Válassza az Oldal lehetőséget

Leáldozóban a merevlemezek csillaga

Leáldozóban a merevlemezek csillaga

Olvasóink bizonyára nem fognak azon meglepődni, hogy a fő ok a szilárdtest-meghajtókban keresendő.

HDD PCB

 

Nem kérdés, a merevlemezek felett eljárt az idő, ami főleg a teljesítmény tekintetében nyilvánul meg, habár a tárkapacitás sem olyan eget rengető már. A HDD-gyártók megpróbálják elkerülni az elkerülhetetlent, még most is új technológiákkal kísérleteznek a kapacitás növelése érdekében, de úgy fest, az SSD-k szépen lassan végérvényesen felülkerekednek.

A Register UK a napokban bejelentette, hogy a Western Digital bezárja egyik gyárát Malajziában, Kuala Lumpur közelében – a folyamat egészen pontosan 2019 végéig tart. Ez ráadásul nem is akármelyik üzeme a gyártónak, hiszen ez egyrészt 1973 óta működött, másrészt ez volt a Western Digital első termelőegysége. Persze a dolog nem azt jelenti, hogy a közeljövőben nem fogunk a boltok polcain HDD-t találni, hiszen még két thaiföldi gyárban most is gőzerővel folyik a termelés, mindenesetre azt kijelenthetjük, ez már a vég kezdete!

A Western Digital az ide vágó sajtóközleményben közölte, hogy az adatfeldolgozó ipar jelentős változásokon ment keresztül. Ez a piaci átalakulás a NAND flash alapú adattárolók előretörését eredményezte, minek köszönhetően a hagyományos HDD lemezeknél folyamatos keresletcsökkenés történt. A Western Digital a trendeknek megfelelően fejleszti a penangi SSD-üzemét, a második ilyen létesítmény munkába helyezése a végső szakaszban van, a termelés az elkövetkező hónapokban indul.

Forrás: TheRegister