Válassza az Oldal lehetőséget

Kipróbáltuk: Kospet Optimus – órába transzformált okostelefon

Kipróbáltuk: Kospet Optimus – órába transzformált okostelefon

Kipróbáltuk a gyártó egyik csúcs órájának olcsóbbik kiadását, ami minden, csak nem unalmas.

 optimus intro v2

 

Bevezető

Több okoseszközökkel kapcsolatos írásunkban megjegyeztünk már, mennyire erős fejlődésen megy keresztül ez a terület, az eladott eszközök száma szinte robbanásszerű, ami nagyban köszönhető annak is, hogy a gyártási volumen felpörgött, és a kínálat hatalmas. Legyen szó egy egyszerű aktivitásmérőről, mint például a Xiaomi Mi Band 4 vagy a Honor Band 5, vagy méregdrága Samsung, esetleg Apple okosóráról, mostanra olyannyira széles a paletta, hogy aki valóban szeretne magának valamilyen okoseszközt a csuklójára, az biztosan talál is. Most egy olyan terméket szeretnénk bemutatni, amely sok területen felsőkategóriás erényeket csillogtat, azonban az ára a bőven megfizethető sávban marad. Ő nem más, mint a Kospet Optimus, a Kospet Optimus Pro kistestvére. Ismerkedjünk meg vele közelebbről!

optimus 3

Sokaknak lehet (még) ismeretlen a cég neve, de érdemes odafigyelni rájuk, mert már több ízben olyat tettek le az asztalra, amit a „nagyobb” gyártók is megirigyelhetnek. Maga a cég 2014-ben jött létre, és már több mint 40 országban vannak jelen különféle termékeikkel, céljuk nem kevesebb, mint egy high-end márka meghonosítása a piacon. Elöljáróban annyit, hogy egy olyan óra következik, ami több területen megpróbál kitűnni a piac többi szereplője közül.

Doboz, tartozékok

Az óra egy, a cég színeivel domborító (fehér, némi kékkel) kartondobozban érkezett, ami egy minimalista, de jól kinéző megoldás. Persze a box csak addig érdekes, amíg ki nem bontjuk, utána úgyis félre lesz tolva és a belbecs lesz a lényeg. Ami a dobozon kívül érkezett, az egy extra ajándékszíj a termékhez – a Kospetnél értenek hozzá, hogy kell begyűjteni gyorsan az első pirospontot. Ebből már hamar kis is derült, hogy a szíj természetesen cserélhető.

optimus 1

A kartonba csomagolt körítés közepes: a puha zacskóba csomagolt és finom anyaggal körbevett óra alatt a legszükségesebbek bújnak meg, ami egy töltő-bölcső, egy microUSB kábel, egy felhasználói kézikönyv, egy csavarhúzó, tartalékcsavarok és egy tartalék kijelzővédó fólia, utóbbi szintén örömteli. A szíj mellé egy UK-EU átalakítófej is mellékelve volt, ezt azóta se tudjuk hova tenni. Az órára a gyári szilikon szíj már felszerelve érkezik, így a feltöltést követően az okoseszköz egyből készen áll arra, hogy elfoglalja az őt megillető helyet a karunkon.

optimus 2

Külső, kijelző 

A Kospet Optimus nem egy apró darab, ez hamar kiderül a számokból is. Az óradoboz átmérője 48 mm, vastagsága 15,6 mm. a hozzá kapott szilikon szíjjal az óra 274 mm-es hosszt ér el, a szélessége 24 mm. Nem mehetünk el az anyaghasználat mellett sem szó nélkül: az óratokot kerámiából és fémből készítették, így nem kell aggódnunk az esetleges sérülések miatt. A kerek kerámaibetét már a Kospet Hope-nál is jelen volt, mivel elképesztően kemény anyag, jól ellenáll a karcoknak. A tömege mindössze 85 gramm – nem azt mondjuk, hogy egy durván karlehúzós darab, de annak, aki a pehelysúlyú aktivitásmérőkhöz van szokva, elég monumentálisnak fog tűnni.

