Válassza az Oldal lehetőséget

Projektor amin a foci VB-t néztem – Excelvan Q7 World Cup Memorial

Projektor amin a foci VB-t néztem – Excelvan Q7 World Cup Memorial

Régóta kíváncsi voltam milyen belépő szintű projektor, pozitívan csalódtam

Excelvan Q7 World Cup Memorial 2


 

Bevezető

Őszintén szólva sosem éreztem úgy, hogy szükségem lenne egy projektorra. TV-t sem nagyon nézek, filmeket is csak néha, éjszakánként az HBO GO-n, de azt is a monitoromon. Szóval nem vagyok az a kimondott célközönség a projektor gyártóknak, főleg, hogy prezentációt is minimum 20 éve tartottam utoljára. Viszont, szerettem volna kipróbálni milyen szélesvásznon meccset nézni, és ha már úgyis jött a világbajnokság otthon is meg tudtam magyarázni miért pont most kell projektort vennem. Olcsó is, jó is lesz többen összeülni és sörözgetés mellett szidni a sporit, ráadásul összeköthetem a kellemest a hasznossal, így most cikket is írhatok róla, aminek remélem Ti is örültök.

A vetítő kiválasztásánál egy komoly követelmény volt, a 200 dollár alatti ár. Ebben a kategóriában próbáltam olyat találni, aminek megfelelő a fényereje és a vásárlói kritikák is jók róla. Megtaláltam, ráadásul World Cup Memorial a neve, vagyis ennél jobbat felesleges is volt keresnem a VB meccseinek követéséhez.


 

Kicsomagolás és külső

A projektor egy közepes méretű, teljesen átlagos kartonban érkezik, belül persze jól kibélelve, hogy a szállítás ne amortizálja a projektorunkat. A dobozban megkapunk mindent, ami a beüzemeléshez szükséges lesz. Van benne egy angol nyelven íródott beüzemelési segédlet, van egy távirányító, a D-Sub, vagyis hagyományos monitor kábel, egy HDMI madzag és egy komponens átalakító. Szóval lényegében minden fontos kábelt megkapunk, kivéve talán a DVI-t, de az már amúgy is kezd kimenni a divatból.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 4

A beüzemelési segédletben elég részletesen bemutatják mi a teendőnk, így kicsomagolás után tényleg nincs más dolgunk, mint kihajtani a lábakat, levenni a védősapkát és indulhat a mozi!

Excelvan Q7 World Cup Memorial 5

A projektor külsejéről sok mindent nem lehet mondani, teljesen átlagos darab. Jobbra elől az objektív, hátul a csatlakozók és a menühöz a gombok. A hát viszonylag pofás a lekerekített sarkaival, a fedlap szálracsiszolt alumínium felülete pedig már-már exkluzív, minőségi érzést ad. Nem lehet panaszunk az anyagminőségre is, a burkolat bár műanyag, igen színvonalas, fényes és fehér. Az biztos, hogy a barátaink előtt nem kell majd szégyenkezni miatta, és ez kezdetnek nem is rossz.


 

Beüzemelés és menü

Az Excelvan Q7 World Cup Memorial projektor beüzemelés közel sem ördöngös feladat, de azért mielőtt projektort veszel arra készülj fel, hogy valahova el kell helyezned a vetítéshez. Lehet egy ez hokedli is a szoba közepén, de a tökéletes mégis az, ha a plafonra tudsz egy lelógatható tartót szerelni. Igaz, ehhez akkor már illik áramot és egy HDMI kábelt is vinni, szóval hosszú távra érdemes ezekkel a dolgokkal előre számolni. Ha úgy vagy vele, ahogy én voltam, hogy előbb tudni akarom kell-e ez nekem egyáltalán, akkor maradj a sámlinál! Arra azonban készülj fel, hogy a trapéz torzítás állítási lehetősége nem végtelen, szóval, ha szép szabályos képet akarsz, akkor kénytelen leszel olyan magasra helyezni, hogy a kanapén kényelmesen ülve már belelóg a képbe. Persze, csak akkor, ha pont mögötte ülsz.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 15Excelvan Q7 World Cup Memorial 16Excelvan Q7 World Cup Memorial 17
Excelvan Q7 World Cup Memorial 18Excelvan Q7 World Cup Memorial 19Excelvan Q7 World Cup Memorial 20

