Válassza az Oldal lehetőséget

Androidos TV Box-ot használok – én megtértem, neked is meg kéne!

Androidos TV Box-ot használok – én megtértem, neked is meg kéne!

Ez már az új évezred, a tartalomfogyasztás szabadsága a Tiéd lehet, nem is kerül sokba.

Androidos TV Box-ot használok – én megtértem, neked is meg kéne!


 

Bevezető

Alig fél éve használok Androidos TV boxot, és teljesen megváltoztak a tartalomfogyasztási szokásaim. Lemondtam a TV előfizetésemet, leszereltem a parabolát. Nem nézek reklámokat, a híradó a múlté, mégis minden fontos hírről tudok, nem megy el a világ mellettem. Mindössze annyi történt, hogy magam választom meg mit szeretnék nézni. Ez a tartalomfogyasztás igazi szabadsága, és ehhez nem kell más, mint egy Androidos dobozka a TV mellé, és egy új, kicsi, könnyen kezelhető távirányító az asztalra.

Tudom, furcsa ezt olvasni olyannak, aki még mindig a nagy országos adók kínálatához van kötve, aki akkor néz meg valamit, amikor azt éppen adja a TV, így nem a műsor alkalmazkodik hozzá, hanem Ő a műsorhoz. Én még abban a világban nőttem fel, amiben hétfőnként nem volt adás, és a Csehszlovák tévén néztük az esti mesét hétfőnként, ahol a pásztor bácsi a nagy subájában, oldalán a fehér kutyusával gyújtotta, majd oltotta a csillagokat.

Nekem is nehéz volt átállítani az agyamat az új világra, de mindenhol azt olvastam, a jövő a Netflix-é, az HBO Go-é, a fiatalok már nem néznek tévét, az érdekes tartalmakat a Youtube kínálatában találják meg. Azt gondoltam nehéz lesz a váltás, de kiderült, hogy annyira nem is. Ma már nem maradok le például a munkám vagy utazás miatt egy filmről sem, a sorozatokat olyan ütemben nézem, ahogy időm van rá. Sőt, az online előfizetéseimnek hála már nem csak az időpont, de a hely is irreleváns, mert ha úgy adódik akkor a notebook kijelzője lesz a tévém, vagy utazás közben a telefonomon nézem a kedvenc sorozataimat. A világ megváltozott, ideje, hogy Te is változz!


 

1. Fejezet – Hardver és szoftver

Egy teszt általában arról szokott szólni, hogy mit tud az adott hardver, milyen proci dolgozik benne, mennyi a memória, a háttértár. Futtatunk teszteket, elmondjuk milyen a csomagolás, milyen tartozékokat kapunk. Nos, ezeket le fogom írni, de nem ez lesz a cikk fő mondanivalója, inkább azt próbálom elmondani, hogy miért azt a TV boxot választottam, amit, azt, hogy milyen alternatívák vannak, és legfőképp azt, hogy mi mindenre jó egy ilyen doboz.

mecool km3 7

Kezdjük is azzal, hogy miért a MECOOL KM3 lett az én dobozom! Rengeteg különféle hardvert lehet kapni, ezek ára nagyjából 20 dollártól (6000 forint) indul, a drágábbakért, erősebb hardverrel pedig elkérhetnek 200 dollár (60 ezer forint) körüli összeget is. A MECOOL KM3 a középkategóriát képviseli a négymagos Amlogic S905X2 központi egységével, a 4 GB memóriával és a 64 GB-os háttértárral. A processzor, pontosabban a SoC egy csúcs táblagéphez vagy telefonhoz képest gyenge, de őszintén szólva nincs többre szükségünk. Alkalmas mindenre, amire egy ilyen dobozt használni szeretnénk, 4K felbontásig mennek a videók, kapunk HDR-t a képminőség javításához, van mindenféle térhatású hangformátum, szóval ami a multimédiához szükséges, azt megkapjuk!

Első eldöntendő kérdés: Milyen erős hardvert válasszunk?

Ha csupán multimédiára vágysz, vagyis a film és a zene a fontos az esetleges online TV adások mellett, akkor nem kell mélyen a zsebedbe nyúlnod. A középkategória alját akkor célozd meg, ha a tévéd 4K felbontású, és ilyen tartalmakat is akarsz rajta nézni. FHD, vagyis 1920 x 1080-as televíziókhoz elég az olcsóbb kategóriából választanod.

Ha játszani is akarsz az Androidos dobozodon, akkor nincs mese, a drágább polcra kell nyúlnod. Kelleni fog az erős proci, a minimum 4 GB memória!

