Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Kingston HyperX SSD 3K – gyorsteszt

A Kingston márkanevet senkinek nem kell bemutatni, de a név hallatán elsőként mindig a cég kiváló memóriáira gondolunk. Természetesen logikus volt az a lépés, hogy a Kingston beszállt az SSD üzletágba is, hiszen a memóriák mellett a cég a pendrive-ok világában is nagyhatalom (ugyebár ott is flash memóriára van szükség) és most már jópár éve ebben a szegmensben is ott vannak az élvonalban.

hyperx3k cikklogo

Igyekeznek minden árkategóriát lefedni, a paletta az olcsóbb és egyben szerényebb sebességű meghajtóktól egészen a hipergyors egységekig terjed. Ha már hyper, akkor a Kingston mellé még egy szó be szokott ugrani kísérőként: HyperX. Ez a szó, illetve termékvonal immáron 10 éve él a köztudatban, a Kingston HyperX RAM-ok mára megérdemelten tettek szert nagyon erős és pozitív hírnévre, azaz a HyperX mára egy bejáratott brand. Nem csoda tehát, ha a Kingston SSD fronton is megfelelőnek találta a HyperX jelzőt arra, hogy a felsőkategóriás szilárdtest meghajtóit ezzel a családnévvel lássa el. Így a cég megfelelően erős háttérrel indítja a termékeket, a vásárlók pedig nagyjából már tudják mire számíthatnak, ha egy HyperX SSD-vel van dolguk. A első Kingston HyperX SSD-t (5K) már korábban teszteltük, a Kingston HyperX 3K pedig majdnem teljes egészében megegyezik vele, ezért viszonylag sokat merítünk abból a cikkből. Nagyon sok a hasonlóság, de ami különbség, az lényeges.

 hyperx3k doboz1 hyperx3k doboz2 hyperx3k doboz3

A 3K jelölés az alkalmazott lapkák élettartamára utalnak, azaz a korábbi 5K = 5000 írási ciklus helyett ezeknek a 25 nm-es MLC (egészen pontosan IMFT = Intel-Micron) 3Km azaz 3000 az írási ciklusuk. Kell-e emiatt pánikolnunk? Egy cseppet sem. Ha a legegyszerűbb módon napi 10 GB írással számolunk, akkor is 8 évet ki kell bírnia a meghajtónak. Tegyük a szívünkre a kezünket! Írunk 10 GB-ot minden nap? Ha a válasz igen, 8 év múlva ez a meghajtó egyébként is muzeális darabnak fog számítani, és már jóval korábban lecseréltük, azaz aggodalomra semmi okunk e jellemző kapcsán, sőt, örülhetünk neki, hiszen az Intel a kisebb élettartamú lapkákat nyilván olcsóbban kínálja. Tehát ez az egyik dolog, ami változott.

 

hyperx3k ikrek

 

Forrás: Anandtech

Ami például nem, az a sebesség. A Kingston HyperX SSD 3K esetében is 555 MB/s-os olvasási és 510 MB/s-os írási tempót kapunk, amely egyszerűen fogalmazva „mindenre elég”. Ez persze egy elméleti maximum érték, mely bizonyos feltételek mellett teljesül, de az nem kétséges, hogy ezúttal egy rendkívül gyors meghajtóval állunk szemben. Ezt a sebességet értelemszerűen SATA2 porttal felejtsük is el, a meghajtó támogatja a 6 Gb/s-os szabványt, amelyet kötelező is használni, így alaplapunk irányából is teljesüljön ez a feltétel! A 600 MB/s-os SATA 3.0 szabvány szerinti határ ma még elégséges az SSD-k számára, de ha a fejlődés így megy tovább, hamarosan a friss standard is szűkössé válhat. Erre manapság is van példa, ilyenkor a gyártók PCI Express felületet használnak, de ez a megoldás elég ritka és nagyon drága is, nem igazán otthoni felhasználásra készül, ezt csak érdekességképpen jegyeztük meg.

 

3k sdd_belso

 

Forrás: Anandtech

A Kingston HyperX SSD 3K tehát kötelező SATA 3.0-t alkalmazni, különben nem fogjuk tudni kiélvezni azt a hatalmas adatátviteli sebességet, melyet a drive kínál (nyilván SATA2 felületen is sokkal gyorsabb, mint egy merevlemez, de minek invesztálnánk egy ilyen gyors egységbe, ha utána hagyjuk parlagon heverni a tudást és a sebességet). Belül sem sok minden változott az elődhöz képest. A vezérlést a SandForce SF-2281VB1-SDC lapka végzi, ennek megfelelően cache DRAM-ot ne is keressünk. Ezt persze nem kell sajnálni, így egyszerűbb a NYÁK, egy alkatrésszel kevesebb, ami kisebb költségeket jelent a gyártásnál. A lapkák a már említett 25 nanométeres Intel modellek, de nem 5K-s, hanem 3K-s írási ciklussal. A NYÁK mindkét oldalára került 8-8 darab. Maga a fémház viszonylag vaskos hővezető lappal van szerelve, így a chipek által termelt hő tovább távozhat magára a házra, amely mégiscsak egy nagyobb hőleadó felület.

