Válassza az Oldal lehetőséget

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit!

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit!

Megveszed, és lehet, hogy nem is akarsz többet moziba menni.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit!


 Nézd meg Youtube csatornámon a videós bemutatót is!

Ha rossz a felbontás a Youtube még nem dolgozta fel a videót, a végeredmény 4K lesz.


 

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – Bevezető

A projektorozás sokáig amolyan úri passziónak számított. Nem is olyan régen, cégeknek, még jobban megérte egy-egy alkalomra vetítőt bérelni, annyira sokba kerültek.

Az idő azonban halad, ma már egyes projektorok árai a béka feneke alatt vannak, így tavaly nyáron úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom milyen, ha az ember széles vásznon néz filmeket otthon.

Első választásom egy olcsó darabra esett, amiről úgy gondoltam, hogy jó lesz mesefilmeket vetíteni a gyerekeknek, legalább nem a tévét nézik, nem árt annyira a szemnek. Aztán kiderült, hogy a gép alkalmas arra is, hogy 1-1 alkalommal megnézzek valami filmet, és mit mondjak, beleszerettem az élménybe.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 1

Mondom ezt úgy, hogy az olcsó projektor viszonylag kis fényerővel és „csak” HD felbontással bírt. Szóval elkezdtem projektorokat keresgélni, komolyabb darabokat, amik megfeleltek az igényeimnek.

Nos, azt kell mondjam, hogy ami tetszett, az még mindig túl drága volt.

Talán túl igényes vagyok, de a megfelelő fényerőn és kontraszton kívül voltak más elvárásaim is. Mik voltak ezek?

  • Természetesen minimum FHD felbontás
  • Megfelelően erős hardver, memória, háttértár
  • Android operációs rendszer, lehetőleg Google TV
  • Négyirányú trapézkorrekció
  • Vezeték nélküli tartalomátküldés telefonról

Ezek nem tűnnek nagy dolognak, de például a harmadik ponton, vagyis a rendes Androidos rendszeren már sok készülék elvérzett, mert nem éreztem elégnek az Androidot, ha az valami öreg, gányolt felülettel rendelkező verzió volt.

Aztán megtaláltam a Blitzwolf oldalán a legújabb, még megjelenés előtt álló projektorának adatait, és tudtam, hogy ez lesz az, amit meg fogok venni.


 

Csomagolás, külső és tartozékok

A csomagolásra ne vesztegessük az időt, enélkül is hosszú lesz a cikk. A szokásos Blitzwolf színekbe öltöztetett, viszonylag méretes dobozt kapunk.

Benne a szükséges tartozékok, ami egy EU dugós tápkábel, egy HDMI kábel, egy AV kábel, a használati utasítás, és persze a távirányító.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 2

A Blitzwolf BV-WP9 a külső tekintetében adja a legkevesebb újdonságot. Gyakorlatilag a VP6 házát kapta meg apró változtatásokkal. Jól néz ki, de azért nagy formai újdonságokat ne várjunk tőle, tipikus projektor, kerekített élekkel és sarkokkal.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 3

Elől csak az objektív és a távirányítóhoz tartozó infravevő van. Oldalt a hangszórók és a hűtésre szolgáló bordák kilépő nyílása, hátul a csatlakozók, amiket később felsorolok.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 4

A gép tetején a kezelőszervek, amikkel a menüben lehet lépkedni. Gyakorlatilag csak a legszükségesebb gombok, fel-le, jobbra-balra, oké és visszalépés. Mivel a gépen Android fut, nem is kell ennél több.

Ami viszont fontos, hogy a vetítő lábai lecsavarozhatóak, a felszabaduló menetekbe lehet betekerni a projektortartó csavarjait, így akár a plafonról is lelógatható a szerkezet.


 

Papírforma

Sokáig csak a gyártó oldalán megtalálható specifikációra hagyatkozhattam, ám, mint később kiderült, ezek pontosak voltak.

A képek alapján nyilvánvaló volt, hogy a gép a már forgalomban lévő BW-VP6 projektor tovább fejlesztett változata lesz, a képességek egy része is megegyezett azzal. A fejlesztések természetesen arra irányultak, hogy a vetítőt naprakésszé varázsolják, így megfeleljen a vásárlók elvárásainak.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 5

A Blitzwolf BW-VP9 egy négymagos, Cortex A55 magokat tartalmazó processzort és egy integrált Mali G31 grafikus gyorsítót kapott. A rendszermemória 2 GB, a beépített tár pedig 16 GB-os, ez utóbbi persze bővíthető több módon is.

