Válassza az Oldal lehetőséget

Alfawise H19 óra teszt – ez lesz a sporttársad!

Alfawise H19 óra teszt – ez lesz a sporttársad!

Mutatós külső, tengernyi tudás, legalábbis papíron. Kipróbáltuk, nem is rossz!

alfawise h19 2


 

Alfawise H19 – Bevezető

Az utóbbi időben többször leírtam már, hogy azt gondolom elérkezett a hordható okoseszközök ideje. A technológia arra a szintre jutott, hogy egészen megfizethetők lettek a nagyobb tudású órák is, az olcsók pedig sokszor meglepően sokrétű képességekkel rendelkeznek.

Ebben a cikkben az Alfawise H19 nevű szerkezet kipróbálása közben tapasztaltakkal szembesítünk Titeket. Fontos tudni, hogy az Alfawise egy új márka, a GearBest webáruház saját márkaneve. Ebből akár azt is hihetnénk, hogy csupa gagyi, amit megvesznek olcsón valami OEM gyártótól, aztán rászitázzák a nevet és mehet a polcokra dupla áron. Nos, meg kell mondanom a kezdetekben ez igaz is volt, kicsit csodálkoztunk is, hogy akarja a GearBest ezt a rengeteg szemetet eladni, de a helyzet gyorsan változott. Olyannyira, hogy mostanában már épp ellentétes a trend.

alfawise h19 13

Az Alfawise termékek továbbra is OEM gyártóktól származnak, ám egyre többször vesszük észre, hogy az a bizonyos OEM gyártó például a Xiaominak is gyárt, így előfordul, hogy olyan termékekkel futunk össze az Alfawise égisze alatt, amit előzőekben egy nevesebb gyártó kínálatában találtunk meg. Mondanom sem kell, Alfawise-ként ezeket a cuccokat olcsóbban vehetjük meg.

Mostanra tehát már nem szitokszó az Alfawise, érdemes a termékeik közül válogatni!


 

Alfawise H19 – A csomagolás és külső

Az Alfawise H19 egy kicsit igénytelen dobozban érkezik. Nem csúnya, csak valahogy mostanában kicsit több fifikát várnánk a dizájn terén. A csalódottság viszont csak addig tart, amíg a felső papírtokot le nem húzzuk, mert alatta az átlátszó fedél, azalatt pedig az óra már dögösen mutat!

alfawise h19 7

A doboz fedelét leemelve a H19 egy átlátszó ágyon fekszik a töltő társaságában. Ezalatt nem találunk mást csak a használati utasítást, ami csodák csodája nem kínaiul, hanem angolul íródott. Leírás ennél informatívabb nem is nagyon lehetne, képekkel illusztrálva vezet végig minket a bekapcsolástól a menükig mindenen. Nem hiszem, hogy lenne, aki nem érti meg.

alfawise h19 6

Az órát kiemelve az első, ami feltűnik, hogy szinte nincs is tömege. A ház mérete barátságos, ami számomra azt jelenti, hogy nem egy batárnagy malomkereket kell a csuklómon viselni. A pánt nem puha, nem is kemény, olyan közepes. A most teszten nálam lévő Kospet Hope-nál kénylemesebb, de a Xiaomi szíjánál kényelmetlenebb. Szóval valahol félúton van, és mivel a Hope is egész nap a csuklómon van és még nem száradt le a kezem, ez alatt a kényelmesebb alatt sem fog senkinek.

alfawise h19 5


 

Alfawise H19 – A hardver

Nos, elsőként szögezzük le, bár a csomagoláson azt olvassuk, hogy Sports Watch, ez nem óra, hanem egy fitnesz tracker, vagy magyarul okoskarkötő. Ne tévesszen meg senkit a külső, egyszerűen csak ilyen burkolatot kapott a cucc. Pontosabban mondva nem ilyet, hanem olyat. Olyat, mint az Apple Watch. Vagy legalábbis ahhoz hasonlót, hogy aki nem azt nem ismeri közelebbről erről azt higgye, hogy… Persze óra is ez abban az értelemben, hogy mutatja az időt, de mint meg fogjátok látni a képességek terén sokkal inkább egy okoskarkötőről beszélünk.

alfawise h19 11

Ebben az „órában” nem az lesz a lényeg, hogy mennyi a memória, mekkora a processzor, mennyi háttértár van beépítve. Nem hagyományos operációs rendszer, például Android fut rajta, nem tudunk rá programokat telepíteni, be kell érnünk azzal, amit a gyártótól kapunk. Ez mondjuk nem lesz nehéz, mert tényleg sok mindent kapunk, de erről majd egyel lejjebb!

