Válassza az Oldal lehetőséget

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért?

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért?

Mutatós dizájn, jó anyagokkal és jó képességekkel, ezen nem veszíthetünk.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért?


 

Bevezető

A Kospet nálam sokáig az Androidos, hatalmas okosórákat jelentette, aztán a cég beleállt az olcsóbb órák gyártásába is, és jól tette. Mostanra egész sok időmérő érkezett tőlük, tipikusan a 10-15 ezer forintos ársávot célozva.

Ezek az órák leginkább külsőben térnek el, meg persze, generációról generációra javulnak, lesz egyre több a tudásuk. Oldalunkon már megismerkedhettetek egy strapaórával tőlük, ez a sportos Kospet Rock volt, most pedig jön egy elegánsabb darab, ennek nevet Kospet Magic 3.


 

CSOMAGOLÁS, TARTOZÉKOK

A kötelező fejezet, amiben nem írok semmit. Ettől még kötelező, szóval vágjunk bele!

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 1

Az óra egy teljesen átlagos és nem is túl nagy fehér dobozban érkezik, benne az óra, egy töltőkábel, egy leírás. Slussz. Nem mondom, elég mutatós a csomagolás, na de pont ennyi. Kivesszük az órát, feltesszük a csuklónkra, aztán már el is felejtettük, hogy dobozban érkezett.

Az mondjuk a javukra írható, hogy nem tették valami bazi nagy kartonba az órájukat, így néhány fát talán megkíméltek a kivágástól. Sok kicsi sokra megy. Ahogy mondani szoktam, védd a fákat, egyél hódot!


 

Külső

Láttatok már Apple okosórát? Na, ez olyan, mintha az lenne, de csak majdnem. A forma egyértelműen, de ezt maximum akkor rónám fel nekik, ha más gyártóknál nem lenne szokás az Apple óráit másolni. Ha egy Xiaomi megteheti, akkor egy Kospet miért ne tenné?

És jól teszik, hogy merik, mert a Magic 3 szép lett. Nem csak az árához képest, de ahhoz képest végképp. Az anyagok, az összeszerelés mind példás, ránézésre senki nem mondja meg, hogy 10 rugót fizettél érte.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 2

Felül az üveg szépen ívelt a széleken, körben a nem bántóan magas szegély alumíniumból készült. Van belőle többféle szín is, nekem egy kék jutott, ez inkább fiatalos, mint elegáns. A vezérléshez egy gombot kapunk a jobboldalon, ami igazából két gomb, billentve nyomható az alja és a teteje.

Fontos momentum, hogy a kijelző körül található fekete szegély vékonyabb, mint amit ebben a kategóriában megszoktunk. Van, szóval azért nem „faltól-falig” ér a kijelző. Viszont sűrűn belefutunk abba, hogy a képeken alig látszó szegély a valóságban bazi vastag. Itt azért nem mellbevágó a dolog.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 3

A szíj szilikon, nem állítom, hogy puhábbal, kényelmesebbel nem futottam már össze, na de azaz óra nem is ennyibe került. Azt így is nyugodtan rá merem fogni, hogy kényelmes, de ha neked még sem lesz az, akkor legfeljebb veszel hozzá fillérekért másikat.

Az alsó rész, ami a bőrünkkel érintkezik műanyag. Ez számomra inkább előny, a fém alsó lapokat hosszabb távon nem szereti a bőröm. Itt fontos még megjegyezni, hogy az alsó lapból a szenzorsziget nem türemkedik ki túlzottan, így nem is kényelmetlen a viselet.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 4

Összegezve elmondható, hogy ránézésre, fogásra nem a tízezres kategória, szóval, ha olcsó órát keresel, akkor ne tartson vissza, hogy attól félsz, mások megszólják majd. Nem fogják.


 

Papírforma

Azt már megszokhattuk, hogy az utóbbi években az okosórák tudása, legalábbis papíron jelentősen gyarapodott. Olyan, korábban elképzelhetetlen dolgok kerültek be, mint a véroxigén szint vagy a vérnyomás mérése.

