Válassza az Oldal lehetőséget

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja!

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja!

A BlitzWolf BW-V6 nagy fényerőt és FHD NETFLIX élményt ígér.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja!


 

Bevezető

Egy kellemetlen közjáték jutott eszembe a projektor kapcsán. Egy tag a Facebook csoportunkból azt állította, hogy becsaptam őt azzal, hogy nem írtam bele egy tesztembe, hogy egy kínai projektor nem támogatja a Widevine DRM L1 minősítést, mert ez most, 2023-ban alap. Én ezzel szemben azt állítom, vagyis állítottam, hogy sajnos egyáltalán nem az, sőt, a gyártók külön kiemelik, ha kapunk Widevine DRM L1 támogatást, mert ez számít különlegesnek.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 1

Miért jutott ez eszembe? Azért, mert a BlitzWolf BW-V6 projektor esetén az egyik húzónév/tulajdonság pont a Widevine DRM L1, amit a gyártó nagybetűkkel ki is emel. Vagyis, ez a projektor a kevés egyike az olcsó kínai projektoroknak, amik azt ígérik, hogy nagyfelbontásban tudunk majd NETFLIX-et nézni rajta.

Persze van még ezen kívül is ígéret szép számmal, ebből a tesztből pedig kiderül, hogy ezek elég muníciót nyújtanak-e majd ahhoz, hogy kifizessük az amúgy meglepően alacsony, 57 700 forintos árat érte!


 

Tartozékok és külső

A tartozékokról csak néhány szót, mert nem sok van. Távirányító, HDMI kábel, AV kábel, leírás és tápkábel. Ennyit kapunk a gép mellé. Teljesen szokványos körítés ez, pozitívumnak azt gondolom csak, hogy nem HDMI vagy AV, hanem HDMI és AV a csomag tartalma, vagyis nem válogattak, adták mind a kettőt.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 2

A távirányító viszont mutatós darab, kár, hogy nem Bluetooth a kapcsolat mellé, „csak” infrát kapunk. Igazán minőségi darabnak tűnik, a gombok jó tapintásúak, jó a nyomáspont, van négy dedikált gomb is sorban a NEFLIX-hez, a YouTube-hoz, a Prime Videóhoz és a webböngészőhöz.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 3

Eddig minden jó!

A promóciós képek alapján a projektor közepes méret és nagyon jó forma. Olyan, mint egy becsukott könyv, amiben sötétek a lapok és világos a borító. Nos, a képek egy kicsit túlzón szépnek mutatják a készüléket, mondom ezt azzal együtt, hogy egyáltalán nem csúnya. Csak annyira érdekes sincs, mint várnánk.

Fogásra a felhasznált műanyagok nagyon kellemesek, de egy kicsit kopogós a burkolat, szóval nem túl vastag. Mondjuk addig, amíg nem akarod dobálni ez különösebben nem számít. Annyira nem vékony, hogy behorpadjon pl. ha megfogod.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 4

Elől csak az objektív van, rajta egy elég bután kinéző objektív védő sapka. Persze erre is mondhatom, hogy oké, nem túl szép, de legalább van, mert bizony sok gépről lemarad a filléres cucc. Szemből a jobb sarkon találjuk az infra egyik vevőjét.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 5

Tovább forgatva a gépet egy rács, ahol kijön a meleglevegő, mellette sorban a csatlakozók, úgymint fejhallgató, AV, USB1 és USB2 valamint a HDMI. a következő sarkon egy újabb infra érzékelő. A hátlapon találunk egy hangszórót és egy rácsot a levegőnek, itt megy befelé. A negyedik oldalon a tápcsatlakozó és egy levehető rács, alatta tisztítható szűrő, itt is a hűtőlevegő megy be a gépbe.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 6

A fedlapon találunk 8 gombot, ezekkel lényegében minden funkció elérhető, érezhetően és kellő hanggal kattannak, nem lehet félrenyomni. Az előlap felé a trapézkorrekció és a fókusz beállítására szolgáló gyűrűk vannak.

