Válassza az Oldal lehetőséget

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt

Jól néz ki, a tudása is rendben van, az ára pedig barátságos, mi bajunk lehet?

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt


Nézzétek meg a videós bemutatót is!


 

Bevezető

A Xiaomi lassan olyan mennyiségű márkát tudhat magáénak, hogy a témában tájékozottak is összezavarodnak. Ráadásul, ma már több márka alatt is találunk órákat. Vannak a Xiaomi saját órái, aztán ott vannak az Amazfit, a Haylou és most már az IMILAB időmérői is.

Jogos a kérdés, hogy ilyen dömping mellett szükségünk van-e újabb gyártókra és újabb órákra. Függetlenül attól, hogy mi mit gondolunk, a Xiaomi szerint kellenek az órák, mert tavaly végén bemutatták a Mibro Air-t

A Mibro felénk még ismeretlen gyártó, eddigi termékei leginkább Kínában voltak megvásárolhatók. Órát nem gyártottak, így a Mibro Air az első próbálkozásuk ezen a területen. Lássuk milyen lett!


 

Csomagolás

A Mibro Air doboza akár egy Xiaomi óra doboza is lehetne, legalábbis a színek miatt, hiszen fehér és narancssárga a karton. Felül az óra, oldalt a fontosabb képességek, alul többek között a tartozékok listája.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 2

A doboz elég filigrán, így készülhetünk rá, hogy belül túl sok minden nem vár minket, és ebben nem is tévedünk. Az órán kívül egy mágneses töltőkábelt és egy leírást találunk, aztán slussz, vége is a tartozékok sorának.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 3


 

Külső

A Mibro Air kézbevételekor az első gondolatom az volt, hogy mennyire könnyű és vékony. Elő is kaptam gyorsan az IMILAB óráját, és bizony annál jóval kisebb a tömege és a mérete is.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 4

Az átmérője 42 milliméter, ez a méret pedig az Amazfit órák esetén a női változatok sajátja. Ebből rögtön le is vonhatjuk a következtetést, hogy az óra unisex darab, vagyis férfiaknak sem túl kicsi, nőknek sem túl nagy. Persze ez jócskán függ a viselőjének a csuklójától is.

Az anyagok és a kialakítás terén sem érnek meglepetések minket. Felül üveg, körben fém keret, alul műanyag. Ez, mondhatni a megszokott összeállítás egy okosóra kapcsán. Jómagam például a műanyag alsó részt kedvelem, komfortosabbnak érzem, mint a fémet.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 5

Kezelőszerv, vagyis gombok nincsenek. Az egyetlen, a megszokott helyen, jobb oldalon található gomb a be- és kikapcsoláshoz, a számlap bekapcsolásához és a számlapra való visszalépéshez használható. Más funkció nincs, pedig a tekergetés érzékelésének lett volna értelme, de erről kicsit később írok még.

A Mibro Air-hez adott szíj a megszokott szilikon. Kényelmes, kellőképpen, de nem túlzottan puha, de ez már nem mondható különlegesnek, még a márkátlan órák nagyobb része is ilyen, szóval mondhatjuk, ez manapság már az alap.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 6

Amúgy a Mibro Air jól néz ki. A matt fekete (szürke) fémkeret, a színben hozzá passzoló szíj diszkrét, de minőségi érzetet kelt, szóval, még mielőtt bekapcsolnánk megkapjuk az érzést, nem valami vacakra adtuk ki a pénzünket.


 

Működés

Amikor egy terméket elkezdünk használni, akkor általában hamar kialakul egy kép a fejünkbe az első érzetek miatt. Nálam ilyen volt például a hű, de vékony, aztán a hű, de gyors.

Az órára tervezett szoftver pillanatok alatt elindul, és a pillanatok alatt is tényleg azt jelenti, hogy megnyomjuk a gombot és már működik is. Egy rövid időre felvillan a narancs Mibro logó, és már meg is jelenik a gyárilag beállított számlap.

Ez a gyorsaság jellemző a szoftver minden részére. A funkciók könnyen és gyorsan lapozódnak, ahogy a menü is hasonló vajsimasággal fut körbe.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 7

Igen, körbe, nem tévedés, mert a Mibro nem a megszokott fel-le lapozós piktogramokat használja. A funkciókat körbe pörgetve választhatjuk ki, hogy mit szeretnénk használni.