Talán nem véletlen, hogy a nevesebb gyártók ilyen tudást csilliárdokért adnak, vagy nem is adnak, mert nem tartják a technológiát megfelelően pontosnak ahhoz, hogy beépítsék az óráikba.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 5

Ez persze az olcsó kínai gyártókat nem zavarja, így van annyi képesség, mint égen a csillag. Persze, hogy mi működik és mi nem, az csak akkor derül ki, ha megvesszük az órát, vagy jobb esetben elolvasunk egy cikket róla.

Ebben a fejezetben tehát a gyártói adatok lesznek, a tapasztalatok és a működéssel kapcsolatos dolgok majd kicsit lejjebb következnek.


 

HARDVER

A KOSPET MAGIC 3 okosóra nRF52840 lapkával rendelkezik a gyorsabb válasz és a gyorsabb adatfeldolgozás érdekében, 64 KB RAM és 128 MB ROM van benne, ami kevésnek tűnhet, de az órán futó rendszerhez untig elég. A Magic 3 kapott egy HRS3603 pulzusmérőt és egy gravitációs érzékelőt, valamint, és ezt akár extrának is tekinthetjük, különálló optikai szenzort kapunk a véroxigénszint méréséhez.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 6

A Kospet Magic 3 egy 280 x 320 pixeles TFT kijelzőt kapott, aminek képátlója 1,71 col. Van az órában egy akkumulátor, ami a 220 mAh kapacitáshoz 7 napos normál használat mellett elérhető üzemidőt biztosít, a készenléti módban pedig elérhető az 32 nap is. Ez utóbbit garantáltan nem fogom kipróbálni.

A töltés típusára mágnesest írnak, ami nem azt jelenti, hogy mágnes tölti, hanem azt, hogy a töltőcsatlakozó mágnes segítségével tapad az óra aljához.

A telefonunkkal a Kospet Rock Bluetooth 5.0 kapcsolaton át „beszélget”, ami jó hír, hiszen az 5.0 az előző verzióknál jóval spórolósabban bánik a rendelkezésre álló energiával.

Végül még egy fontos adat, a vízállóság. A papírforma szerint IP68-as vízállóságot adnak, aminél azért van már jobb. Nem adnak meg értéket a nyomásállóságról, ennek ellenére, a támogatott sportmódok között ott az úszás, és van erre utaló kép is.


 

KÉPESSÉGEK

Az óra nem tud magyarul, angolul viszont igen. Szerencsére ez nagy gondot nem okoz, minden érthető, használható így is.

A rendszerüzenetek magyarul jelennek meg, így például a telefonnal szinkronizálódó dolgok is, ha magyar a telefon nyelve. Például az időjárásjelentésnél azt olvashatjuk, hogy hőérzet, és túlnyomóan felhős, mindezt persze rendes ékezetes betűkkel.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 7

A bejövő üzenetek is ilyenek, ám azt itt jó tudni, hogy nem tudunk mindent végigolvasni, a leveleknél a levél törzse például már nem látszik, szóval ez tényleg csak egy figyelmeztetés, hogy XY-tól levelet kaptunk. Az eddigiekből már gondolhatjátok, hogy az üzenetekre válaszolni sem lehet az órán keresztül.

A leírás szerint van vérnyomás és véroxigénmérés. Kapunk alvásmonitorozást, van GPS nyomkövetés a telefonunk segítségével, kapunk lehetőséget hívás elutasításra, fogadásra viszont nem.

Természetesen adott a lépésszámlálás, a kamera és a zene távirányítása a telefonunkon, állítható a kijelző fényereje is.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 8

Van egy rakat sportmód támogatása (nem kevesebb, mint 20 féle), így a séta, a futás, a biciklizés, tollaslabda, kosárlabda, foci, úszás, túrázás, tenisz, golf, rögbi, baseball, elliptikus tréner, általános edzés, evezőpad, síelés, terepfutás, bowling, a súlyzós edzések és felülések is a mérhető tevékenységek közé tartoznak.