A bővítés minden esetben USB porton keresztül történhet, ide csatlakoztathatunk memóriakártyaolvasót vagy akár külső merevlemezt is, utóbbi esetben, NTFS fájlrendszer használata esetén a maximális méret akár 2 TB is lehet.

Ez a vas kevésnek tűnhet egy modern telefonhoz képest, de jó tudni, hogy itt a multimédián van a hangsúly, nem a komoly játékokon, így a hardver bőven elég erős a feladathoz.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 6

A VP9-ben van lehetőség vezetékes, és vezeték nélküli hálózati elérésre is, vagyis, ha szeretnénk, akár kábelen, akár kétcsatornás (2,4- és 5 GHz) Wi-Fi-n el lehet érni az internetet. Az Ethernet képességeire nem tér ki a specifikáció, de megkérdeztem a gyártót, azt mondták, hogy 100 megás a kapcsolat. Ez elegendő lesz a 4K-s anyagokhoz is, szóval a gigabitre itt különösebben nem volt szükség.

A gépből természetesen nem maradt ki a Bluetooth kapcsolat sem, ami előnyös, ha például Bluetooth hangfalat vagy fejhallgatót szeretnénk csatlakoztatni hozzá.

A Blitzwolf BW-VP9 LCD technológiát használó gép, natív FHD felbontással rendelkezik, vagyis 1920 x 1080 pixeles anyagok lejátszására a legjobb. Azonban, a beépített hardver segítségével lehetőség van nem csak 4K, hanem akár 8K tartalmak lejátszására is, igaz, ezeket le kell skálázni 1080p-re. Szerencsére erre is van elég kakaó a gépezetben.

Lényeges, hogy még 4K tartalom esetén is elérhető a 60 képkocka sebesség, ami igen jót tesz a gyorsabb mozgásoknak, ami filmek esetén, főleg egy akciófilm esetén azért bőven előfordul.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 7

Az új vetítő 6500 lumenes fényerővel (fényáram) bír, a kontrasztarány pedig 2000:1-hez. A gyártó ANSI értéket nem ad meg, de azt tudjuk, hogy az előd VP6 esetén 6000 lumenhez 500 ANSI jár, és feltételezhetjük, hogy az újabb gép 6500 lumenje mellé 500 ANSI-nál magasabb érték tartozik.

Fontos megjegyezni, hogy ezeket az értékeket (lumen vs. ANSI lumen) elég sűrűn keverik tesztekben, ár összehasonlító oldalakon, és egyéb helyeken.

Amúgy a két érték között az a különbség, hogy míg a lumennél a maximális fényáramot nézik, az ANSI egy átlagolt érték, amit a vetített kép kilenc pontján mérnek, és ezek átlagából születik meg azaz érték, amit fel szoktak tüntetni a vetítőknél.

Ezek tisztes értékek, főleg, ha a projektor árát nézzük, de arról majd később. A fényt egy LED fényforrás biztosítja, aminek várható üzemideje 40 ezer óra. Ez gyakorlatilag 4 és fél évet jelent, már, ha ennyi ideig folyamatosan nézni akarjuk. Nem kevés!

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 8

A vetített kép átlója 53-tól 200 colig terjedhet, de utóbbi értékhez már viszonylag távol kell a vászontól vagy a faltól elhelyezni, szóval, ez leginkább kerti vetítésekre lehet jó. Mondjuk ekkora vásznat szerezni sem egyszerű, vagy legalábbis nem olcsó mulatság. A vetített kép lehet 4:3-as vagy 16:9-es.

Fontos, hogy a BW-VP9 négyirányú, pontosabban horizontális és vertikális trapézkorrekcióra is képes, vagyis, akár a szoba sarkába is tehetjük, nem kell pont szemben lennie a vászonnal vagy a fallal. Azért erről később bővebben is írok. A trapézkorrekció szoftverből történik, míg az élesség állítása manuális.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 9

Fontos, hogy a projektorba egész tisztességes hangsugárzók kerültek, még pedig 2 darab 5 wattos, 50 milliméteres membránnal szerelt egység. A gép ismeri a Dolby DTS AC3 formátumot is, így, némi térhatást is elérhetünk rajta keresztül.