optimus 8

Az óra számlapja egy 1,39”-os 454 x 454 pixel felbontású (négyzetre számolva) AMOLED kijelző, szerencsére kör alakú, így nem találhatunk rajta holt tereket. A Kospet Retina Display névvel illeti, korábban ugye már más is hívta így a megoldását, de ezen lépjünk hamar túl, már csak azért is, mert a megjelenítő tényleg nagyon jó. AMOLED – tehát nagyon nem lepődtünk meg rajta, de a magas felbontásnak köszönhetően pixelességnek nyoma sincs (372 PPI), tűéles a panel – tényleg felsőkategória. A fényerő természetesen állítható, maximum közeli értékkel erős napfényben is olvasható marad. Beállítható, hogy hány másodperc elteltével kapcsoljon ki, de bekapcsolható egy always-on kijelző is, ami egy analóg számlappal folyamatosan mutatja az időt – ez viszont elég halvány, komolyabb fényben nehézkesen olvasható, de a semminél jobb.

optimus 7

A csuklómozdulatra történő ébresztés is adott, tehát ha magunk felé fordítjuk és ránézünk az órára, akkor az magától felébred és az eredeti számlap (kezdőképernyő) fogad. Az Optimusra nagyon sok gyári számlap felkerült, de netről továbbiak is letölthetőek szinte végtelen mennyiségben. A 15,6 mm-es vastagság nem kevés, de hamarosan ki fog derülni, hogy a belehelyezett tudás alapján indokolt, és még így is egy nagy mérnöki teljesítmény, hogy belefért ebbe a méretbe.

optimus 9

A készüléktest oldalán 3 dolgot figyelhetünk meg. Ebből kettő gomb, melyek igen nagy mérettel rendelkeznek, könnyű “megtalálni” őket. A felső röviden megnyomva az altatásért és az ébresztésért, hosszan nyomva a ki- és bekapcsolásért felel. A középső, kerek formájú elem egy kamera, mert a Kospot Optimus bizony ezt is kínál. Nyilván a felhasználási terület kevésbé széles, mint egy okostelefon esetében, de a lehetőség adott, és a 8 megapixeles (valós 5 megapixel) órás mértékkel nézve egész jó fotókat lő, de akár videotelefonáláshoz is megjátszhatjuk. Alul az óra hasán találjuk a töltésre szolgáló érintkezőket, a pulzusmérő szenzorát, illetve egy ajtócskát. A gyári szilikon szíj fekete, igazából semmi extra, de passzol a testhez, mint azt már korábban említettük, hossza 274 mm, így egy vastagabb kart is gond nélkül átér, a szélessége sem kevés – 24 mm, tehát illik az Optimus robosztusságához.

optimus 10

A mellékelt bőrszíj hozzánk szintén fekete színben érkezett, amivel egy kis extra eleganciát vihetünk a megjelenésbe. A csere nem túl nehéz, csak ki kell kattintani a kis biztonsági csapot a helyéről, és már mehet is be a másik példány. Barnában is elérhető, abban talán még egy fokkal jobban néz ki. Egy biztos, ha egy Kospet Optimus csillog a kezünkön, arra garantáltan fel fognak figyelni, egyszerűen vonzza a tekintetet. Az már csak hab a tortán, hogy mindez vízálló kivitel, a termék IP67 tanúsítvánnyal rendelkezik – bár ehhez hozzá kell tenni, hogy a gyártó a tartós vízbe merítést nem ajánlja.

 

Hardver, felszereltség, aktivitásmérés

Most következzen a titok, mit is találunk a ház alatt! A meghajtásról a MediaTek MT6739 processzora gondoskodik (4 Cortex-A53 mag, 1,25 GHz-es órajellel), emellé társul 2 GB RAM és 16 GB ROM. Illetve még egy társprocesszor, ami NRF52840 típusszámmal azonosítható, ez a Lite OS módban történő BT szinkronizáció kapcsán aktív, de erről majd később. Ez a lista igencsak figyelemreméltó, tekintve hogy a CPU-t korábban csak mobiltelefonokban láthattuk, de a memória és tárhely tekintetében sem átlagos a kiszerelés. Adatkommunikáció terén adott a Bluetooth – ebből 4.0-ás verziót kapunk – a Wi-Fi már dual-bandes, és kezeli az a/b/g/n szabványokat is, valamint kapunk GPS-t, ami a GLONASS műholdakkal is képes kommunikálni.

optimus HW

Nem véletlenül hangzott el többször, hogy az Optimust akár telefonnak is tekinthetjük, ugyanis az óra hátulján megbújó ajtó mögé nano SIM kártyát tehetünk (erre kell a csavarhúzó), amivel máris elérhetővé válik a telefonálás, illetve a 4G hálózaton való szörfölés lehetősége. Külön öröm, hogy az eszköz a B20 sávval is elboldogul, így hazánkban mindenhol képes szélessávról behúzni a dolgokat, ahol van megfelelő kiépítés. Természetesen megkapjuk a szokásos szenzorokat és a rezgőmotort, az egyetlen, amit hiányolhatunk, az a vérnyomás, illetve véroxigén-szintmérő funkció. Akkumulátorból egy 800 mAh-ás egység áll rendelkezésre, ami a specifikációk alapján 2-3 nap működési és 6-7 nap rendelkezésre állási időt enged, persze ez a használattól is függ – hamarosan megosztjuk az ezzel kapcsolatos tapasztalatainkat.

