Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: ASUS Maximus 5 Extreme és Formula: gyilkos páros

Maximus V Formula
 

Maximus V_Formula_3D

Testvérmodellekről van szó, így nagyon sok a hasonlóság az Extreme és a Formula között. Azonos méret jellemzi a két terméket, valamint a színvilág és a körítés is csaknem teljesen azonos. Ugyannyi memóriafoglalatot kapunk, egyforma mennyiségű és sebességű memóriát pakolhatunk be, és természetesen a CPU-támogatási lista is ugyanaz. Ami viszont elsőre szembetűnő különbség, az a hűtés. A Maximus IV Extreme-nél a megszokott bordakialakítással találkoztunk, a Maximus V Formulánál viszont egy új elgondolás debütál, a Fusion Termo.
 

Maximus V_Formula

Fusion Thermo
Határozottabb megjelenés, alacsonyabb hőmérséklet, magasabb órajelek: a ROG Fusion Thermo több mint egyszerűen egy VRM-hűtő: egy tiszta rézből készült vízhűtőcső galvanizált csőcsonkokkal és integrált hőcsővel, és az egész léghűtéses lamellák közé van beágyazva. A víz- és léghűtés közötti szabad választással a Fusion Thermo az egyik legjobb bővítés a még sikeresebb túlhajtáshoz. A technológiával kapcsolatos további részletek ITT megtalálhatóak.
 Fusion Thermo_Close_upFusion Thermo_1
A Fusion Thermo tehát nem kötelez semmire, használhatjuk egyszerű léghűtésként is, de ha igazán komoly tuningban gondolkodunk és nem idegenkedünk a vízhűtéstől, akkor igazi vizes rendszert varázsolhatunk a rendszerünk köré. Továbbá a Formulánál is van debug LED és mérési kivezetések, valamint fizikai vezérlőgombok, és persze ROG Connect, Subzero Sense és OC Key viszont nincs. A tápellátás mikéntje is egyezik, kivéve a 6-tűs kiegészítő PCI Express csatlakozót a sínek mellett, ugyanis a Formulán 5 helyett 3 darab teljes szélességű PCI Express foglalat helyeztek el, ezek mellé 3 rövid és 1 darab „feles” került fel a PCB-re. A teljes szélességű sínek számának megfelelően a 3 utas SLI és CrossFireX támogatott. A Formulánál a középső kis borda nincs összeköttetésben a Z77-en dolgozó hűtéssel, habár a kialakításuk nagyon hasonló az Extreme-vel.
 

Maximus V_Formula_2D

A Formulához is jár a miniPCIe Combo Card, így ennek a szolgáltatásairól és előnyeiről sem maradunk le:
mPCIe kombinált kártya + kétsávos Wi-Fi/Bluetooth 4.0 Az egyedi kombinált bővítő az alaplaphoz a hátsó I/O panel közelében csatlakozik, és tartalmaz egy, az Intel Smart Response technológiáját támogató, a kompatibilis mSATA SSD-kkel hibrid tárológyorsításra is használható mSATA csatlakozót. Ezen kívül egy kétsávos (2,4/5 GHz-es) Wi-Fi 802.11 a/b/g/n és Bluetooth v4.0 kártyát is ráapplikáltak a túloldali mini PCI Express 2.0/USB 2.0 kombinált portban. Így további eszközök csatlakoztathatók a géphez anélkül, hogy foglalnák az értékes helyet az alaplapon.

A Fusion Thermo-n kívül a Formula másik nagy előnye a SupremeFX audio alrendszer, melynek elemei a nyomtatott áramkörön piros határoló világítással vannak elválasztva a többi komponenstől.

SupremeFX IV
 
SupremeFX IV SupremeFX IV_3


Erősítés a tökéletes hang érdekében. Az elődei erősségeire építkező SupremeFX IV egy sor gondosan bevizsgált audiokondenzátort tartalmaz, amelyek jobb minőségű hangot eredményeznek, valamint egy új, beépített 300 ohmos fejhallgató-erősítőt is tartalmaz, hogy még hatásosabb, még jobb audioélményt nyújtson a játékokban. A meglévő egyéb SupremeFX újításokkal együtt, mint a ’Red Line’ fizikai PCB-elválasztás és az EMI-árnyékolás, a SupremeFX IV megint egyediséget tudott vinni az alaplapi hangkeltők világába. 

Nézzük a hátlapi szekciót: Itt nincs Thunderbolt (a modell már kapható Thunderbolttal szerelt változatban is), a sor a BIOS Flashback mikrokapcsolóval kezdődik, majd a miniPCIe kártyával folytatódik. Ezt a ROG Connect kapcsoló követi, mellette négy darab USB 2.0-val (a fehér a ROG Connecthez használandó). Ezután egy eSATA és két USB 3.0 érkezik, majd a multimédiás szekcióban újfent a digitális optikai audio kimenettel, egy natív HDMI-vel és egy DisplayPorttal találkozunk (Lucid Virtu MPV támogatás van).
Rear IO
Lezárásként az RJ45 ethernet csatlakozó két USB 3.0-val és a jack analóg kivezetések, valamint egy optikai hangbemenet látható. Mostanra mindkét modellről tudjuk a lényegi információkat, a rend kedvéért még annyit megjegyeznénk, hogy természetesen mindkét termék Windows 8 kompatibilis. Mivel hardveresen nagyon hasonlóak, ezért a méréseket nem végeztük el mindkét modellen, a tesztpadra a Maximus V Extreme került fel, melybe egy Ivy Bridge került, és természetesen a tuning sem maradhatott el.
 
Teljes specifikáció:
m5f spec

Kipróbáltuk: ASUS Maximus 5 Extreme és Formula: gyilkos páros 1