Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Kingston HyperX SSD 240 GB – na, ez tényleg seder!

hyperx_cikklogokSSD-vel általában ritkábban találkozunk a tesztpadunkon, mint mondjuk alaplappal, de olykor beesik egy-egy ígéretes példány, amikor partnereink ilyen jellegű termékkel látnak el tesztanyagként. Ezt történt most is a Kingston Technology jóvoltából.

A Kingston márkanevet senkinek nem kell bemutatni, de a név hallatán elsőként mindig a cég kiváló memóriáira gondolunk. Természetesen logikus volt az a lépés, hogy a Kingston beszállt az SSD üzletágba is, és most már jópár éve ebben a szegmensben is ott vannak az élvonalban. Igyekeznek minden árkategóriát lefedni, a paletta az olcsóbb és egyben szerényebb sebességű meghajtóktól egészen a hipergyors egységekig terjed. Ha már hyper, akkor a Kingston mellé még egy szó be szokott ugrani kísérőként: HyperX. A Kingston HyperX RAM-ok mára megérdemelten tettek szert nagyon erős és pozitív hírnévre, azaz a HyperX mára egy bejáratott brand. Nem csoda tehát, ha a Kingston SSD fronton is megfelelőnek találta a HyperX jelzőt arra, hogy a felsőkategóriás szilárdtest meghajtóit ezzel a családnévvel lássa el. Hozzánk a HyperX család nagyobbik kapacitású tagja, a 240 GB-os példány látogatott el, és meg kell hogy valljuk, a sebességadatokat megpillantva kellő izgalommal vetettük bele magunkat a munkába.

box_elolkbox_hatulkbox-openkbox_open2k

Kedvcsinálónak már most eláruljuk ezeket a számokat: magán a dobozon 525 MB/s – 480 MB/s-os adatok szerepeltek, de fólián egy méretes matrica jelezte, hogy azóta már történt előrelépés a sebességben, így sikerült elérni az 555 MB/s-os olvasási és 510 MB/s-os írási tempót. Ez természetesen egy elméleti maximum érték, mely bizonyos feltételek mellett teljesül, de az nem kétséges, hogy egy rendkívül gyors meghajtóval állunk szemben. Ezt a sebességet értelemszerűen SATA2 porttal felejtsük is el, a meghajtó támogatja a 6 Gb/s-os szabványt, amelyet kötelező is használni, így alaplapunk irányából is teljesüljön ez a feltétel! A 600 MB/s-os SATA 3.0 szabvány szerinti határ ma még elégséges az SSD-k számára, de ha a fejlődés így megy tovább, hamarosan a friss standard is szűkössé válhat. Erre manapság is van példa, ilyenkor a gyártók PCI Express felületet használnak, de ez a megoldás elég ritka és nagyon drága is, nem igazán otthoni felhasználásra készül.

HyperX_SSD_Angle

A Kingston HyperX SSD-hez tehát kötelező SATA 3.0-t alkalmazni, különben nem fogjuk tudni kiélvezni azt a hatalmas adatátviteli sebességet, melyet a drive kínál. Vegyük szemügyre magát az SSD-t, és a csomagot, amelyben érkezik. Az eszköz kialakításában nincs semmi különös, szabvány 2,5″-os SSD-ről van szó, hátul egy SATA 6 Gb/s-os adatporttal és egy SATA tápcsatlakozóval. A dizájnról viszont nem feledkeztek meg a Kingstonnál, elvégre ez egy HyperX modell, és jár neki a családba illeszkedő stílus. Ennek megfelelően egy nagyon pofás külsőt sikerült összehozni, kék alappal, szálcsiszolt alumínium berakással, a HyperX RAM-okról már ismert fémes HyperX felirattal és egy kötelező Kingston logóval.