Ami tehát fontos, és a hardver szempontjából megemlítendő, hogy a burkolat IP67-es víz és porállósággal rendelkezik, ami nagyjából azt jelenti, hogy úszni nem célszerű vele, de egy kézmosás, esetleg egy gyors zuhany nem árthat neki.

alfawise h19 1

A kijelző egy 240 x 240 pixeles TFT panel, ami jó, mert színes, és rossz mert többet zabál, mint egy OLED kijelző. Az energiát egy 180 mAh kapacitású akkumulátor szolgáltatja, amit 2 óra alatt lehet teletölteni, utána kapunk 10 nap használati időt, vagy ha csak hever az asztalon 30 nap készenléti módot, de gondolom, ha megveszed Te sem így szeretnéd használni, szóval maradjunk a 10 napnál, ami amúgy nem lesz annyi, de erről is csak később.

alfawise h19 8

Amit még fontos tudni az Alfawise üdvöskéjéről, hogy egy NRF52832 QFAA lapka hajtja, a szívverésünk figyeléséért egy HRS3300 chip felel, a gravitációs szenzort a Bosch szállítja, ez típus szerint egy BMA421-es darab. Kapunk NFC-t is, de ez sajnos nem alkalmas például fizetésre, viszont, használhatjuk például a munkahelyünk bejáratánál azonosításra, már persze, ha a munkahelyünkön alkalmaznak ilyen megoldást.


 

Alfawise H19 – A szoftver

Nem fogok sokat írni róla, és az is jó lesz! Az áruházakból letölthető Da Fit nevű programot használhatjuk az Alfawise-hoz. A szoftver informatív, könnyen áttekinthető, mindenféle leírások böngészése nélkül is 10 perc alatt áttekinthető, de úgy, hogy közben mindent beállítottunk. Tudjuk cserélni az óra számlapját (csak három választás van), be tudjuk állítani, hogy metrikus rendszert akarunk e használni, és fontos, hogy a saját adatainkat is megadjuk, mint életkor, magasság, testsúly. Szóval a lényeg, én azt mondom soha rosszabbat! Nézzétek meg a képeket, szerintem nem fogtok vitatkozni velem.

 

alfawise szoftver h19 1 kalfawise szoftver h19 2 kalfawise szoftver h19 3 kalfawise szoftver h19 4 k
alfawise szoftver h19 5 kalfawise szoftver h19 6 kalfawise szoftver h19 7 k 

 

 


 

Alfawise H19 – Használat, tapasztalatok

Az alábbiakban három szűk nap tapasztalataira szorítkozom, így nektek is ezzel kell beérnetek. Mondjuk nem gondolnám, hogy ennyi idő alatt ne derült volna ki minden turpisság, már ha lett volna.

alfawise h19 9

Kezdjük azzal, hogy a leírást átfutva, a szoftvert feltelepítve a használat tényleg pofon egyszerű. Az én hiányosságom, hogy utálok minden ilyesmit elolvasni, így aztán a használat első perceiben vadul püföltem a képernyőt, húzogattam rajta az ujjamat, hogy végre történjen rajta valami. Amikor történt abban sem volt köszönet, nem igazán értettem, hogy mi miért történik. A zavarom nagyjából két percig tartott, amikor is észrevettem a kijelző alatt egy halvány szürke csíkot, innen kezdve megvilágosodtam. Két lehetőségünk van, vagy koppinthatunk a vonalon vagy „nyomva” tarthatjuk. A nyomás persze virtuális, érintésérzékeny a felület.

A lényeg, a menüben csak előre lehet lépkedni koppintással, a kiválasztás a nyomva tartással történik. így léphetünk a menükbe, indíthatjuk a méréseket, stb.

alfawise h19 10

Itt térjünk is rá a képességekre. Csak azokkal foglalkozok, amik érdekesek, például azt nem fogom elemezni hogy tudunk távolról fényképet készíttetni a telefonunkkal.