optimus 800mah

Aktivitásmérő mivoltából (is) kifolyólag nem maradhatott ki az ezzel kapcsolatos funkciók sora sem, így kapunk pulzusmérést, lépésszámlálót, illetve kilencféle sporttevékenység nyomon követésére is lehetőségünk adódik. Ezek az outdoor run (futás kültérben), outdoor walk (gyaloglás kültérben), indoor run (futópad), ride bike (terepbicikli), play basketball (kosárlabda), play football (foci), play ping-ping (asztali tenisz), play badminton (tollaslabda) és a rope skipping (ugrókötelezés).

optimus sports

 

Szoftver

Ami a szoftverezettséget illeti, az órán az Android 7.1.1-es verzió fut, tehát egy teljes értékű operációs rendszert kapunk. A nyelvi támogatás is bőséges, ami különösen fontos, hogy a rendszer támogatja a magyar nyelvet is. Ennek köszönhetően szinte telefonos mértékű az a szabadság, ami az alkalmazásokat illeti, elérhető a Play áruház és kapunk szokásos androidos appokat is, például névjegyzék, üzenetek, naptár, stb. Az android futása esetén a 4-magos MTK CPU dolgozik, ami nyilvánvalóan egy viszonylag magas fogyasztást von maga után, ilyenkor az üzemidő is okostelefonos jellegű. Van egy másik mód, amit a két oldalsó gomb egyidejű megnyomásával érhetünk el, ilyenkor az Optimus újraindul, és a jóval szerényebb tudású Lite OS-t tölti be.

optimus dualos

Ennél a szoftvernél az érintésvezérlés kikapcsolásra kerül, a kijelzőlapok között a gombokkal léptethetünk. A főképernyőn az idő mellett leolvasható a pulzuszám, a napi lépésadat és az elégedett kalória mennyisége, szóval a szokásos dolgok. A második oldalon ugyanezeket láthatjuk nagyobb méretben a megtett távolsággal kiegészítve, míg a harmadik oldal a pulzusadatokkal kapcsolatos. Nagyjából ennyi, ezzel a móddal használva az Optimust a gyártói adat szerint körülbelül 5-7 napos üzemidő érhető el.

optimus wiiwatch 1 optimus wiiwatch 2

A telefonnal való párosításra nincsenek nagy követelmények, az eszköznek minimum Android 5.1 vagy iOS 8.0 OS-sel kell rendelkeznie, de ez 2019-ben már nem egy nagy elvárás. A szinkronizációban és a paraméterezésben a Wiiwatch2 nevű program lesz a segítségünkre, amelyben a saját ízlésünknek megfelelően szabhatjuk testre az Optimust, és a tevékenységeket-értesítéseket is megkapjuk.

optimus wiiwatch 3 optimus wiiwatch 4

Beállíthatjuk, mely alkalmazások küldhetnek értesítéseket az Optimusra, megkerestethetjük az órát (csipogtatás), beállíthatjuk a zenevezérlést, stb. Van egy minimális fejlődés azóta, amit a Kospet Hope-nál használtunk, de összességében ez még mindig elég harmatos, és egyértelműen elmarad nagyobb nevű gyártók megoldásaitól – ezen a területen a Kospetnek még bőven van dolga, hogy behozza a lemaradást.

 

Használat, üzemidő

Ahogy a Kospet Hope esetében, az Optimuson is Android 7.1.1-es, speciális, órákra szabott verziója fut a vekkeren. Továbbra is elmondható róla, hogy összességében jól használható, még ha meg is vannak a maga korlátai. Van ugyan néhány alkalmazás, ahol a gombok kicsit kilógnak a számlapról, de 98 százalékban minden jól elérhető, beállítható, vezérelhető. Az Android tud magyarul is, minden menü, minden beállítás tökéletes fordítással jelenik meg, angol szöveget nagyon elvétve találunk. Természetesen van magyar billentyűzet is, de azon gépelni az apró betűk miatt nem túl kényelmes, azon túl, hogy beírjuk rajta a WiFi jelszót, sok mindenre nem jó, biztosan nem fogunk rajta facebook messengerezni. Véleményünk szerint az Optimus nagy erénye maga az android, ugyanis a Play áruházból így szinte azt telepítünk, amit akarunk. Van hozzá elég erő, van hozzá elég RAM, van hozzá elég tárhely – akkor pedig miért ne használnánk ki? Az Optimius ebből a szempontból nem csak egy kiegészítő, hanem egy teljesen önálló eszközként is megállja a helyét.

