Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Easy TV Nomad nem csak nomádoknak!

Lapunk oldalain nem egyszer találkozhattatok már TV-vevők, köztük digitális tunerek bemutatóival, tesztjeivel. Ezekben a cikkekben bemutattuk a hazai digitális televíziózás aktuális helyzetét.
Ez a cikk kicsit más lesz, hiszen ebben nem egy számítástechnikai eszközt, hanem egy hordozható digitális televíziót mutatunk be. Nem, ez így nem teljesen igaz, ez nem csak egy televízió, sokkal inkább egy televízió és egy multimédia lejátszó párosa egy készüléken belül, ez az Easy TV Nomad.

25

Anno, amikor 2005-ben az előző autómat megvettem nagyon gondolkoztam rajta, hogy jó lenne beépíteni egy 2 DIN-es lejátszót, amivel TV-t is tudok nézni. Olyat szerette, volna, amiben nem csak analóg, hanem digitális vevő is van, lévén akkoriban is készültünk a digitális átállásra, sőt, a tesztadások is javában folytak már. Akkoriban még MPEG2 volt a formátum, és szó sem esett róla, hogy más lehet a végleges megoldás.

20

Sok autóba építhető televíziót néztem meg, de már akkor egyértelmű volt, hogy nem szeretnék olyat, ami csak analóg vevővel rendelkezik. Az analóg TV-k sosem voltak a kedvenceim, mert a kép minősége erősen hagyott kivetnivalót maga után. Teljesen mindegy volt, hogy utólag beépített márkátlan cucc volt vagy egy fullos BMW gyári fejegysége, a kép akkor is többnyire hangyás volt, ugráltak a színek, ha egyáltalán nem fekete-fehérben jött. Persze, a semminél ez is több volt, de tökéletesnek nem volt mondható, az biztos.
A digitális adás erre a problémára ígért hathatós megoldást. Egy digitális vevőnél nincsenek hangyák, igaz, ha nem elég a jel erőssége kép sincs. Tehát csak két véglet működik, vagy tökéletes az adás és a hang, vagy nem látunk semmit.

18

A digitális televíziózás az utóbbi 5-6 évben nagyon sokat fejlődött. Normális csatorna kínálat és egyre több adó jellemzi, ez utóbbinak köszönhetően egyre nagyobb területén érhető el az országnak. Igaz, vannak még fehér foltok, olyan területek is, ahol elméletileg van digitális adás, gyakorlatilag még sincs. Jó magam is egy ilyen helyen lakom sajnos.
Ezek a fejlesztések már lehetővé teszik, hogy a nép egyszerű fiai is jó minőségben tévézhessenek otthon, de akár egy tóparton horgászás vagy napozás közben. Igazatok van, ezek elég rossz példák, mert elég ütődött az, aki a strandon sem tud tévé nélkül létezni.
A most kipróbált eszköz, ahogy a neve is utal rá, egy hordozható, így a nomád név nagyon találó, már csak azért is, mert a beépített akkumulátornak hála viszonylag hosszú ideig használhatjuk akár vadkempingezés közben is, olyan helyen, ahol nem gyön a dróton a petró.

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.