HyperX_SSD_Topk ssd_hatulk

Egy szó mint száz, egy SSD külsejét illetően kevésbé van lehetőség szabadjára engedni az alkotói szabadságot, de amit ki lehetett hozni stílusilag, azt kihozta a Kingston. Ennél még érdekesebb az a csomag, amiben a termék érkezett. Hozzá kell tenni, hogy a HyperX SSD-k kétféle csomagban kaphatóak. Az egyszerűbb és olcsóbb variáció az, hogy csak magát az SSD-t vásároljuk meg, a második opció pedig egy Upgrade KIT, amely rengeteg hasznos dolgot mellékel a meghajtó mellé. Hozzánk ez utóbbi érkezett, így be tudunk számolni ezekről a kiegészítőkről is.

HyperX_SSD_Brace_AnglekHyperX_SSDwBrace_Anglek

Ha HyperX SSD-nk egy asztali gépben fog landolni (márpedig erre reális esély van), akkor egy elmaradhatatlan kellék a beépítő keret, amellyel a 2,5″-os SSD-t 3,5″-os bővítőhelyre tudjuk rögzíteni. A csomag részét képezi egy ilyen keret, mely nem ám egy mezei fémlemez, hanem egy színezett szálcsiszolt alumínium keret, furatokkal és a HyperX logóval. Mondhatni, ezt még el is várjuk, ahogy a hozzá tartozó csavarokat is. A többi dolog viszont nem szokványos. Az első például egy fém Kingston toll, amely valójában nem is toll, hanem egy csavarhúzó, melyhez a hegyek az alkalmatosság belsejében találhatóak. Csak bepattintjuk őket a helyükre, és már lehet is csavarozni, ráadásul mivel megfelelően igényes, valamint ruhára is csíptethető, ez a kis segédeszköz bármikor velünk lehet.

HyperX_SSD_Brace_TopkHyperX_SSDwBrace_Topk

Az, hogy kapunk egy kék színű SATA kábelt, kötelező érvényű dolog. Az USB kábel láttán viszont már vakarhatjuk a fejünket, ahogy a fekete színű, HyperX és Kingston logóval ellátott, ugyancsak alumínium hatású tokszerű dolog esetében is. Ez nem csak tokszerű, hanem valójában az is. Mégpedig egy USB 2.0 2,5″-os SSD, illetve merevlemez tok. Ezt kétféle módon használhatjuk fel. Ha a HyperX SSD-nk könnyen hozzáférhető helyre kerül, és sűrűn kell adatot hurcolnunk, akkor könnyedén bepattinthatjuk őt a kis házikójába, és máris bármilyen géphez csatlakoztathatjuk, ami el van látva USB-bel, persze az 500 MB/s feletti értékektől ezen a csatolón elbúcsúzhatunk. A másik felhasználási lehetőség akkor jön szóba, ha esetleg notebook bővítésre, gyorsításra vásároltuk a HyperX SSD-t.

HyperX_SSD_DesktopNotebook_Bundlek

Ilyenkor a szilárdtest meghajtó bekerül a notiba, nagy valószínűséggel a 2,5″-os HDD helyére, tehát lesz egy kicsi, könnyű notebook merevlemezünk, amelyet ebben a formában semmire nem tudunk használni. Ha viszont ezt építjük bele a Kingston USB 2.0 házba, azonnal van egy nagy kapacitású, mégis könnyű, hordozható HDD-nk. Remek! Természetesen a telepítőlemezt sem nélkülözi a csomag, melyről el lehet mondani, hogy SSD mellé aligha kívánhatunk ennél ötletesebben és tartalmasabban megpakolt dobozt.

haz_nyitkhaz_keszkhaz_csatik

Néhány szót ejtsünk a HyperX SSD-k belsejéről is, mielőtt közölnénk a száraz specifikációs adatokat! A Kingston HyperX SSD terméksorozat a legújabb és az eddigi legmegbízhatóbb SandForce vezérlőt tartalmazza, melyet a prémiumkategóriás, Intel 25 nm-es technológiával készült NAND (P/E 5K) moduljaival párosítottak. A SandForce DuraClass technológiájának köszönhetően első osztályú megbízhatóságot, teljesítményt és energiahatékonyságot kínál a felhasználók számára.

sandforce-logo

Fontosabb jellemzők:

