevesebb időm jutott rá, fel is merült a gondolat, hogy eladom. Nem tettem, és milyen jó, hogy nem tettem! Már akkor is azon gondolkoztam, hogy mennyire jó lesz, ha egyszer a fiaimnak mutathatom meg a világűrt (már persze csak az ablakból, távcsövön keresztül).

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 1

Persze nem egy komoly csillagászberendezésről beszélünk, egy Celestron SCTW-70-ről van szó, ami azért a belépőszint ebbe világba. Igaz, a márkásabb darabok közül való, de azért galaxisokat ezzel nem lehet megfigyelni.

Idén is ránéztem az olcsó távcsövekre, nézegetem őket, hátha találok egy olyat, amire érdemes lenne továbblépni. Úgy tűnt találtam is. Nem tűnt nagy előre lépésnek, de mivel ez egy tükrös rendszerű (Newton) volt úgy döntöttem kipróbálom!

A különbség a tükrös és a lencsés távcsövek között könnyen megérthető. A lencsés távcsövek, más néven refraktorok, lencséket használnak a fény összpontosítására. Ezek általában könnyebbek és kompaktabbak, de hajlamosak a kromatikus aberrációra, ami színeltérést okozhat. Ezeket gyakran bolygók és holdak megfigyelésére használják.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 2

A tükrös távcsövek, például a Newton típusúak, tükröket használnak a fény összpontosítására. Ezek nagyobb nyílásokat és gyújtótávolságokat kínálnak, így több fényt gyűjtenek. Ezáltal mélyűr objektumainak, például csillagok és galaxisok megfigyelésére alkalmasabbak. Azonban nehezebbek és nagyobbak lehetnek, és több karbantartást igényelhetnek.

Nos, így talán már érthető, hogy miért szerettem volna kipróbálni. Nem túl drága, és talán valamivel többet látok majd rajta keresztül, mint a Celestronon.

Persze vérmes reményeim nem voltak, rendesen utána néztem a témának, alapvetően hasonló nagyításra számíthattam, mint a lencsés távcsövem esetén, de azért reménykedtem benne, hogy az eltérő megoldás miatt, esetleg a több gyűjtött fény miatt többet fogok látni.

Nos, hogy ez így lett-e elárulom, de csak kicsit később! Előbb nézzük magát az AOMEKIE 76/700 tükrös távcsövet!

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 3

Viszonylag kompakt dobozban érkezik hozzá, a csomag össz tömege ~4,7 kilogramm. Szóval nem egy őrület. Maga a cső 67 centi hosszú, az átmérője 12,5 centiméter. Ez a régebbi teleszkópomnál kicsit méretesebb szerkezet.

A csomagban kapunk elég sok mindent. Van természetesen egy állvány, ez a földtől 113 centire emeli fel a cső középvonalát. Az állványon van egy tálca, amin a tartozékokat kapjuk. A távcső két különböző szemlencsével érkezik, egy K10 mm-es és egy K25 mm-es lencsével, amelyekkel 28x és 70x nagyítás érhető el. Ha még nagyobb nagyításra van szükség, akkor a csomagban található 3x Barlow lencsével a nagyítás akár 84x és 210x közé is emelhető. Ezekkel elméletben már akár a mély-űr objektumok, például távoli csillagok, galaxisok és ködök részletesebb megfigyelésére is lehetőség nyílhat.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 4

Tartozékként kapunk még egy Bluetooth elsütőt, amit a telefonunkhoz csatlakoztatva anélkül fotózhatunk, hogy a telefonhoz hozzá kéne érnünk. Ennek később még lesz jelentősége! Kapunk még egy hold filtert, ez zöldszínű, és a szemlencse aljára lehet csavarozni. Kapunk még egy egyszerű csillagtérképet is, amin a csillagképek is rajta vannak. A dobozban ezeken kívül még egy telefontartó és egy kereső van, aminek vörös világító pontjával könnyebben megtaláljuk az égen a kiszemelt objektumokat.