Számomra fontos érv volt a KM3 mellett, hogy Android TV szoftver fut rajta, természetesen megkapta a Google tanúsítványát is, így nem csak a Google összes szolgáltatása érhető el rajta (áruház, gmail, stb.), hanem a frissítésekkel sem lesz gondom. Az eltelt hónapokban ez be is igazolódott, szépen jönnek és települnek a biztonsági csomagok, szóval ebben hiba nincs.

mecool km3 13

Az Android TV egy kimondottan televíziós felhasználásra kifejlesztett felület, amin teljes kényelemmel tudunk távirányítóval is navigálni. Azt azért nem szabad elhallgatni, hogy az Android TV-nek vannak kötöttségei is, előfordul, hogy egyes programok, amik a telefonon gond nélkül futnak, ide fel sem telepíthetők. Ennek oka lehet például a kijelző orientációja, vagyis az, hogy sok program álló módban indul el, és a telefon forgatásával áll át fekvőre. A tévét viszont nem forgatjuk, nincs benne elmozdulás érzékelő szenzor sem, így a program nem tudja, hogy fekve kéne megjelennie. Szívás.

mecool km3 15

Második eldöntendő kérdés: Android TV vagy normál Android?

Feljebb már írtam, hogy miért választottam az Android TV-s verziót. Nekem a tartalomfogyasztás a fontos, így nem annyira érdekel, ha egyes programok nem települnek. Amire szükségem van, az elérhető lesz!

Akik viszont az Android nyújtotta teljes szabadságra vágynak, azok válasszanak egy olyan dobozt, ami sima Android fut. Ezekre is kapunk tévén használható felületet, szóval ettől nem kell megijedni, maximum nem a Google által kitalált felület lesz. Használhatunk ezer és egy médialejátszó programot is, ezek között is találunk olyat, aminek barátságos a felülete.

Szóval dönteni neked kell, Android TV vagy sima Android?

mecool km3 14


 

2. Fejezet – Mire használhatod az Androidos dobozodat?

A bevezetőben lényegében leírtam én mire használom, legalábbis az idő nagyobb részében. Az teljesen alap, hogy ezen nézem a sorozataimat és különböző filmeket. Számomra is teljesen fura, hogy leszoktam a warezolásról. Nem mondom, hogy nagy filmgyűjtő voltam, de azért előfordult, hogy letöltöttem ezt azt. Már lusta vagyok ezzel foglalkozni, mert annyi nézhető tartalom áll rendelkezésre havi néhány ezer forintért, hogy teljesen értelmetlen a kalózkodás. Ami nagyon érdekel úgyis moziban nézem meg, ami meg kevésbé, annál bőven ráér, hogy akkor lássam, amikor bekerül például az HBO Go kínálatába.

mecool km3 1

Ha azt gondolod, hogy a hagyományos tévézésről le kell mondanod, akkor tévedsz. Én a Telenor MyTV szolgáltatásán keresztül kapok hagyományos csatornákat, ahol a „királyi” adókhoz ingyen hozzáférek. Nekem nem is kell más a hagyományos televízióból, mert maximum a sportcsatornát nézem. Ha Te ennél többre vágysz, akkor minden szolgáltatónál feljebb léphetsz egy fizetős csomagra. Én nem tettem, mert pont a hagyományos tévézéstől akartam megszabadulni.

mecool km3 3

Teljesen rászoktam a Youtube-ra az utóbbi időben. Annyi színvonalas magyar nyelvű csatorna érhető már el, hogy nincs időm mindet végig nézni. Vannak persze itt is kedvenc tartalomgyártóim, akiket követek, így autós témában Karotta például kihagyhatatlan, vegyes dolgokban pedig Magyarósi Csaba műsorait nézem, igaz sokszor csak azért, mert nagyon tetszik, ahogy vágja az adásokat, az átvezető snitteket, zenéket. Aztán ott van Horváth András, akit baromira nem csípek, de az elektromos autók érdekelnek, és a műsorai informatívak, vagy a Speedzone, ami szintén autós témákat hoz, csak egy kicsit más formátumban. Szóval a Youtube a kimeríthetetlen tárháza mindennek, ami érdekelhet, és nem mozifilm vagy sorozat.

mecool km3 4

A végére pedig van még egy szuper dolog, ez a játék. Én általában vezetni, szimulátorozni szoktam. Ehhez vettem egy Bluetooth kapcsolattal rendelkező, Android kompatibilis gamepad-et, más meg nem is kell. Egész komoly játékok érhetők el már Androidra is. Oké, tudom, hogy egy komoly szimulátor alá több vas kell, mint ami egy ilyen dobozba szorult, de ha ilyen játékra vágysz, akkor úgyis maradni fogsz PC vagy konzol vonalon. Az én igényeimnek bőven megfelel, amit Android vonalon kapok, a kevés szabadidőmet amúgy is inkább a motoromon töltöm.

mecool km3 2

Harmadik eldöntendő kérdés: Mire szeretnéd TV boxodat használni?

Erre a kérdésre már az első fejezetben válaszoltunk, de azért nem árt ismételni. Mielőtt pénzt adsz ki gondold végig, hogy mire használnád a dobozt, és ennek tükrében válassz. Ha játszani akarsz ne vegyél olcsó darabot, mert csalódás lesz a vége, és annál nagyobb pénzkidobás nincs, mint hogy a nem körültekintő, olcsón megvett kütyü a fiók aljában porosodik.