A projektoron találunk két darab USB 2.0 portot, két HDMI csatlakozót, egy AV csatlakozót, egy audió kimenetet és egy Ethernet csatlakozót, amiről feljebb írtam már.


 

Szoftver

Ahogy feljebb már írtam, a Blitzwolf BW-VP9 Androidot futtat, még pedig a 9-es verzióra épülő Android TV-t. Ez nálam egy végeláthatatlan nagy piros pontot érdemelt, ez volt az egyik legfőbb oka, hogy ezt a vetítőt választottam.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 10

A használatról az utolsó fejezetben írok, de addig is jó tudni, hogy a program könnyen kezelhető, tud magyarul is, igaz, csak felében, harmadában, mert vannak olyan részek, főleg, a beállítással kapcsolatos területen, ahol angol maradt a szöveg. Ez szerencsére nagy gondot nem okoz, a mindennapi használat során.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 11

Lényegében egy teljesen szabvány Android TV felületet kapunk, olyat, mint ami többek között a Xiaomi tévéin is van. A különbség mindössze annyi, hogy itt a TV beállítások helyett a projektor beállításokat találjuk meg, szóval, aki látott már Android TV-t, annak itt sem lesz gondja, de aki nem, annak sem kell megijedni, pofon egyszerű az egész.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 12


 

Vászon

Nem teljesen a vetítőhöz tartozik, de ha már szereztem egy komolyabb gépet, akkor illett hozzá vásznat is venni. Maradtam a márkánál, így a Blitzwolf BW-VS2 lett a befutó.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 13

A választásomnak több oka is volt. Az egyik, hogy szerettem volna viszonylag nagy vásznat, ez pedig kapható 120 colos képátlóval is. A másik, hogy adnak hozzá rögzítőfüleket, amiket kétoldalas ragasztóval fel lehet a falra ragasztani. Ezek nem túl nagyok, szóval, akár állandóra is fent maradhatnak. A harmadik ok az ár volt.

A legnagyobb, 120 colos vászon cseh raktárból rendelhető, az ára ingyenes szállítás mellet is csak 6200 forint, szóval, nem ver senkit a földhöz.

A vászonnal kapcsolatos tapasztalatokat a következő fejezetben találjátok, a vásárláshoz a linket a cikk végén helyeztem el!


 

Használat, tapasztalatok

Ez a fejezet nem lesz rövid, bőven van miről írnom.

Az a helyzet, hogy volt már nálam több féle projektor, de eddig valahogy nem érintett meg a vetítés, nem éreztem, hogy szükségem lenne ilyesmire. Tudom furcsa, de a kedvet a vásárláshoz nem az előző cikkemben bemutatott Blitzwolf BW-VP1 hozta meg, legalábbis nem közvetlenül.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 14

Az ok az volt, hogy a BW-VP1 projektorba bedugtam egy Xiaomi TV sticket, amin Android TV rendszer fut, ezzel pedig egy teljesen új világ nyílt meg előttem a kezelhetőség terén.

Ahogy a bevezetőben írtam, számomra nem az Android megléte volt fontos, hanem az, hogy az Android egy jól használható felülettel érkezzen. Olyannal, mint például az Android TV, amivel könnyedén elérem a Netflixet, az HBO Go-t, vagy mondjuk a Xiaomi tévémen is használt Telenoros MyTV applikációt, amin keresztül reményeim szerint – ha megrendezik- a nyári foci EB meccseit nézni tudom majd.

Szóval a lényeg az volt, hogy az Android TV segítségével hihetetlen egyszerűen fértem hozzá a különféle tartalmakhoz, ami annyira megkönnyítette a használatot, hogy rákaptam arra, hogy a jobb filmeket nagy képátlóval, mozisan, vetítve nézzem meg.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 15

Erre a Blitzwolf BW-VP1 is jó volt, igaz, csak HD felbontásban, aminél, mivel evés közben jön meg az étvágy, már többre vágytam.

Szóval elkezdtem nézelődni a virtuális boltok polcain, és mellesleg megkérdeztem a Banggood-os kapcsolattartómat, hogy nincs-e valami tippje. Volt! Olyannyira volt, hogy a segítségével a hivatalos bemutató előtt hetekkel megkaphattam a jelenleg legerősebb Blitzwolf masinát, a cikkben szereplő BW-VP9-et.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 16

Ritkán fordul elő egy teszter életében, hogy akár csak Magyarországon elsőként vehessen kézbe egy új hardvert, de olyan, hogy ez világszinten is igaz legyen, lényegében soha. Szóval nem kis megtiszteltetésnek éreztem, hogy lényegében elsőként kaphattam meg ezt a szerkezetet, aminek a hivatalos árusítása ma kezdődött meg.