A funkciók kapcsán hamar világossá válik, hogy ez az óra sokkal inkább egy okoskarkötő, legalábbis, ha a tudását nézzük. Az okoskarkötőket fitnes tracker-nek szokták nevezni, ami jól mutatja, hogy az óra funkciókon kívül a különböző sportmérésekhez kínálnak megoldást. Nincs ez másként a Mibro Air esetén sem.

Az óra 12 féle sportot támogat, ezek a következők:

 • szabadtéri futás
 • beltéri (futógépen) futás
 • séta
 • foci
 • tollaslabda
 • tenisz
 • kerékpározás
 • túrázás
 • kosárlabda
 • elliptikus tréner
 • jóga
 • free training (jelentsen ez bármit)

Ahogy látható, az úszás nincs a támogatott sportok között, ami nem is különösebben meglepő, tudva, hogy a víz és por elleni védelem IP68-as. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy gyors zuhanyzáshoz, kézmosáshoz nem kell levennünk, de úszni nagyon nem ajánlott benne. Természetesen az izzadság ellen védett a szerkezet.

Az óra használata, a számlapon való lapozás pont olyan, mint minden más hasonló szerkezetnél. Aki egy ilyen órát kipróbált, az már mindegyiken el fog igazodni.

Lefelé húzva a számlapot a gyorsmenüt érjük el, itt látjuk a töltöttséget, állíthatjuk a kijelző fényerejét, beállíthatjuk, hogy mikor legyen inaktív a beérkező üzenetek kijelzése (don’t disturb).

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 8

Jobbra húzva a számlapot megtaláljuk a napi lépésszámot, a mozgással töltött időt és az elégetett kalóriákat, újra jobbra húzva jön az időjárás, aztán a pulzusmérés.

A számlapot balra húzva jutunk a menühöz, a számlapot felfelé mozdítva pedig a beérkezett üzeneteket tekinthetjük meg. Szóval nagy varázslat nincs.

A menühöz visszatérve, nekem alapértelmezett lett volna, ha már körben futnak a menüpontok, akkor ehhez a bekapcsológomb tekerését hozzárendeljék. Gyorsabb, egyszerűbb, pontosabb lehetett volna a menüpontok kiválasztása, mint így, érintéssel vezérelve.

A végére még egy dolog, még pedig a képességek. Az óra mindent tud, ami egy ilyen szerkezettől elvárható. Pulzusmérés, akár óránként időzítve, lépésszámlálás, alvásmonitorozás, stopper, időzítés, üzenetek kijelzése (ékezetes karakterek is ismeri), a telefonunk fényképezőgépének, zenelejátszójának távoli vezérlése, ébresztőóra. Szóval van minden.


 

Szoftver

Leírtam a fejezet címét, aztán szó szerint vakargattam egy kicsit a fejemet, mi a fenét írhatok egy ezredik, az előzőekhez képest lényegében semmi újat nem mutató szoftverről. Persze ez csak az én problémám, nem várhatom el, hogy minden okosóra cikkemet olvassátok el, szóval valószínű, hogy neked ez lesz az első ilyen. Kénytelen vagyok újra leírni, ezredszer is ugyan azt.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 9

A Xiaomi óráinál mindenképpen előnyként számolok azzal, hogy nem egy már meglévő, ezeréves programot szabnak át (mint egyes nevesincs óráknál), hanem saját appot írnak. Ez persze nem garancia semmire, a Haylou Fit appot – ami hiába Xiaomi – azért sokan szidják, míg az IMILAB KW66 mellé adott nekem kimondottan bejött.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 10

A Mibro mellé adott Mibro Fitt app is ilyen. Nincs túlbonyolítva, minden funkció könnyen megtalálható, és a piktogramok, ábrák, grafikonok könnyen értelmezhetők. Talán csak egy dolgot tudok negatívumként említeni, hogy nem tud magyarul.