 


 

3. Fejezet – Tényleg jó?

Az eddigiekből már sejthetitek a válaszomat, tényleg nagyon jó, de addig, amíg ki nem próbálod nem fogsz rájönni, hogy mennyire. Halljuk a tévében, olvassuk mindenféle felületen, hogy mennyire megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások, értve ezt főleg az ifjabb generációra, de amíg nem tapasztalod saját bőrödön a dolgot, addig nem fogod érteni pontosan mit is jelent ez a változás.

mecool km3 5

Igazából azt vettem észre, hogy ez a változás az élet minden területén megjelenik, és a középpontban mindig mi vagyunk. A mi kényelmünk, a mi szabadidőnk mennyiségének növekedése, összességében azt mondhatjuk, hogy a technika, a technológia szabadabbá tesz minket, persze csak ésszel használva. Ha rákattansz a Facebookra, az például nem jó, mert a hasznosan eltölthető időd nagy részét valami kijelző előtt fogod tölteni, de ha ésszel használod, akkor kitűnő felület lesz a barátaiddal történő kapcsolattartásra. Az új technológiák, hardverek is ilyenek. A robotporszívó például megspórol napi fél órát neked, mert kitakarít helyetted, amíg nem vagy otthon. Az ablakmosó robot újabb órákkal ajándékoz meg, mert amíg lemossa az ablakot Te elkészítheted az ebédet, aztán a megspórolt időt a gyerekekkel vagy a hobbiddal töltheted.

mecool km3 6

Talán fura, de a TV Boksz is ilyen. Ésszel használva ugyan annyi tartalmat fogsz fogyasztani, de kevesebb idő alatt. Nem lesznek negyedórás reklám blokkok, migránshírek 1 percben, és hasonló felesleges marhaságok. Leülsz, megnézed a sorozatod új részét 20-25 perc alatt (egy óra helyett), aztán jöhet a család, egy jó séta a természetben, esetleg egy kis testmozgás.


 

4. Fejezet – MECOOL KM3

Egy pár szót azért szólnék is az általam használt dobozról. Feljebb már írtam miért ezt választottam. Egy, az átlagnál kicsit drágább darab, de elég erős a játékokhoz is, Android TV fut rajta, ráadásul jól is néz ki, már amennyire egy ilyen szerkezet jól nézhet ki. Az biztos, hogy diszkréten megbújik a TV mellett, nincs kiálló antenna vagy egyéb dolog rajta.

mecool km3 12

A vas mindenre elég, bár van ennél erősebb is, egyelőre nem érzem úgy, hogy váltanom kéne. A 2 GHz-en futó négymagos proci, a 4GB memória kellő alapot ad a játékokhoz is, a 4.1-es Bluetooth és a kétcsatornás wifi pedig a vezeték nélküli kapcsolatokat oldja meg, előbbi például a perifériákhoz jó, utóbbi természetesen az internet és az otthoni hálózat eléréséhez.

mecool km3 8

Mivel hivatalos, tanúsítvánnyal rendelkező Android TV fut rajta integrálható a Google Home ökoszisztémába, a Google Cast segítségével pedig vezeték nélkül küldhetünk át tartalmakat a mobilunkról. Fontos, és nem mondtam még, hogy a távirányítóban mikrofon is van, így akár hanggal is irányíthatjuk az eszközt. Ez különösen akkor hasznos, ha nincs mellé billentyűzet csatlakoztatva, mert ilyenkor elegendő Szóban közölni mit szeretnénk. Magyarul nem tud, de a rövid angol utasításokat az is hamar megtanulhatja, aki amúgy nem beszéli a nyelvet.


 

Zárszó

Meglepődve látom, hogy a cikk jóval túlnyúlt már azon a kereten, amit szántam neki. Az a helyzet, hogy még hosszú oldalakat tudnék írni, de a lényeget talán „papírra” vetettem. Nem is nagyon fűznék most egyebet a témához, mindössze a következőket: Ha eddig nem gondolkoztál el azon, hogy változtass a szokásaidon, hogy elszakadj a hagyományos tévézés időt rabló hagyományától, hogy végre Te válogasd meg, hogy mit szeretnél nézni és mit nem, hogy ne menjenek el súlyos 10 percek az üvöltő hangerőn megjelenő reklámok előtt, akkor itt az idő, tedd meg! Próbáld ki ezt az új, érdekes világot, meglátod tetszeni fog!

Ha szeretnél egy, az enyémmel megegyező MECOOL KM3 TV Boxot, akkor a GBCNMEKM3 kuponkódot felhasználva 22 116 forint helyett 20 904 forintért tudod megvenni itt:

MECOOL KM3 TV Box 4/64GB

 

Ha ennél olcsóbb, esetleg drágább TV dobozra lenne szükséged, akkor itt nézz körül:

Közel 300 különböző TV Box már 6000 forinttól

 

Ne feledkezz meg róla, ha a rendelés értéke a szállítás díjával együtt meghaladja a 40 dollárt, akkor válaszd az ÁFA és vámmentes Priority Line szállítást!

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.