Na, eddig volt a mese, most lássuk a tapasztalatokat!

Kezdjük a távirányítóval, amiről eddig egy szót sem írtam. Nem túl nagy, nem is túl kicsi, kényelmes, de viszonylag kevés gombot találunk rajta. Igaz, ez a mennyiség teljesen elegendő arra, hogy a menüben elnavigáljunk.

Eddig semmi érdekes, pedig van, amin eléggé elcsodálkoztam. Amikor bekapcsoljuk a projektort, akkor a távirányító infrán keresztül kommunikál, ami meglehetős csalódás volt, nagyon hozzászoktam már a Xiaomi TV Bluetooth távirányítójához, aminek nem kell „látnia” a tévét ahhoz, hogy működjön.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 17

Nagyon meglepődtem amikor kiderült, hogy a Blitzwolf távirányító nem csak infrán, hanem Bluetooth kapcsolaton keresztül is képes kommunikálni. Ehhez egyszerre meg kell nyomnunk az iránygombok jobb és baloldalát, és máris csatlakozik egymáshoz Bluetooth kapcsolaton a két eszköz.

Ha Bluetooth kapcsolatra váltunk, akkor rögtön működni fog a Google asszisztens is, amivel szóbeli (magyar) mondatokkal is kereshetünk tartalmat, például a Youtube-on.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 18

Van még egy érdekes gomb, amire, ha tippelnem kellett volna meg nem mondtam volna mire való. Ezen egy violinkulcs van. Ha megnyomjuk, akkor kikapcsolja a képet és csak a lejátszott anyag hangját halljuk. Ez mondjuk olyankor jön jól, ha valami megmagyarázhatatlan oknál fogva zenét akarnánk csak hallgatni. Érdekes.

Természetesen nagyon vártam a futárt, így, amikor megérkezett a csomag már rohantam is vele a nappaliba. Jó előre kitaláltam hol lesz a helye, és ahogy feljebb írtam, a négyirányú trapézkorrekciónak hála, nem kell, hogy pont a vászonnal szemközt legyen.

Ez azért nagyon jó, mert ha a kép közepével egy vonalban szeretnél ülni, akkor egy csak vertikális korrekcióval rendelkező projektor esetén a vetítő pont a hátad mögött lesz, és Te leszel a vászon. Hacsak, nem tudod valami tartóval a falra vagy a plafonra szerelni.

A horizontális korrekció esetén beteheted a gépet a kanapé mellé a sarokba is, akkor is ki tudod a kép széleit egyenesíteni, nem lesz torzítás.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 19

Ezzel együtt, a gyakorlat azt mutatja, hogy a legjobb képminőséget akkor fogod elérni, ha a középvonalhoz a lehető legközelebb helyezkedik el a vetítő!

Bár a kép „kiegyenesíthető”, minél inkább oldalról vetítünk, a távolabbi saroknál annál életlenebb lesz a kép. Ez valahol érthető is, hiszen a fókuszt egy távolságra tudjuk állítani, és nagy képátlónál (320-360 centinél) a távolabbi rész jóval messzebb lesz.

Szóval, a beüzemelésnél az első, hogy meg kell találni az ideális helyet a gépnek. Nálam ezzel nem volt gond, a kép függőleges felezőjétől nagyjából másfél méterre helyeztem el, így az élességgel nem volt probléma.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 20

A beállításnál még egy dolgot figyelembe kell venni, ez pedig a kép mérete.

Nekem szerencsém volt, nagyjából 4 méterről vetítek, így a 120 colos vászon elég volt. Azonban, ha kisebb vásznad van, akkor kénytelen leszel a vetített kép méretén csökkenteni. Ezzel nincs gond, a VP9-ben a szoftverből változtatható a kép mérete, de csak bizonyos határok között. Ezeket a határokat pedig eléggé be tudja szűkíteni, ha a horizontális vagy a vertikális trapézkorrekciót használjuk.

Ha nem kell a trapézkorrekcióval sokat állítani, akkor a képméret szépen lecsökkenthető, de ha kihasználjuk a trapézkorrekció teljes állíthatóságát, akkor a képméreten már nem tudunk változtatni. Ezt is figyelembe kell venni a projektor helyének megtalálásakor.