optimus screen 1 optimus screen 2 optimus screen 10 optimus screen 3

Mi azzal kezdtük, hogy egy-két alkalmazást rá is durrantottunk az órára, például a Gmailt és a Waze-t. Előbbi nyilván inkább olvasásra, mint írásra jó az Optimuson, a Waze viszont pillanatok alatt települt, elindult, és azonnal pozícionált, ahogy kell. Persze vezetés közben a csuklónkat nem fogjuk magunk elé tartani, de többünknek már az is elég navigálás, ha hangban segítséget kapunk. A GPS hamar talál műholdakat, a Google térkép is remekül működik. Az operációs rendszer által kínált szabadság tehát nagyon tetszett, ebben a variációban a Kospet Optimus valóban nem csak egy óra a karon, hanem szinte egy okostelefon, lekicsinyített formában.

optimus screen 4 optimus screen 5 optimus screen 7 optimus screen 8

A kijelzőről már esett szó korábban, így azt már nem ecsetelném bővebben. Az AMOLED színeiben és a feketében nem fogunk csalódni, a felbontás remek, az érzékenység is teljesen rendben van, így a használhatóság ez a része 5-ös, leszámítva az “alway-on-display” funkciót, mert annak a fényereje sok esetben egyszerűen túl kevés (szabad térben, természetes fénynél). Az óra vezérlése, használata amúgy rendkívül egyszerű. A menük gyorsak és gördülékenyek, mindent könnyen meg tudunk találni. Felfelé húzva a lépésszámlálót találjuk napi bontásban, ezt a képernyőt jobbra görgetve pedig látjuk az aznapi lépések számát, az elégetett kalóriát és a megtett távolságot.

optimus screen 9 optimus screen 11 optimus screen 12 optimus screen 13

Fentről lehúzva kerülünk a beállítások részbe, láthatjuk a SIM kártya és a Bluetooth állapotát, jobbra tekerve pedig a telefonok lehúzható menüjében található beállításokat kapcsolgathatjuk. Tovább görgetve a tisztító funkció (bezárja a programokat, kipucolja a memóriát), utána pedig a zene távvezérlés és az időjárás következik. Balról jobbra húzva ujjunkat a számlapon az értesítésekhez jutunk, jobbról balra pedig a menübe. Ezt nem részletezem, lényegében egy telefonhoz hasonló az egész. Kivéve a fitnesz menüpontot, ami telefonokra nem jellemző. Itt tudjuk a sportmódot kiválasztani, illetve láthatjuk az adott sporthoz kapcsolódó mentéseket.

optimus 4

Néhány szó a kameráról. Hosszasan nem fogjuk a képminőséget elemezni, hiszen egy okostelefon kamerájával nyilván nem veszi fel a versenyt, az okosórák között viszont meglehetősen korrekt darabnak számít. Íme:

optimus camtest (1) optimus camtest (2) optimus camtest (3) optimus camtest (4)

Az akkumulátor 800 mAh kapacitású, ami okosórás viszonylatban egy elég magas értéknek számít. Ha azonban jobban belegondolunk, a Kospet Optimus esetében majdnem egy okostelefon-szintű hardverrel kell elbánnia, ami bizony meglátszik a fogyasztáson. Ha az Optimus minden funkciója és tudása aktív (WiFi, Bluetooth, GPS, esetleg 4G), akkor fel kell készülnünk rá, hogy az eszközt naponta tölteni kell. Nyilvánvalóan sok minden függ a használat jellegétől, de el kell fogadnunk, hogy egy ilyen vas nem fog 15-20 napos üzemidőt kínálni, mint az apró, kicsi fogyasztású aktivitásmérők. A Lite OS-es használattal ugyan kitolható a dolog, de azzal a lebutított rendszerrel nem igazán tudjuk kihasználni az óra valós tudását. Androidos módban viszont 2 naponta egész biztos, hogy töltenünk kell majd. Az üzemidő tehát erősnek nem mondható, de mivel az Optimus véleményünk szerint túl nagy ahhoz, hogy éjjel is a karunkon legyen, az éjszakákat simán kihasználjatuk töltésre, így reggel csutkára felnyomott akkuval kezdhetünk bele a napba.