SandForce vezérlés: A SandForce cég 2006-ban alakult, és 2009 óta vannak komolyan jelen a piacon. A SandForce nem komplett SSD-ket kínál, hanem kimagasló minőségű és képességű SSD-vezérlőprocesszorokat készít, melyeket aztán értékesít a gyártók felé, amit azok felhasználnak a meghajtó elkészítéséhez. Ezért van az, hogy számos márka dobozán találhatjuk a SandForce logót ezzel az aláírással: “SandForce driven” – azaz SandForce által vezérelve. Akit komolyabban érdekel a SandForce háttere, az például itt utánaolvashat, mi nagyon mélyen nem mennénk bele. A lényeg az, hogyha egy SSD-ben SandForce vezérlőprocesszor lakozik, az már jó előjel a jövőre nézve.

S.M.A.R.T. és TRIM technológiák támogatása: A S.M.A.R.T. korántsem újkeletű dolog, a merevlemezekben is évek óta elérhető. A “Self-Monitoring, Analysis and Reporting Technology” rövidítése, amely a gyakorlatban annyit tesz, hogy a S.M.A.R.T. képes eszköz képes önmagával kapcsolatban analízist, monitorozást és naplózást végezni, amit szükség esetén meg tud osztani a felhasználóval is. Ha valamilyen problémánk van a meghajtóval, hasznos dolog tud lenni, és segíthet felfedezni a probléma okát. A TRIM parancs már az SSD-kkel látta meg a napvilágot, melyről akár hosszú oldalakon át lehetne értekezni, de néhány szóban talán úgy lehet megfogalmazni a lényegét, hogy a TRIM használatával az SSD fizikailag is eltávolítja az adatokat törlésnél, ami így megakadályozza az adatok belső töredezettségét, és az ebből származtatható sebességbeli lassulást. A TRIM támogatására az operációs rendszer szintjén is szükség van.

Az Intel 25 nm-es technológiával készült NAND (P/E 5K): Az új NAND lapkák az Intel 3K-s NAND-jait váltották le, melyek jelentősen nagyobb állóképességgel és várható élettartammal rendelkeznek.

DuraClass technológia: Ez a SandForce vezérlő sajátja, a NAND flash lapkák kezelési módját lehet érteni alatta, melynek jelentős érdeme van az elérhető sebességben és a várható élettartamban.

Felhasználó által szabályozható “Over Provisioning”: A HyperX SSD meghajtók lehetőséget adnak arra, hogy a “user” döntse el azt, mennyi tárterületet szán a meghajtó sebességének növelésére. Nagyobb kapacitás beáldozásával némileg növelhető a tempó, míg a “hely visszafoglalásával” kis mértékű lassulás lehet az eredmény.

Fejlett Wear-Leveling technológia: Ez a képesség felelős a NAND-ok egyenletes mértékű elhasználódásáért. Gondoskodik a memóriacellák egyenletes írási terheléséről, amely a teljesítményt és az élettartamot egyaránt növeli.

 

Teljes specifikáció:

hyperx_spec

Most már mindent tudunk a Kingston HyperX SSD-kről kívülről-belülről, lássuk a tesztkonfigurációt, és magukat a teszteket is!

Tesztkonfiguráció

hyperx_tesztkonfig

Mérésekhez használt alkalmazások:

  • AIDA64 v1.85
  • HD Tach 3.0.4.0
  • PCMark Vantage
  • BootTimer
  • Crystal Disk Mark 3.0.1 x64
  • AS-SSD benchmark 1.6.4
  • ATTO Disk benchmark

Teszteredmények:

hyperxssd_tesztek

A Kingston HyperX SSD-s mérések első lépése az volt, hogy a tesztkonfigunk SSD-jén lévő teljes rendszert átklónoztuk a HyperX SSD-re, így mind a két meghajtón tökéletesen ugyanaz a tartalom volt. Ezután a BootTimer nevezetű programmal (apró, kicsi, ingyenes) mértük a bootoláshoz szükséges időt (ez már feltehetőleg onnan számol, ahol a rendszer megkezdi a betöltést). Az így kapott 13,4, illetve 16,780 s-os érték egyaránt nagyon jónak mondható. A következő lépésben a bootoláshoz szükséges időt manuálisan, stopperrel mértük le, de úgy, hogy az a bekapcsoló gomb megnyomása és a Windows asztal megjelenése közötti időt mutatja (tudjuk, a gép az eszközök felismerésével és ellenőrzésével hajlamos egy jelentősebb időt elmaszatolni). Itt is ugyanazt a sebességbeli különbséget írhattuk fel a HyperX SSD javára, mint a BootTimernél. A PCMark Vantage nem szorul különösebb magyarázatra, a HDD-s méréseket futtattuk le, “3-as looppal”.