Akkor most beszéljünk kicsit a vetített kép méretéről!

Nálunk, a nappaliban a legnagyobb üres falra vetítve ~140 colos képátlót tudtam elérni. Ekkora a fal. Ez egészen pontosan 360 centit jelentett, vagyis a vetített kép átlója több, mint 3 és fél méter volt. Ehhez a projektort 4,5 méter távolságra kellett a faltól elhelyezni.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 21

Mivel ekkora vásznam nincs, simán a festett falra vetítettem. Itt győzött meg igazán a VP9, hiszen mindenféle vászon nélkül, a falon is ragyogó élességű képet kaptam, ráadásul olyan méretben, ami már abszolút moziélményt ad.

Ahhoz, hogy a 120 colos vásznat ki tudjam használni 4 méteres távolság kell, ami nálunk szerencsére pont adott.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a vászon és a fal között eget rengető a különbség, legalábbis addig, amíg olyan filmet nézel, amiben mondjuk folyamatosan süt a nap. Ha van bőven fény nincs gond, de ha a film éjszaka játszódik, már előjönnek a vászon előnyei.

Itt kitérve a Blitzwolf vászonra, a következőket tapasztaltam:

A vászon nem túl vastag, de jó a fényvisszaverő képessége. Aki próbált már lepedőre vetíteni, az tudhatja, hogy a fény jó része átjut az anyagon, nem verődik vissza, így a kép minősége erősen csorbát szenved. A vetítővászon esetén ilyen probléma nincs.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 22

A Blitzwolf vászna elasztikus anyagból készül, értsd nyúlik. Ez azért nagyon jó, mert, ha a rögzítőfüleket jól rakjuk fel a falra, akkor tükörsima felületet kapunk. Ez nem árt az igazi moziélményhez.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 23

Azt mondom, hogy egy normális vetítő mellé érdemes legalább egy belépő szintű vásznat venni, persze, ha van rá pénz, akkor jöhet rögtön egy drágább motoros is. De, ha a cikket elolvasva úgy döntesz, hogy beruházol a BW-VP9-re, akkor javaslom, hogy tedd mellé a kosárba a Blitzwolf vásznát is!

Oké, eljutottunk odáig, hogy a vászon a falon, a projektor helyét kitaláltuk, bekapcsoltuk és beállítottuk a trapézkorrekciót és a kép méretét. Jöhet a mozi!

A filmeket a gépbe bejuttathatjuk több forrásból, külső adattárolóról, memóriakártyáról, merevlemezről. Ha a megnézendő film egy, a hálózatba kötött adattárolón, NAS-on vagy számítógépen van az sem gond, hiszen a projektorra fel tudunk telepíteni olyan lejátszót, ami képes a helyi hálózaton tallózni.

Mivel az Android TV is egy Android, telepíthetünk rá médialejátszót. Én VLC playert és Kodi-t használok, utóbbi is gond nélkül fut.

Ugyanakkor meg kell mondanom, hogy amióta elérhető áron vannak online tartalmak, azóta, vagyis, most már évek óta nem töltögetek le a netről semmit. Emiatt volt fontos számomra, hogy a nagyobb streaming szolgáltatók programjai működjenek a vetítőn, különös tekintettel a Netflixre, ami elég háklis tud lenni a vasra, amin futtatni akarjuk.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 24

Szerencsére a Blitzwolf BW-VP9 Netflix kompatibilis. Ezt én azért is szeretem, mert a Xiaomi tévémen is Android TV fut, és mivel be vagyok jelentkezve a Google profilommal a tévén is és a projektoron is, a Netflix indításakor még azzal sem kellett bajlódnom, hogy a jelszavamat beállítsam.

További előny, hogy a tévén a kedvencek közé rakott anyagok a projektoron is megtalálhatók (és persze fordítva is) a kedvencek között, szóval, nincs is más dolgom, mint elindítani az akár napokkal korábban kiválasztott filmet.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 25

Az Android tévét sokan fapadosnak tartják, és igazuk is van. Az Android TV felülete valóban fapados, de talán pont ez a legjobb benne. Iszonyú gyors, és pillanatok alatt eljutunk a menüben a minket érdeklő tartalomig vagy streaming szolgáltatóig.