A gép alján, elől középen egy szabvány menetes csatlakozó, ide egy lábat lehet csavarozni, de ha elég széles a tripodod tartója, akkor felteheted tripodra is. Plafonra is rögzíthető, mert a gumitalpak alatt ott van a négy szabványos menet, hogy fejjel lefelé is rögzíthesd.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 7

A külső összességében átlag feletti. Jók a színek, a műanyagok. A forma is érdekes, az összeszerelés is példás, szóval egyelőre inkább érzem kategória felettinek a minőséget. Ehhez hozzájárul a távirányító is, ami szinten nem egy ruppótlan darab.

Lássuk a papírformát, vagyis a specifikációt!


 

Papírforma

Nos, a V6 egy az átlag, olcsó projektoroknál sokkal jobb gép több tekintetben is. A Widevine DRM L1 támogatást többször említettem már, de emellett is vannak erős pozitívumok (a relatív alacsony ár mellett).

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 8

A gép fényereje (fényáram) 450 ANSI. Ez a fényáram nagyság valahol a 100 ezer forintos gépeknél kezdődik, szóval, ha ezt 60 ezer alatt megkapjuk, az megsüvegelendő teljesítmény. A felbontás natív FHD, vagyis 1920 x 1080 pixel. Van 4K támogatás, de ami ennél is fontosabb van HDR 10, ami a 450 ANSI fényerő mellett már eredményezhet is valami javulást a színek terén.

A hardver viszonylag erős, a négymagos MediaTek proci a Mali G31 kétmagos GPU-val egész tűrhető teljesítményre képes. Az 1 GB memória és a 8 GB háttértár elégséges, a gépen lévő Linux akadásmentesen fut.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 9

Ha már szoftver, őszintén szólva fogalmam sincs pontosan mi fut a projektoron. Mindenhol azt látom, hogy Widevine DRM L1 Certified Linux OS, szóval valami Linux alapú cucc, de az Android is Linux alapú, szóval kutya tudja. Az biztos, hogy APK fájlokat nem fogsz tudni telepíteni, és nem csak a Play Store-ból, pendrive-ról sem.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 10

Sajnos tehát az Android Play Store nem érhető el rajta, csak valami alternatív app store, amiben viszont nagyon kevés program van, kb. 200. Erre még visszatérek!

A gépen van kétcsatornás WiFi, aminek érdekessége nem csak az, hogy 2,4- mellett 5 GHz-es hálózatokra is képes csatlakozni (ez már nem is túl érdekes), hanem az, hogy a gyártó szerint szimultán két wifi hálózatra is konnektálhatunk vele, ami értelemszerűen magasabb sávszélességet fog jelenteni az otthoni hálózat irányába.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 11

Természetesen van Bluetooth, még pedig 5.0-ás. Kapunk Dolby Audio támogatást is. Vicces a promó képeken a szöveg, ami azt mondja: 5W*1 stereo sound. Vagyis, van egy 5 wattos hangszórónk, amiből sztereó hang jön. Köszi!

Fent már írtam a fókuszról, ami manuálisan állítható, és a trapézkorrekcióról, ami ugyancsak manuális, így képzettebb olvasóim már sejthetik, hogy a korrekció csak vertikális, függőleges irányban állítható.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 12

Nagyjából ennyi, jöhetnek a tapasztalatok!


 

Használat, tapasztalatok

Bekapcsolás után egy egyszerű varázslón kell végig futnunk, ezt szeretem, az alapbeállítások így meg is vannak. Ezután jöhet a finomhangolás.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 13

A szoftver felülete átlátható, tud magyarul is, eddig szuper. Van egy egész jó beállítások panelünk, ahol a képet és a hangot is kedvünkre tudjuk szabni. A képen állítható a kontraszt, a színhőmérséklet, a szaturáció és a fényerő is természetesen, de vannak előre definiált beállítások is, sport, mozi meg hasonlók.

Ez igaz a hangra is, vagyis ott is vannak választható beállítások. Az első kellemes meglepetés itt ért, mert a különböző hangképek tényleg különböznek, és egész jól el van találva a megfelelő hangszín, mélység és egyebek, filmnézésnél pl. pont a mozi nevű beállítás jött be a legjobban. Amúgy a hang érdekes módon, annak ellenére, hogy egy szimpla 5 wattos hangszóróból jön élvezhető. Nem egy házimozi, de élvezhető.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 14

A szoftvert még járjuk körül kicsit, mert ez az a pont, ami miatt a címben az szerepel: a célcsoport imádni fogja.