konfig3k

Ezután további három mérést eszközöltünk a mindennapi életből vett feladatokkal. Az elsőnél egy 7,8 GB-os ISO fájlt másoltunk a Samsung merevlemezről az SSD-kre, majd ugyanezt az ISO fájlt SSD-n belül is megjárattuk. A folytatásban apró fájlokra váltottunk, összesen 2,2 GB-nyi fénykép került megmozgatásra, először szintén a HDD-ről, majd SSD-n belül. A végén a tömörített fájlok is előkerültek, kis fájlmérettel, összesen 1,2 GB-nyi. A műveletekhez szükséges időt a fenti táblázatban foglaltuk össze. Egyértelműen megmutatkozik a HyperX SSD sebességelőnye, mindenhol lelépte olcsóbb társát nem kis különbséggel, persze ez egyáltalán nem szolgált meglepetésként.

Lássuk az egyes programokban elért eredményeket! Ezeket három oszlopba rendeztük: az első mindig a Kingston HyperX SSD 240 GB, a második a Kingston SSD Now V Series 64 GB, a harmadik pedig a 320 GB-os Samsung SATA2 merevlemez. Fontos megemlíteni, hogy természetesen ezek az egységek nem egymás ellenfelei, se kategóriában, se árban közük sincs egymáshoz. Arra azonban mindenképpen jók ezek az eredmények, hogy szemléltessük velük, mekkora ugrások vannak egy merevlemez, egy átlagos SSD és egy SATA3-as extragyors SSD között.

PCMark Vantage

hyperx_pcmvantagek

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_pcmarkk

Kingston SSD Now V Series 64 GB 

hdd_pcmarkk

Samsung 320 GB HDD

                                                    

AIDA64 read test suite

hyperx_readtestsuitek

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_readtestsuitek

Kingston SSD Now V Series 64 GB

hdd_readtestsuitekSamsung 320 GB HDD 

                                          

HD Tach long bench

hyperx_hdtachk

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtachk

Kingston SSD Now V Series 64 GB

hdd_hdtachk

Samsung 320 GB HDD

Crysital Disk Mark

hyperx_crystalk

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_crystaldiskmarkk

Kingston SSD Now V Series 64 GB

hdd_crystaldiskmarkk

Samsung 320 GB HDD                                                   

 

ATTO Disk benchmark

Queue depth: 4

hyperx_atto_4k

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_atto_4k

Kingston SSD Now V Series 64 GB

hdd_atto_4kSamsung 320 GB HDD                                                     

 

Queue depth: 10

hyperx_atto_10k

Kingston HyperX SSD 240 GB  

snv_atto_10k

Kingston SSD Now V Series 64 GB

hdd_atto_10k

Samsung 320 GB HDDAS-SSD benchmark

hyperx_as_sddk

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_as-ssdk

 Kingston SSD Now V Series 64 GB

asssd_hddkSamsung 320 GB HDD                                                    


HD Tune mérőmodulok

Benchmark – read

hyperx_hdtune_bench_readK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_bench_readK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

Benchmark – write

hyperx_hdtune_bench_writeK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_bench_writeK

   Kingston SSD Now V Series 64 GB

Random acces -read

hyperx_hdtune_racces_readK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_racces_readK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

Random acces – write

hyperx_hdtune_racces_writeK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_racces_writeK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

Extra tests – read

hyerpx_hdtune_extra_readK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_extra_readK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

Extra tests – write

hyperx_hdtune_extra_writeK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_extra_writeK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

File benchmark – 1M

hyperx_hdtune_fileb_1mK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_fileb_1mK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

