Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: ASUS Maximus 5 Extreme és Formula: gyilkos páros

Legutóbbi cikkünk bevezetőjében tomboló kánikuláról és némi állóvízről számoltunk be a hardverek világában, ennek a fele most is igaz. A hőség tovább tombol, de a nyári nyugalom kezd semmissé válni a piacon, kezdődnek az iskolakezdési promóciók, a nagy akciók, jönnek az újdonságok. Azonban jelen cikkünkben még két nyári slágerrel foglalkozunk, melyeket az ASUS gondos kezei keltettek életre, és Ivy Bridge/Sandy Bridge vonalon ott vannak a legjobb tuningos alaplapok között. A név nem ismeretlen, hiszen a Maximus sorozat még az X38 idején kezdődött, a Z77 éra két LGA1155 alapú variánsa pedig a Maximus V Extreme és a Maximus V Formula. Lássuk, mit tudnak!
 

4-way SLI_CFX-b


Maximus V Extreme
 

m5e tartozek1

A lap természetesen a Republic of Gamers család egyik legújabb képviselője, a termékvonalra jellemző csomagolással, körítéssel és színvilággal. Az álló formátumú doboz két fiókra van osztva, az egyikben a lapot, míg a másikban a temérdek mennyiségű kiegészítőt találjuk: SATA kábelek, WiFi és BT 4.0 modul (mini PCI Express Combo card, mSATA felülettel és vezetéknélküli vezérlőkkel), telepítőlemez matricával, WiFi antennák, hátlapi lemez, SLI híd, matricák a kábelekre, Q-konnektorok, ROG Connect kábel, „játszok, ne zavarj tábla!”, stb.
 

m5e tartozek2

A NYÁK Extended ATX szabványú, 30,5 × 27,2 cm méretű, azaz apró házakba nem ajánlott. A szokásos ROG-design-t kapjuk, fekete PCB, fekete csatlakozókkal, piros berakásokkal megvadítva. Most is, mint mindig, impresszív a látvány. A LGA1155 foglalat körül a hagyományt követve L-alakban helyezkednek el az Extreme Engine Digi+ II tápellátás fázisai. A CPU-nak 8, az iGPU-nak 4 darab, míg a memóriáknak 2 darab fázis jutott. Így a 24 tűs ATX tápcsati mellett egy 8 és 4 tűs kiegészítő aljat is integrálásra került, hogy megfelelő mennyiségű energiát tudjunk beküldeni a lap irányába.
 

Maximus V_Extreme_2D

Extreme Engine Digi+ II
Optimális tápellátási hatékonyság prémium alkatrészekkel és intelligens, digitális rendszerrel. Továbbfejlesztették az Extreme Engine Digi+ II funkciót és a legjobb minőségű, japán gyártmányú 10K Black fémkondenzátorokat alkalmazták a gyártás során. A digitális VRM-megoldás pedig szabályozható CPU- és memória-tápfelügyeleti frekvenciákkal segít a maximális teljesítmény kiaknázásában. A pontos szabályozás nagyobb hatékonyságot, stabilitást, hosszabb élettartamot és nagyobb teljesítményt biztosít az egész rendszer számára.
 
Extreme Engine_Digi_II plx
Az LGA1155 foglalat jobb oldalán pihennek meg a memóriafoglalatok, 4 darab DIMM slot kétcsatornás DDR3 támogatással, maximum 32 GB kapacitásig és 2800 MHz (OC) sebességig, magyarán a RAM moduljainkból is képesek lehetünk kicsikarni a maximumot, ha nem valamilyen „noname” darabokkal vágunk neki a kalandnak. Természetesen az X.M.P. profilok alkalmazására is lehetőség van. Ha már itt járunk, érdemes tovább pillantani a nyomtatott áramkör széle felé, ugyanis ide még bőven kerültek érdekességek, noha ezek nagy része az előző ROG modelleken már látható volt. Ilyen a debug LED, amely két darab 7 szegmens kijelzőből áll, és a kódoknak köszönhetően mindent megtudhatunk a rendszer aktuális állapotáról.
 