Bekapcsolás után az első dolog, hogy a kép élességét beállítsuk. Ezt az objektív csavargatásával tehetjük meg. Készülj fel rá, hogy a végállásoknál egy picit megszorul, így nagyobb erő kell az elfordításhoz. Ha már megmozdul könnyű lesz tovább tekerni.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 3

Ha ezzel megvagyunk, akkor be kell állítanunk a vetített kép nagyságát. Ezt a VLASZTSOK menüben, a Focus pontban tudod megtenni. Bocs, a menüpont neve VÁLASZTÁSOK, de bár van magyar nyelv, az ékezetes betűk nem jelennek meg, így néha furcsa szavakkal találkozhatunk.

Ezután ismét „hardveres” beállítás következik, az objektív felett, a fedlapon található kis kart jobb-balra fordítva állíthatunk a trapéz torzításon. Ezennel készen is vagyunk!

Excelvan Q7 World Cup Memorial 1

Ahogy olvashattátok a menü „beszél” magyarul, bár nem túl ékes a kiejtése. A lényeg az, hogy tud hazánk nyelvén, így azok is boldogulni fognak vele, akik csak ezt beszélik folyékonyan.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 11

A beállításokhoz mindenképpen a távirányítót javaslom, azzal lesz könnyebb. Igaz, a projektor hátsó felén vannak gombok, de mégis kényelmesebb a fotelben ülve végig nyomkodni a lehetőségeket. Lényegében minden fontos beállítást megtalálunk a kép finomra faragásához, így színhőmérséklet, a képarány és a zajcsökkentés is választható mértékű. Ez utóbbi kimondottan jól jön, ha például SD TV adást kötünk a vetítőre. A kép beállításainál variálhatunk még a színárnyalattal, a képélességgel, a színek erősségével, a fényerővel és a kontraszttal.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 21Excelvan Q7 World Cup Memorial 22Excelvan Q7 World Cup Memorial 23
Excelvan Q7 World Cup Memorial 24Excelvan Q7 World Cup Memorial 25Excelvan Q7 World Cup Memorial 26
 Excelvan Q7 World Cup Memorial 27 Excelvan Q7 World Cup Memorial 28

A képen kívül kicsit csavargathatjuk még a hang beállításait, használhatunk időzített alvást vagy ébresztést.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 30

Ha mindezekkel megvagyunk és elégedettek vagyunk, akkor ki kell választanunk a bemenetet, ami lehet valamelyik kábeles vagy USB, és ki kell választanunk, hogy filmet (TV-t) nézünk, zenét hallgatunk, fényképeket nézegetünk vagy szöveget olvasunk. Magam részéről a másodiknak és a harmadiknak semmi értelmét nem látom, zenét garantáltan nem a projektoron fogok hallgatni, és bármibe fogadok, hogy nem süllyedek odáig, hogy ezen keresztül olvassek e-könyvet. Viszon filmek és fényképek jöhetnek!


 

Használat, tapasztalatok

Feljebb már említettem néhány dolgot, de nem árt megismételni. A vetítőt nem tudjátok a szoba bármely sarkába és bármely magasságban elhelyezni. Ez egy olcsó masina, így viszonylag korlátozott a vászontól való távolság tól-ig értéke, és viszonylag szűk a mozgásterünk a trapéz beállítással is. Nem véletlenül, a plafonról lógatva nagyobb a beállítható szög, míg, ha a kép alól vetítünk kisebb. Szerintem a gyártó is úgy gondolta, hogy a végleges elhelyezés a plafonon lesz.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 6

Ha már felkészülünk a projektor fogadására, akkor készüljünk vászonnal is. Nem, nem érdemes a régi iskolákból leselejtezett kivetítő vásznat megvenni. Nem mintha nem lehetne rá vetíteni, de az oldalaránya 4:3-as, mi pedig már mindent 16:9-ben vagy még szélesebb képen nézünk.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 7

