Válassza az Oldal lehetőséget

Lenovo HX03W – a fekete doboz

Lenovo HX03W – a fekete doboz

Ismét a Gearbesttől jutottunk hozzá ehhez az okoskarkötőhöz, mely jelen cikkünk alanya lesz. Fő szempontunk ezúttal (is) az volt, hogy vállalható minőségű, kedvező árban futó terméket mutassunk be nektek. Szerintem majd alaposan elkerekedett szemmel fogtok az árcédulára pillantani, én legalábbis komolyan megdöbbentem azon, hogy ez a jó nevű márka ilyen árszinten próbálkozik.

Lenovo HX03W – a fekete doboz

Külsőségek

Az bizonyos, a termék csomagolása nem okoz maradandó emlékeket; ettől unalmasabb designt nehezen tudnánk elképzelni, már-már a lehangoló jelzőt sem tartjuk erősnek. Lendüljünk is ezen túl, mert végül is a lényeg belül van… 

doboz uj

A Lenovo forradalmi újításokkal nem állt elő ennél a modellnél, azért a szokásos séma alapján tekintsük át a főbb technikai paramétereket.

Teljes specifikáció

Hardver

Típus: Lenovo HX03W
SoC: Nordic 52832 
Bluetooth verzió: 4.2
IP osztály: IP68 (ellenáll a pornak és a víznek is)
RAM: 64 KByte
ROM: 0,5 MB

Adatlap: Link

Funkciók Ébresztés: rezgés
Értesítések: Facebook, Email, SMS, QQ, Line, Skype, Twitter, Wechat, WhatsApp, hívások
Monitorozás: lépésszámláló, pulzus, alvásfigyelő
Kijelző Típus: OLED
Felbontás: 128×64
Méret: 0,96 inch
Működés: érintőgomb
Akkumulátor Kapacitás: 85 mAh
Töltési idő: kb. 1 óra (saját tapasztalat: 40-50 perc)
Készenléti idő: kb. 7 nap (saját tapasztalat: 4-5 nap)
Minőség Szíj: TPE (termoplasztikus elasztomer)
Óra: műanyag
Rendszerek Kompatibilitás: Android 4.4 és IOS 8.0 (vagy újabb)

Méretek és tömeg

Óra mérete: 4,2×1,8×0,8 cm 
Termék mérete:  28,00×1,80×0,80 cm
Tömeg: 20 gramm

Csomag tartalma

1×Lenovo HX03W, 1×Angol használati utasítás

A HX03W névre keresztelt készülék láthatóan egy alsó kategóriás szerzemény, ennek ellenére természetesen bizalommal, elfogultság nélkül közelítettünk irányába. Nem tagadom, a Lenovo név láttán kiemelkedő produkcióra számítottam, úgyhogy időnként azért rá kellett pillantanom az árcédulára, hogy „visszaszálljak a földre”.

Előkészületek

Egyszerűen tartsuk az ujjunkat a kapacitív érintőképernyőn addig, amíg a kütyü életjelet nem ad magáról – kb. 6 másodperc. Ha ez nem történik meg, akkor sem kell pánikba esnünk, próbálkozzunk az eszköz feltöltésével. A bekapcsolás után jöhet a Lenovo Healthy app, ez ugyanis a hivatalos segédprogram, de erről majd később. 

len 03 01

Meg kell jegyeznem, a HX03W OLED kijelzőjével nem voltam maradéktalanul elégedett, ebben a verőfényes napsütésben a képernyő elég nehezen olvasható. Kár, mert egyébként határozottan praktikus a mozgásfigyelő, minek köszönhetően az óra automatikusan bekapcsol, amint felemeljük a kezünket. 

Az akkumulátor papíron 7 napos készenléti idővel bír, én azt mondanám, hogy reálisan nézve 4-5 nappal érdemes kalkulálni, a töltés az USB porton keresztül intézhető. Nos, ez sem egy utolsó „kaland” volt… 

len 03 bontva

Használat

A pehelykönnyű karkötő nem sok vizet zavar, a szíj pontosan állítható, így a kütyü használata kényelmes. Az első döccenők akkor jöttek, amikor eljött az etetés ideje. Lecsúsztatható a szíj azon része, amelyik az érintőgombhoz közelebb van, és így bújik elő az a bizonyos USB port. Nos, ez papíron egy könnyed kézmozdulat, a valóságban viszont váratlanul nehezen ment a művelet. A szíj nemes egyszerűséggel nem szándékozott elhagyni a központi elemet, ha ekkor néztem volna egy pulzusszámot, akkor biztosan háromjegyű értéket olvashattam volna le a kijelzőről. A ,ha törik, ha szakad” szerencsére nem materializálódott, végül csak sikerrel jártam, miután a töltés már akadálytalanul lezajlott – én egyszerűen egy töltőfejre dugtam a cuccot.
 
lenovo szij

Megjegyzem, hogy sikerült addig agyalnom a fenti problémán, még végül ki nem kísérleteztem egy olyan módszert, minek révén egyszerűen és biztonságosan eltávolítható a szíj – természetesen ezt később megosztom veletek! 

 
1519722275201033

Gyanítom, hogy a szíj azért ilyen „ragaszkodó típus”, mert az USB portnak nem épp természetes közege a víz, márpedig ez a kütyü IP68 védettséggel bír (teljes mértékben védett a por ellen és víz alatt is folyamatosan használható). Erről egyébként számos Youtube-on fellelhető videó tesz tanúbizonyságot, én is meg tudom erősíteni, hogy bátran mosható folyóvíz alatt. Ez mindenképpen egy olyan dolog, mely a praktikumot erősíti, hiszen sportolás közben értelemszerűen izzadni fogunk, akkor pedig előbb-utóbb nem árt majd lemosni a karkötőt – aki szereti tisztán, újszerű állapotban tartani okoskütyüjét, annak nagy könnyebbség ez.

Tapasztalatok

Kezdjük elsőként is az alapokkal. A Lenovo Cardio Plus HX03W alapértelmezetten a pontos időt, az akkumulátor töltöttségi állapotát és a dátumot mutatja. Érdemes megemlíteni, hogy a nyitókép szerényen, de testre szabható: a klasszikus óra számlap mellett akad még két digitális is, ebből az egyik jobb láthatóságra megy rá, a másik pedig az arányos képernyőfelület kihasználást célozza meg. A menüben egy rövid érintéssel tudunk barangolni, a funkcióválasztás és a megerősítés pedig egy hosszanti „lenyomással” történik. Szerintem egy, rosszabb esetben két délután alatt akkor is tökéletesen rá fogunk érezni, ha ez az első okoskarkötőnk.

hupsz a tolto nem vizalo

Gondolom az sem fog titeket váratlanul érinteni, hogy a HX03W rezgésekkel hívja fel figyelmünket arra, ha bejövő hívásunk van, kaptunk egy új üzenetet, érkezett egy új értesítés valamelyik közösségi oldalról, stb. A rezgéserősség három fokozatban állítható, így feltételezem, hogy mindenki meg fogja találni a számára legkényelmesebbet.

A lépésszámlálóval kapcsolatban kissé különös, hogy az elődmodellnél (HX01) tapasztalt enyhe felülmérés itt is jelen van. Nyilván egy ilyen alacsony árfekvésű terméktől nem várható el tökéletes pontosság, ennek megfelelően kb. 5 százalékos eltérés a valóságtól benne van a pakliban. A megtett távolságot ellenben már alábecsülte a karkötő, a 800 méteres szakaszok rendre kevesebbre jöttek ki, ám a különbség szerencsére itt sem drámai – akit ez nagyon zavar, az a telefon GPS rendszerével pontosíthat rajta. Tulajdonképpen sportolási szempontból nézve ez az ideális, a lépésszám enyhe felülbecslése fokozott motivációt adhat, a táv alulmérése meg plusz méterek megtételére sarkall.

A pulzusmérő egy határozottan kellemes meglepetés volt abban az értelemben, hogy tökéletesen(!) megbízhatónak bizonyult – csuklós vérnyomásmérővel ellenőriztem. Úgy fest, ilyen célra remek választás lehet a HX03W. A karkötő negyedóránként automatikusan elvégez egy mérést, így az appban idővel egy kisebb adatbázis alakul ki a szívveréseket illetően – némiképp 24-órás EKG vizsgálat jellege van. Jól sejtjük, magas intenzitású edzéseknél is nyomon tudjuk majd követni, hogy miként bírjuk a strapát.

Az alvásmonitorozó pusztán a tudományos kíváncsiságunkat szolgálja, ébreszteni nem tud az (elvileg) optimális időszakban, vagy csak én nem tudtam ezt kivarázsolni belőle. Az alvásfigyelőt alkalmazhatjuk vezetés közben is, ilyenkor a karkötő rezgéssel próbál minket ébren tartani, ha kezdünk elszenderedni – az ehhez szükséges beállítást az applikációban találjuk. Fontos, hogy ezt a szolgáltatást csak akkor élesítsük, ha előtte sikerült megtalálni a komfortos rezgéserősséget!

App

A Lenovo Healthy app szinte teljes tudása prezentálható a lenti képekkel – ezeket most a Google Play Store-ból kölcsönöztem. Az alkalmazás nyilván a HX03W képességeihez illeszkedik, tehát földindulásszerű meglepetéseket nem fog okozni: statisztikák az aktivitásunkról, lépésszámláló, alvásmonitorozás, riasztások kezelése. A hitelesebb kalóriaszámlálás érdekében célszerű megadni az ehhez szükséges főbb paramétereket (testsúly, magasság, életkor), illetve tanácsos átfutni azt a részt is, ahol részletesen szabályozhatjuk, hogy milyen értesítéseket kívánunk fogadni: Skype, e-mail, Facebook, WeChat, stb.

lenovo app  lenovo app 01  lenovo app 02 
lenovo app 04    lenovo app 03 

Van még néhány praktikus dolog (állítható rezgéserősség, figyelmeztetés, ha sokáig ülünk, manuálisan indítható pulzusmérés), ezeket is érdemes szemrevételezni a tulajdonosnak. 

Nem a legfényesebb értékeléssel bír a Lenovo Healthy: 3,1 pont 7 691 felhasználói visszajelzésből. A legtöbb vélemény a feltűnően magas energiaigényre vonatkozik, de akadtak olyanok is, akiknél már a csatlakozásnál problémák akadtak. A Lenovo gyakorta frissíti az appot, idővel talán javul a helyzet.  

atbujtatos csat  

Tippek:

A gumis szíj vékony és vastag csuklóra egyaránt jó, a becsatolása és a levétele a legkönnyebben így zajlik: felvételnél tartsuk döntve a csatot, majd nyomjuk át a lyukon elsőnek az alját, aztán a felső részét. Levételnél finoman toljuk le, majd egyúttal húzzuk irányunkba, így a felső műanyag pöcök könnyen kiugrik. Ezután picit felfele mozgatva az alsó elem is ellenállás nélkül engedi el a szíjat. Mivel a szíj nem cserélhető és a csat műanyagból van, ezért nem árt finoman bánni vele. Ha elsőre bonyolultnak is tűnik a manőver, én biztosra veszem, hogy élesben villámgyorsan ráérez majd eme sorok olvasója, mert egyszerűen ez a csatos rendszer logikája.

Ahogy fentebb említettem, a szíj elég tisztességesen rögzül a központi elemhez. Nos, a levételre én a következő módszert dolgoztam ki:

  • Elsőként keressük valamilyen kisebb, lehetőleg műanyag tárgyat, amit majd „ékként” tudunk használni.
  • Húzzuk hátra és egyúttal lefele a szíjat, majd szorítsunk be valamit, nehogy visszacsússzon a szíj.
  • Ha ezzel megvagyunk, akkor a fenti GIF képen látottak alapján már könnyedén le tudjuk húzni a szíjat, mivel a kitámasztás miatt nyugodtan fogást tudunk váltani.

Értékelés

Bár nem voltunk maradéktalanul elégedettek a Lenovo HX03W karkötővel, mindazonáltal arra jutottunk, hogy vállalható belépőszint, mert egyrészt tényleg lehengerlő árban fut, másrészt katasztrófális, megbocsáthatatlan hibát nem produkált. Sajnos az tény, hogy a megjelenítője napfényben nehezen látható, azonban van mód ezt „orvosolni”; egyszerűen előkapjuk az okostelefonunkat, és a Healthy appban máris mindent kiolvashatunk, egyúttal a GPS-sel a távmérést is megoldjuk. A másik gyenge pontja az üzemidő, amit főként a hozzám hasonló felhasználók – nem szeretek gyakran tölteni, azonkívül az élettartam megnyújtása végett nem használom ki az akkumulátor teljes kapacitását – fognak sérelmezni. A pulzusmérő viszont már tényleg pöpec, a Lenovo Healthy app meg 3-4 hetente frissül, tehát van rá esély, hogy a programozók javítanak a most éppen nem túl acélos felhasználói elégedettségen. Mondjuk a szíj levétele elsőre valóban egy külön procedúra volt (talán ezzel is ösztönözni akarnak a sportolásra?), ha jóindulatú akarok lenni, akkor ezt betudom az IP68 védettségnek.

Szerény véleményem szerint akciós időszakban van perspektíva a kütyüben, mert 19,99 dollárnál (Flash Sale ár) okvetlenül kisebb a konkurencia, meg aztán ennyiért könnyebben elnézhetőek a megbicsaklások. Értelemszerűen a lenti logó ennek az árnak szól.

tetszett v1

Lenovo HX03W – a fekete doboz 1

A Lenovo HX03W a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára feketében most éppen 29,99 dollár, de kék színben ki lehet fogni 19,99 dollárért is. Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!

A szerzőről