Azt javaslom, ha amúgy tetszik az óra, ez az egy probléma ne tartson vissza a vásárlástól, mert nyelvtudás nélkül is ragyogóan el lehet boldogulni vele.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 11

Szóval a program. Mindössze három lapot találunk benne, ezek közül az első a kezdőképernyő, ahol láthatjuk a főbb értékeket, pulzus, alvámonitor, ilyesmit. A második lap az edzéseké, a harmadik, ami Me nevet kapott velünk, illetve a beállításainkkal kapcsolatos dolgokat rejteget.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 12

Ez utóbbinál extraként említhető, hogy a menstruációs ciklus is követhető. Emlékeztek, a cikk elején írtam, hogy az óra unisex, na itt van rá a bizonyíték!


 

Használat

Alapvetően elégedett voltam mindennel. Ahogy feljebb írtam a viselet kényelmes. Az óra pehelysúlyú, és rendkívül vékony, így szűkebb ing vagy blúz ujja alá is bebújuk, nem akad fent rajta a kézelő, mint a vaskos sportórákon. Ugyan így kényelmes a szíj is, szóval a kényelem kipipálva.

Írtam az óra szoftveréről, ami rendkívül gyors és könnyen kezelhető. Félig a hardverhez tartozik, de azért mégis a szoftver használatához kapcsolódó téma a kijelző.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 13

A 240 x 240 pixeles TFT panel nem egy AMOLED, de a négy fokozatban állítható háttérvilágítás legerősebb fokozatánál már elég fényt ad ahhoz, hogy napközben is kényelmesen használhassuk. Persze a tűző nap nem a barátja ennek az órának sem.

A használat közben két problémával találkoztam, az egyik inkább szoftveres, a másik inkább hardveres.

A szoftveres, hogy kimaradt a sport közbeni pulzusmérés. Ezt az Amazfit órában nagyon szerettem, mert főleg nyáron, ha nagyobb melegben futottam, akkor szólt, ha megszaladt a pulzus, ilyenkor ajánlatos kicsit visszafogni magunkat. A hiányosság pótlása valószínűleg csak egy szoftverfrissítés kérdése, de hogy meglépi-e a gyártó azt nem tudhatjuk.

A másik probléma, hogy bár nem túl gyakran, de előfordult, hogy eldobta a Bluetooth kapcsolatot az óra. Ez azért problémás, mert ilyenkor a telefonról az üzenetek nem jönnek át. Nem mondom, hogy gyakran előfordult, de a teszt nagyjából három hete alatt azért 4-5 alkalom volt, és hát, ezt sem illik elhallgatni.

Amúgy az órában Bluetooth 5.0 van, aminek jónak kéne lennie. Szóval nem igazán értem a dolgot, lehet, hogy telefonfüggő, és simán csak nem volt szerencsém.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 14

A Bluetooth kapcsán jut eszembe az energiatakarékosság. Erről pedig eszembe jutott, hogy nem írtam az akkumulátoros üzemidőről. Nos, a gyártó normál használat mellett 10 napot ad meg, a készenléti idő pedig 25 nap egy töltéssel. Az óra, a tapasztalataim szerint ezt tudja is.


 

Konklúzió

A Mibro Air nem tökéletes, bár az említett két problémával azért együtt lehet élni. Cserében jól néz ki, jó az anyaghasználat, és például hölgyeknek is jó lehet, ami azért elég ritka.

Nem tud őrült sokat, lényegében csak azt, amit minden hasonló szerkezet. Cserébe nem is kérnek érte túl sok pénzt. Jelenleg, lengyel raktárból nagyjából 10 ezer forintért elhozható, és ezért a pénzért mégiscsak egy Xiaomi órát kapunk, igaz, okoskarkötős tulajdonságokkal, de legalább óra formával és nagy kijelzővel.

Okosóra vagy okoskarkötő – Xiaomi Mibro Air teszt 15

Az eddigiekből gondolom kiderült, hogy ezt az árat bőven megéri.

Ha szeretnéd megvásárolni, akkor az alábbi hivatkozásra kattints. Használd a vásárláshoz a MIBROAIR2020 kuponkódot, és válaszd a lengyel raktárat, hogy gyorsan megérkezzen!

Xiaomi Mibro Air okosóra

 

További hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.