 

HyperX 3K_SSD_Angle_hr

Maga a ház szabvány méret, de 9,5 mm vastag, azaz bizonyos ultravékony noteszgépekbe nem biztos, hogy belemegy, vásárlás előtt ezzel kapcsolatosan érdemes tájékozódni. Vegyük szemügyre külsőleg is az SSD-t, és a csomagot, amelyben érkezik (hozzánk dobozos verzió került). Az eszköz kialakításában nincs semmi különös, szabvány 2,5″-os SSD-ről van szó, hátul egy SATA 6 Gb/s-os adatporttal és egy SATA tápcsatlakozóval. A dizájnról viszont nem feledkeztek meg a Kingstonnál, elvégre ez egy HyperX modell, és jár neki a családba illeszkedő stílus. Ennek megfelelően egy nagyon pofás külsőt sikerült összehozni, szálcsiszolt alumínium berakással, a HyperX RAM-okról már ismert fémes HyperX felirattal és egy kötelező Kingston logóval. A külső gyakorlatilag 100 %-ig megegyezik a drágább előddel, annyi különbséggel, hogy ezúttal a műanyag részek nem kékek, hanem feketék, és mintha a fém is sötétebb tónusú lenne.

 HyperX 3K_SSD_Top_hr hyperx3k alja

Ennél még érdekesebb az a csomag, amiben a termék érkezett, igaz, az előd miatt gyakorlatilag már ezt is ismerjük. Hozzá kell tenni, hogy a HyperX 3K SSD-k is kétféle csomagban kaphatóak. Az egyszerűbb és olcsóbb variáció az, hogy csak magát a meghajtót vásároljuk meg, a második opció pedig az Upgrade KIT, amelyben rengeteg hasznos dolgot kapunk a meghajtó mellé. Hozzánk most is ez utóbbi érkezett, így be tudunk számolni ezekről a kiegészítőkről is. Ha HyperX 3K SSD-nk egy asztali gépben fog landolni (márpedig erre reális esély van), akkor egy elmaradhatatlan kellék a beépítő keret, amellyel a 2,5″-os SSD-t 3,5″-os bővítőhelyre tudjuk rögzíteni. A csomag részét képezi egy ilyen keret, mely nem ám egy mezei fémlemez, hanem egy színezett szálcsiszolt alumínium keret, furatokkal és a HyperX logóval. Mondhatni, ezt még el is várjuk, ahogy a hozzá tartozó csavarokat is.

HyperX 3K_SSD_DesktopNotebook_Bundle_hr

 

 

A többi dolog viszont nem szokványos. Az első például egy fém Kingston toll, amely valójában nem is toll, hanem egy csavarhúzó, melyhez a „hegyek” az alkalmatosság belsejében találhatóak. Csak bepattintjuk őket a helyükre, és már lehet is csavarozni, ráadásul mivel megfelelően igényes, valamint ruhára is csíptethető, ez a kis segédeszköz bármikor velünk lehet. Az, hogy kapunk egy kék színű SATA kábelt, kötelező érvényű dolog. Az USB kábel láttán viszont már vakarhatjuk a fejünket, ahogy a fekete színű, HyperX és Kingston logóval ellátott, ugyancsak alumínium hatású tokszerű dolog esetében is, mely valójában egy USB 2.0 2,5″-os SSD, illetve merevlemez ház. Ezt kétféle módon használhatjuk fel.