Az a helyzet ugyanis, hogy a fent említett app store rendkívül szegényes. Pontosabban, amit én kerestem nem volt benne, ezek pedig első sorban a különböző streaming szolgáltatók programjai voltak. Vagyis csak az van, ami előre fel van telepítve. Netflix, Amazon Prime, Youtube és Plex.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 15

Lesz az a célcsoport, aki ennél többet nem használ, nem egy embert ismerek, akinél csak a Netflix van előfizetve. Nekem mondjuk a munkám miatt szinte kötelező mindenre is előfizetni, másképp nem tudnám a különböző eszközöket kihasználni (legalábbis itthon erre fogom, miért van mindenre előfizetés 😉 ). Az Amazon Prime is egyre jobb, nekem már akkor volt előfizetésem, amikor szinte nem volt magyar tartalom, felirat szintjén sem, mára ez jócskán változott, árban pedig mindent ver.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 16

Szóval, ha Te beéred a Netflix-szel és az Amazonnal, esetleg a YouTube még a tereped, akkor ez a Te projektorod lesz, mert:

  1. A fényerő frankó. Szerintem nincs 450 ANSI, a netes független mérések szerint sincs annyi, de amikor a dobozból kiveszed akkor 400 körül tuti van. Ha elkezded állítgatni, leveszed a kontrasztot, beállítod fényerőt, egyebeket, beállítod, hogy megfelelő színeket kapj, akkor inkább már csak 300-350 ANSI marad, de ez még mindig jó, mert ha egy eleve 200 ANSI-t tudó gépnél játszod ezt el jó, ha a végén 120-130 ANSI-val gazdálkodhatsz. A 350 ANSI már elég arra, hogy félig besötétítve is filmezz, rendesen sötétítve pedig élénk színeket kapsz, és egész sok részlet megmarad még a sötét jeleneteknél is.
  2. A hang is jó. Ahogy fent jeleztem egész frankó a beépített hang, ezzel együtt javaslom, hogy valami Bluetooth hangfalat szerezz be, azzal lesz az igazi. A ventilátorzaj átlagos, ami ebben az esetben nem jelent halkat. Sajnos, ezeknél a kicsi, a méretükhöz képest nagy fényerővel rendelkező projektoroknál kell a levegő a hűtéshez, főleg így nyáron. Ha meg sok levegő megy át kis helyeken, akkor annak lesz zaja. Ezzel nem lehet mit tenni. Vannak vállalhatatlanul rosszul megtervezett gépek, amik zúgnak, mint egy tornádó, épp, csak Dorothy és Totó nem repül át a szobán, és vannak a jobban tervezettek, amik simán csak zúgnak. A BlitzWolf BW-V6 az utóbbi csoportba tartozik.

    BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 17

  3. A Widevine DRM L1 támogatás ultra jó dolog. Ha láttad már a különbséget egy FHD projektoron az L1 támogatással vagy anélkül, akkor tudod mire kell szavazni. A megfelelő fényerő mellett részletgazdag, színes, szagos tartalmat nézhetsz. Szóval, ha neked nem gond, hogy a Prime és a Netflix mellett jelenleg nincs választék a vetítőn, akkor ezt a gépet imádni fogod.
  4. A YouTube HDR tartalmai is támogatottak, akár 60 hertzes képfrissítés is lehetséges. Tényleg érzékelhető a különbség a hagyományos, HDR nélküli lejátszáshoz képest.
  5. Nagyon jól vannak elhelyezve az infra szenzorok. Ez azzal jár, hogy hiába nem Bluetooth-os a távirányító, (szinte) minden irányból, minden szögből veszik a távirányító jelét. Amúgy is, a távirányító is frankó!
  6. Van böngésző a gépen! Ez gondolom sokakat nem fog megmozgatni, és én is ritkán használom, de egy-egy alkalommal nagyon kéne, és a legtöbb projektoron nincs. Ha nincs, telepíteni kell mondhatjátok, de nagyon sokra, főleg az Android TV rendszert futtatókra egyszerűen nincs olyan, amit sikerült volna megszeretnem. A BW-V6-on viszonyt van, rendes, teljes értékű böngésző!
  7. Miracaston keresztül a telefon képernyőjének tükrözése zökkenőmentes, így simán játszhatsz is kivetítve a telefonról a képet.
  8. Nekem ugyan nincs konzolom, de a neten elérhető tesztek alapján HDMI-n a konzolok is ráköthetők, egész minimális késleltetés van csak, így, ha profi szinten nem is, alkalmi szinten nyugodtan játszhatsz a projektoron kivetítve.