A gyártó felhívja még rá a figyelmünket, hogy a távcső fő és másodlagos tükrei egy speciális, magas minőségű reflektív bevonattal vannak ellátva. Ez a bevonat nem csak hogy növeli a fénygyűjtő képességét, de minimálisra csökkenti a kromatikus aberrációt is, ami azt jelenti, hogy a képek tiszták és élesek lesznek, anélkül, hogy színeltérést tapasztalnánk.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 5

Ez a rövid specifikáció, most nézzük, hogy lehet a távcsövet használni!

Nos, a dolog egyszerű. A cső maga egy U alakú rögzítőbe van csavarozva, amiben dönthetjük is. Ez az U alakú rögzítő az állványban elforgatható. Lényeges, hogy a dőlés szögét egészen finoman tudjuk szabályozni a vertikális finombeállító rúddal, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy könnyedén a kívánt objektumon tartsa a távcsövet.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 6

Két fontos dolog, mielőtt elmesélem milyen volt az AOMEKIE távcsövét használni.

Ez egyik, hogy mivel ez egy tükrös távcső, és a tükör a cső belső felén van, így gondoskodnunk kell arról, hogy ne porosodjon be. Ehhez kapunk egy zárókupakot, amit illik mindig feltenni a cső elejére, ha nem használod a szerkezetet.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 7

A másik fontos dolog, hogy a keresőt érdemes még nappal, az első használat előtt beállítani. Ehhez keress valami fix, lehetőleg távoli földi célpontot, és ehhez állítsd be. A cél természetesen az, hogy a szemlencsében látható objektumon legyen a kereső piros pontja. Ha ezt megteszed, akkor elég könnyen meg fogod találni a bazi nagy égen a kicsi világító pöttyöket (értsd bolygókat, csillagokat)

Na, jöhet akkor a használat és a tapasztalatok. Kezdjük a rossz dolgokkal!

Ezeknél az olcsó távcsöveknél a legkritikusabb pont az állvány, mert ha ez nem elég stabil az nagyban megnehezíti a használatot. Nos, sajnos az AOMEKIE sem kivétel, ahogy például a jóval márkásabb Celestronom se volt az. Szóval ilyen szempontból majdnem mindegy, hogy márkásabb vagy kevésbé márkás, amit választasz.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 8 Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 9 Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 10

A Celestron esetén kis átalakítással meg tudtam oldani, hogy egy fluid fotós állványra felszereljem, így nagyságrendekkel javult a használat minősége. Sajnos az idő rövidsége miatt (meg mert nem akartam rögtön átalakítani) az AOMEKIE esetén nem tudtam megoldani a dolgot. Vannak rá ötleteim, nem is lenne túl bonyolult, szóval még lehet, hogy fogok vele kísérletezni.

A lényeg, hogy az AOMEKIE állványa is gyenge. Ez abban nyilvánul meg, hogy egyrészről a távcső kicsit lötyög benne, meg abban is, hogy már attól is képes remegni a szemlencsében a kép, hogy sétál valaki a távcső körül.

Itt lesz fontos a Bluetooth távirányító, mert anélkül egyszerűen képtelenség normális fotókat készíteni a távcsővel.

Megjegyzem, én nem is szoktam fotózni, mert nem a Facebooknak nézegetem a holdat meg a bolygókat, hanem magamnak, és szemmel a lencsébe belenézve sokkal szebb a látvány, mint a képeken. Persze egy sok százezres szerkezettel már lehet olyan képeket készíteni, amitől az állad leesik, de ezek az olcsó távcsövek erre nem igazán alkalmasak.

Szóval azt tanácsolom, hogy élvezd a látványt a szemeddel, szerintem így az igazi, a fényképezést meg hagyd a nagyokra!