Nem jó a lepedő sem. Egyrészről nem rendelkezik olyan bevonattal, mint egy rendes váaszon, így nem ver vissza fényt, más részről meg még el is nyeli amit rávetítünk, mert túl lazák a rostok, a fény fele a lepedő mögötti falon fog „landolni”. Szóval két választásod van. Az egyik egy fehérre festett fal, mert az legalább nem nyeli a fényt, vagy egy normális vászon beszerzése. Hosszabb távon egyértelműen érdemes utóbbira beruházni, mert vagy motorral vagy mechanikusan fel tudjuk tekerni a plafonra, ha nem vetítünk, ott pedig nem zavar senkit. Ráadásul a kép minősége is ezzel lesz a legjobb.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 8

Őszintén megmondom, nekem csak a fal jutott, illetve egy kisebb méretű vászon, de annak csak annyi értelme volt, hogy lássam jobb, mint a falon. Amúgy olyan kicsi volt a képátló, hogy azzal az erővel tévét is nézhettem volna, projektort meg pont azért veszük, hogy nagy képátlón élvezhessük a képet.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 9

A projektorra 3300 lumens van írva, de azért kisebb betűkkel ott olvasható a 200 ANSI fényesség is. Nos, az biztos, hogy a valós fényerő nem éri el a 3300-at. Napfényben ne akard használni, de még úgy is bajos, hogy félig-meddig besötétítünk. Egy normális sötétítő vagy redőny persze megteszi, ilyen esetben nem kell megvárnunk a sötétedést, hogy a projektort élvezzük.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 10

Ami biztos, de ezt gondolom Ti is sejtitek, egészen más élmény nagy képátlón filmet vagy focit nézni. Egyrészről odafér a kép elé a nagyobb társaság is, más részről, meg kell a nagy képátló, hogy tényleg élvezzük az előadást. azt mondják, hogy a mozihatás eléréshez az kell, hogy a szemünk fókusza, ahol élesen látunk ne tudja lefedni a teljes képet. Ha jobbra-balra kell forgatnunk a fejünket vagy legalább szemünket ahhoz, hogy a kép szélein lévő jeleneteket is teljes élességben lássuk, akkor jön létre az érzés, mintha magunk is a jelenet közepében lennénk. Ez tévével lényegében kivitelezhetetlen, ehhez vetítő kell, erre pedig az Excelvan vetítője pont elegendő.


 

Konklúzió

Excelvan Q7 World Cup Memorial 12

Ha csúnyán akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, hogy olcsó húsnak híg a leve. Ha ezt mondanánk úgy éreznétek, hogy az Excelvan Q7 World Cup Memorial vetítő rossz, pedig nem az. Természetesen megvannak a maga korlátai amiatt, hogy például nem mindegy hol helyezzük el a lakásban, milyen távol a vászontól. Abban is, hogy a fényereje leginkább arra teszi alkalmassá, hogy este, naplemente után mozizzunk vele. Ezek hátrányok, de lássuk be, ha nem akarunk, vagy nem tudunk félmilliót költeni egy projektorra, akkor meg kell elégednünk ezzel a teljesítménnyel. Ez alá azonban ne menjünk! Az Excelvan Q7 World Cup Memorial vetítőnél kevesebbet nyújtó szerkezetek már nem sokkal olcsóbbak, de azért a néhány ezer forint megtakarításért cserébe egy használhatatlan valamit kapunk. Szóval huzzuk meg a vonalat itt, és bvegyük tudomásul, hogy jelenleg ez a 160-170 dolláros sáv, ahol egy otthoni vetítő kezdődik, ami ez alatt van jószerivel szemét.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 14

A végső kérdés, hogy érdemes e ezt a projektort megvásárolni. A válaszom az, hogy ha nem a tévét akarod kiváltani vele, hanem csak néha egy jó hangulatú meccsnézős vagy sörözős, filmnézős estét akarsz, akkor igen. Ezért a pénzért tényleg ajándék, hogy otthon is moziban érezzük magunkat a családdal vagy barátainkkal!

A projektort innen rendeltem: Excelvan Q7 World Cup Memorial projektor

A cikk végére nem maradt más, mint a specifikációkat tartalmazó táblázat.

Excelvan Q7 World Cup Memorial 29

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.