Most akkor beszéljünk kicsit a maradék furcsaságokról. Olyanokról pl. hogy a menüben a beállítások között van fókuszállítás, miközben a vetítőn manuális a fókusz. Mondanom sem kell, a szoftveres beállításra nem is reagál semmit.

Ami viszont konkrétan nem tetszett, hogy a trapézállítás szöge egészen kicsi. Szinte csak pont középről vetítve élvezhető a kép. Ezt tetézi, hogy a fókusz is rendkívül szűk tartományban ad éles képet. Ha nem pont középről vetítesz, akkor el kell döntened, hogy alul, felül vagy középen legyen tűéles a kép.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 18

Ez amúgy leginkább az LCD technológiából eredő probléma, de ilyen kicsi szögállításnál nem szokott ennyire észrevehető lenni a dolog. Nem mondom, hogy élvezhetetlen így a kép. A szövegek, ha pl. prezentációra használom olvashatók maradnak a kép minden területén.

Szerencsére nem őrületes a különbség fényerőben a szélek és a közép között sem, de azért észrevehetően sötétebbek a sarkok. Mondjuk ez leginkább tesztelésnél, egyszínű háttérnél szembeötlő, filmek közben elviszi annyira a szemet a színek, a kép meg akció, hogy nem tűnt fel a dolog.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 19

Ami viszont szembe- vagy inkább fülbe ötlő, hogy bár a beépített médialejátszó hibátlan, az AC3 hangot nem támogatja. Ez azt jelenti, hogy ha pendrive-ról akarsz filmet lejátszani, akkor figyelned kell arra, hogy milyen kódolású a hang, mert rossz esetben zongorázhatsz zenei kíséretként a némafilmek alatt.

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 20

Na, és itt a végére is értünk a kellemetlen résznek, más nincs. Vagy én nem találtam. Ez a mennyiség szerintem emészthető, elfogadható, főleg, ha közben a gép árára gondolok.


 

Összegzés

A cikk címében nem véletlenül van ott a célcsoport kifejezés. Az ok egyszerű, a szoftver “hiányossága” miatt azoknak ajánlhatom a gépet, akik a Netflix-Prime-YouTube háromszögben élik streaminges életüket, nekik viszont NAGYON! Ebben az árkategóriában nem tudok most jobbat, a BlitzWolf BW-V6 a legolcsóbb Linuxos, Netflix certifikációval rendelkező projektor a piacon!

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 21

A gép fényerőben, képminőségben és hangban is a kategóriája felett teljesít, ha nem is mérföldekkel, annyival mindenképpen, hogy eldöntse a kérdést, ha választani kell. Nekem sajnos nagyon fáj a Disney+, az HBO Max és a SkyShowTime hiánya, de leginkább a KODI az, ami hiányzik. Utóbbi, tudom jól, sokaknak nem szempont.

Szóval, összességében, ha Te a célcsoportban vagy, és vetítőt keresel, akkor ezért az 57 ezer forintért jobbat jelenleg nem tudok. Szerintem nem fogod megbánni a vásárlást!

BlitzWolf BW-V6 projektor teszt – a célcsoport imádni fogja! 22

Ha megtetszett a masina, akkor a BGXIFD851 kuponkóddal 57 700 forintért magadévá teheted a cseh raktárból megrendelve az alábbi hivatkozásról:

BlitzWolf BW-V6 projektor

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.