  • Az „óra” tehát tud lépésszámlálást, amit már minden tud amit a csuklónkra erősítünk és elem van benne. Azt, hogy ez mennyire pontos ne feszegessük, alapvetően nem téved sokat, arra elég, hogy a napi teljesítményünket követni tudjuk.
  • Méri a megtett távolságot, amire ismét csak nem építenék semmit, főleg egy földmérő vállalkozást nem. Nincs GPS, szóval a távolság csak az egyéb szenzorok alapján számolható úgy ahogy.
  • A pulzusmérés a Kospet Hope-pal és az Amazfit Stratos-szal összevetve is megállta a helyét, szóval használható, és újfent felhívta rá a figyelmemet, hogy kevesebb kávét kéne innom, mert kicsit túl vagyok pörgetve.
  • A vérnyomás mérése az olyan, hogy is mondjam finoman, szóval esetleges. Nem bíznám rá az életemet, azt hiszem ez a lényeg. Azért többé kevésbé jó volt, mert amikor a rendes mandzsettás mérő magasabb értéket mutatott akkor a H19 is, amikor alacsonyabbat akkor ez is, csak éppen az értékek szóródtak kicsit jobban, mint szerettem volna.
  • A véroxigén szintjére nem tudok okosat mondani. Nálam akármit csináltam 96-97 százalékot mutatott, ami tudtommal jó érték, de hogy ez hol állt a valósághoz képest…
  • Utoljára maradt a kalóriák elégetése, ami ismét egy ellenőrizhetetlen valami. Azt gondolom arra jó csak, hogy a megadott értékek alapján lássuk, hogy aznap többet vagy kevesebbet mozogtunk, mint a megszokott.
  • Értesítések megjelenítése. Ez számomra egy hordható okoseszköz egyik legfontosabb képessége, és a H19 ebben kifogástalan. A kijelző elég nagy, elég színes és elég fényes ahhoz, hogy még szemüveg nélkül is ki tudjam silabizálni mit ír, ez pedig nagy kincs, mert csak olvasáshoz kell szemüveget vennem, így az nincs folyamatosan a fejemen.

Ne is húzzuk az időt, összegezzünk!


 

Alfawise H19 – Összegzés

A három nap alatt megszoktam, megszerettem. A cikket azzal indítottam, hogy ez nem egy óra, és ezt most is tartom. Ez egy óra formájú, de kimondottan mutatós fitnesz tracker, ami a külső miatt elmegy órának is, így nem ciki akkor sem, ha az ing ujja alól kivillan.

alfawise h19 4

A kezelés egyszerű, bár néha eszembe jutott, hogy jó lenne, ha a menüben visszafelé is tudnék haladni. Mondjuk nem veszélyes ez a hiányosság, a menü nem kilométer hosszú, eltévedni sem lehet benne.

Feljebb említettem az üzemidőt. Nos, a három napot kihúztam vele egy töltéssel, de hogy 10 napot nem fog kibírni az szinte biztos. Esetleg akkor, ha csak órának használjuk, vagyis naponta 5-10 alkalommal megnézzük mennyi az idő. Nem hiszem, hogy a méréseket használva elmenne ennyi ideig, de azért a három nap sem rossz. Azért ezzel számoljatok a megvásárláskor!

alfawise h19 3

Ahogy feljebb írtam a szoftverrel meg voltam, vagyok elégedve. Könnyen használható, jól áttekinthető, teszi a dolgát, szóval nem érheti szó a ház elejét.

Összességében azt kell mondanom, hogy az Alfawise H19 bőven megéri az árát. Jelenleg 6300 forintot kérnek érte, ami egy teljesen átlagos okoskarkötő ár, már abban az esetben, ha nem keresünk a karkötőben például vérnyomásmérést. Ennyi „extrával” és ilyen mutatós külsővel a H19 ára inkább az átlag alatt van, ami lényegében megszokott jelenség az Alfawise termékeknél.

Ha tetszett az óra, akkor ide kattintva tudjátok megvásárolni: Alfawise H19 Sports Watch

A szerzőről

s3nki

A HOC.hu oldal tulajdonosa. Több száz cikk, és több ezer hír szerzője. A különböző online felületeken kívül írt a Chip Magazinba, és a PC Guruba is. Egy ideig saját PC-s boltot vezetett, éveken át dolgozott üzletvezetőként, szervizvezetőként, rendszergazdaként az újságírás mellett.