Maximus V_Extreme_with_OC_Key

Aztán itt vannak a fizikai vezérlőgombok, a bekapcsolás és a reset, a PCI Express sínek manuális kapcsolását lehetővé tévő mikrokapcsoló, a MemOK/GO button és az LN2/slow mode kapcsolója, ahogyan ide kerültek a kivezetett mérési pontok is. Melléjük a 24 tűs ATX tápcsatlakozó költözött, majd a piros tűs kivezetés egy USB 3.0 panelhoz használható. A SATA szekció 8 darabból áll. A 2 darab fekete a Z77 PCH-ből érkező 3 Gb/s-os port, mely mellé még 2 vörös tatozik 6 Gb/s-os sebességgel, illetve a lap alján is megbújik még egy SATA2 felület, valamint egy mini-SATA csatlakozó. A maradék 4 darab vörös csati szintén az újabb szabványt támogatja, de jelenlétük az ASMedia vezérlőnek köszönhető.
 

Subzero Sense

A melléjük integrált fekete „doboz” a Subzero Sense, melyről korábban már szót ejtettünk: ehhez két hőmérséklet-mérő szenzor csatlakoztatható, egyiket a CPU és az azt hűtő LN2 blokk közé, másikat pedig a GPU és az azt hidegen tartó LN2 blokk közé helyezhetjük, így pontosan tudatában lehetünk annak, hogy hány fokos mínuszoknál járunk (-193 és +135 fok között mér), anélkül, hogy drága digitális thermométerre költenénk (sajnos a kábelek és a rajtuk lévő hőmérők nem részei a csomagnak, ezeket külön kell megvásárolnunk). A PCB alján a megszokott helyeken találjuk a további tűs kivezetéseket előlapi csatlakozók, gombok, bővítőpanelok számára. Innen kicsit beljebb fekszik a Z77 PCH, melyen robosztus, de kellően alacsony, küllemben sem gyenge borda terül el, mely egy nikkelezett hőcsőn keresztül kapcsolatban áll a kisebbik bordával, amelyen üzem közben a ROG logo és felirat pirosan világít. Ez a kis borda a PLX kiegészítő PCI Express vezérlőt hűti.
 
overview m5e
Ha már PCI Express, az M5E kapcsán bizony van miről beszélni a bővítősínek vonatkozásában is. A NYÁK-on összes 6 darab PCI Express sín került a birtokunkba, melyből 5 darab teljes szélességű. Nem csoda tehát, hogy az ASUS PLX lapkákat alkalmazott az elegendő PCI Express vezeték megszerzésére, ennyi teljes szélességű PCI Express sín kapcsán pedig egyértelmű, hogy a Quad-SLI és a Quad CrossFireX rendszerek kiépítése és rutinfeladat az M5E számára. Hogy biztosan legyen megfelelő menyniségű kakaó, az első sín bal felső sarkához a mérnökök egy kiegészítő 6-tűs PCI Express tápcsatlakozót is elhelyeztek, ahol további „üzemanyag” áramolhat be a működéshez.
A PCB felületéről dióhéjban ennyit, lássuk a hátlapi kínálatot! A sor mindjárt a friss Thunderbolt csatlakozóval kezdődik, melyből egy darabot kapunk.
 