optimus 5

 

Összegzés, vélemény

A teszt végére nem maradt más, minthogy összegezzük benyomásainkat és tapasztalatainkat a Kospet Optimusszal kapcsolatban. Összességében elmondható, hogy egy olyan terméket alkotott a gyártó, amit külseje és anyaghasználata okán bárhol büszkén lehet viselni, tényleg olyan megjelenéssel rendelkezik, amire tapadnak a tekintetek. Ez a vonzalom a kijelzőt meglátva továbbra is megmarad. Az Optimus nem egy apró óra, mérete révén elsősorban férfiaknak ajánljuk, persze nem tiltjuk le a hölgyeket sem róla, de érdemes a vétel előtt valamit odapróbálni a kézre, ami hasonló méretű és hasonló tömegű, hogy ne utólag érjen meglepetés.

optimus 11

A hardver és az azon futó android tényleg nem mindennapi, ez abszolút kiemeli a tömegből a Kospet csúcs óráit, ha valami okosórának mondható, ez az. Ugyanakkor az is tény, hogy ennek az üzemidő kapcsán komoly ára van, akik ritkán szeretik tölteni a dolgaikat, azoknak az Androidos okosórák egyelőre nem ajánlhatóak – előbb utóbb majd eljut oda az akku technológia, hogy ez a helyzet is változzon. Komoly fegyvertény továbbá a SIM foglalat megléte, a B20 sáv ismeretével felvértezve egy SIM kártyát behelyezve nem leszünk az okostelefonra szorulva, az óra önnálóan rákapcsolódik a szélessávú netre, és amíg bírja szuflával (vagy le nem tiltjuk róla), el sem engedi azt.

A Banggood webáruházban a KOSPET Optimus okosóra ára jelenleg 149,99 dollár, ami a kospet10kuponkóddal további 15 dolláral csökkenthető, így a kuponos ár 134,99 dollár, ami átszámolva ~ 40.490 forint), a VÁM- és ÁFA-mentes EU Priority Line szállítás 5,75 dollár (~1725 forint), mellyel az óra 7-15 munkanap alatt megérkezik. Ha úgy gondolod, hogy inkább a 3 GB RAM-mal és 32 GB RAM-mal szerelt Pro verzió mellett tennéd le a voksodat, akkor két sorral lejjebb azt is megtalálod!

Kospet Optimus okosóra – 2 GB RAM/16 GB ROM
Kospet Optimus Pro okosóra – 3 GB RAM/32 GB ROM

 

 

Specifikáció: 

 • kommunikáció:TDD , LTE , B38,  B39,  B40,  B41
 • FDD LTE: B1, B2, B3, B5, B7, B8, B12, B17, B20
 • TD-SCDMA:  B34, B39
 • WCDMA: 850/1900 / 2100MHz
 • GSM 850/900/1800/1900
 • képernyő típusa: AMOLED
 • kijelző mérete: 1,39″
 • szíj hossza: 274 mm
 • szíj szélessége: 24 mm
 • felbontás: 454 × 454 pixel
 • operációs rendszer: Android 7.1.1
 • kompatibilis: Android 5.1 & ios 8.0 vagy újabb
 • óra anyaga: Fém + kerámia
 • szíj: szilikon szíj (kiegészítő bőr szíj, ajánlattól függően)
 • vízállóság: IP67
 • CPU : MTK6739, 1,25 GHz
 • memória: 2 GB
 • ROM: 16 GB
 • kamera: 8 MP (valós 5 MP)
 • akkumulátor kapacitása: 800 mAh
 • SIM kártya (SIM interfész szabvány / Micro): Nano
 • Bluetooth: 4.0
 • GPS: GPS / GLONASS
 • G-szenzor: Igen
 • felvétel: Igen
 • hangszóró: Igen
 • rezgés: Igen
 • óra mód: Igen
 • egyéni UI: Igen
 • lépésszámláló: Igen
 • üzenet: Igen
 • időjárás: Igen
 • OTA frissítés: Igen
 • csomag méret: 120 (L) mm × 105 (W) mm × 65 ( H ) mm
 • csomag tömege:220 g
 • tölts: 5V / 1A

Csomag lista:

 • 1 db okosóra
 • 1 db kábel
 • 1 db kézikönyv
 • 1 db csavarhúzó
 • 1 db védőfólia

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.