 HyperX 3K_SSDwBrace_Angle_hr HyperX 3K_SSDwBrace_Top_hr

Ha a HyperX SSD-nk könnyen hozzáférhető helyre kerül, és sűrűn kell adatot hurcolnunk, akkor könnyedén bepattinthatjuk őt a kis házikójába, és máris bármilyen géphez csatlakoztathatjuk, ami el van látva USB-vel, persze a magas átvitel sebességektől itt elbúcsúzhatunk, mivel a ház csatolója csak USB 2.0, így valójában ezt az SSD-hez csak időszakos használatra ajánljuk. A másik felhasználási lehetőség akkor jön szóba, ha esetleg notebook bővítésre, gyorsításra vásároltuk a HyperX SSD-t. Ilyenkor a szilárdtest meghajtó bekerül a notiba, nagy valószínűséggel a 2,5″-os HDD helyére, tehát lesz egy kicsi, könnyű notebook merevlemezünk, amelyet ebben a formában semmire nem tudunk használni. Ha viszont ezt építjük bele a Kingston USB 2.0 házba, azonnal van egy nagy kapacitású, mégis könnyű, hordozható HDD-nk. Remek! Természetesen a telepítő lemezt sem nélkülözi a csomag, melyről el lehet mondani, hogy SSD mellé aligha kívánhatunk ennél ötletesebben és tartalmasabban megpakolt dobozt.

 

HyperX 3K_SSD_Desktop_Bundle_hr

hyperx3k spec 

Mérések

Tesztkonfiguráció:

hyper3k konfig

Mérésekhez használt alkalmazások:

  • AS-SSD Benchmark 1.6.4237.30508
  • Crystal Diskmark 3.0.1 x64
  • HD Tach 3.0.4.0
  • ATTO Disk Benchmark 2.47
  • HD Tune Pro 5.00

 

AS-SSD Benchmark és Crystal DiskMark: 

 ass sdd crystaldiskmark

HD Tach Long Bench:

 

hdtach longv2

 

ATTO Disk Benchmark (Queue depth: 4 és 10):

 atto 4 atto 10

HD Tune 5.00 mérések:

 hdtune bench_read hdtune bench_write

Benchmark – read/write

 hdtune racces_read hdtune racces_write

Random acces – read/write

 hdtune extra_read hdtune extra_write

Extra test’s – read/write

 hdtune fileb_1M hdtune fileb_64M hdtune fileb_512M

File benchmark – 1M/64M/512M 

 

Végszó

 

Ahogyan a fenti képekből kiderül, ezúttal csak egy gyorstesztet végeztünk a Kingston HyperX SSD 3K-val, teljesítményre azt hozta, amit vártunk, és amit már ismertünk az elődtől, a Kingston HyperX SSD (5K)-től is, hiszen sebességben nincs különbség a két meghajtó között. Sőt, a csomag tartalmát illetően (ha dobozos verziót vásárolunk) sem kell lemondanunk semmiről, mindazt megkapjuk, amit a nagytesónál is. Az egyetlen dolog, amiből kicsit kevesebbet kapunk, az a memórialapkák várható névleges élettartama, de átlagos használattal kalkulálva így sem kell aggódnunk, hiszen így is 7-8 évre tehető az SSD élettartama, ha megfutja azt, amit a gyártó, illetve az Intel megad a várható élettartamra, addigra pedig könnyen elképzelhető, hogy nem ezt az SSD-t fogjuk használni, hanem odaadjuk a kistesónk táblagépébe. Akárhogy is, ennyi negatívumért cserébe a Kingston HyperX SSD 3K egy jó ajánlat, olcsóbban juthatunk egy nagyon gyors szilárdtest-meghajtóhoz, ami mindig jó dolog. A javasolt végfelhasználói árak a következőképpen alakulnak.

hyperx3k arakv2

Ne feledjük el, mindig érdemes körbenézni a neten a különféle ár-összehasonlító oldalakon, és ott egy olcsó, de neves bolt vagy cég ajánlatát választani, illetve netes rendelés esetén esetleg telefonon egyeztetni, hogy van-e a vásárolni kívánt termékből, és ha nincs, akkor mikorra lenne várható az érkezése. Sokat tudunk spórolni a körültekintéssel! A Kingston HyperX SSD a SandForce SF-2281 vezérlőre és 25 nanométeres Intel/Micron chipekre épít, ahogy manapság minden gyors és friss termék, amivel nincs is gond, hiszen most ez a legjobb recept jelenleg.

 

 

Összességében az árakat tekintve a Kingston HyperX (5K) képest kedvezőbb árcédulákkal találkozhatunk, igaz, a HyperX 3K még így is a drágább termékek közé sorolandó, a nevet és a minőséget ismerve ez nem túl meglepő. A termék mellé 3 év garancia és napi 24 órás technikai segítségnyújtás jár, nekünk tetszett, és aki mellette dönt, nem fog benne csalódni!

new tetszett kicsiKingston HyperX SSD 3K (240 GB)

 

A Kingston HyperX SSD 3K szilárdtest-meghajtót a Kingston biztosította tesztünkhöz, köszönjük!

Pintér Gábor (gabi123)