Back IO

Intel Thunderbolt
A maximum 10 Gbps kétirányú sebességre képes Thunderbolt kétszer gyorsabb, mint az USB 3.0 és akár hússzor, mint az USB 2.0. Azáltal pedig, hogy akár hat eszköz is sorba kapcsolható, külön elosztó vagy switch nélkül, jóval rendezettebb környezet alakítható ki a munkaasztalon. Például összekapcsolható több natív thunderboltos tárolóeszköz, egy HD-videorögzítő készülék és akár még egy HD kijelző is egyetlen Thunderbolt-láncba, miközben tartható a maximális átviteli sebesség.
Thunderbolt
Ezt a miniPCIe Combo kártya helye követi, amely csatlakoztatásával újabb értékes felületetekre, valamint Blutooth-ra és WiFi-re tehetünk szert. Utána két mikrokapcsoló, a BIOS Flashback és a ROG Connect következik, utóbbihoz a következő, 4 USB 2.0 portból álló oszlopban a legalsó személyében meg is kapjuk a csatlakoztatási felületet. A folytatásban az RJ45 LAN csatlakozó látható két darab USB 3.0 kíséretében, majd a multimédiás felületek következnek: digitális optikai hangkimenet, natív HDMI és DisplayPort. Ehhez kapcsolódóan meg kell említeni, hogy a Lucid Virtu MVP támogatott.
LucidLogix Virtu MVP
A HyperFormance technológiával bővített LucidLogix Virtu MVP Technology akár 60 százalékkal képes megdobni a külön grafikus kártya teljesítményét, amint az a 3DMark Vantage teszt is igazolja. Az Intel processzorokba épített grafikus vezérlőhöz és Windows 7 PC-khez tervezett megoldás tökéletesen egyesíti a külön grafikus kártya és a gyors feldolgozásra képes iGPU előnyeit. Az új Virtual Sync technológiával pedig simább lehet a játék a szaggató jelenségek kiküszöbölése révén.

Lucid PIC

A LucidLogix Virtu MVP dinamikusan rendeli hozzá a feladatokat az elérhető legjobb grafikus erőforrásokhoz olyan szempontok figyelembe vételével, mint a tápellátás, a teljesítmény és a rendszer terhelése. Ilyen módon akár 3x gyorsabban mehet a videók konvertálása az Intel Quick Sync Video 2.0 technológiájával a felsőkategóriás 3D renderelési és játékteljesítmény megőrzése mellett, legyen szó akár NVIDIA, akár AMD grafikus kártyákról. Amikor nincs szükség a külön grafikus kártyára, annak fogyasztása automatikusan nulla közelére csökken, így a rendszer kevesebbet fogyaszt. A tökéletes megoldást keresők számára a LucidLogix Virtu MVP nagyszerű grafikus teljesítményt és hatékonyságot kínál. 
A folytatásban nagy örömünkre egy kombinált PS/2 csatlakozót pillanthatunk meg, melyet két USB 3.0 zár le, legvégül pedig az analóg jack csatlakozók és egy optikai hangbemenet(!) látható.
 

mPCIe Combo__Dual-band_WiFi_Bluetooth_V4.0-1

OC Key
Amiről még nem beszéltünk a monitorkimenetek kapcsán, az az OC Key, melyhez két dolog is kapcsolódik, az OSD TweakIt és az OSD Monitor. Mi is az OC Key? Ez egy segédeszköz, melyet az ASUS “túlhajtó kulcsnak nevezett” el, amely helytállónak is nevezhető, nekünk a formája alapján első ránézésre egy formaautó jutott az eszünkbe róla. Persze a külsejénél sokkal fontosabb az, hogy mire használható. A eszközt a VGA-nk egy DVI portjára kell csatlakoztatni. Ennek az lesz a következménye, hogy a monitoron egy kis OSD képernyő jelenik meg (átfedéssel), és benne azonnal láthatjuk a rendszer legfontosabb értékeit: feszültségek, szorzók, órajelek, hőmérsékletek – ez maga az OSD Monitor, valós időben. Az OC Key-en egy USB port is található, ha pedig ebbe egy billentyűzetet csatlakoztatunk, akkor ezek a paraméterek nem csak megtekinthetőek, hanem módosíthatóakká is válnak a klavitúra segítségével, ez az OSD TweakIt. Az OC Key összességében hasonló szolgáltatást nyújt, mint a ROG Connect, de más módon teszi lehetővé ugyanazt.


Teljes specifikáció:

m5e spec
A Maximus V Extreme-t kiveséztünk, térjünk rá a Maximus V Formulára, illetve a két lap közötti különbségekre!
 

A szerzőről