Válassza az Oldal lehetőséget

Kiderült az igazság az ATI RV516-os lapkakészletével kapcsolatban?

A híresztelésekkel ellentétben az RV516 nem 80 nm-es termék lesz.

 

Mint ahogy azt már több helyen is olvashattuk az interneten, az új RV516 lesz az ATI első olyan GPU-ja, amely már 80 nm-es csíkszélességgel készül majd. Nos, ez nem igaz. Sajnos a kanadai gyártótól kiszivárgott (vagy kiszivárogtatott?) információk — útitervek — szerint az ATI megmarad a 90 nm-es gyártásnál.

Kiderült az igazság az ATI RV516-os lapkakészletével kapcsolatbanKK__CÍMJAVÍTÁS__

ATI Radeon X1300 (referencia-dizájn)

Az RV516-os, amely arra jött létre, hogy szépen "csendben" leváltsa elődjét,  teljes mértékben — természetesen ez egyező lábkiosztást is jelent — kombatibilis az RV515-tel. Az RV515 — ismertebb nevén X1300 — volt az ATI első 90 nm-es csíkszélességgel készülő lapkája, amelyet a TSMC állított elő. Az RV536, RV516 és az R581 mindegyike rendre marad a régebbi technológiánál azzal a különbséggel, hogy a gyártással a TSMC "városi" riválisát, az UMC-t bízták meg a kanadaiak. (Érdekességképpen itt jegyeznénk meg: az NVIDIA is készíttetett mindkét gyártónál GPU-kat a múltban.) 

Minthogy gyakorlatilag a fent említett különbségen kívül, azaz az eltérő gyártási helyszíntől eltekintve gyakorlatilag mindenben egyezik egymással a két lapkakészlet, ezért a gyártók közölték: anélkül fognak áttérni az RV516 alkalmazására, hogy azt bármilyen módon jeleznék a vásárlóknak.

A szerzőről