 

SZOFTVER

Az órához a Da Fit appot kell letöltenünk, ami nálam az utóbbi idők legjobb appja címet érdemelte ki.

A telefon és az óra párosítása kb. másodpercek kérdése. A kezelőfelület nem tud magyarul, de a piktogramok mindenben segítenek. Hihetetlenül egyszerű, és átlátható az egész!

Három fület kapunk, ezek közül alul tudunk választani.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 9

Az első fülön a különböző mérések, monitorozások eredményei látszanak. A második fülön a beállítások, óra számlap cseréje, bejövő üzenetek alkalmazásai meg hasonlók, a harmadikon pedig a saját profilunk.

Rég láttam ennyire letisztult, sallangoktól, csicsáktól mentes felületet, ehhez képest az olcsó Xiaomi órák szoftverei fasorban sincsenek.

Itt ki is osztok egy bazi nagy pirospontot a Magicnek!


 

VALÓS KÉPESSÉGEK, TAPASZTALATOK

Nos, a jó hír, hogy minden képesség működik. A pulzusmérés oké, ezzel nem is szokott probléma lenni. A véroxigén nálam jónak tűnt, az ujjbegyes mérővel nagyjából szinkronba voltak az eredmények.

Igaz, itt hozzá kell tennem, hogy a normál érték 95-99 százalék között kell, hogy legyen, ha egészségesek vagyunk, szóval itt nincs nagy tér hibázni. Azt, hogy mi történne, ha bezuhanna az oxigénszintem nem tudom. Pontosabban, hogy velem mi történne tudom, de hogy ebből az óra mit jelezne vissza, azt nem.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 10

A lépésszámlálás nagyjából rendben van, a szokásos minimális eltérések vannak. Persze, mint minden hasonló óra ez is a kézlengetést érzékeli a gravitációs szenzor segítségével, szóval, ha nem lengetünk, és óvatosan lépkedünk nem fog számolni semmit.

Használni a Kospet Magic 3-mat amúgy kimondottan élmény. Szépek a számlapok, és van sok olyan, ami megfelelő a hozzám hasonló, olvasószemüveg nélkül csak a centinél nagyobb tárgyakat felismerőknek is.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért? 11

A számlap háttérvilágítása állítható, és bár csak egy TFT panelt kapunk, az erős világítás miatt nem csak a pincében lesz látható a számlap tartalma.

A szoftverről már írtam, imádom, de tényleg!

Az akkumulátoros üzemidő sokakat szokott érdekelni. Nos, jelen esetben a gyári adatok csöppet sem túlzóak. A beígért 7 nap valószínűleg valós, bár hozzá teszem nekem csak 3 napom volt próbálgatni, de abból, amennyit merült nyugodtan merem mondani, az egy hét nem túlzás.


 

ÖSSZEGZÉS

A Kospet Magic 3 jó kis óra lett. Igen korrekt szerkezetet ad a gyártó, megmerem kockáztatni, hogy az utóbbi időkben nálam járt olcsó órák közül ez volt az egyik legjobb. Ideértve a két Xiaomit is (persze lehet, hogy csak a telefonos szoftver miatt lelkesedek ennyire).

A Kospet Magic 3 nem tud többet, mint bármelyik hasonló szerkezet, de az ígért hozza. A véroxigénszint mérésében nem vagyok biztos, de most azt mondom, addig jó, amíg nem kell 90 százalék, vagy az alatti értéket látnom.

Kospet Magic 3 – varázslatos okosóra 10 ezerért?

A viselet kényelmes, van sok sportmód, az akkumulátoros üzemidő megfelelő, a dizájn pedig szerintem jól eltalált, bár ezért lehet, hogy nem a Kospet-et illeti a dicséret.

Vagyis, a konklúzió az, hogy olcsó óra, az érte kért pénz bőven megéri, ha ezt választod lesz egy stílusos okosórád, olyan, ami valószínűleg másoknak is tetszeni fog.

Itt tudjátok megvásárolni:

Kospet Magic 3 okosóra

 

Hasonló tartalmak oldalunkon

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.