A másik véleményem szerint elég gyenge megoldás a telefontartó. Nem mondom használhatatlannak, de azért ennél egyel komolyabb dolgot is csomagolhattak volna a távcső mellé.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 11

Ha az állványon és a telefontartón túllépünk, akkor azt kell mondanom, hogy egy picit csalódtam. No nem a minőség miatt, hanem amiatt, hogy a saját lencsés távcsövem és az AOMEKIE tükrös távcső teljesítménye között egészen elenyésző a különbség, szóval azt már itt leírom, ha van egy jól használható kistávcsöved (csillagész távcső 10 centi alatti lencsével), akkor felesleges lesz venned egy 700-as tükröset, az eredmény nem fog változni.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 12

Azt azonban bizton mondom, hogy a fénygyűjtés tekintetében a tükrös jobban muzsikál. Kicsit több a részlet a holdon, már látom a Szaturnusznál a bolygón a gyűrű árnyékát és a Jupiteren is látszanak halványan a nagyobb felhősávok. Persze megint fontos megemlítenem, hogy ez a látvány nem vetekszik az asztrofotósok képeivel, mégis, szerintem sokkal jobb, mert sokkal izgalmasabb saját szememmel megfigyelni az égi jelenségeket.

A tükrös távcső nagy előnye még, hogy könnyebb használni. Értsd ezen azt, hogy a lencsés távcsőbe a távcső végén kell belenézni, így, ha a megtekinteni vágyott objektum valahol magasan van az égen, akkor elég nehézkes a lencse mögé befeküdni.

A tükrös távcsőnél azonban a lencsék a cső elején vannak és oldalra, kicsit felfelé állnak ki, így egész könnyen belekukucskálhatsz akkor is, ha a cső tök függőleges mutat felfelé. Maximum az történik, hogy megfordul vagy más szögben áll a kép, amit látsz, de ez annyira nem zavaró mondjuk a bolygók megfigyelésénél.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 13Jupiter és a holdjai

Itt jegyzem meg, hogy a szemlencsék a már-már szabványosnak tekinthető 1,25” átmérőjű csővel rendelkeznek, így ezekből rengeteg félét kaphatunk pl. az Aliexpressen. Vehetsz például egy 90 fokos tükröt is, ami a képet visszafordítja, vagyis ami alul van, az a látott képen is alul lesz.

Ez akkor lehet lényeges, ha az AOMEKIE szerkezetét földi megfigyelésre szeretnéd használni.

Mi legyen a konklúzió?

Nagyjából az lehet, hogy az AOMEKIE tükrös távcsöve nem lesz alkalmas a mélyűr megfigyelésére, de a bolygókra, a holdra igen. Ha nem zavar az, hogy a kép fejjel lefelé lesz, akkor a földi célpontokra is használható, ráadásul elég messzire el fog vele látni.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 14

Az is elmondható, hogy ezzel a távcsővel pont olyan remek szórakozás az eget kémlelni, mint a saját lencsésemmel, persze azt nem számolva, hogy a tükrös AOMEKIE sokkal alkalmasabb a kialakítása miatt az ég kémlelésére. Nem csak alkalmasabb, hanem sokkal kényelmesebb is.

Azt sem szabad elhallgatni, hogy a gyári állvány helyett, előbb vagy utóbb érdemes lehet egy normális állványt beszerezni, és a csövet tartó U alakú megoldást átszerelni valahogy. A saját távcsövemnél szerzett tapasztalat alapján mondom, hogy egészen más élmény lesz az ég figyelése egy normális állvánnyal. Kb. mintha vettél volna egy új, sokkal jobb távcsövet.

Kezdő csillagászoknak karácsonyra - AOMEKIE 76/700 tükrös távcső 15

A kérdés, hogy az AOMEKIE megéri e az árát. Nos, szerintem ezért a pénzért nagyon mást, jobbat nem fogsz kapni. Arra, hogy belekóstolj kicsit a saját szemeddel történő bolygófigyelésbe, hogy megismerkedj az éggel, tudd merre találod az egyes galaxisokat, tökéletes választás.

Arról már nem is szólok, hogy mennyire remek, minőségi időtöltés ez a gyerekeiddel. Nekem elhiheted!

Szóval, ha úgy döntesz, hogy megleped magad vagy valamelyik csemetédet egy ilyen távcsővel, akkor most cseh raktárból szállítják neked. Ha használod a BG39cbdb kuponkódot, akkor a távcső ára 65 000 forint helyett szállítással együtt kereken 50 ezer forint lesz az alábbi hivatkozásra kattintva:

 

AOMEKIE 700/76-os tükrös távcső

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.