Néhány szó a hardver erősségéről. 8K-s anyaggal nem tudtam kipróbálni, de a gyártó szerint, még ilyen felbontás esetén is biztosított a 24 képkockás sebesség. Ennyi kell ahhoz, hogy a szemünk a filmkockákat mozgóképnek lássa.

Ahogy írtam a 4K-s tartalommal sincs gond, ezt már magam is alátámaszthatom, Néztem 4K-s filmet külső adathordozóról és a YouTube-on is. Ilyen felbontású anyagnál már a 60 képkocka is megy. Ebből már sejthető, hogy a natív felbontást jelentő FHD, vagyis 1080p-s filmekkel nem lehet baj, nem is volt.

Jöhet a következő, a játék. Teljesen természetes, hogy a BW-VP9 hardvere nem a játékokhoz lett kitalálva. Ennek ellenére egyáltan nem lehetetlen játékra használni. A próba kedvéért egy pinball-t, akarom mondani flippert telepítettem fel, amit a távirányítóval is tudtam kezelni. Jó móka volt, legközelebb biztos valami szimulátort keresek, jó buli lehet 120 colos képátló mellett autót vezetni.

A projektorok esetén az egyik leggyakrabban feltett kérdés, hogy mennyire hangos a hűtésük. Nos, a VP9 esetén a hangtól kicsit megijedtem.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 26

Bekapcsolás után a hűtés hangja meglepő, mondhatni soknak tűnt. Emiatt elővettem a kis műszeremet, amivel mérni is tudom mennyi az annyi, és kiderült, hogy másfél méterről 50 dBA alatt maradt a zaj. Ez annyira még sem sok, szóval arra jutottam, ha a nagy kuka csöndben ülök, és várom, hogy elinduljon a film, csak akkor soknak tűnik.

Normális hangerőt beállítva a filmeknél 65-80 dBA volt a zaj, vagy pontosabban a hang erőssége (ez is másfél méterről), ez pedig már bőven elnyomja a vetítő hűtésének hangját. Szerencsére a ventilátor zaja ráadásként elég semleges susogás, vagyis nem zörög, nem kattog, így ahogy elindul a tartalom fel sem tűnik már.

A másik fontos kérdés, hogy milyen a kép, milyen a fényerő, a kontraszt.

A 6500 lumen nem kevés, azonban még ez sem lesz olyan, mintha tévét néznénk. Már csak amiatt sem, hogy a tévé kijelzője közvetlenül a szemünkbe vetíti a fényt, míg a projektor fénye a falról vagy a vászonról visszaverődve jut a szemünkbe.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 27

Ezzel együtt, egy többé-kevésbé besötétített helyiség esetén már jó a kép, de persze a legjobb akkor lesz, ha tényleg besötétítünk. Ahogy mondani szoktam, a mozikban sem felkapcsolt lámpák mellett nézzük a filmeket, miért várnánk ezt el egy otthoni használatra tervezett projektor esetén?

Szóval, a képpel kapcsolatban a lényeg:

A Blitzwolf vásznát használva még a kimondottan sötétre hangolt filmek is élvezhetőek, ami így sokaknak természetesnek hangzik, de higgyétek el, nagyon nem az. Talán csak az Expanse űrben, a nagy fekete háttré előtt játszódó jeleneteinél éreztem úgy, hogy lehetne egy kicsivel több fény, de ez sem volt elfogadhatatlan, mindössze hozzá tartozik a teljes képhez ez a tapasztalat is.

Ha már negatívum, akkor két dolgot tudok megemlíteni. Vagyis inkább másfelet, és ebből a fél nem is igazi probléma.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 28

Szóval meglepő, hogy bekapcsoláskor a beállított trapézkorrekció nem működik, viszont, ahogy az Android betöltődik a kép helyreáll. Szóval ez inkább meglepő, mint bosszantó, csak azért írom le, hogy ne lepődjetek meg, ha ezt tapasztaljátok.

A másik, hogy az Android TV beállításai közül kimaradt az alkalmazások menüpont, amit nem igazán értek. Persze a normál használatnál ennek nem sok jelentősége van, de mivel Androidról beszélünk, azért előfordul, hogy szeretnénk egy-egy, a háttérben futó, az erőforrásokat lefoglaló programot kilőni.

Erre itt nem találtam módot, legalábbis a gyári szoftverben. A Google Play Sore-ban biztos van erre megoldás, de nem keresgéltem, ennyit sem ért meg a probléma.