File benchmark – 64M

hyerpx_hdtune_fileb_64mK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_fileb_64mK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

File benchmark – 512M

hyerpx_hdtune_fileb_512mK

Kingston HyperX SSD 240 GB

snv_hdtune_fileb_512mK

Kingston SSD Now V Series 64 GB

Összefoglalás

A Kingston HyperX SSD 240 GB szereplését érzésünk szerint nem kell nagyon magyarázni. Az eredmények önmagukért beszélnek, és megmutatják, hogy valóban egy nagyon gyors SSD-t köszönthetünk a Kingston HyperX SSD sorozat személyében, és pontosan erre számítottunk. Természetesen a dobozra ragasztott 555 MB/s – 510 MB/s-os értékeket a gyakorlatban nehéz reprodukálni, de a lényeg nem ez, hanem az, hogy a HyperX SSD konstans, folyamatosan gyors tudott lenni, anélkül, hogy bármiféle varázslatokat kellett volna rajta alkalmazni. Ha az upgade kitre esik a választásunk, akkor nem csak egy szélvész-gyors meghajtóval, hanem a már említett jónéhány hasznos kiegészítővel leszünk gazdagabbak, melyek még kényelmesebbé teszik a HyperX SSD üzembe helyezését és használatát. Ha alaplapunk rendelkezik SATA 3.0 portokkal, és van megfelelő anyagi keretünk ezt a szabvány adta sebességet kihasználó SSD-be fektetni, akkor a Kingston HyperX SSD modellek mindenképpen legyenek benne a kosárban, mint számításba vehető termékek.

hyperx_csomagok

A friss SandForce vezérlő, és az ehhez társuló friss technológiák, az új Intel NAND flash lapkák és a megszokott Kingston minőség olyan egyveleget alkot, amelynek képességei nem csak a tempó, hanem várhatóan az élettartam kapcsán is megmutatkoznak. Ezt erősíti a Kingston HyperX SSD sorozat mellé társuló 3 év teljeskörű gyártói garancia és a 24 órás online és telefonos ügyfélszolgálat is. A táblázatban szereplő csomagok és az ahhoz társított ajánlott végfelhasználói árak már nem a legfrissebbek, így azoknál némileg olcsóbban is be lehet szerezni a SSD-ket egy kis utánajárással. A kiegészítők nélküli 120 GB-os darab 65 000 Ft-ért már elérhető. A teljes csomag nem sokkal, mindössze 3000 – 4000 Ft-tal drágább, így annak tartalmat szem előtt tartva érdemesebb lehet azt választani. A 240 GB-os változat kiegészítők nélkül 126 000 Ft környékén csíphető meg, kiegészítőkkel ez az összeg 130 000 Ft, azaz kb. 20 000 Ft-tal az ajánlott ár alatt már beszerezhető a nálunk járt csomag.

konfig2k

Igen ám, de ha őszinték vagyunk, ez még mindig elképesztően drága egy átlag vásárló számára, amelyről természetesen nem a Kingston, hanem inkább a piac és még sok más egyéb tényező lehet. Persze egy 240 GB-os SSD nem is biztos, hogy minden gépbe indokolt, a 120 GB-os is bőven elég lehet, ami már jóval emberibb áron kerülhet a gépünkbe. Reméljük néhány év múlva eljön az az idő, hogy ezek a termékek szélesebb körben is elérhetőek lesznek, hiszen az nem kérdés, hogy kiváló SSD járt nálunk a Kingston HyperX SSD személyében, ami egyértelműen tetszett.

hyperxssd_ertekeles

tetszett_kicsi

Kingston HyperX SSD 240 GB
(SH100S3B/240)

A Kingston HyperX SSD 240 GB (SH100S3B/240) meghajtót a Kingston Technology biztosította tesztünkhöz, melyet ez úton is köszönünk! Érkezése öröménél csak a búcsúzás fájdalma volt a nagyobb! 🙂

Pintér Gábor (gabi123)


A cikkben szereplő állandó tesztkomponenseinkért az alábbi támogatóinknak jár köszönet: