Válassza az Oldal lehetőséget

Lenovo Watch 9 – elegancia a köbön!

Lenovo Watch 9 – elegancia a köbön!

A Lenovo Watch 9 kétségtelenül az egyik legszebb okosóra az alsóházban, de vajon ennyi elég lesz a sikerhez?

Lenovo Watch 9 – elegancia a köbön! 1

 

Ismét egy vérbeli különc fordult meg köreinkben; a Watch 9 szemmel láthatóan klasszikus külsővel, ám modern belsővel bír. Ezzel a kettősséggel az ismert kínai gyártó merészet lépett, a húzás ugyanakkor garantálja, hogy az óra kitűnik a mezőnyből. Egyébként tudtátok, hogy a „Lenovo”, mint név a „Le” (a Legendből) és a „Novo” (új) szóösszevonásból jött létre? Az ellentétek egybeolvasztása tehát korántsem áll távol a Lenovotól.

Főbb specifikációk

Termék adatai

Márka: Lenovo
Típus: Watch 9
Bluetooth verzió: Bluetooth 5.0
Értesítések: Igen, rezgéssel
Akkumulátor: CR2032 elem
Készenléti idő: 240-360 nap

Egyéb: OTA támogatás, Android és iOS rendszernél is használható

Kijelző 1,5 inch, hagyományos számlap (belső világítás nincs, a mutatók és a negyedenkénti beosztások foszforeszkálnak)
Szolgáltatások Alvásmonitorozás, lépésszámlálás, távoli kamera, hosszabb idejű ülés figyelmeztetés, ébresztés, üzenet és hívásértesítés – a támogatott appok listája lent látható!
Szíj  Puha szilikon, sportos, orvosi antiallergén, (elvileg) cserélhető, bőrbarát, kényelmes
Üveglap Sapphire tükör üveg, 9H keménység, nagy fényáteresztés
Készülékház 316L orvosi rozsdamentes acél, vákuumionos bevonattal (fehér és fekete színben)
Fizikai jellemzők 51 gramm tömeg, az óratok átmérője 40 milliméter, a magassága 11,2 milliméter
Csomag tartalma 1×okosóra, 1×kínai használati útmutató (itt pedig az angol)

 

doboz watch9

Csomagolás és külső

A visszafogott doboz láttán valószínűleg kevesen kapják fel a fejüket, ez sokkal inkább a Watch lenyűgöző formatervezése okán fog megtörténni. A mellékelt útmutató igen jó szolgálatot fog tenni, ehhez csak a legközelebbi kínai áruházba kell elballagnunk ama hitben, hogy jó hangulatban fogjuk ki az eladót, és az segítőkészen lefordítja nekünk a kapott papírost – a másik módszer a fenti link, ahol megtaláljátok az angol verziót. Töltőkábelt nem mellékeltek, ezek után éles logikával kikövetkeztettük, hogy a szerkezet elemes meghajtással bír.

watch 9 specs 01

Mint látjátok, mi a fekete színben pompázó verzióhoz jutottunk hozzá, ezenkívül létezik még egy fehér változat is – feltehetően a szebbik nem igényeihez igazítva. Első blikkre a Watch 9-ről azt mondhatjuk, hogy egy cseppet sem hivalkodó, tökéletesen megteszi mindennapi használatra, egyfajta mechanikus óra elektronikus belsőséggel. A Lenovo egyébként a dekoratív megjelenés mellett a minőséget is szem előtt tartotta, ha hihetünk a hivatalos közleménynek, akkor az órában karcálló zafírüveg teljesít szolgálatot, mely a Mohs-féle keménységi skála alapján 9H keménységgel bír – ezt már csak a gyémánt lépi túl. A készülékháznál 316L típusú ötvözetből készült rozsdamentes acélt alkalmaztak, mely nagy tisztaságú, orvostechnikai eszközöknél is gyakorta használatos. Az acél burkolatot a festés előtt homokszórással tisztították, majd a fém felületet vákuumionos bevonattal kezelték annak érdekében, hogy a máz ellenálljon az idő vasfogának. Anyagvizsgáló laboratóriummal (egyelőre) nem rendelkezünk, értelemszerűen a fenti pontoknál kénytelenek vagyunk hinni a Lenovonak. Tény, ilyen magas szintű anyaghasználat ebben az árkategóriában enyhén szólva szokatlan; őszintén szólva nem is várható el az, hogy 16,99 dollárért életre szóló terméket kapjunk. Ha viszont mégis erről van szó, akkor le a kalappal a Lenovo előtt!

Tipp:

 

watch 9 specs 02

A külsőségeket illetően még egy dologról nem szóltunk, ami pedig nem más, mint a (cserélhető) szilikon szíj. A hipoallergén szíj kissé kilóg a képből, legalábbis abban az értelemben biztosan, hogy egy bőrből készült variáns tovább emelte volna az eleganciát. Utóbbi előítéletem egy pillanat alatt szertefoszlott, de erről majd később.

watch specs 03

A magunk részéről a külcsínnel kapcsolatban azt kívánjuk még leszögezni, hogy a hagyományos számlap és a mutató láthatósága kiváló (erős napfényben is), belső párásodással nem találkoztunk. Utóbbi annak tudható be, hogy az óra alapszintű víz elleni védelemmel bír, tehát zuhanyzáshoz, fürdéshez, alkalomszerű, rövid ideig tartó úszáshoz, horgászáshoz, mosogatáshoz gond nélkül használható, azonkívül az intenzív eső sem okoz neki problémát – csak a nagyobb sebességből adódó dinamikus nyomásnak (vízi sportok), vagy a mélyebb merülésből eredő víznyomásnak nem tud ellenállni. Belső világítás nincs, a foszforeszkáló mutatók láthatósága a sötétben szinte teljesen elégtelen.

IMG 20181019 130012 kiterulve

Használat 

Értelemszerűen a digitális kijelző hiányában a szokásos információkat nem az óráról, hanem az okostelefonunkról tudjuk leolvasni. Ezek az adatok egyébként az ebben a kategóriában megszokott dolgokra vonatkoznak, tehát: lépésszámlálás, pulzusmérés, na meg a kihagyhatatlan alvásfigyelés. Megjegyzendő, hogy az alvásmonitorozás korántsem egy elvetendő ötlet a Watch 9-nél, ami elsősorban a rendkívül kényelmes szíjnak köszönhető. Ezen a ponton kénytelen vagyok revideálnom magam, mert látatlanban egyáltalán nem voltam jó véleménnyel erről az óraszíjról, élesben azonban egy pillanat alatt meggyőzött! Lehet, hogy van ettől elegánsabb megoldás, az viszont tény, komfortosabb aligha. A szilikon szíjról túlzás nélkül csak szuperlatívuszokban lehet beszélni: puha, a belső oldala bordázott (nem fülled be alatta a levegő), ráadásul olyan feltűnésmentesen öleli körbe csuklónkat, hogy szinte nem is érezzük a létezését – tényleg nem rossz!

Ugyancsak számlap található az órán, az mégis tartogat érdekességeket; Bejövő híváskor a percmutató a „CALL” feliratra ugrik, még üzenet érkezésénél az „MSG” jelzésre – ezek a jelölések egy félkör alakú skálán találhatóak, látni sajnos alig lehet őket, de a helyük alapján tudunk következtetni. Utóbbin találunk még egy skálát is a következő beosztásokkal: 0, 20, 40, 60, 80 és 100. Ez a rafináltság elvileg arra szolgál, hogy megtudjuk, miként állunk a lépésszámlálóban beállított napi cél tekintetében – természetesen százalékos formában mutatja. Azért elvileg, mert sajnálatos módon mi nem tudtuk működésre bírni, arról viszont meggyőződtünk, hogy másoknál elérhető volt.

I2OivEfLRdFTYZeTHxGn5xV76 1281 O9v2dVMVdbzf6fra0aPqWAKLB 1717
TB6CcOHD4N5q8ryXVc8Lfu1KD 1261 oRi4lg4jer03Mz63btd3a4mqV 1282

A készülékházból mindössze egyetlen gomb dudorodik ki, ez a Bluetooth be- és kikapcsolására szolgál. Jobban belegondolva még egy funkciója van: A hívásokat is ezzel, illetve néhány rázó mozdulattal utasíthatjuk el. A vezeték nélküli kapcsolódásnál hasznos lesz, hogy 12:00 óránál kaptunk egy visszajelző LED-et, ezzel megállapítható, hogy a karóra mikor áll készen a párosításra. A támogatói app Lenovo Watch néven fut, almás és robotos rendszerre egyaránt letölthető. Mint azt a lenti képeken keresztül ti is láthatjátok, a segédprogram letisztult felhasználói felülettel örvendeztet meg minket, a kezdőképernyőn minden fontos információt azonnal megkapunk: számok az aktivitásunkkal kapcsolatban (mindezek részletes lebontásban), innen indíthatjuk a testre szabást is, azonkívül összevethetjük eredményeinket a többi felhasználóval. Némi bóklászás után rálelünk az ébresztés beállításának lehetőségére, konfigurálhatjuk az értesítéseket (hívás, üzenetek és az appokból származó riasztások), távoli eléréssel aktiválhatjuk a telefon fényképezőjét, azonkívül pulzust mérhetünk az okostelefon hátoldali kamerájával és ledes villanójával – tehát ez utóbbit leszámítva értelmes funkciókról van szó. 

Screenshot 20181104 132302 Screenshot 20181104 132324 Screenshot 20181104 132329
Screenshot 20181104 134103 Screenshot 20181104 134211 Screenshot 20181104 135201
Screenshot 20181104 151608 Screenshot 20181104 150317 Screenshot 20181104 150222
 
A Google Play Áruházban fellelhető applikáció 2,1 pontos értékelése előrevetítette, hogy nem egy sétagaloppra számíthatunk. Ezt erősen furcsálljuk, hiszen égető hibákkal mi nem találkoztunk, holott alaposan végignyüstöltük a szoftver összes lehetőségét, sőt még OTA frissítést is végeztünk. Kezdjük elsőként is a negatív pontok listába gyűjtésével:
 • Az első párosításnál helyezzük az órát a lehető legközelebb a telefonhoz, azonkívül utóbbinál kapcsoljuk be a helymeghatározó szolgáltatást (GPS) is;
 • Előfordulhat, hogy az OTA frissítés nem települ elsőnek, ilyenkor az óra néhány perc után automatikusan visszaállítja az előző verziót – tapasztalat. Ajánlatos minimalizálni az adatátviteli távolságot, azonkívül várjuk meg, amíg a Lenovo Watch applikáció automatikusan kapcsolatot létesít az órával, így előbb-utóbb sikerrel járunk;
 • Az időjárás-előrejelző funkció a helyadatok megadása után sem szolgáltat adatokat, erre már mások is panaszkodtak – a hiba már több mint egy hónapja fennáll;
 • A pulzusmérő a telefon hátlapi kameráját és LED-es villanóját használja, ebből kifolyólag nem érdemes tőle sokat várni.

Előfordulhat, hogy az alkalmazás időnként a hatótávon belül is elveszíti a kapcsolatot, de ekkor sem szükséges manuális szinkronizálást indítani, hiszen a Watch app néhány pillanat múlva úgyis megteszi ezt helyettünk. Még egy kuriózumról tudunk beszámolni: A pontos idő beállítása meglehetősen különös módon zajlott, mert a Lenovo Watch applikációban nem a beállítani kívánt időt kellett megadnunk, hanem az órán látható aktuális állapotot – brit tudósok máig kutatják ennek miértjét.

AEg9q6kIQc1Ax4zjsEtTmwdX3 1887 bF7JCzKgCpXK3UaYnxjNXxDA9 1901
bRTHjEaa8Imu9WauH2Zn0RxxI 2346 QqkrZ312S1dW6dCFblXEkcP9p 1919

Nem tagadjuk, a fentiek első olvasatra talán ijesztőnek hathatnak, a helyzet viszont (némi túlzással) napról-napra javul:

 • Lenovo Watch 3.0.2 – 2018.10.21
 • Lenovo Watch 3.0.1 – 2018.10.20
 • Lenovo Watch 3.0.0 – 2018.10.19
 • Lenovo Watch 2.4.1 – 2018.09.05

Az egész szoftver egyébként roppant intuitív, az olvashatóságra sincs panasz, a különböző lehetőségek logikus sémában kaptak helyet, azonkívül nagyra értékeltük, hogy a Watch komolyan figyel a motivációra is: összeveti a statisztikáinkat a felhasználói közösséggel, megjegyzéseket és ajánlásokat tesz az elégetett kalóriával és az alvásidővel kapcsolatban, sőt még a túlzott mobilhasználatra is felhívja a figyelmünket! A menük között történő bóklászás közepette az volt a benyomásunk, hogy az applikáció meglehetősen felhasználóbarát és emberközpontú, egyszerűen lerí róla, hogy a fejlesztők nem hanyagolták el a tálalást. De van itt még valami…

A Tanú című filmet bizonyára nem kell bemutatnunk nektek, még az első percekben játszódik le a következő jelenet:

Miként festene egy ilyen hangulatjelentés napjainkban? Tudjuk a választ, a Lenovo Watch ugyanis egy sor információ alapján (alvásidő, aktivitás, életkor stb.) megpróbálja megállapítani, hogy épp milyen kedvünk van/lesz!

Screenshot 20181105 114410 Screenshot 20181104 220532

Összegzés

Talán feltűnt nektek, hogy szerfelett ritkán használtuk az okosóra kifejezést a teszt során. Nos, ez egyáltalán nem volt véletlen, mi ugyanis arra jutottunk, hogy a Watch 9 elsősorban nem ilyen téren brillírozik, a vásárlók többsége inkább emocionális alapon helyezi majd a kosárba a terméket, semmint a tudása alapján. Az értékelésnél ennek ellenére könnyű helyzetben vagyunk, mert a termék egyrészt rendkívül kedvező áron fut (a fehér változat 16,99 dollár, a fekete alig három dollárral drágább), másrészt egy minőségi, szerethető eszközt volt szerencsénk megismerni. A tesztelés tehát pozitív élményekkel zárult, s némi jóindulattal ugyanezt tudjuk elmondani a segédprogramról is. Utóbbi szerepe itt most az átlagostól fontosabb, hiszen ez helyettesíti az óra kijelzőjét. Szögezzük le, a szoftver valóban nem hibátlan, ám a gyakori frissítések okán azzal számolunk, hogy a helyzet a jövőben csak javulni fog.

 • Akcióban rendkívül jó árazás
 • Minőségi formatervezés és anyaghasználat, mutatós külső
 • A gyártói háttér és a szoftverfejlesztés kielégítőnek mondható
 • Módfelett kényelmes a szíj, a készülékház tömege is emészthető
 • Stílusos, elegáns megjelenést garantál fillérekből
 • Vízállóság
 • A mutatók sötétben alig láthatóak
 • Az OTA frissítés csak többedik próbálkozásra települt
 • Az applikáció időnként nehézkesen találja meg az órát
 • A várható készenléti idő lehetne hosszabb (9-12 hónap)
Lenovo Watch 9 – elegancia a köbön! 2
 
A Lenovo Watch 9 a Gearbesten jelenleg is megvásárolható (katt a képre!), az ára mindösszesen 16,99 dollár (akciós!). Ha bármi kérdésetek van, ne habozzatok feltenni!

A szerzőről