 

Olvasd el ezt is:

BLITZWOLF BW-VP11 PROJEKTOR – BRUTÁL FÉNYERŐ ELKÉPESZTŐ ÁRON

És akkor az élmény, vagyis a mozihatás.

A cikk első mondata így szólt: Megveszed a Blitzwolf BW-VP 9 projektort és nem akarsz többet moziba menni.

Nos, ez nyilvánvalóan nem igaz, mert a mozihoz nem csak a film tartozik hozzá, hanem a terem, a hang minősége, a többi néző, a pattogatott kukorica, a vödörnyi kóla is. Meg persze az, hogy egyáltalán kimozdulunk otthonról, a film után esetleg beülünk vacsorázni valahova, szóval kikapcsolódunk.

Ezeket egy projektor nyilván nem pótolja, bár a kukorica meg a kóla még pótolható, de a többi nem.

Akkor miért jó mégis egy projektor?

Ennek egyszerű oka van, ez pedig a kép mérete és a vetített kép különbözősége a tévétől. A mozihatás kialakulásához kell az, hogy a kép nagy legyen, és ne férjen bele abba a látótérbe, amit a szemünk élesen lát.

A moziélményhez kell két dolog. A perifériás látás és az, hogy a képet csak úgy lássuk be élesen, hogy ehhez a fejünket forgatni kell. Ilyenkor, amikor a kép egyik vagy másik részére fókuszálunk, a többi rész élessége elveszik. Próbáljátok csak ki!

Ja ne, ne próbáljátok ki, be vannak zárva a mozik!

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 29

Szóval miért is jó egy jobb projektor? Mostanában egyértelműen azért, mert pótol valamit a mozik által nyújtott élményből, amiben amúgy nem lehet részünk. Később, amikor már elmehetünk moziba, akkor azért, mert minden olyan filmre, amire azt mondják: Na, ezt csak moziban érdemes megnézni – azt mondhatjátok, hogy nem is olyan biztos, hogy ezért el kell menni a moziba, hiszen van otthon projektor.

Miért érdemes még projektorban gondolkozni?

Próbáltátok már milyen nyáron, a kertben, a házfalra vetítve, nagyobb társaságban megnézni egy focimeccset vagy egy jó filmet? Hát, ez nem olyan, mintha a tévé előtt ülnénk, nagyon nem! Ilyenkor már a közösségi élmény is adott. És igen, tudom jól, egy tévé elé is beülhet egy tucat ember, de higgyétek el, ez nagyon nem ugyanaz.

Szóval a lényeg. A Blitzwolf BW-VP9 igen jól sikerült masina. Megfelelő fényerő, megfelelő kontraszt, összességében igencsak élvezhető képminőség. A beállíthatóság is nagyon jó, hogy mást ne mondjak, a már többször emlegetett négyirányú trapézkorrekció borzasztó hasznos tulajdonság.

Jó a hangja már külső hangsugárzó nélkül is, rengeteg módon juttathatunk bele lejátszható multimédiás anyagot. Tehetjük állványra, lelógathatjuk a plafonról.

Végül, de nem utolsó sorban a szoftver, amit egyszerűen nem tudok eleget dicsérni. Imádom az Android TV nyújtotta egyszerűséget és lehetőségeket. Az Android és a beépített Chromecast miatt gyerekjáték Androidos eszközünkről tartalmat átküldeni, legyen az film, vagy fényképek.

Blitzwolf BW-VP9 projektor teszt – vigyél haza egy mozit! 30

Ahogy lenni szokott, a végére hagytam a gép árát. Azt ígérte a gyártó, hogy a végfelhasználói ár 300 dollár alatt marad, és ezt az ígéretét be is tartotta, sőt, a bevezető akcióban jócskán alá is ment!

Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy az olvasóimnak adott BGHGVP9 kuponkóddal 230 dollárért, vagyis 69 800 forintért tehetjük kosárba. Ha szeretnéd, hogy az eladó fizesse helyetted a vámot, akkor válaszd a 391 forintba kerülő EU Priority Line szállítási módot!

A projektort itt tudod megvenni:

Blitzwolf BW-VP9 projektor – kuponkód: BGPUVP91  vagy BGPUVP92

 

Ha szeretnéd hozzá a vásznat is megvásárolni, akkor itt találod:

Blitzwolf BW-VS2 120 colos vetítővászon – kuponkód: BGALOFVS2

 

Hasonló cikkek oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.